|
Ukraina-Mołdawia-Naddniestrze-Ukraina - kwiecień 2010 |
| Autor |
Wiadomość |
chacun
Kolegialny Registrator

|
Wysłany: Nie 07 Mar, 2010 22:57 Ukraina-Mołdawia-Naddniestrze-Ukraina - kwiecień 2010
|
|
|
Witam,
W związku z planowanym wyjazdem (trasa jak w temacie) mam kilka pytań. Wiem, że większość z interesujących mnie kwestii było już poruszane na forum, jednak jak wiemy sytuacja w tym rejonie zmienia się dość często, dlatego zależy mi na jak najbardziej aktualnych informacjach.
1. Jak wygląda sytuacja z tranzytem na Ukrainie? Czy dalej obowiązuje przepis o tym, iż w paszporcie obok pieczątki wjazdowej musi być odpowiednia adnotacja o tranzycie (ilość czasu na przejazd i przejście graniczne, którym opuszczamy Ukrainę)? Ja mam zamiar spędzić około 3 dni na Ukrainie (Lwów, Czerniowce, Chocim, Kamieniec Podolski) więc prawdopodobnie zmieściłbym się w czasie, jednak za cholerę nie wiem jakim przejściem będę przekraczał granicę ukraińsko-mołdawską... Może ktoś wie jaką trasą jedzie autobus Kamieniec Podolski-Bielce (konkretnie chodzi mi o to gdzie przekracza granicę, bo tak najprawdopodobniej pojadę)?
2. Jak wygląda sytuacja z rejestracją pobytu w Mołdawii? Czy nadal istnieje ten obowiązek? Mam zamiar spędzić w tym kraju 3-4 dni.
3. Sytuacja w Naddniestrzu - z tego co czytam nieco się tam zaostrzyło. Jak wygląda sytuacja i o czym należy pamiętać na granicy Mołdawia-Naddniestrze? Mam zamiar jechać autobusem z Kiszyniowa do Tyraspola, spędzić tam około 3-4h i dalej autobusem Tyraspol - Odessa. Wiem, że było coś takiego jak talony tranzytowe za 0,5 Euro, czy nadal one obowiązują? Gdzie te talony wykupić by uniknąć łapówki? Będę wdzięczny za informacje.
4. Czy prawdą jest, że obecnie większość autobusów z Kiszyniowa do Odessy omija Naddniestrze drogą przez południe Mołdawii?
Z góry dzięki za informację.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Krasny
Sekretarz Gubernialny

|
Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 01:53
|
|
|
1. Ukraińcy stawiają pieczątke o tranzycie i pytają którym przejściem masz zamiar wyjechać. Na granicy wypisujesz kwitek tranzytowy i o resztę raczej się nie martwisz.
2. Do 90 dni bez rejestracji.
3. ?
4. Nie. |
|
|
|
 |
aksun
Kolegialny Registrator

