Wiza do Rosji

Foto: Flickr, Henrique Bente

Z dniem 1 października 2003 r. zaczął obowiązywać ruch wizowy między Polską i Federacją Rosyjską. Polska, zobligowana przez UE, wprowadziła dla obywateli rosyjskich obowiązek posiadania wizy w celu przekroczenia granicy. Strona rosyjska nie pozostała nam dłużna i również wprowadziła rezim wizowy. Tym samym, nieaktualne stały się dotychczas używane pieczątki AB pozwalające na swobodne przekraczanie granicy rosyjskiej. Poniżej przedstawione zostaną podstawowe warunki, które należy spełnić by uzyskać wizę. 


Rodzaje wiz do Rosji:

Uwaga! Przedstawione tutaj dane są aktualne na czas ostatniej edycji artykułu, tj. 10'2014

 

Rosyjska wiza turystyczna: uprawnia do jednokrotnego lub dwukrotnego przekroczenia granicy i pobytu w celach turystycznych na terenie Federacji Rosyjskiej przez okres nie dłuższy niż 30 dni. Posiadacz wizy turystycznej zobowiązany jest do zdobycia meldunku przy pobycie w Rosji dłużej niż 7 roboczych dni. Do uzyskania wizy turystycznej konieczne jest:

  • posiadanie paszportu ważnego co najmniej 180 dni od daty zakończenia ważności wizy,
  • jedno aktualne, kolorowe zdjęcie paszportowe (zrobione na wprost - tzw. wytrzeszcz) o rozmiarach 3,5 x 4,5 cm.
  • wniosek wizowy wypełniony elektronicznie na stronie visa.kdmid.ru i wydrukowane zgodnie z instrukcją na stronie (bez dostosowywania do papieru etc)
  • voucher turystyczny, wystawiony przez uprawnioną firmę - najprościej zdobyć w polskich biurach zajmujących się wyrabianiem wiz
  • ubezpieczenie zdrowotne z kosztami leczenia na min. 30000 Euro na terenie Rosji

 

Rosyjska wiza prywatna: przeznaczona jest do wjazdu na teren Rosji w celu odwiedzin krewnych lub znajomych. Może być wydana na okres do 90 dni (jednokrotna) lub 1 roku (wielokrotna). W przypadku wyjazdu w celu odwiedzin grobu krewnych wiza wystawiana jest na okres do 10 dni (wówczas konieczne jest przedstawianie dokumentów potwierdzających istnienie pochówku i stopień pokrewieństwa). Do uzyskania wizy prywatnej konieczne jest:

  • posiadanie paszportu ważnego co najmniej 180 dni od daty zakończenia ważności wizy,
  • jedno aktualne, kolorowe zdjęcie paszportowe (zrobione na wprost - tzw. wytrzeszcz) o rozmiarach 3,5 x 4,5 cm.
  • wniosek wizowy wypełniony elektronicznie na stronie visa.kdmid.ru i wydrukowane zgodnie z instrukcją na stronie (bez dostosowywania do papieru etc)
  • zaproszenie sporządzone przez organy Federacyjnej Służby Migracyjnej Rosji lub zaproszenie potwierdzone przez notariusza - przypadku zaproszenia przez obywatela państw UE, którego pobyt w Rosji wynosi powyżej 90 dni, swego najbliższego krewnego - obywatela państw UE, oraz dokumenty, potwierdzające stopień pokrewieństwa.
  • ubezpieczenie zdrowotne z kosztami leczenia na min. 30000 Euro na terenie Rosji na cały okres pobytu.

 

Rosyjska wiza tranzytowa: uzyskiwana w celach przejazdu przez Rosję. Nie jest wymagana jeśli następuje przesiadka w ramach jednego lotniska, trwająca max. 24h. Wiza tranzytowa wydawana jest na okres do 10 dni (w zależności od środka transportu i trasy) na przejazd w jedną stronę. Wiza tranzytowa może być jednokrotna lub dwukrotna. Do jej uzyskania konieczne jest:

