Jak pisać na komputerze cyrylicą?

Na tym forum możesz liczyć na pomoc językową. Oprócz rozwiązywania problemów językowych zajmujemy się tu także innymi kwestiami związanymi z językami.
wasyl
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 9
Rejestracja: ndz 17 cze, 2007 11:20

Post autor: wasyl » pn 18 cze, 2007 23:10

Ja kupiłem na Allegro naklejki z cyryllicą super sprawa

Emilllia
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 96
Rejestracja: wt 19 wrz, 2006 18:17

Post autor: Emilllia » wt 19 cze, 2007 15:50

no, mlody78, bo Ty jesteś niestandardowy, a jak masz standardowo jak wszyscy pod 4-ką to nie widzisz... :D

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2404
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » wt 19 cze, 2007 16:14

Emilllia, w normalnej klawiaturze tak..mam $ pod 4..ale jak przełączę na cyrylicę to pod 4 mam ; i nie mogę $ znaleźć...
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Emilllia
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 96
Rejestracja: wt 19 wrz, 2006 18:17

Post autor: Emilllia » czw 28 cze, 2007 14:39

bo Wy antyamierikańce jesteście:D znajac zycie to macie inne sposoby adresowania nie uzywajac dolara:D

matek001
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 1
Rejestracja: sob 21 lip, 2007 21:42

Post autor: matek001 » sob 21 lip, 2007 21:45

mlody78 pisze:radouss, wysłałem Ci info na mail...
tylko trzeba mieć AFR 8.0 może coś podobnego znajdziesz dla 7.0...albo "skombinujesz" sobie 8.0
moglbys mi tez przyslac rozwiazanie tego problemu bede wdzieczny:)

Pluzus
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 1
Rejestracja: pn 30 lip, 2007 23:15

Post autor: Pluzus » pn 30 lip, 2007 23:18

mlody78,

Hej, też mam problem z kopiowaniem do Worda rosyjskiego tekstu. A czytałam,, że masz rozwiązanie. Napisz mi na maila, pleaseeee.

Awatar użytkownika
Anna888r
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 889
Rejestracja: pn 22 maja, 2006 12:11

Post autor: Anna888r » pn 13 sie, 2007 16:10

otrzymalam list z prosba tlumaczenia, nie moge ogczytac
widze cyferki #1052#&1086

jak to naprawic, zeby przeczytac?
dlaczego tak jest?
ЧАЙНИК, Я, ЧАЙНИК :oops:
Жить, как говориться, хорошо!

Alhimik
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 1
Rejestracja: pn 05 lis, 2007 15:43
Lokalizacja: Grodno

Post autor: Alhimik » pn 05 lis, 2007 15:47

najlepszy: www.translit.ru
jak ktos potrzebuje naklejki na komp(cyrylica)- prosze pisac

kozaczka
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 80
Rejestracja: ndz 29 lip, 2007 22:25

ble

Post autor: kozaczka » ndz 25 lis, 2007 18:51

Sluchajcie mam pytanie jak zainstalowac klawiature cyliczna na win wista hom premium pododnie jaj z win xp ?
*по всие часа Порай*

radek_2
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 1
Rejestracja: sob 26 sty, 2008 11:20

Post autor: radek_2 » sob 26 sty, 2008 11:23

co zrobic zeby zeskanowac do wordu (2003) tekst w jezyku rozyjskim i nie wyskakiwały znaki tego typu #?&$%*&% i tym podobne znaki.

edaaa
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 5
Rejestracja: ndz 23 mar, 2008 23:18

Post autor: edaaa » ndz 23 mar, 2008 23:21

Alhimik, Alhimik,
witam:)
ja potrzebuje takich naklejek z bukwami, wiec zwracam sie do ciebie :)

Awatar użytkownika
roberT/TANAIS
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2953
Rejestracja: ndz 30 wrz, 2007 21:54
Lokalizacja: TANAIS -Rosja

Post autor: roberT/TANAIS » czw 17 lip, 2008 22:38

W Vobisie załatwili mi klawiaturę z cyrylicą . Popytajcie u nich
Nalyvajmo, brattia Kryshtalevi chashi, Shchob shabli ne braly, Shchob kuli mynaly Golivon'ky nashi!
pozdrawiam robert

