Przejazd przez Białoruś do Rosji - wizy

Forum to jest przeznaczone do dyskusji na tematy związane z podróżami i szeroko rozumianą turystyką w Rosji. Tutaj zadajemy pytania o noclegi, transport itp.
Awatar użytkownika
Pogribow
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 229
Rejestracja: pt 27 cze, 2008 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pogribow »

Myślę, że nie powinno być żadnego kłopotu. Jeśli np. wjedziesz z północy, a wyjedziesz na zachodzie tak jak masz bilet i tak będzie to wszystko ok :)
emil
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 2
Rejestracja: pt 17 cze, 2011 10:02

Post autor: emil »

Dzięki za odpowiedź.

Konkretnie chodzi mi o to, czy w wypadku przypadkowej kontroli w Mińsku np. nie będą robić z tego problemu że zwiedzamy na wizie tranzytowej. Fakt faktem że z Rygi do Polski przez Białoruś to zdecydowanie do okoła... (zakładając że na taki przejazd w ogóle wydadzą tranzytową w konsulacie, ale w sumie to na to liczę)
Congestus
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 13
Rejestracja: pn 11 lip, 2011 15:50

Post autor: Congestus »

Witam

Mam do Was kilka pytań i byłbym wdzięczny gdyby ktoś odpowiedział na nie.
Otóż pierwsze z nich brzmi: Czy składając dokumenty w konsulacie FR (mam namyśli zaproszenie i ubezpiecznie), zostają one potem zwrócone ?
Składając wniosek o białoruską wizę tranzytową w polu krotność wpisuję jednokrotna czy dwukrotna?
Jakie dokumenty należy posiadać przy sobie podczas przekraczania polsko białoruskiego przejscia kolejowego.
Awatar użytkownika
Zeus
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 220
Rejestracja: ndz 25 wrz, 2011 20:45

Post autor: Zeus »

jeste raz przepraszam ze zawracam wam glowe. Wyszlalem email do ambasady i duzo sie nie dowiedzialem. Jako ze mieszkam w KRK, i konsulat BY, jest najblizey w wawie, chcialem sie spytac, cy moge wyszlac paszport, do mojej ciocy co mieszka w Warszawie, i ona pojdzie to ambasady zeby zalatwic wize? Bo mi sie nie chce placic 123 zloty za firme, jak moge zaplacic 10 zeta za polecony :D
pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3100
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia »

W zasadzie ciocia może to zrobić, tyle, że musi mieć pisemne upoważnienie od Ciebie, do występowania w Twoim imieniu
Awatar użytkownika
Zeus
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 220
Rejestracja: ndz 25 wrz, 2011 20:45

Post autor: Zeus »

pietia pisze:W zasadzie ciocia może to zrobić, tyle, że musi mieć pisemne upoważnienie od Ciebie, do występowania w Twoim imieniu
tak to wiem.

a jak wyglada polskie upowaznienie, wystarczy ze napisze moje dane, jej dane i sie podpisze, cy musze jeste pojsc do polici, o pieczatke ze jest oryginalny podpis? bo nigdy tego nie robilem w polsce :oops: :oops:

(sorki za jakies bledy ortograficzne, bo przed chwila oddalem krew :oops: :oops: i mozg troche nie dziala)
Zoya Nikitin
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 283
Rejestracja: ndz 21 cze, 2009 14:12

Post autor: Zoya Nikitin »

ja kilka lat temu (4, może 5) po prostu zawiozłam dokumenty kolegi przy okazji ze swoimi, wtedy nie wymagali ode mnie żadnych upoważnień ani nic, przyjęli bez problemu
Awatar użytkownika
Zeus
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 220
Rejestracja: ndz 25 wrz, 2011 20:45

Post autor: Zeus »

polski bus
Krakow - Warszawa - Krakow 2 razy (raz oddanie paszportu raz odbior) za 20 zeta :D

taniej niz biura turistyczne :D
BARTixR
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1854
Rejestracja: pt 23 cze, 2006 01:34
Lokalizacja: Chełm/Moskwa
Kontakt:

Post autor: BARTixR »

Zeus pisze:polski bus
Krakow - Warszawa - Krakow 2 razy (raz oddanie paszportu raz odbior) za 20 zeta :D

taniej niz biura turistyczne :D
o ile w krakowie sam nadasz i odbierzesz paszport, to w warszawie już tego sam nie zrobisz (chyba, ze konsul to Twój przyjaciel i go o odbiór poprosisz :mrgreen: ) i Twoja logistyka komplikuje się.
Awatar użytkownika
Zeus
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 220
Rejestracja: ndz 25 wrz, 2011 20:45

Post autor: Zeus »

mowimy o konsulacie Bialoruskim? Bo ja nie mialem zadne problemy ;)
(sorki, jestem 48 godzin na trancie, i nie ogarniam swiat lekko ;p )
ja_groszek
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 6
Rejestracja: sob 03 lis, 2012 14:44

Post autor: ja_groszek »

