MTS zmiana pakietu

Forum to jest przeznaczone do dyskusji na tematy związane z podróżami i szeroko rozumianą turystyką w Rosji. Tutaj zadajemy pytania o noclegi, transport itp.
B_28
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 165
Rejestracja: pt 19 kwie, 2013 23:04

MTS zmiana pakietu

Post autor: B_28 » sob 24 lut, 2018 21:26

Witam
w zeszłym roku zakupiłem pakiet startowy w sieci MTS
(wybrałem pakiet ,,irkucki oblast czy coś takiego,,
ze względu na większość czasu spędzanego w tym rejonie
i większy limit internetu, do wyboru miałem drugi wariant
,,cala Rosja,, mniejszy transfer za to bez romningu na terenie
całej Federacji Rosyjskiej tak zrozumiałem),
czy podczas następnej wizyty w Rosji w innym rejonie będę mógł zmienić pakiet,
taryfę na ta ,,cala Rosja??? np w salonie firmowym MTSu
rozumiem ze numer w MTSie aktywny jest rok od ostatniego doładowania???

zeneczek
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 788
Rejestracja: pn 22 cze, 2009 22:12
Lokalizacja: Katowice

MTS zmiana pakietu

Post autor: zeneczek » sob 24 lut, 2018 22:36

w rosyjskim MTC karta SIM jest aktywna na połączenia wychodzące pół roku od ostatniego doładowania.Zdarzyło mi się że po owym czasie zupełnie odłączono kartę,musiałem z innego MTC-a na infolinii przywracać aktywność karty.Generalnie zalecają na infolinii przed upływem pół roku wykonać połączenie lub wysłać sms-a.Oczywiście przywrócenie aktywności karty możliwe jest przez osobę na którą została karta zarejestrowana.

B_28
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 165
Rejestracja: pt 19 kwie, 2013 23:04

MTS zmiana pakietu

Post autor: B_28 » ndz 25 lut, 2018 11:00

tak, karta jest na mnie zarejestrowana,
a czy przy następnej wizycie w Rosji mogę zmienić ten pakiet?,
bo rozumiem ze bez problemu mogę zakupić nowy pakiet startowy
w ich salonie firmowym (pakiet na cala Rosję),
okazując paszport na pewno wyskoczy im w systemie informacja ,
ze posiadam numer aktywny, lub nieaktywny zarejestrowany na mnie,
na adres w Irkucku?

zeneczek
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 788
Rejestracja: pn 22 cze, 2009 22:12
Lokalizacja: Katowice

MTS zmiana pakietu

Post autor: zeneczek » ndz 25 lut, 2018 13:05

poprzez infolinię możesz zmienić wszystko.Dam Ci link do ich stronki,w prawym górnym rogu jest Мой МТС Личный кабинет,to jest dostęp do twojego konta które musisz aktywować,sprawdzisz tam posiadane środki,taryfę i inne.Nie wiem w jakim zakresie możesz poprzez tę opcję ingerować w zmiany taryfy lub innych,nie próbowałem
http://www.mts.ru/

B_28
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 165
Rejestracja: pt 19 kwie, 2013 23:04

MTS zmiana pakietu

Post autor: B_28 » ndz 25 lut, 2018 20:17

karta jak na razie aktywna
tylko balans -2 ruble
spróbuje jakoś doladować
pewnie z Polski trochę trudno będzie hee...

zeneczek
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 788
Rejestracja: pn 22 cze, 2009 22:12
Lokalizacja: Katowice

MTS zmiana pakietu

Post autor: zeneczek » ndz 25 lut, 2018 22:52

jak nie dasz rady doładować a będzie ci zależeć pisz na PW,załatwię doładowanie przez rodzinę.Niemniej nie zmienia to faktu że aby utrzymać połączenia wychodzące,a na moim przykładzie i przychodzące trzeba przed upływem pół roku od ostatniego wykonanego połączenia wykonać ponowne.Oczywiście nie mam całkowitej pewności,być może tym charakteryzuje się moja taryfa.Na pewno doładowanie samo z siebie nie przedłuża ważności konta,ja takowego terminu nie mam.

B_28
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 165
Rejestracja: pt 19 kwie, 2013 23:04

MTS zmiana pakietu

Post autor: B_28 » ndz 15 kwie, 2018 15:35

Jak na razie nie odcięli numeru, jest zasięg, przychodzą smsy o promocjach,
dzwonić nie mogę bo minus 20 rubli a nie długo minie 8 miesięcy od ostatniego połączenia, smsa wysłanego.
Jak będę na Krymie na początku sierpnia to w firmowym salonie zapytam o zmianę taryfy i doładuję,
a jak nie będzie można zmienić taryfy to kupie nowego startera.
Nie ma sensu doładowywać numeru nie mając pewności możliwości zmiany pakietu,
na romingu wewnętrznym strasznie szybko schodzą ruble z konta i internet tnie

zeneczek
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 788
Rejestracja: pn 22 cze, 2009 22:12
Lokalizacja: Katowice

MTS zmiana pakietu

Post autor: zeneczek » ndz 15 kwie, 2018 18:03

ja dla odmiany dostałem sms-a kilka dni temu.Ostatnie płatne połączenie miałem z sierpnia 2017r.Z treści wynika jednoznacznie że brak płatnego połączenia powyżej 90dni skutkować będzie naliczaniem opłaty w wys. 3ruble/dzień.Przymus to przymus.
A tak nawiasem pisząc to na półwyspie nie ma salonu firmowego MTC.Są tylko placówki partnerskie,ale to nie to samo.Obsługa do bani.Wszystkie problemy każą rozwiązywać za pośrednictwem infolinii.Oczywiście niech cię nie zmylą znaki firmowe MTC nad sklepem.Ciągle to współpraca.Mimo wielokrotnych szumnych zapowiedzi o wejściu nowych operatorów na półwysep nikt się nie kwapi wpaść na sankcje.Jedyne rozmowy dotyczą zniesienia roamingu krajowego który tam ciągle funkcjonuje-oczywiście zniesienie,jeżeli nastąpi to globalnie w Rosji.