SKYPE: robert.tanais

parsi
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 2
Rejestracja: wt 02 wrz, 2008 12:27

Post autor: parsi » wt 02 wrz, 2008 12:31

Postepowałem zgodnie z 1 postem, Panel sterowania -> Opcje regionalne -> Języki i szczegły. Niestety w spisie jezykow nie mam rosyjskiego (jest nawet wietnamski :shock: )
Muszę w tym wypadku nałozyć system czy może są w internecie jakieś "aktualizacje" lub "nakładki" aby pojawił się tam język rosyjski?
Z góry dziekuje za pomoc, kupiłem sobie klawiaturę z cyrylicą i niestety taka niemiła niespodzianka mnie spotkała..

domi_1
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 15
Rejestracja: wt 29 kwie, 2008 20:37

Post autor: domi_1 » wt 02 wrz, 2008 14:37

Klawiatura może być z cyrylicą kwiatkami, i z czym chcesz,a i tak jak nie zmienisz w systemie będziesz pisdał polskie znaki!!!!! TO DZIAŁA W XP:Kliknij prawym klawiszem myszy w paneli języków (tam gdzie napisane "EN" albo "PL").
W menu wybierz "Opcje".
W oknie "Języki i serwisy..." naciśnij przycisk "Dodać".
W oknie "Dodanie języku" wybierz język "Rosyjski", a układ klawiatury – "Rosyjski Windows". Naciśnij "OK".

Awatar użytkownika
roberT/TANAIS
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2953
Rejestracja: ndz 30 wrz, 2007 21:54
Lokalizacja: TANAIS -Rosja

Post autor: roberT/TANAIS » wt 02 wrz, 2008 14:38

Wczoraj byłem na WGE ( giełda elektrroniczna ) za 45 pln są w sprzedaży klawiatury z cyrylicą. Trzeba później przestawić w systemie Windows.
Nalyvajmo, brattia Kryshtalevi chashi, Shchob shabli ne braly, Shchob kuli mynaly Golivon'ky nashi!
pozdrawiam robert

SKYPE: robert.tanais

parsi
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 2
Rejestracja: wt 02 wrz, 2008 12:27

Post autor: parsi » wt 02 wrz, 2008 16:14

domi_1 pisze:Klawiatura może być z cyrylicą kwiatkami, i z czym chcesz,a i tak jak nie zmienisz w systemie będziesz pisdał polskie znaki!!!!! TO DZIAŁA W XP:Kliknij prawym klawiszem myszy w paneli języków (tam gdzie napisane "EN" albo "PL").
W menu wybierz "Opcje".
W oknie "Języki i serwisy..." naciśnij przycisk "Dodać".
W oknie "Dodanie języku" wybierz język "Rosyjski", a układ klawiatury – "Rosyjski Windows". Naciśnij "OK".
Przecież napisałem że tak postąpiłem. A problem leży w tym:

-W oknie "Dodanie języku" wybierz język "Rosyjski", a układ klawiatury – "Rosyjski Windows". Naciśnij "OK".

NIE MAM TAM JĘZYKA ROSYJSKIEGO...
Po portugalskim powinien byc rosyjski a ja tam mam od razu jakiś "Swahili"..

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2404
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » wt 02 wrz, 2008 17:28

parsi, no to CD instalacyjne windowsa...i trzeba to dodać...
bo chyba nigdzie nie ma oddzielnych dodatków do ściągnięcia z netu...
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Cinek
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 1
Rejestracja: pn 29 wrz, 2008 10:06

Post autor: Cinek » pn 29 wrz, 2008 10:12

Witam, pierwszy mój post na forum :mrgreen:
Istnieje pewna bardzo użyteczna wtyczka do Firefoxa - https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/883 . Jej działanie w sumie jest takie, że (uwaga - łopatologia!) w każdym polu w przeglądarce w którym można coś wpisać, można nacisnąć F2 i to, co wstukujemy na klawiaturze będzie automatycznie kodowane na cyrylicę. Bardzo przydatna - przynajmniej dla mnie - rzecz. Domyślnie jest parenaście schematów, w tym ukraiński (identyczny z tym z translit.ru). Ja opracowałem jeszcze schemat z transkrypcją 'polską' - nie wiem jak to się fachowo nazywa :oops: W każdym razie, nie wiem nawet czy dobrze to zrobiłem, bo moja wiedza językowa jest bliska zeru (ale mam dobre chęci :mrgreen: ). Jakby kogoś to interesowało - wrzucę i ten owy schemat. Wtyczka i tak powinna przydać się użytkownikom Firefoxa...

