Przejście graniczne ŁOT-RUS Terehova
Hej,
na forum przeczytałam wszystko co dotyczy przejścia granicznego Terehova, ale nie znalazłam nic aktualnego. Może się coś zmieniło? Może szybciej się przejeżdża?
Jak wygląda powrót wyjazd z Rosji przez to przejście graniczne?
Czy mogę coś przygotować wcześniej aby nie stać długo w kojce? Znalazłam stronę https://www.vid.gov.lv/en/auto_rindas?r ... d_i18n=236 i zastanwiam się jak można na niej polegać?
na forum przeczytałam wszystko co dotyczy przejścia granicznego Terehova, ale nie znalazłam nic aktualnego. Może się coś zmieniło? Może szybciej się przejeżdża?
Jak wygląda powrót wyjazd z Rosji przez to przejście graniczne?
Czy mogę coś przygotować wcześniej aby nie stać długo w kojce? Znalazłam stronę https://www.vid.gov.lv/en/auto_rindas?r ... d_i18n=236 i zastanwiam się jak można na niej polegać?
Raz dwie strony zajęły mi 40 minut, raz 3 godziny. Reguły nie ma. Nie da się ominąć kolejki, nie ma zapisów na określoną godzinę czy czegoś takiego. Jak trafisz, tak będziesz mieć.
-
- Kolegialny Asesor
Wszystko zależy od dnia, pory dnia i kraju rejestracji samochodu (RUS i BY szybciej). Osobiście polecam przejście Grebnevo-Ubylinka (na północ od Rezekne). Na rosyjskich tablicach było błyskawicznie, na polskich trzeba czekać po rosyjskiej stronie razem z łotewskimi benzyniarzami. Nie wiem, jak długo.
Miałem raz okazję przekraczać granicę w Grebnovej. Prawie nie było kolejki, łotewska kontrola trwała moment. Natomiast później długie czekanie przed szlabanem na wjazd na rosyjską część przejścia, długie czekanie do kontroli i sama kontrola - długa, drobiazgowa i problematyczna. Ostatecznie wjechaliśmy, zajęło wszystko około 5-6 godzin, dokładnie już nie pamiętam.
Niech nam żyje Towarzysz Stalin,On usta słodsze ma od malin.
!!! LEOPOLIS SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE !!!
-
- Kolegialny Asesor
Ja przejeżdżałem tamtędy 2 razy, tyle że auto było zarejestrowane w Rosji. Za każdym razem błyskawicznie po obu stronach.bober41 pisze: ↑wt 16 lip, 2019 08:54Miałem raz okazję przekraczać granicę w Grebnovej. Prawie nie było kolejki, łotewska kontrola trwała moment. Natomiast później długie czekanie przed szlabanem na wjazd na rosyjską część przejścia, długie czekanie do kontroli i sama kontrola - długa, drobiazgowa i problematyczna. Ostatecznie wjechaliśmy, zajęło wszystko około 5-6 godzin, dokładnie już nie pamiętam.
Auto jest polskie, już przekraczało granicę w Terehovie.
A jak Wam się wyjeżdżało z Rosji? Też długo się czeka?
A jak Wam się wyjeżdżało z Rosji? Też długo się czeka?
Co prawda z Rosji za każdym razem wyjeżdżałem do innego kraju, w tym raz do Polski, ale zazwyczaj szło to dość sprawnie i szybko.
Niech nam żyje Towarzysz Stalin,On usta słodsze ma od malin.
!!! LEOPOLIS SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE !!!
Fakt, przy wjeździe bardziej się przyglądają. Ja najbardzie lubię małe przejście Ludonka niedaleko miejscowości Pytalowo (uwaga - to nie to główne w dół od Pytalowa tylko takie małe na lewo od niego). Dwa czy trzy razy jechałem i tylko przez zmianę obsady o Łotyszy zeszła mi godzina na obie strony.