B_28
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 165
Rejestracja: pt 19 kwie, 2013 23:04

MTS zmiana pakietu

Post autor: B_28 » pn 16 kwie, 2018 22:26

Coś wszyscy znajomi zmienili numery z ukraińskich na rosyjskie,
nie wiem czy wyjeżdżali z Krymu wydaje mi się że nie, ze załatwili to na miejscu,
czy mi się uda zmienić taryfę albo aktywować nowy pakiet startowy na Krymie czas pokaże.
Będę bazował raczej na wschodnim wybrzeżu wiec jak co bujnę się mostem, jak go zbudują na kontynentalną Rosję
do salonu firmowego i ewentualnie tam zmienię taryfę lub kupie nowy pakiet startowy a jak mostu nie zbudują do
sierpnia to przeżyję jakoś bez internetu te dwa tygodnie a będę dzwonił np z budki telefonicznej mam nadzieję ze nie będzie wilków jakiś
i nie będzie padał deszcz.
O jakim romingu piszesz np w MTC chyba nie ma romingu na rozmowy w Rosji,
tak mi się wydaję bo dzwoniłem z MTC z Irkucka na Krym i nic mi nie zjadło, tak samo dzwoniłem z Irkucka do Soczi
i też za free, nie wiem może tym na Krymie lub w Soczi zeszło z konta,
może wynikało to z mojej taryfy albo jak będę dzwonił z mojego starego MTC po zmianie taryfy na jedna rosja lub z mojego nowego MTC pakietu,
nie wiem czy w MTC zarejstrują nowy pakiet startowy na adres na Krymie, albo zarejtrują na stary adres w Irkucku albo nowy na kontynentalnej Rosji za mostem
w pierwszej lepszej pipiduwie to czy będzie mnie kasować za rozmowy z MTC z Krymu do MTC do Irkucka lub do MTC do Soczi

zeneczek
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 788
Rejestracja: pn 22 cze, 2009 22:12
Lokalizacja: Katowice

MTS zmiana pakietu

Post autor: zeneczek » ndz 22 kwie, 2018 17:39

oczywistym jest że wybrana taryfa pozwala,lub nie na rozmowy bez płatnego roamingu,lub trzeba płacić.Taryfa pozwala wewnątrz sieci na darmowe rozmowy po całym kraju,ale inne usługi będą płatne.Ja mam dla przykładu darmowe rozmowy do 15min/dzień za free ale tylko dla rejonu Krasnodar(czytaj również Krym).Ale już połączenia z innymi operatorami w tzw krajowym roamingu,nawet z osobami przebywającymi na Krymie są płatne.Ja płaciłem nawet 15rubli/minuta za takie połaczenie.
Zdziwiony jestem faktem że bywasz na Krymie a zaskoczony jesteś zmianą nr ukraińskich na rosyjskie.A komu potrzebna jest nie działająca karta SIM?.Na Krymie póki co nie działa żadna ukraińska ani inna SIM-ka w roamingu międzynarodowym.Zdany jesteś tylko na rosyjskie karty gsm,można z nich bez problemu dodzwonić się np. do PL.

B_28
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 165
Rejestracja: pt 19 kwie, 2013 23:04

MTS zmiana pakietu

Post autor: B_28 » śr 25 kwie, 2018 21:52

Myślałem ze w MTC bez ograniczeń, na terytorium Rosji dzięki za uświadomienie
bywałem na Krymie ale wtedy jeszcze śmigały ukraińskie simki,
a i można było normalnie dojechać np. ze Lwowa, Kijowa czy Odessy.
Znajomy mieszkający na Krymie ma numer zarejestrowany na adres na Krymie,
wiec można rejestrować na Krym.

B_28
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 165
Rejestracja: pt 19 kwie, 2013 23:04

MTS zmiana pakietu

Post autor: B_28 » sob 05 maja, 2018 21:32

a ile kasuje z Twojej taryfy MTC Krasnodar(czytaj również Krym) za połączenie do Polski wykonane z Krymu za minutę
na stacjonarny
na komórkę
i ewentualnie jak internet śmiga

zeneczek
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 788
Rejestracja: pn 22 cze, 2009 22:12
Lokalizacja: Katowice

MTS zmiana pakietu

Post autor: zeneczek » ndz 06 maja, 2018 18:41


zeneczek
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 788
Rejestracja: pn 22 cze, 2009 22:12
Lokalizacja: Katowice

MTS zmiana pakietu

Post autor: zeneczek » ndz 06 maja, 2018 22:11

tu jeszcze dodatkowo link do logowania na swoje konto MTC
https://login.mts.ru/amserver/UI/Login? ... sl.mts.ru/

ODPOWIEDZ