Do Petersburga z Eurolines

Forum to jest przeznaczone do dyskusji na tematy związane z podróżami i szeroko rozumianą turystyką w Rosji. Tutaj zadajemy pytania o noclegi, transport itp.
griszka
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 56
Rejestracja: ndz 07 sty, 2007 18:35

Do Petersburga z Eurolines

Post autor: griszka » sob 21 cze, 2008 12:37

Witam
Czy ktoś jechał do Pitera z Eurolines? Da się wytrzymać? 28 godzin to niedużo.Kiedyś spędziłem w autobusie 56 i dałem rade :)
Zastanawiam się nad autobusem przez Litwę, żeby uniknąć formalności i dodatkowych kosztów związanych z wizą tranzytową przez Białoruś. Czas jazdy jest ten sam co pociągiem. Cena również prawie ta sama.

Griszka

speed1983
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 5
Rejestracja: sob 21 cze, 2008 20:25

Re: Do Petersburga z Eurolines

Post autor: speed1983 » sob 21 cze, 2008 21:39

griszka pisze:Witam
Czy ktoś jechał do Pitera z Eurolines? Da się wytrzymać? 28 godzin to niedużo.Kiedyś spędziłem w autobusie 56 i dałem rade :)
Zastanawiam się nad autobusem przez Litwę, żeby uniknąć formalności i dodatkowych kosztów związanych z wizą tranzytową przez Białoruś. Czas jazdy jest ten sam co pociągiem. Cena również prawie ta sama.

Griszka
Radzę jechać do Kaliningradu i KD Aivia do Petersburga samolot jest tańszy narejsach krajowych

Promesse
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 9
Rejestracja: pt 11 kwie, 2008 16:02

Post autor: Promesse » sob 05 lip, 2008 10:15

Ja jade Eurolines za miesiąc. Fakt, długo i dośc drogo, ale firma sprawdzona, wiec jakos przezyje ;)

Awatar użytkownika
roberT/TANAIS
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2953
Rejestracja: ndz 30 wrz, 2007 21:54
Lokalizacja: TANAIS -Rosja

Post autor: roberT/TANAIS » sob 05 lip, 2008 12:11

witam

Autobusem da się wytrzymać dużo, trzeba mieć tylko odpowiednie dopaleczo-usypiacze :D . Dobrą alternatywą może być połączenie kolejowe Wilno - St. peter. Szczególnie polecam litewski płackar. Panie prowadnice mówią po : litewsku, rosyjsku i polsku. Czysto i wygodnie. Bilet około 100 pln.
Nalyvajmo, brattia Kryshtalevi chashi, Shchob shabli ne braly, Shchob kuli mynaly Golivon'ky nashi!
pozdrawiam robert

SKYPE: robert.tanais

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA » ndz 06 lip, 2008 16:57

WITAM

Jak dobrze pamiętam? EUROLINES jedzie przez BIAŁORUŚ!!! (wiza TRANZYTOWA!!!)

griszka
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 56
Rejestracja: ndz 07 sty, 2007 18:35

jedzie litwa ł‚otwa estonia

Post autor: griszka » ndz 06 lip, 2008 18:30

na szczęscie omija terytorium Białorusi.

Awatar użytkownika
philip
Okręgowy Sekretarz
Okręgowy Sekretarz
Posty: 36
Rejestracja: sob 05 lip, 2008 13:40
Lokalizacja: Crimea/UK

Post autor: philip » ndz 06 lip, 2008 21:49

Właściwie zastanawiam się czasami dlaczego niektórzy na długiej trasie wybierają autobus zamiast pociągu?! :?
Przecież w tamtych wagonach masz pościelone łóżeczko, śpisz sobie kiedy chcesz, siedzisz kiedy chcesz, chodzisz - czy po wagonie czy po peronie na dłuższych postojach, masz kawkę, herbatkę i inne smakoŁYKI :lol: Są dwie toalety, czasami ładne проводницы się trafią 8)
Ja osobiście zawsze wybieram ЖЕЛЕЗНУЮ ДОРОГУ :!: a autobus wybieram w razie konieczności, np. z braku kolejowego połączenia albo zdecydowanie niższej ceny.

