Jak dzwonic ?

Idealne miejsce do wszelkich rozmów na tematy nie związane z Rosją, Ukrainą i pozostałymi krajami ZSRR. Jest to tzw. "Off-topic".
rzevitanka
Kolegialny Asesor
Kolegialny Asesor
Posty: 100
Rejestracja: śr 13 cze, 2007 17:28

Jak dzwonic ?

Post autor: rzevitanka » sob 17 paź, 2009 18:58

Witam

Wybaczcie jezeli juz podobne pytania były ale mam dwie sprawy:

1.kiedy chce przesłac SMS w Polsce na 4 cyfrowy numer (gry i loterie) to żaden problem, ale jak zrobic coś takiego na teren Rosji i Ukrainy?

2.mam zadzwonic po raz pierwszy do Moskwy do znajomych (do tej pory pisałam maile) pod numer telefonu (tak mi podano kilka dni temu) :8916310... razem 11 cyfr, cyfra 8 to połączenie miedzymiastowe wewnątrz Rosji a 9 to chyba Moskwa? Kiedy patrze w internecie za kierunkowymi z Polski do Moskwy to pokazują mi sie cyfry: 095 / 495. Ponoc była jakas zmiana kierunkowych, tylko dlaczego nie podano mi 495 a 9 ?Czy prawidłowo zrobie jezeli zadzwonię:
Moskwa 0-07 495 16310...


Pomóżcie proszę

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz 18 paź, 2009 15:00 przez rzevitanka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA » sob 17 paź, 2009 21:19

z komórki:

+7.....
495, 499 to kod Moskwy na stacjonarne.

przykladowy nr do moskwy stacjonarny:
+7495 200...
komorka bedzie miala:
+7 905 ... .... (np.BELINE)
+7 906,
+7 916.... itd....

z polski ze stacjonarnych 007 ...
z polski komórki +7

rzevitanka
Kolegialny Asesor
Kolegialny Asesor
Posty: 100
Rejestracja: śr 13 cze, 2007 17:28

Post autor: rzevitanka » sob 17 paź, 2009 23:08

O, wreszcie mi się wyjaśniło

Serdecznie dziękuję, pozdrawiam

grazzia
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 58
Rejestracja: sob 12 sty, 2008 10:03
Lokalizacja: gdansk

Post autor: grazzia » pt 10 cze, 2011 21:17

Przeszukałam forum i nie znalazłam info jak dzwonić
z polskiej komórki na terenie Rosji na numer stacjonarny
i komórkę też w Rosji.
Może ktoś podpowie? :)
grazzia

Awatar użytkownika
pwlzeb
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 814
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008 18:12
Lokalizacja: Kraków

Post autor: pwlzeb » pt 10 cze, 2011 23:05

Np. w Petersburgu +7 812, gdzie siodemka to kod Rosji, potem kod miasta.
Na komorke nie dzwonilem, ale skladnia bedzie podobna. Pewnie plus siodemka z przodu, potem numer.
Rozmowa moze duzo kosztowac.

grazzia
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 58
Rejestracja: sob 12 sty, 2008 10:03
Lokalizacja: gdansk

Post autor: grazzia » sob 11 cze, 2011 22:39

pwlzeb pisze:Rozmowa moze duzo kosztowac.
:D już to wiem ale będę zbyt krótko żeby kupować ich kartę-właśnie o Petersburg
mi chodzi -może ktoś wie jak na komórkę?sms chyba tańszy?
grazzia

Awatar użytkownika
MorgothV8
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1081
Rejestracja: śr 04 mar, 2009 08:13
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: MorgothV8 » ndz 12 cze, 2011 19:15

Mi tam wychodziło że nawet na 2-3 rozmowy po 1-2 minuty opłacało się kupić ich starter.
Były Polarnik na Polskiej Stacji Polarnej "Hornsund"
Teraz programista na swoim
Fuji GSW, Pentax 67, Nikon F4, FM2, D3, D3200 FS + cała szklarnia

BARTixR
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1854
Rejestracja: pt 23 cze, 2006 01:34
Lokalizacja: Chełm/Moskwa
Kontakt:

Post autor: BARTixR » śr 15 cze, 2011 10:57

oczywiste że opłaca się starter kupić i nie ograniczać się do wysyłania smsa.

jacmi
Kolegialny Asesor
Kolegialny Asesor
Posty: 130
Rejestracja: pn 22 lut, 2010 12:35

Post autor: jacmi » sob 18 cze, 2011 14:14

grazzia
Skontatuj się ze swoim operatorem w Polsce i powinien Ci dokładnie powiedzieć co i jak. Czasem bywają różne dziwne wymogi by zadzwonić (ja np. przy komórce na kartę musiałem kiedyś jakiś kod wstukać przed numerem, ale sms już normalnie szedł)
Bo jeśli piąć się - to tylko szczytem, Jeśli szumieć - to wichrem halnym,
Trwać niebem i granitem, A pić ze źródeł skalnych.