|
Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 12:16
|
|
|
O ile sytuacja na Ukrainie jest w miarę ustabilizowana i zgadzam się z wypowiedzią Krasnego, to sytuacja w Mołdawii i w Naddniestrzu wygląda całkiem inaczej. Niezależnie czym, gdzie i jak będziesz podróżował przez Mołdawie i Naddniestrze sprawa granic łapówek i meldunku wygląda codziennie inaczej, bo zazwyczaj zależy od tego na kogo trafisz i co im sie wymyśli żeby cos zarobić na tobie. W Naddniestrzu jako kraju nieuznanym przez żaden rząd świata nie możesz sie nigdzie w żadnym wypadku poskarżyć czy żądać jakiś praw, zrobią z tobą co im się spodoba.
Generalnie najlepszym z najlepszych wyjść, niezależnie od czasu i sytuacji należy mieć pliczek Zielonych lub Euro. Jeśli sie trzymasz tej zasady to nie będziesz miał żadnych problemów na żadnej granicy, czy z żadnym zatrzymaniem. Jeśli nie to nie ma gwarancji na nic, nawet najlepsze rozeznanie sprawy. (Może przejść wszystko gładko, a może się komuś spodobasz i zechce na tobie zarobić , szczególnie w Naddniestrzu. Znajdzie ktoś tabletki od biegunki czy bólu głowy i powie że przewozisz nielegalnie leki czy wymyśli im się że są to narkotyki – i masz gotowy problem, spróbuj coś udowodnić, zatrzymają paszport i nie ruszysz się nawet do toalety. A jak nie to, to są tysiące sposobów na zatrzymanie Ciebie).
Pytania jak wygląda sprawa na przejściach granicznych - są trochę ___________ dziwne. Domyślam się że nie jesteś częstym bywalcem w tych stronach. Trochę pieniędzy (na czarną godzinę) do kieszeni i w drogę..... Polecam zwiedzanie Mołdawii - przepiękny kraj, morze wina, wesołe zabawy do rana i miłe wspomnienia. Godne zwiedzenia są największe piwnice winne świata, nieopodal Chişinău ( Criciva, Purcari, Milestii Mici)
Życzę szerokiej drogi, szybkich przekroczeń granicy i udanej podróży. Pozdrawiam. |
_________________ www.ruKorekta.pl - Korekta lingwistyczna, pisanie prac i dowolnych tekstów z j. rosyjskiego, porady językowe |
|
|
|
 |
chacun
Kolegialny Registrator

|
Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 20:05
|
|
|
OK, pytają którym przejściem, ale czy wpisują taką adnotację do paszportu oraz czas w jakim należy opuścić Ukrainę?
na wschodzie zdarzało mi się bywać i to właśnie dlatego uważam, że pytania o granice są na miejscu, no ale OK, każdy ma swoje zdanie;) do Mołdawii jadę po raz pierwszy. dzięki za informacje, na pewno będą przydatne;)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
chacun
Kolegialny Registrator

|
Wysłany: Wto 09 Mar, 2010 20:28
|
|
|
| a jeszcze jedno pytanie do Krasnego - kiedy ostatni raz byłeś w Mołdawii? i czy wiesz jaką trasą jedzie autobus z Kamieńca Podolskiego do Balti? |
|
|
|
 |
roberT/TANAIS
Kanclerz TANAIS

Pomógł: 70 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 2138 Skąd: TANAIS -Rosja
|
Wysłany: Sro 10 Mar, 2010 09:07
|
|
|
| Jakiś czas temu pisałem na temat opcji " transit ". Osobiście odradzam każdemu tego rozwiązania. Lepiej wpisać turist - masz więcej czasu na podróż przez UA. Poza tym co będzie jeżeli wskażesz przejscie , którym opuścisz Ukrainę a wylądujesz w innym ? |
_________________ Nalyvajmo, brattia Kryshtalevi chashi, Shchob shabli ne braly, Shchob kuli mynaly Golivon'ky nashi!
pozdrawiam robert
|
|
|
 |
chacun
Kolegialny Registrator

|
Wysłany: Sro 10 Mar, 2010 11:03
|
|
|
| No tak, ale czy jak wpisze turist przy wyjeździe do Mołdawii nie będą się czepiać? |
|
|
|
 |
Krasny
Sekretarz Gubernialny

|
Wysłany: Sro 10 Mar, 2010 20:39
|
|
|
W Mołdawii aktualnie mieszkam Nie wiem jak jedzie autobus bo dotychczas do Polski jeździłem własnym autem.
A co do granic, czasem, zwłaszcza jak masz czyste sumienie (tzn. żadnego przemytu) tylko np. jakieś tam drobne pomyłki w papierkach to... Graj idiotę. Po pewnym czasie znudzi im się czepianie. Możesz powiedzieć: "Synek dyć jo cie nie poradza spokopić, bestoż dej se pokój z tymi gupotami" |
|
|
|
 |
chacun
Kolegialny Registrator