  • posiadanie paszportu ważnego co najmniej 180 dni od daty zakończenia ważności wizy. W paszporcie musi znajdować się wiza do kraju docelowego (jeśli taka jest wymagana),
  • bilety potwierdzające daty wjazdu i wyjazdu z Rosji
  • w przypadku podróży samochodem lub motocyklem: ksero dowodu rejestracyjnego i prawa jazdy,
  • podanie w sprawie wydania wizy tranzytowej ze wskazaniem: danych paszportowych (imię i nazwisko, data urodzenia, nr paszportu, data ważności paszportu, miejsce zamieszkania, obywatelstwo, płeć), nr. rej. samochodu, koloru nadwozia, dokładnej informacji o trasie podróży (licząc 500 km na dobę)
  • jedno aktualne, kolorowe zdjęcie paszportowe (zrobione na wprost - tzw. wytrzeszcz) o rozmiarach 3,5 x 4,5 cm.
  • wniosek wizowy wypełniony elektronicznie na stronie visa.kdmid.ru i wydrukowane zgodnie z instrukcją na stronie (bez dostosowywania do papieru etc)
  • ubezpieczenie zdrowotne z kosztami leczenia na min. 30000 Euro na terenie Rosji na cały okres tranzytu.

 

Ponadto istnieją jeszcze inne rodzaje rosyjskich wiz: służbowa, pracownicza, biznesowa, dziennikarska, na studia. Szczegółowy opis i listę wymagań można sprawdzić na stronie konsulatu.

Zupełnie inaczej wygląda kwestia tzw. Małego Ruchu Granicznego, z którego mogą korzystać mieszkańcy obszarów przylegających do eksklawy Kaliningradu. Zamiast wizy wystarcza proste zezwolenie, którego zdobycie jest uproszczone. 

 

Koszt uzyskania rosyjskiej wizy:

Wizy do Rosji należą do jednych najdroższych na świecie. Choć same opłaty konsularne nie powalają to są one tylko jednym ze składników całkowitego kosztu rosyjskiej wizy. W przypadku wizy turystycznej (najprostszej w uzyskaniu) musimy liczyć się z następującymi kosztami:

  • opłata konsularna: ok 35 Euro
  • koszt zdobycia voucheru turystycznego (do kupienia w biurach zajmujących się pośrednictwem wizowym): ok 100 PLN
  • koszt pośrednictwa Centrum Wizowego (nie obowiązkowe ale ułatwiające proces): 25 Euro,
  • ubezpieczenie: kilkadziesiąt PLN
  • ew. koszt pośrednictwa biura zajmującego się kompleksowym załatwianiem wiz.

Z grubsza licząc koszt wizy turystycznej do Rosji wynosi ok 100 Euro.

 

Rejestracja w Rosji

Omawiając formalności związane z wyjazdem do Rosji należy wspomnieć o obowiązku meldunkowym dla obcokrajowców. Zgodnie z obowiązującymi przepisami obywatele Polski muszą zarejestrować swój pobyt najpóźniej w 7 dniu roboczym pobytu. Rejestracji takiej może dokonać w naszym imieniu hotel, w którym mieszkamy, osoba, która nas zaprosiła, lub ew. my sami w tzw. OVIRze (droga przez mękę)

 

Konsulaty według podziału administracyjnego:

  • Wydział Konsularny Ambasady Federacji Rosyjskiej, ul. Belwederska 25c, Warszawa, tel: 22 849-51-11
    Dla mieszkańców województw: mazowieckiego, podlaskiego, lubelskiego, łódzkiego
  • Konsulat Generalny Federacji Rosyjskiej w Gdańsku, ul. Batorego 25, tel: 58 341-10-88
    Dla mieszkańców województw: pomorskiego, warmińsko-mazurskiego, kujawsko-pomorskiego i zachodniopomorskiego
  • Konsulat Generalny Federacji Rosyjskiej w Krakowie, ul. Biskupia 7, tel. 12 422-26-47
    Dla mieszkańców województw: małopolskiego, śląskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego
  • Konsulat Generalny Federacji Rosyjskiej w Poznaniu, ul. Bukowska 53A, tel. 61 841-75-23
    Dla mieszkańców województw: wielkopolskiego, dolnośląskiego, opolskiego, lubuskiego

Powyższe informacje zostały zebrane ze źródeł udostępnionych przez Ambasadę Federacji Rosyjskiej oraz rosyjskie MSW i MSZ.

 
 

 

Chcesz dowiedzieć się więcej? - Zapraszamy na FORUM!!! 
Tam zadasz pytanie, na które na pewno ktoś odpowie!

Pomóż nam ulepszyć stronę!

  • Widzisz nieaktualne dane na stronie?
  • Możesz uzupełnić treść artykułów?
  • Chcesz opublikować własny artykuł?

 

Skontaktuj się z nami!

mapa rosja, ukraina

 
Copyright © 2001 - 2016 RosjaPL.info
 
Wszystkie prawa zastrzeżone!