Awatar użytkownika
MorgothV8
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1081
Rejestracja: śr 04 mar, 2009 08:13
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: MorgothV8 » sob 18 cze, 2011 15:13

Ja mam na kartę Plusa - SImplus - dzwonić do Polski mogłem normalnie: +48nrtel, ale ceny ....
Były Polarnik na Polskiej Stacji Polarnej "Hornsund"
Teraz programista na swoim
Fuji GSW, Pentax 67, Nikon F4, FM2, D3, D3200 FS + cała szklarnia

11agatha1989
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 68
Rejestracja: pt 24 wrz, 2010 17:48

Post autor: 11agatha1989 » sob 18 cze, 2011 22:48

ceny są lekko mówić masakryczne, kuriozalne ! :/
Ale czy można bez problemu kupić starter jakieś np. ukraińskiej sieci komórkowej ???
O ile wiem jest to bardziej opłacalne niż roaming.

Awatar użytkownika
J-ST
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 52
Rejestracja: pn 31 sty, 2011 15:32
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Post autor: J-ST » sob 18 cze, 2011 23:21

11agatha1989 pisze:ceny są lekko mówić masakryczne, kuriozalne ! :/
Ale czy można bez problemu kupić starter jakieś np. ukraińskiej sieci komórkowej ???
O ile wiem jest to bardziej opłacalne niż roaming.
Starter Ukraińskiej sieci moźna kupić bez problemu na allegro .

Awatar użytkownika
MorgothV8
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1081
Rejestracja: śr 04 mar, 2009 08:13
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: MorgothV8 » ndz 19 cze, 2011 10:40

Od razu kupujemy starter, ja mam już 2 karty z Ukrainy i 3 z Rosji
Były Polarnik na Polskiej Stacji Polarnej "Hornsund"
Teraz programista na swoim
Fuji GSW, Pentax 67, Nikon F4, FM2, D3, D3200 FS + cała szklarnia

Macias45
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 6
Rejestracja: pt 07 paź, 2011 23:06
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Macias45 » czw 13 paź, 2011 21:46

Mam podobny problem. Numer do Rosji na komórkę zaczyna się na 8 i liczy sobie 11 cyfr. Wyczytałem gdzieś w necie że mają tam 10 cyfr. Próbowałem przez 007, +7, 07. Za każdym razem polski operator mówi że nie ma takiego numeru. Z kolei dzwoniąc +7 i 10 cyfr bez tej ósemki z przodu połączyłem się z rosyjskim operatorem który oznajmił że jest nieprawidłowy numer. Pytałem się nawet swojego operatora sieci, ale na razie bez odpowiedzi. Jak to właściwie jest z tymi numerami w Rosji? Będę wdzięczny za wszelką pomoc

Awatar użytkownika
Moskwa2007
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 515
Rejestracja: czw 23 lis, 2006 14:17
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Moskwa2007 » pt 14 paź, 2011 09:33

Macias45 pisze:Mam podobny problem. Numer do Rosji na komórkę zaczyna się na 8 i liczy sobie 11 cyfr. Wyczytałem gdzieś w necie że mają tam 10 cyfr. Próbowałem przez 007, +7, 07. Za każdym razem polski operator mówi że nie ma takiego numeru. Z kolei dzwoniąc +7 i 10 cyfr bez tej ósemki z przodu połączyłem się z rosyjskim operatorem który oznajmił że jest nieprawidłowy numer. Pytałem się nawet swojego operatora sieci, ale na razie bez odpowiedzi. Jak to właściwie jest z tymi numerami w Rosji? Będę wdzięczny za wszelką pomoc
Wybierasz : +7 i dalej caly numer bez ósemki z przodu [ czyli kolejne 10 cyfr po ósemce ]. Jesli sie nie uda, to znaczy ze numer przez ciebie posiadany jest nieprawidlowy i musisz go skorygowac ...

Macias45
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 6
Rejestracja: pt 07 paź, 2011 23:06
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Macias45 » ndz 16 paź, 2011 21:37

A czy stacjonarne numery również są 10-cio cyfrowe? Słyszałem że to taki odgórny prikaz.

Awatar użytkownika
Moskwa2007
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 515
Rejestracja: czw 23 lis, 2006 14:17
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Moskwa2007 » pn 17 paź, 2011 10:15

Macias45 pisze:A czy stacjonarne numery również są 10-cio cyfrowe? Słyszałem że to taki odgórny prikaz.
Stacjonarne numery sa 7 cyfrowe ale do tego dochodzi kod miasta [ np. dla Moskwy 495 i 499 ] wiec suma summarum sa 10 cyfrowe :)

spawny
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 4
Rejestracja: śr 15 lut, 2012 21:19

