Znaleziono 228 wyników

autor: Gab001
ndz 23 lip, 2017 09:20
Forum: Podróże po Ukrainie
Temat: Zaleszczyki - ktoś był???
Odpowiedzi: 21
Odsłony: 5616

Zaleszczyki - ktoś był???

Choć ta miejscowość od września `39 nie jest wśród polskich turystów zbyt popularna ;), niemniej dlą planujących odwiedziny informacja: nie było wolnych miejsc w hotelach! W ogóle oferta noclegowa skromna, a wszystko już zarezerwowane. Spore rozczarowanie, bo miałem chęć pospacerować po brzegu Dnies...
ndz 23 lip, 2017 09:09
Temat: Stan dróg na Ukrainie - dyskusja
Odpowiedzi: 458
Odsłony: 109123

Stan dróg na Ukrainie - dyskusja

O drodze Kamieniec Podolski - Czortków wspomniałem na wstępie poprzedniego postu. Dalej podążałem z Czortkowa do Krzemieńca. Na odcinku do Tarnopola stan nawierzchni dobry, nie ma miejsc wymuszających jakieś nagłe manewry, hamowanie itp. Od Tarnopola do Wiśniowca droga świeżo wyremontowana, bądź wła...
ndz 23 lip, 2017 08:44
Temat: Remont drogi dojazdowej na kolejowy dworzec główny we Lwowie
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 591

Remont drogi dojazdowej na kolejowy dworzec główny we Lwowie

Cały ruch odbywa się jezdnią zachodnią Potwierdzam. Jest tłoczno i z tego między innymi powodu nie pchałem się pod dworzec, a zaparkowałem pod małym dworcem (Podmiejskim). Co prawda parking nie jest strzeżony, ale wolne miejsca z reguły są, a tym którzy wybierają się pieszo w stronę centrum będzie ...
śr 19 lip, 2017 10:58

jak wygląda droga z Czortkowa przez Skałę Podolską do Kamieńca? Odpowiedź na pytanie, które zadałem niemal dwa miesiące temu: drogi P24 i T2001 wbrew temu, jak jeszcze niedawno oceniano je na Navizorze, jak najbardziej przejezdne. Jeśli ktoś zmierza do Kamieńca od strony Tarnopola (lub w przeciwnym...
wt 18 lip, 2017 22:15
Temat: Kurs wymiany walut
Odpowiedzi: 523
Odsłony: 69667

Kurs wymiany walut

Kantory przy Horodockiej w okolicach dworca skupowały dziś złotego po kursie 6,93-6,99. Ten najwyższy kurs w obminnyku przy placu, gdzie zatrzymują się marszrutki (równoległy do Horodockiej, w sąsiedztwie małego wokzału). Przy Czerniowickiej, jakieś 100 metrów od dworca kurs tylko 6,85. Skup złotego...
wt 18 lip, 2017 22:05
Temat: kolejki na przejściach
Odpowiedzi: 932
Odsłony: 143815

kolejki na przejściach

PG Krakowiec/Korczowa, wtorek 19:35 czasu ukraińskiego. Do ronda kolejki nie było. Do bramki, w której wydaje się talonczyki przede mną trzy samochody; czas oczekiwania na talonczyk 45 min. Potem w miarę szybki podjazd do odprawy, a tam formalności na 15 minut. Po polskiej stronie już gorzej... Pech...
śr 12 lip, 2017 13:49

Kurs wymiany walut

Kshyhu pisze:Zwróciłeś może uwagę na USD lub EUR?

Niestety, nie...
W Czortkowie w kantorze w pobliżu ruin zamku kurs euro 28,80 (skup). Zwróciłem na to uwagę tylko dlatego, że na tablicy wymienione były wyłącznie trzy waluty: dolar, euro i rubel.
śr 12 lip, 2017 09:39

Kurs wymiany walut

Dobę temu za złotówkę w Epocentrze przy Auchan płacono 6, 70. W Korczowej 6, 50.
śr 12 lip, 2017 09:27

kolejki na przejściach

Wtorek , PG Korczowa trzecia rano - dwie i pół godziny na wjazd na Ukrainè.
pn 10 lip, 2017 07:48

Kurs wymiany walut

Wypadałoby się pochwalić udaną transakcją, tj. napisać po jakim kursie wymieniłeś walutę ;) Jutro o tej porze wymieniać będę złotówki w Auchan/Epicentr na Stryjskiej, tak przebiega moja marszruta. Postaram się podać kurs wieczorem 11-go.
ndz 11 cze, 2017 09:01
Temat: Przewodnik po Kamieńcu Podolskim
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 1703