mgw5
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 1
Rejestracja: pn 06 paź, 2008 20:13

Post autor: mgw5 » pn 06 paź, 2008 20:13

polecam www.klaw.pl

Awatar użytkownika
pieklo
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 56
Rejestracja: śr 09 maja, 2007 18:44
Lokalizacja: Jaworzynka

Post autor: pieklo » wt 07 paź, 2008 20:28

Być może już pojawił się w niniejszym wątku podobny głos, ale: ze wszech miar polecam przejście na Linuxa, choćby dla samej obsługi języków. Pisać możemy i pod XP używając cyrylicy, ale późniejsza przenośność tekstu jest dosyć problematyczna. Nie udało mi się jeszcze np. utworzyć pdfa w Latexu pod Windowsem żeby problemów z kodowaniem nie było. Nazwy plików zapisane cyrylicą również stwarzają niekiedy problemy w systemach MS. Polecam więc jakąś przyjazną dystrybucję o niewielkich wymaganiach - dużo miejsca z dysku nie zabierze, a problemy z obsługą wielu języków powinny zniknąć.

Amigo47
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 3
Rejestracja: śr 22 paź, 2008 12:20

Post autor: Amigo47 » pn 03 lis, 2008 21:48

edaaa pisze:Alhimik, Alhimik,
witam:)
ja potrzebuje takich naklejek z bukwami, wiec zwracam sie do ciebie :)
Witam!
Pisanie po rosyjsku na komputerze jest O WIELE PROSTSZE!
Właśnie wrzuciłem na Allegro programik komputerowy mojego autorstwa, który to umożliwia.
Oto jego opis z Allegro:

CYRYLICA AM
- to niewielki (zajmujący na dysku ok. 80KB) program umożliwiający pisanie na komputerze po rosyjsku na „normalnej” naszej klawiaturze. Prosty w instalacji, jeszcze prostszy w obsłudze, gdyż każda litera „polska” ma swój odpowiednik rosyjski: naciskając B, otrzymujemy Б, С – tо Ц, J = Й itd. Nie ma więc potrzeby zapamiętywania dwóch układów klawiatury, stosowania nakładek na klawisze itp. Pisownię znaków nie występujących w polskim alfabecie też rozwiązano w bardzo prosty sposób. Pisać po rosyjsku zacząć można praktycznie „z marszu”, nie wymaga to żadnej nauki, ani ćwiczeń.
Program, wraz z instrukcją instalacji, wysyłam na podany adres e-mail zaraz po potwierdzeniu wpłaty na moje konto.
To naprawdę działa i nikomu, kto chce pisać po rosyjsku nie powinno sprawiać najmniejszych problemów!

Zapraszam!
Amigo47

mati_lp
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 9
Rejestracja: śr 29 paź, 2008 18:10

Post autor: mati_lp » pn 03 lis, 2008 22:48

Zal? A pod jaka polska litera dales ё, ю, ь, ъ, №, ж itd :) ?

Amigo47
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 3
Rejestracja: śr 22 paź, 2008 12:20

Post autor: Amigo47 » wt 04 lis, 2008 08:24

mati_lp pisze:Zal? A pod jaka polska litera dales ё, ю, ь, ъ, №, ж itd :) ?
Hej!Nie jestem pewien, czy to do mnie (bo niby czego miałoby mi być żal?:) , ale odpowiem -
Ja te rosyjskie znaki , których nie ma w naszym alfabecie umieściłem na poziomym - numerycznym rzędzie klawiatury - pod klawiszami F1, F2, itd. Zrobiłem to tak, by było je w miarę łatwo zapamiętać, a przynajmniej niektóre z nich - przez odpowiednie skojarzenia. Przykłady: 1 - to E (je); 4 - Ч (Четыре) 5 - Я (пЯть). Rozmieszczenia pozostałych liter nie trzeba się uczyć, bo są tam, gdzie polskie: W - В; F - ф, R - Р itd . Ręczę, że każdy, kto potrafi pisać po polsku i zna rosyjski, będzie od początku radził sobie z pisaniem po rosyjsku. A po nabraniu pewnej elementarnej wprawy pisanie to nie będzie wcale wolniejsze od polskiego!
Uważam, że ten sposób pisania po rosyjsku bije na głowę wszelkie inne opisywane na tym forum. Ja z powodzeniem i bezproblemowo używam go do pisania nawet obszernych, wielostronicowych tekstów.
Dodam jeszcze, że równoległe zastosowanie programu:
Hebrew & Russian Proofing Tools for Office 2000 & XP
- pozwala na automatyczne sprawdzanie rosyjskiej pisowni, tak, jak się to dzieje w tekście polskim. To jednak już nie wchodzi w skład oferowanego przeze mnie programu Cyrylica AM.
Amigo47