Post autor: spawny » śr 15 lut, 2012 21:22

witam.
a jaj mam pytanko jak to jest w drugą stronę.
z Rosji do Polski. Pytam bo koleżanka ma komórkę +7 953 XXX XX XX
i nie może do mnie nic wysłać ani zadzwonić na moją komórkę.
czy to może kwestia włączenia połączeń międzynarodowych u operatora czy coś innego ?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Moskwa2007
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 515
Rejestracja: czw 23 lis, 2006 14:17
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Moskwa2007 » czw 16 lut, 2012 10:07

spawny pisze:witam.
a jaj mam pytanko jak to jest w drugą stronę.
z Rosji do Polski. Pytam bo koleżanka ma komórkę +7 953 XXX XX XX
i nie może do mnie nic wysłać ani zadzwonić na moją komórkę.
czy to może kwestia włączenia połączeń międzynarodowych u operatora czy coś innego ?

pozdrawiam
to dziwny operator, Tele2 sie nazywa. jesli dzwoni +48 [ np. 602 ... dalej twoj numer komorki ] i nie moze sie dodzwonic to problem pewnie lezy u jej operatora :)

spawny
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 4
Rejestracja: śr 15 lut, 2012 21:19

Post autor: spawny » czw 16 lut, 2012 19:18

probowalem sie dzisiaj dodzwonic i lipa numer nieosiagalny.

jakiego operatora polecacie ? zeby mozna bylo odbierac polaczenia z polski i dzwonic do polski ?

Awatar użytkownika
Moskwa2007
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 515
Rejestracja: czw 23 lis, 2006 14:17
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Moskwa2007 » czw 16 lut, 2012 20:35

spawny pisze:probowalem sie dzisiaj dodzwonic i lipa numer nieosiagalny.

jakiego operatora polecacie ? zeby mozna bylo odbierac polaczenia z polski i dzwonic do polski ?
A z jakiego miasta w Rosji ?? W FR jest roaming wewnetrzny, [ na przyklad z numeru moskiewskiego do Jekatierinburga czy Pitera dzwonisz w roamingu ] ... W Moskwie kiedys dobra [ tania ] oferte mial Megafon. Znacznie tansza niz MTS czy Beeline. W innych rejonach niestety nie wiem ...

spawny
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 4
Rejestracja: śr 15 lut, 2012 21:19

Post autor: spawny » pt 17 lut, 2012 08:14

to jest okręg Nadwołżański a dokładniej Republika Czuwaszska. Najbliższe miasto to Cheboksary.

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2952
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia » sob 18 lut, 2012 07:18

Moskwa2007 pisze:W Moskwie kiedys dobra [ tania ] oferte mial Megafon. Znacznie tansza niz MTS czy Beeline. W innych rejonach niestety nie wiem ...
MTS proponuje obecnie taryfę "Super MTS", w ramach którego można za darmo dzwonić na numery tego operatora w całej Rosji (nie dłużej jednak niż 30 minut na dobę). Warunkiem jest comiesięczne doładowanie konta na minimum 150 rubli

Olson
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 2
Rejestracja: śr 26 wrz, 2012 19:05

Post autor: Olson » śr 26 wrz, 2012 19:11

Witam stałych bywalców. A czy jest jakaś sprawdzona możliwość żeby dzwonić z Polski do Rosji (Moskwa MTU) taniej niż Playowiskie 2zł za min ? Najlepiej jak najniższa cena :D

zeneczek
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 783
Rejestracja: pn 22 cze, 2009 22:12
Lokalizacja: Katowice

Post autor: zeneczek » śr 26 wrz, 2012 21:07

tak,kup w Plusie starter <dla obcokrajowców>,minuta połączenia do Rosji,Ukrainy i innych kosztuje 0,29pln/min. z 30sek. naliczaniem.Starter był dostępny przed mistrzostwami piłkarskimi,myślę że i nadal a jego promocyjne taryfy ważne są do przyszłego roku.

Olson
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 2
Rejestracja: śr 26 wrz, 2012 19:05

Post autor: Olson » czw 27 wrz, 2012 13:51

Dzięki za pomoc. Startery są - tam gdzie zostały na magazynach :) Preferencyjne stawki (sms jednak 50 gr) do 15.03.2013.

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2952
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia » czw 27 wrz, 2012 19:00

www.lycamobile.pl - tu też jest dość tanio

Awatar użytkownika
koniował
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 4
Rejestracja: pt 18 maja, 2018 12:41
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Jak dzwonic ?

Post autor: koniował » pt 18 maja, 2018 12:45

co to za operator + 7 962 XXX-XX-XX ???? pierwotnie otrzymałem numer 11-cyfrowy z 8 na przodku w formie 896 2XXX-XX-XX

stelmach33
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 216
Rejestracja: czw 03 lip, 2008 22:48
Lokalizacja: Namysłów

Jak dzwonic ?

Post autor: stelmach33 » pt 18 maja, 2018 15:20

Beeline

Awatar użytkownika
koniował
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 4
Rejestracja: pt 18 maja, 2018 12:41
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Jak dzwonic ?

Post autor: koniował » pt 18 maja, 2018 15:24

wiadomości tekstowe mam więc pisać na +7 962 XXX-XX-XX czy na +7 896 2XXX-XX-XX ????

ODPOWIEDZ