wizy i vouchery do Rosji

Forum to jest przeznaczone do dyskusji na tematy związane z podróżami i szeroko rozumianą turystyką w Rosji. Tutaj zadajemy pytania o noclegi, transport itp.
Szulik
Administrator
Posty: 1883
Rejestracja: czw 03 mar, 2005 23:53
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Szulik » ndz 29 maja, 2005 20:41

na pewno nie potrzeba wizy tranzytowej jeśli masz wizę rosyjską. Oni przecież mają unię wizową.

Awatar użytkownika
ewa
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 541
Rejestracja: pt 11 mar, 2005 01:45
Lokalizacja: słupsk

Post autor: ewa » ndz 29 maja, 2005 23:24

Szulik!!! opowiadaj jak było!!!

pozdrawiam!

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » ndz 29 maja, 2005 23:34

Szulik zmęczony...
powiedział, że postara się jutro zamieścić foto z podróży...
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Awatar użytkownika
ewa
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 541
Rejestracja: pt 11 mar, 2005 01:45
Lokalizacja: słupsk

Post autor: ewa » pn 30 maja, 2005 01:18

OK!
Ja tylko bardzo się cieszę, że sir Szulik wrócił!!!! :D :D :D
Oczywiście - niech odpoczywa!!!

pozdrawiam!

akker_brygge
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 4
Rejestracja: ndz 05 cze, 2005 15:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: wizy i vouchery

Post autor: akker_brygge » ndz 05 cze, 2005 16:13

ADAM pisze:Witam!
Być może jest to karkołomne przedsięwzięcie ale zamierzamy w nadchodzace wakacje, wraz z przyjaciólmi pojechać samochodami do Soczi. Najwiekszym problemem są wizy ponieważ nie mamy zaproszeń. Proszę o wszelkie informacje na temat mozliwości zakupienia zaproszeń bądź voucherów turystycznych ( u polskich pośredników są dość drogie) oraz wszelkich innych utrudnieniach i niespodziankach jakie mogą nas spotkać w tak długiej podróży. Muszę dodać że jest to moja pierwsza samodzielna wyprawa za wschodnią granicę. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam :lol:
ADAM
Witam my co roku samochodami jezdzimy na wschod
Jedna rada dla wszystkich ktorzy chcą jechac maszynami na wschod. Zostawiajcie moto TYLKO na parkingach strzeżonych lub miejcie je cały czas na oku. Ja byłem tam juz 2 razy autem i chyba z 5 razy nam się wlamali. Raz bylo to bardzo bolesne, bo z kumplami zostaliśmy tylko w tym co mieliśmy na sobie (klapki i krotkie spodenki). A jak nie było już co ukraść to gumowe chodniki gwizdneli i pokrowiec na kierownice. Teraz jak tam jade to biore tyko kase w kieszeń, kąpielowki i jedną małą reklamowkę z ciuchami na zmiane(i tak pewnie wroce bez niej).

Ale polecam z całego serca. W tym roku jade tam znowu autem. Wesoło jest na max-a.
Nigdy sie nie gubimy...czasami wybieramy tylko ciekawszą drogę...

akker_brygge
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 4
Rejestracja: ndz 05 cze, 2005 15:17
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: akker_brygge » ndz 05 cze, 2005 16:14

Nie chciałem straszyć, lub broń Boże zniechęcać!!!

Ukraina i Rosja to piękne krae, a Krym to już zupełna perełka. Oaza całej mojej ekipy

Nas skubali w nocy. I to zazwyczaj byliśmy całą ekipą mocno wstawieni.
Poprostu trzeba uważać, to nie Polska że ci raczej nic nie zginie ( SŁYSZYCIE CO JA MOWIE ). A strzeżone są, tylko tam bogatsi ruscy i ukraińcy trzymają auta. Ale najlepiej wynająć domek z garażem, lub parkingiem na podworku to się nic nie powinno stać, nawet w nocy.

My raz w środku Ukrainy to spaliśmy na karimatach dookoła auta, żeby nic nie okradli , ale następnej nocy dalśmy w czape ostro, wrociliśmy o 1 w nocy i już otworzyli auto i co bylo pod ręką to zabrali.