|
Wysłany: Sro 10 Mar, 2010 20:56
|
|
|
w porządku, z pewnością skorzystam z rady jak będę w potrzebie;)
dzięki;) |
|
|
|
 |
Pirania
Kolegialny Registrator

|
Wysłany: Sro 10 Mar, 2010 21:03
|
|
|
| Krasny napisał/a: | W Mołdawii aktualnie mieszkam Nie wiem jak jedzie autobus bo dotychczas do Polski jeździłem własnym autem.
|
Prawdopodobnie najkrótszą trasą przez przejście Mamałyga-Criva. |
|
|
|
 |
chacun
Kolegialny Registrator

|
Wysłany: Sro 10 Mar, 2010 21:11
|
|
|
| Pirania napisał/a: |
Prawdopodobnie najkrótszą trasą przez przejście Mamałyga-Criva. |
Tak też mi się wydaję, ale z mapy wynika, że w tych okolicach jest kilka przejść drogowych więc dlatego nie jestem na 100% pewny;/ |
|
|
|
 |
Krasny
Sekretarz Gubernialny

|
Wysłany: Sro 10 Mar, 2010 21:18
|
|
|
| Ja właśnie jeżdżę przez Mamalyge. Ale z Kamieńca to raczej nie po drodze. |
|
|
|
 |
chacun
Kolegialny Registrator

|
Wysłany: Sro 10 Mar, 2010 21:32
|
|
|
chyba, że jedzie przez Chocim;)
wrócę nie omieszkam napisać;) |
|
|
|
 |
Pirania
Kolegialny Registrator

|
Wysłany: Czw 11 Mar, 2010 19:43
|
|
|
| Krasny napisał/a: | | Ja właśnie jeżdżę przez Mamalyge. Ale z Kamieńca to raczej nie po drodze. |
Z Mamałygi jedziesz do kraju na zachód przez Czerniowce,a dokładnie na północ przez Chocim prawie w lini prostej można jechac do Kamieńca. |
|
|
|
 |
Krasny
Sekretarz Gubernialny

|
Wysłany: Pią 12 Mar, 2010 14:19
|
|
|
OK, skoro tak mówisz to pewnie tak jest |
|
|
|
 |
fijalkowski
Tajny Radca Fijałkowski Kamil

Pomógł: 12 razy Wiek: 16 Dołączył: 08 Sie 2007 Posty: 559 Skąd: Rzeszów
|
|
|
|
 |
chacun
Kolegialny Registrator

|
Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 21:46
|
|
|
| fijalkowski napisał/a: | | www.moldawia2004.republika.pl wsio się dowiecie o przejsciu Mamałyga i o drodze z Kamieńca Pod. do granicy |
Tak, wiem, czytałem nie raz;) Tyle, że to jest relacja sprzed 6 lat, a jak wiemy tam mnogo zmian od tego czasu zaszło:)) |
|
|
|
 |
roberT/TANAIS
Kanclerz TANAIS

Pomógł: 70 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 2138 Skąd: TANAIS -Rosja
|
Wysłany: Wto 16 Mar, 2010 12:44
|
|
|
| Jak by ktoś potrzebował to jest połączenie elektriczką z Chmielnickiego przez Kamieniec na stronę Mołdawską. |
_________________ Nalyvajmo, brattia Kryshtalevi chashi, Shchob shabli ne braly, Shchob kuli mynaly Golivon'ky nashi!
pozdrawiam robert
|
|
|
 |
chacun
Kolegialny Registrator

|
Wysłany: Sro 17 Mar, 2010 12:25
|
|
|
| roberT/TANAIS napisał/a: | | Jak by ktoś potrzebował to jest połączenie elektriczką z Chmielnickiego przez Kamieniec na stronę Mołdawską. |
O, to jest bardzo dobra wiadomość;) Dokąd ta elektriczka dojeżdża po stronie Mołdawskiej? Niestety nie potrafię znaleźć nigdzie rozkaładu;)
Dzięki |
|
|
|
 |
|
|