Z kilkoma osobami z Polski zamierzamy kupić bilet grupowy na pociąg, bo wiadomo, 100zł w kieszeni, ale przy wizie tranzytowej pojawia się znak zapytania, czy na jednym bilecie, powiedzmy 6 osób, 3 mogą wyrobić wizę w jednym mieście, a pozostałe w innym, czy w takim wypadku jest przymus robienia wizy grupowej w jednym i tym samym konsulacie? (jeżeli ktoś mnie odeśle do telefonowania do konsulatu to informuję, że i tak to zrobię, ale póki co mamy weekend)
pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3100
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia »

A jesteście pewni, że w ogóle przysługuje wam wiza grupowa? Bo obiło mi się o uszy, że dotyczy ona jedynie zorganizowanych grup turystycznych, i to minimum 10-osobowych? W każdym razie telefon do konsulatu i dokładne wypytanie o to będzie chyba najlepszą opcją
ja_groszek
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 6
Rejestracja: sob 03 lis, 2012 14:44

Post autor: ja_groszek »

Gdyby kogoś na przyszłość interesowało to w konsulacie odpowiedzieli, że bilet nie ma nic do rzeczy, wiec spokojnie można wyrabiać w różnych miejscach przy bilecie grupowym.

Szczerze mówiąc jak się dowiedziałam na dworcu jaka jest różnica pomiędzy biletem grupowym, a indywidualnym to zabawa nie warta zachodu, bo nie jest to 100zł jak wcześniej wspomniałam, a niecałe 20zł, chyba, że mowa o bilecie grupowym w dwie strony, wtedy ta różnica rzeczywiście jest po 100zł mniej w każdą ze stron.
Może to kwestia tego, że nie jesteśmy tą zorganizowaną turystyczną grupą, aczkolwiek na stronie www.intercity.pl znalazłam wpis w którym nie ma zapisu o zorganizowanej grupie:

"Za bilet na przejazd w klasie 2 pomiędzy Warszawą a Moskwą osoba dorosła zapłaci 80,60 euro. Do tej kwoty należy doliczyć opłatę za miejsce sypialne w zależności od jego kategorii. Dla grup powyżej 6 osób oferujemy dodatkową zniżkę 25% od ceny biletu na przejazd dla osoby dorosłej w jedną stronę i 40% za przejazd "tam i z powrotem". "

Moja matematyka wymięka przy matematyce pań w informacji..
Awatar użytkownika
Pogribow
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 229
Rejestracja: pt 27 cze, 2008 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pogribow »

Ja właśnie wróciłem z Murmańska i Zapolarnego.
Jak ktoś ma jakieś pytania niech da znać.
jakonsek
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 1
Rejestracja: ndz 20 sty, 2013 20:44

Post autor: jakonsek »

@Pogribow

Gratulacje wyjazdu i powrotu.
My ruszamy 30.01 lub 01.02 wlasnie w kierunku Murmanska.
Planowana trasa: Wawa-Minsk-Petersburg-Murmansk. Powrot tematem otwartym.
Tam przesiadamy sie na busa do Lovoziero(Ławoziera?) i tam chcemy wynajac skutery sniezne.

Spotkales na miejscu temat skuterow - gdzie wynajac i ile kosztuje. Z naszych wstepnych rozpoznan to nawet 7000rubli a to mimo wszystko duzy koszt vs. koszt wycieczki.

No i jak zorze? Ogien? :)
ANDRZEJ88
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 5
Rejestracja: wt 21 lut, 2012 10:34

Post autor: ANDRZEJ88 »

Od 1,08,2013 wchodzi na Biąłorusi płatny system opłat za drogi BelToll. To jest taki sam system jak w Polsce Tiry płacą Viatoll. Na Białosrusi dotyczy to jednak nawet samochodów osobowych na polskich blachach. Trzeba w wyznaczonym punkcie okazać dowód rejestr. paszport , podpisać umowę , otrzymuje się urządzenie za które płaci się kaucję 50 euro oraz od razu trzeba wpłacić pewną kwotę zasilając urządzenie. Jeśli ktoś tylko raz będzie przejeżdżał przez Białoruś na powrocie na granicy można zdać urządzenie i otrzymać z powrotem kaucję 50 euro.Prawda , że proste.
laczek
Sekretarz Gubernialny
Sekretarz Gubernialny
Posty: 27
Rejestracja: pn 10 gru, 2012 22:40

Post autor: laczek »

Jechałem w nocy z drugiego na trzeciego sierpnia , bramki na autostradzie nie działają , ale nie miałem przyjemności podpisania umowy ani nie widziałem punktu z takimi urządzeniami ( nie rozglądałem się :) ) może za kilka dni zacznie to działać .
Szulik
Administrator
Posty: 1889
Rejestracja: czw 03 mar, 2005 23:53
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Szulik »

W związku z tym, że wątek ten ma już ponad 8 lat,a informacje zawarte na pierwszej stronie są nieaktualne i mogą wprowadzać w błąd zamykam ten wątek i przyklejam nowy dot. wiz na Białoruś.
Zablokowany