Przewodnik po Kamieńcu Podolskim

Tak, też spotkałem tego przewodnika to chłopak z polskich rodzin mieszkających w Kamiecu Podolskim spotkałem go pod lub w restauracji w pobliżu zamku Czy pamiętacie, w której restauracji (wg. googli na terenie zamku znajduje się kawiarnia "Arsenał", poza twierdzą, już za Mostem Tureckim j...
ndz 11 cze, 2017 08:49

odcinek od N02 do Brzeżan odcinek od N02 "Dwunastkę" na odcinku Rohatyn- Stryj pamiętam sprzed czterech lat jako pełną paskudnych dziur i jam... Wg. Navizora odcinek Rohatyn - Brzeżany jest niestety, jak mówisz, jeszcze gorszy... Ale lepszej alternatywy, by wydostać się z Brzeżan na Lwów ...
ndz 11 cze, 2017 08:20
Temat: Pistyń w rejonie kosowskim obwodu iwanofrankowskiego
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 156

Pistyń w rejonie kosowskim obwodu iwanofrankowskiego

W samym Pistyniu to co najciekawsze wskażą ci z pewnością twoi znajomi, ja tylko zasygnalizuję, że we wsi znajdują się ślady najstarszej na Kosowszczyźnie drewnianej cerkwi Zaśnięcia Najświętszej Marii Panny, wybudowanej około 1600 roku. W tymże miejscu w połowie XIX-go wieku wybudowano nową cerkiew...
pn 05 cze, 2017 08:11

a skąd wyjeżdżasz? Planuję następującą trasę: PG Korczowa/Krakowec - Lwów - Busk - Olesko - Podhorce - Poczajów - Krzemieniec - Wiśniowiec - Zbaraż - Tarnopol - Trembowla - Czortków (lub Buczacz) i dalej do Kamieńca (tu właśnie dylemat, którędy) - Chocim (z przyległościami, czyli Żwaniec, Okopy Św....
ndz 04 cze, 2017 12:13
Temat: Morszyn, a nie Truskawiec AD 2017 - kuracja jacky & maryla
Odpowiedzi: 66
Odsłony: 2967

Morszyn, a nie Truskawiec AD 2017 - kuracja jacky & maryla

Odpowiedź moja brzmi -że warto ale raczej w okresie letnim. Nic tylko czekać, by zabrano się za remont drogi stryjskiej... przywykłem już do gładkiego asfaltu na Ukrainie i nie bardzo uśmiecha mi się znowu kolebać po dziurach :lol: kilka odznak polskości ale nie wszystkie zdążyłem rozpracować. Czyl...
ndz 04 cze, 2017 11:58

Od kierowców Ukraińców pracujących wraz ze mną otrzymałem informację, iż droga H10 na odcinku Kołomyja - Czerniowce na całym dystansie wyremontowana. Navizor to potwierdza :D Co do mojego pytania z 28 maja - widzę, iż jest kolejny wariant: z Czortkowa do Kamieńca poprzez Borszczów i Mielnicę Podolsk...
ndz 28 maja, 2017 19:15
Temat: Jakie są dobre piwa (nazwy)
Odpowiedzi: 81
Odsłony: 13621

Jakie są dobre piwa (nazwy)

Dostałem dopiero co w prezencie półciemne lwowskie Robert Doms Wiedeński. Sam do piwoszy się nie zaliczam, nie wiem czego się spodziewać, więc wyszukałem, a i dla zainteresowanych wklejam link do takiej oto stronki: https://ocen-piwo.pl/index.php?page=1&l ... ry=Ukraina
ndz 28 maja, 2017 01:07
Temat: Morszyn, a nie Truskawiec AD 2017 - kuracja jacky & maryla
Odpowiedzi: 66
Odsłony: 2967

Morszyn, a nie Truskawiec AD 2017 - kuracja jacky & maryla

Już w zeszłym roku, by nie wydawać hrywien, tankowałem do pełna po polskiej stronie.... Różnica 20 groszy na litrze benzyny chyba nikogo nie przekona do "oszczędności". Pytanie do autora wątku - jak wygląda Morszyn? Tyle razy mijałem go w drodze na Stryj; warto zatrzymać się choćby na noc ...
ndz 28 maja, 2017 00:56

Wie ktoś z autopsji, jak wygląda droga z Czortkowa przez Skałę Podolską do Kamieńca? Może lepiej nadłożyć drogi i jechać na Zaleszczyki i Czerniowce?
ndz 28 maja, 2017 00:50
Temat: Remont drogi dojazdowej na kolejowy dworzec główny we Lwowie
Odpowiedzi: 12
Odsłony: 591

Remont drogi dojazdowej na kolejowy dworzec główny we Lwowie

Remont czyli co??? Zniknie "brukiwka"? Czy ktoś mógłby doradzić czy lepiej wjechać w samym Lwowie do tego miejsca drogą M10 , czy też od drugiej strony drogą M 11 ? W kwietniu jechałem na dworzec "dziesiątką" i oprócz około kilometra, dwóch, na ulicy Szewczenki, gdzie powycinano ...
sob 15 kwie, 2017 14:32