Z moto jest inaczej, bo ze środka nic ci raczej nie ukradną
Ale lepiej mieć jakiś MEGA łańcuch, czujny sen i mocną głowę
Nigdy sie nie gubimy...czasami wybieramy tylko ciekawszą drogę...

akker_brygge
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 4
Rejestracja: ndz 05 cze, 2005 15:17
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: akker_brygge » ndz 05 cze, 2005 17:40

Szulik pisze:1. jesli jesteś zameldowany w Krakowie to wal na ul. Piłsudskiego do akpczajka, za 80 pln dadzą ci voucher i to w zupełności wystarcza. Zaq 200 pln załatwiaja ci wizę, ty nie musisz iść do konsulatu

2. Jak zarezerwujesz, dostaniesz voucher (ale wpierw musisz im kaske wysłać za rezerwację), i taka wiza na 99% musi być podbita w tamtym hotelu. potem możesz ich olać.
Czy wiecie gdzie we Wroclawiu mozna takie vouchery zalatwic?? I czy mozna na nich wize trzymiesieczna otrzymac??
Nigdy sie nie gubimy...czasami wybieramy tylko ciekawszą drogę...

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » ndz 05 cze, 2005 18:14

może w tych biurach ci pomogą:

TB ALCES
ul. Kuźnicza 11/13
50-138 Wrocław
tel. (071) 342-14-17
info@tbalces.com

REMEDIUM
Biuro Turystyczne „REMEDIUM”
ul. Kazimierza Wielkiego 45
tel: (071) 344-33-43, 344-10-96,
tel/fax: (071) 344-69-20
remedium@poltronic.net

adresy ze strony http://www.intourist.pl
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

kopil

Post autor: kopil » pn 13 cze, 2005 11:49

podziel się wrażenami na forum jak wrócisz
Wiza białoruska nie była potrzebna. Nie żądano też ubezpieczenia. Miałem natomiast inny problem: wizę FR otrzymałem na podstawie voucheru, który znajomi wykupili mi w Moskwie. Otóż ten voucher konsulat w Gdańsku zatrzymał (twierdzili, że nie jest mi potrzebny), a pogranicznik w Brześciu domagał się pokazania vouchera. W końcu łaskawie mnie puszczono. Gdy w Astrachaniu starałem się uzyskać potwierdzenie pobytu, w hotelu odmówiono (potwierdzają jakoby jedynie posiadaczom wizy biznesowej, ja miałem turystyczną), a na milicji potwierdzenia nie dostałem (powiedziano, że nie ma możliwości innej, jak 50 euro "sztrafa". W powrotnej drodze w Brześciu oczywiście domagano się pieczątki, czytaj łapówki. Wystarczyło 15USD.

Szulik
Administrator
Posty: 1883
Rejestracja: czw 03 mar, 2005 23:53
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Szulik » pn 13 cze, 2005 11:55

Orientuje sie ktoś może czy mozna kupić w Katowicach voucher turystyczny do Rosji?? Jeśli tak to gdzie i ile taka przyjemność kosztuje??
Niezależnie od tego gdzie mieszkasz możesz załatwić sobie wizę za pośrednictwem firmy Stud-Tour. Jej oferta znajduje sie na stronie: www.rosjapl.info/rosja/posrednictwo_wizowe.php

Nie chcę być posądzony o reklamowanie usług reklamodawcy serwisu, jednak prawda jest taka, że nie znam w chwili obecnej firmy, która załatwiałaby wizy taniej i szybciej.

PS. Gdybyś się zdecydował na usługi tej firmy to miło by było gdybyś napisał im, że jesteś z polecenia strony rosjapl.info. Dzięki.

szlifierz@vp.pl

Post autor: szlifierz@vp.pl » ndz 17 lip, 2005 14:25

8) kolego nie uwierzysz ale prawda dwa razy byłem na Kaukazie czy masz pojecie maluche m mam udokumentowane (zdjęcia) niestety nie miałem kamery były to lata ośiemdziesiąte no i był komunizm .Fakt niezapomniane czasy .Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
Serek
Rzeczywisty Radca Stanu
Rzeczywisty Radca Stanu
Posty: 453
Rejestracja: czw 04 sie, 2005 20:23
Lokalizacja: Kosmopolita ;-)