Ojuwkijsjikw
Rzeczywisty Radca Stanu
Rzeczywisty Radca Stanu
Posty: 411
Rejestracja: wt 05 kwie, 2005 19:13

Post autor: Ojuwkijsjikw » wt 08 lip, 2008 10:31

Nie wiem, jak obecnie wygląda sprawa Eurolines, ale nie wiem, czy ktokolwiek wie o istnieniu in. połączeń autobusowych. Zresztą Eurolines wg mnie nie jest zbyt przyjazne... pamiętam, jak kiedyś komuś z Konina, gdy spóźił się o 5 min. kazali jechać taksówką do Turka, bo oni przecież poczekać nie mogą... chociaż przystanki na innych postojach robią 0,5 godzinne.

Tańsze na wielu liniach są np. łotewskie Ecolines, obsługa w całości rosyjskojęzyczna. Filmy zresztą też. Można porównać:

http://www.ecolines.net

P.S. Ale tutaj mnogo nowych użytkowników )) Żal tylko, że ze starych tak mało się uchowało... W ogóle coś mi się wydaje, że gdzie nie napisze w wątku, to nikt się nie odzywa później ))

donkali
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 12
Rejestracja: sob 12 lip, 2008 15:27
Lokalizacja: Mysłowice

Post autor: donkali » czw 24 lip, 2008 22:29

Korzystałem z Ecolines w zeszłym roku. Na trasie z Rygi do Wilna (ok. 4godzin) kierowca odrobił 1,5h opóźnienia :P Tak mu się spieszyło, że biletów nawet nie sprawdzał. Może dlatego, że było w sumie 9 pasażerów. Na tej trasie najtańszy autobus jaki znaleźliśmy, może komuś się przyda ta informacja.
Lipiec 2007 Mysłowice-Przemyśl-Lwów-Kijów-Moskwa-Petersburg-Helsinki-Tallinn-Ryga-Wilno-Marianpole-Suwałki-Katowice
11-28.09.2008 - Krymskie wakacje

uasiczka
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 12
Rejestracja: ndz 13 sty, 2008 02:30

Post autor: uasiczka » ndz 10 sie, 2008 13:23

Hej, ja chce jechac do St Petersburga z Ecolines, autobus wyjezdza z W-wy o 6.15 rano i ma byc na miejscu o 10.30 rano, ale nie jestem pewna, czy czasu lokalnego, czy naszego? jak myslicie? a drugie pytanie - czy ktos wie, o ktorej godzinie autokar przekracza granice z Rosja? mam wize wazna od 3. wrzesnia i wlasnie wtedy musze byc w St Petersburgu, wiec musze wyjechac 2. wrzesnia, ale zastanawiam sie, co by bylo w przypadku, gdybym przekraczala granice przed polnoca 2. wrzesnia?

mbls
Kolegialny Asesor
Kolegialny Asesor
Posty: 116
Rejestracja: ndz 09 kwie, 2006 15:00
Lokalizacja: poznań
Kontakt:

Post autor: mbls » ndz 10 sie, 2008 15:19

Ja uwielbiam pociągi i nie zdażyło mi się narzekać :!:
Żyj i daj żyć innym!!!

uasiczka
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 12
Rejestracja: ndz 13 sty, 2008 02:30

Post autor: uasiczka » ndz 10 sie, 2008 16:50

Ale ja sie nie pytalam, czy Ty lubisz jezdzic pociagami, temat watku to podroz autokarem do St Petersburga... Pociag jedzie przez Bialorus, a autokar nie, prosta sprawa. poza tym pociagiem nie moge jechac, bo nie maja jeszcze rozkladu na grudzien i nie moge kupic biletu powrotnego, LOL. a autokarem mam bilet otwarty i wyznacze date, jak juz ja bede znala. a cena jest tak niska, ze moim zdaniem pociag tego nie przebije - choc przyznam sie, ze nie mialam wystarczajaco duzo cierpliwosci, zeby sie dowiedziec, ile to kosztuje w pkp. ale jesli ktos lubi siedziec na telefonie godzinami albo stac w kolejkach do kas intercity (bo pani w punkcie informacji chyba zadnej informacji udzielic nie potrafi), to pewnie w koncu by sie dowiedzial...

mbls
Kolegialny Asesor
Kolegialny Asesor
Posty: 116
Rejestracja: ndz 09 kwie, 2006 15:00
Lokalizacja: poznań
Kontakt:

Post autor: mbls » ndz 10 sie, 2008 18:45

Ja po prostu lubię podróżować pociągiem, a załatwienie wizy białoruskiej to nie problem :!: Poza tym pożna z przesiadkami dojechać do Rosji przez Litwę, bez wizy białoruskiej!!!
Żyj i daj żyć innym!!!