mati_lp
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 9
Rejestracja: śr 29 paź, 2008 18:10

Post autor: mati_lp » wt 04 lis, 2008 17:10

Wole nakladki ale podziwiam za chec stworzenia czegos takiego :)

Romek
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 1
Rejestracja: pn 10 lis, 2008 21:03

Post autor: Romek » pn 10 lis, 2008 21:40

WITAM otrzymałem już od Amigo47 ten programik (cena przystępna tylko 10 zeta-Allegro). Zainstalowałem i śmiga cudownie. Nie potrzeba żadnych naklejek ani innych kombinacji. W minutę wszystko jest gotowe. Zmiana czcionek z języka polskiego na rosyjski i na odwrót po naciśnięciu dwóch klawiszy. Wcześniej wszystko mordowałem wpisując symbole z zakładki Word.
Myślę że dla tych co uparcie chcą mieć klawiaturę rosyjską mogą sobie zmienić(dokupić drugą i zrobić naklejki pismem z tego programu) lub dokleić do istniejącej ale uważam to za zbędny wydatek. Na zwykłej klawiaturze można pracować, alfabet jest zbliżony. Pozostałe znaki pomysłowo (fonetycznie) przeniesione są do klawiatury numerycznej.
Pozdrawiam wszystkich sympatyków języka rosyjskiego i cyrylicy
Привет бсем
123

Awatar użytkownika
jedwabnick
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 18
Rejestracja: wt 14 paź, 2008 23:03

Post autor: jedwabnick » czw 04 gru, 2008 19:57

Cześć!
Chciałabym zapytać, w jaki sposób najprościej umieścić w telefonie komórkowym język rosyjski. Mam węgierski, rumuński itp., a rosyjskiego "niet" :( . W biurze obsługi klienta powiedziano, że nie świadczą tego typu usług...
Z góry dziękuję za pomoc :wink: Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2404
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » pt 05 gru, 2008 09:46

jedwabnick, oprogramowanie w telefonie zawiera "pakiet" języków...
jak jest rosyjski w pakiecie, to tracisz polski, słowacki itp...
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Awatar użytkownika
jaco
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 82
Rejestracja: czw 24 kwie, 2008 11:28
Lokalizacja: Krakiv

Post autor: jaco » pt 05 gru, 2008 10:12

jedwabnick, zapytaj w serwisie jakimś. Kumpel miał podobny problem z telefonem przywiezionym z angli(nie miał polskiego), poszedł do ajkiegoś serwisu i mu bez problemu wgrali język.

Awatar użytkownika
jedwabnick
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 18
Rejestracja: wt 14 paź, 2008 23:03

Post autor: jedwabnick » pt 05 gru, 2008 11:02

Mlody 78, Jaco - Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pewnie będę musiała w takim razie kupić drugi telefon. Ale myślę, że warto :wink: Mam nadzieję, że znajdę serwis, w którym wgrają rosyjski... :wink:
Pozdrawiam.

Katiush
Radca Stanu
Radca Stanu
Posty: 396
Rejestracja: pt 21 lis, 2008 19:18
Lokalizacja: Rosja

Post autor: Katiush » pt 05 gru, 2008 11:45

roberT/TANAIS pisze:Wczoraj byłem na WGE ( giełda elektrroniczna ) za 45 pln są w sprzedaży klawiatury z cyrylicą. Trzeba później przestawić w systemie Windows.
Ja za swoją dałam 27 zł.I to w dobrym salonie komputerowym.
Россия.

ODPOWIEDZ