Post autor: Serek » czw 04 sie, 2005 20:45

Wize do Rosji (o ile nie masz prawdziwego zaproszenia lub nie jedziesz z biurem podrozy) zalatwic najlepiej i najpewniej przez biuro podrozy ktore sie w tym specjalizuje. W Warsawie to kosztuje od 120 zl za zwykla jednokrotna wize turystyczna wydawana w tydzien. Przynosisz im paszport, zdjecie, gotowke, a po tygodniu zabierasz paszport z wiza, voucherem i jeszcze jakims "turystycznym" kwitem.
Przez Bialorus przejezdzasz bez problemow - na granicy musisz okazac rosyjska wize i (co bardzo wazne) bilet na pociag z Polski do Rosji (wiec nie mozesz robic na Bialorusi przesiadki). Jezeli chcesz jechac przez Bialorus np. z przesiadka - niewykluczone, ze trzeba miec wize. W maju bialoruskie wizy dawali za 5 euro bez zaproszen czy voucherow. Ale najlepiej jest upewnic sie. Generalnie majac wize rosyjska (lub innego kraju WNP) nie potrzebujesz wizy bialoruskiej.
Gorzej z zameldowaniem. W kazdym hotelu maja OBOWIAZEK Cie zameldowac i to bezplatnie, ale tylko na okres pobytu - nas nikt nie chcial meldowac ani dnia dluzej. Wiec na kwaterach prywatnych zameldowania raczej nie bedzie. Ale w wiekszych miastach (a na pewno w Moskwie i Petersburgu) sa biura, ktore wszystkich melduja za 500 rubli (ok. 56 zł) od osoby. I tego wlasnie zameldowania czepiaja sie na granicy jak wyjezdzasz.
Przy wjezdzie na Bialorus (czy do Rosji) wypelniasz kartke imigracyjna (podobna jak na Ukrainie) i wlasnie na niej sa stawiane wszystkie zameldowania.
Adres na zameldowaniu wcale nie musi sie pokrywac z adresem we wniosku wizowym. Voucher mielismy na jakis hotel ktorego nawet na oczy nie widzielismy, a zameldowania zupelnie z innych miejsc.
I'm feeling how it's filling...

Kryska

Post autor: Kryska » pn 15 sie, 2005 13:25

Mam pytanie i bylabym bardzo wdzieczna, gdyby ktos mogl mi na nie odpowiedzic... Czy na 3-dniowy wyjazd do Obwodu Kaliningradzkiego tez potrzebuje tych wszystkich papierkow typu wiza i voucher??? To ma byc zwykly wypad turystyczny, a te wszystkie oplaty, historie o konsulatach i rezerwacjach po prostu mnie przerazaja. Prosze o pomoc!!!!

Awatar użytkownika
Serek
Rzeczywisty Radca Stanu
Rzeczywisty Radca Stanu
Posty: 453
Rejestracja: czw 04 sie, 2005 20:23
Lokalizacja: Kosmopolita ;-)

Kaliningrad niezbyt urokliwy, moze dlatego wizy bezplatne ;)

Post autor: Serek » pn 15 sie, 2005 20:48

Do Kaliningradu potrzebujesz wizę. Ale turystyczna wize do Kaliningradu (tylko do Kaliningradu! do reszty Rosji, ani na Bialorus z tym nie wjedziesz) daja w rosyjskich konsulatach a) bez zaproszenia czy vouchera b) bezplatnie. Czyli musisz (najlepiej dwa tygodnie przed wyjazdem zeby miec czasowy margines bezpieczenstwa) pojsc do rosyjskiego konsulatu i wypelnic wniosek wizowy. Po kilku dniach pewnie dostaniesz wize i tyle - milej podrozy. W ubieglym roku nam ze znajomym udalo sie nawet taka wize dostac w ogole bez kolejki i w jeden dzien (wlasciwie w 30 minut), ale to byla sytuacja troche nadzwyczajna i robione to bylo osobiscie przez konsula.
Jezeli bedziesz w Kaliningradzie mniej niz 3 dni to nawet zameldowania na miejscu nie musisz miec - a jak sprobuja sie czepic przy wyjezdzie to robisz krzyk, ze bylas dwa dni, a na dwa dni zadnego zameldowania nie potrzebujesz.
Niestety nie wiem jak wyglada sprawa z wielokrotnymi wizami do Kaliningradu czy ekspresowym wydawaniem wiz.
I'm feeling how it's filling...