Awatar użytkownika
roberT/TANAIS
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2953
Rejestracja: ndz 30 wrz, 2007 21:54
Lokalizacja: TANAIS -Rosja

Post autor: roberT/TANAIS » ndz 10 sie, 2008 19:34

Autobus do Petera najpierw musi dojechać do Rygi. Tam przesiadka na 2 autobus już bezpośrednio do Petera. Z Rygi odjeżdża o 21.30, jeszcze jeden przystanek przed FR jest w miejscowości Rezekne o 0.55 więc do Rosji wjedziesz spokojnie na wizie którą posiadasz.
Nalyvajmo, brattia Kryshtalevi chashi, Shchob shabli ne braly, Shchob kuli mynaly Golivon'ky nashi!
pozdrawiam robert

SKYPE: robert.tanais

uasiczka
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 12
Rejestracja: ndz 13 sty, 2008 02:30

Post autor: uasiczka » wt 12 sie, 2008 00:54

dzięki za info Robert :)

Awatar użytkownika
kjt
Kolegialny Asesor
Kolegialny Asesor
Posty: 117
Rejestracja: pn 09 lip, 2007 20:49
Lokalizacja: Kraków!!

Post autor: kjt » pt 15 sie, 2008 20:52

Ogolnie polecam Eurolinesy, zwlaszcza warto korzystac z tych w wersji Lux (wbrew pozorom niewiele drozsze) - sporo miejsca na nogi, mozna spokojnie odchylic fotel bez przeszkadzania ludziom z tylu, wifi i gniazdko przy kazdym siedzeniu. Jechalem ostatnio takim z Petersburga do Tallina i dawno tak dobrze sie nie wyspalem :)

uasiczka
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 12
Rejestracja: ndz 13 sty, 2008 02:30

Post autor: uasiczka » sob 16 sie, 2008 13:12

Wow, brzmi swietnie, ale ja niestety naprawde musze zaciskac pasa :( Za Ecolines zaplacilam 429 zl (znizka studencka), w Eurolines byloby to ok. 600 zl, nie wiem, ile kosztowalaby wersja lux :) A swoja droga z jakim bagazem podrozowaliscie? Ja mam dosyc duza walizke, a oczywiscie Ecolines jak na zlosc wyznaczyl limit
nie na wage, tylko na wielkosc bagazu... Co za idiotyzm :/ Jesli ma sie jedna walizke, to nie moze ona przekraczac 80x80x50cm, to naprawde malo. Nie chce za bardzo ryzykowac i brac za duzego bagazu, ale z drugiej strony moze kierowcy przymykaja oko? W koncu watpie, zeby chodzili z linijka... :/

Awatar użytkownika
kjt
Kolegialny Asesor
Kolegialny Asesor
Posty: 117
Rejestracja: pn 09 lip, 2007 20:49
Lokalizacja: Kraków!!

Post autor: kjt » sob 16 sie, 2008 16:55

ja tez mialem jak byk powypisywane na bilecie podobne limity, jednak bezproblemowo za kazdym razem pakuje do luku duzy plecak i mniejszy, zas do srodka wlaze z rowniez spora torba na laptopa :). Ogolnie to sie nie przejmuj.

katasza
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 67
Rejestracja: pn 14 sie, 2006 22:00

Post autor: katasza » ndz 17 sie, 2008 21:34

jechałam Ecolines z ogromnym, ogromniastym bagażem - walizka duużo większa niż 80x80 + plecak + podręczny - i żadnych problemów nie miałam.

uasiczka
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 12
Rejestracja: ndz 13 sty, 2008 02:30

Post autor: uasiczka » pt 06 lut, 2009 16:24

hej, rzeczywiście z bagażem nie było problemu, zresztą, jak się okazało po zmierzeniu, nie przekraczał w sumie limitu. tym razem zaś jadę z Ecolines do Moskwy i moje pytanie jest to samo: czy ktoś wie, o której godzinie autokar przekracza granicę z Rosją? Według rozkłazdu jazdy ma być w Rezekne o 21.50, ale nie mam pojęcia, jak to daleko od granicy. Jeśli ktoś chcę się dowiedzieć na temat podróży z Ecolines do St. Petersburga, służę pomocą, bo mam tę podróż już za sobą.

ODPOWIEDZ