Kurs wymiany walut

W Krakowcu skup złotówki po 6,30 - 6,40 uah. We Lwowie w markecie "Epicentr" pięć dni temu - 6,60 uah; po takim kursie dokonałem wymiany. W Kosowie 6,30 uah, dalej od centrum już tylko 6,00. W Kołomyi za złotówkę oferowano wczoraj oficjalnie 6,40 uah.
sob 15 kwie, 2017 14:26

Na trasie, którą przemierzyłem, jakiś zastój od czasu ubiegłorocznego zrywu remontowego. "Dziewiątka" fragmentami wciąż dziurawa (na przykład obwodnicy Frankiwska nie tknięto), rejonowa droga z Kołomyi w kierunku południowym również bez zmian (obwodnica w kierunku na Śniatyn, Czerniowcy, n...
sob 15 kwie, 2017 14:17
Temat: Kuchnia zakarpacka i ukraińska
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 597

Kuchnia zakarpacka i ukraińska

Trzeba korzystać, póki czas... Coraz częściej spotykam się z sytuacją, iż w restauracjach serwują na przykład warenyky wcześniej zakupione w sklepie, podobnie rzecz się ma z podawaną do nich śmietaną... Nie trzeba być szczególnym smakoszem, by to wyczuć. Aż się chce wyjść z restauracji :? Zresztą te...
sob 15 kwie, 2017 13:55
Temat: Podwyżka cen alkoholu na Ukrainie
Odpowiedzi: 72
Odsłony: 3852

Podwyżka cen alkoholu na Ukrainie

Cóż, chyba drożeje :wink: Na przykład: Koktebel z zieloną etykietą, 0,375 *** 78 hrywien, Szabo 0,25*** 58, niemal tyleż samo Zakarpatskyj 0,25***. To ceny z małego sklepiku z miasteczka Iwano-Frankowe (d. Janów), przy trasie M10. Większych zakupów tym razem nie robiłem, cenom alkoholu szczególnie n...
sob 15 kwie, 2017 13:36

kolejki na przejściach

Zmiany zasad odprawy granicznej w żaden sposób nie odczułem. Wjazd na Ukrainę (Korczowa/Krakowec) nad ranem w poniedziałek 10-go zajął mi około 30 min. W drodze powrotnej, na tym samym przejściu w piątek ok. 21 (czasu miejscowoego) już wyraźnie gorzej: co prawda nie było żadnej kolejki do odbioru ta...
pn 26 wrz, 2016 19:11

kolejki na przejściach

na granicy PL/UA Kroscienko/Smolnycja wczoraj około południa wjazd do Polski zajął powracającemu z urlopu pracownikowi ok. 2 godzin. Dla jadących w przeciwną stronę informacja off-topic: z Chyrowa nie jedzie się prosto na Sambor, lecz najpierw T1401 na Stary Sambor. Stamtąd do Sambora ponoć już dro...
sob 27 sie, 2016 09:52

Kurs wymiany walut

Wiadomość od urlopującego się kierowcy, mieszkańca Lwowa: wczoraj na bazarze prywakzalnym skupowano złotówkę po 6,85 uah. Co interesujące, kursy po polskiej stronie granicy, pomimo trwającego od kilku dni spadku kursu hrywny na Ukrainie, do dzisiaj nawet nie drgnęły :?
pt 19 sie, 2016 13:33
Temat: Czy znacie "kocie miejsca" na Ukrainie?
Odpowiedzi: 36
Odsłony: 5309

Czy znacie "kocie miejsca" na Ukrainie?

Kolejny koci pomnik powinien oficjalnie pojawić się już dzisiaj (w prawosławne święto Przemienienia Pańskiego) w miejskim parku Trylowskoho w Kołomyi. Będzie tym samym sąsiadować z pomnikiem naszego Wieszcza Adama. Informację podała lokalna telewizja:
ndz 31 lip, 2016 01:30
Temat: O ukraińskich alkoholach.
Odpowiedzi: 116
Odsłony: 35684

O ukraińskich alkoholach.

Wódki nie lubię. Testuję ukraińskie "koniaki". Pięciogwiazdkowe Szabo i Zakraprcki,Aj-Petri możliwe... Szustow, Koblevo w małych ilościach (50-100 g) przelewają się przez gardło bez negatywnych odczuć ;) Podobnie "koniaki" buczackie... Są niestety i takie, które trzeba by bez deg...
sob 30 lip, 2016 20:24
Temat: Nowe zasady karania kierowców
Odpowiedzi: 25
Odsłony: 4099

Nowe zasady karania kierowców

Większe mandaty to większa korupcja i będzie tak.... No, mam nadzieję, że tak nie będzie, w każdym razie nie zaraz... Ta nowa policja, jakby bardziej "europejska", cywilizowana... Nie widziałem już raczej tych nieprzyjemnych, nabrzmiałych pysków, zachłannych oczu i łapek gotowych na przyj...