Awatar użytkownika
lusac
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1265
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 20:08

Post autor: lusac » wt 06 wrz, 2005 13:10

pod koniec czerwca i na poczatku lipca byly w warszawce po te 'kaliningradzkie wizy' niezle kolejki (jak za 'papierem toaletowym za dawnych czasow', ze zacytuje znajomego, ktory mial nieprzyjemnosc w jednym z takich ogonkow sterczec pare godzin). poza 'goracym okresem' jest jednak podobno luzik.
bialorusini sami nie bardzo wiedza czy trzeba nam jakichs wiz czy tez nie. dowodem niech bedzie fakt, ze przybijali temu znajomemu pieczatki wlasnie na rosyjskiej wizie do kaliningradu myslac, ze to normalna wiza rosyjska...
z wlasnych doswiadczen wiem, ze do rosji mozna wjechac i bez wizy, oczywiscie tranzytem (mimo tego, ze na stronie ambasady znalezc mozna tez wize tranzytowa, a sami pogranicznicy czasami nie bardzo wiedza jak to jest). odbywa sie to na podstawie porozumienia miedzy naszymi krajami, jak komus bardzo trzeba, to moge poszukac linka, ale na stronie ambasady rosji znalezienie tego tekstu nie jest zbyt trudne (a posiadanie wydrukowanej wersji tego dokumentu moze sie okazac przydatne w sytuacji konfliktowej).
udalo mi sie to raz z ukrainy i raz z kazachstanu. za drugim razem nie mialem nawet zadnych dokumentow potwierdzajacych wyjazd (czyli np. biletow kolejowych do polski) i nie robiono mi z tego powodu jakichkolwiek problemow. zasada ta w tym roku sprawdzala sie generalnie w odniesieniu do przekraczania granicy koleja, bo znajomi wysiadajacy na szeremietiewie z samolotu lecacego z biszkeku juz zostali o bilety wyjazdowe poproszeni (choc tez nie wszyscy). bilety do brzescia oczywiscie na nic sie tu nie przydaja, ale kijow juz bez problemu dziala (polecam zrobienie uniku w postaci wczesniejszego kupienia biletow i pozniejszego ich oddania, uwazac trzeba tylko, by w rosji oddawac bilety kupione rowniez gdzies w rosji; za bilety kupione w biszkeku dostac mozna tylko 'papiery wartosciowe' kirgizkich kolei :|).
tak na marginesie kazachowie tez z niemalym zdumieniem podziwiaja swoje wizy wydane w warszawie, a kirgizi do konca nie sa przekonani czy aby na pewno polacy ichniejszych wiz miec nie powinni, wiec zdarzaja sie (jak to zwykle na wschodzie) nieraz jaja nieprzecietne :-)
poza wszystkim bialoruscy straznicy w brzesciu sa (a przynajmniej okazali sie w tym roku) naprawde sympatyczni, bezproblemowi i wrecz pomocni w probach przemycenia sie do polskiego pociagu, na ktory nie mielismy biletu (w przeciwienstwie do jakze 'wyrozumialych' polskich kolejarzy :] ale to juz temat na inna opowiastke). wilk bywa wiec nie taki znow straszny...

pozdrawiam
ls

Maja

Post autor: Maja » śr 05 paź, 2005 14:01

hej mam pytanko :) nieorientuje sie ktoś czy Grek który chce jechac do Rosji może sobie załatwić wize turystyczną w Polsce,w polskim konsulacie ???czy koniecznie musi jechac do Grecji i tam ją załatwić???prosze o szybką odpowiedż

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » śr 05 paź, 2005 15:30

prędzej może ją załatwić w rosyjskim konsulacie...
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Awatar użytkownika
KleryK
Sekretarz Gubernialny
Sekretarz Gubernialny
Posty: 20
Rejestracja: wt 18 paź, 2005 17:19
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: KleryK » wt 25 paź, 2005 18:11

Wize do kaliningradu całoroczną wyrabia się tak jak jednokrotną, nie kosztuje nic, z tą różnicą że musisz dać badania o braku przeciwciał Hiv :). Ja dostałem ten papier w punkcie krwiodawstwa gdzie oddaje regularnie krew. Wyrobienie wizy trwa chyba 7 dni.

Alfie

Post autor: Alfie » sob 05 lis, 2005 18:06

Witam,
czy jadąc do Rosji (Moskwa) przez Ukrainę trzeba również posiadać wizę? Jesli Tak to, czy może KTOŚ orientuje sie gdzie można ją "załatwić" na terenie woj. śląskiego i za ile?

Awatar użytkownika
lusac
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1265
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 20:08

Post autor: lusac » sob 05 lis, 2005 20:01

jadac do rosji i bedac obywatelem polskim trzeba miec wize. nie ma znaczenia czy bedziesz jechal przez ukraine czy koree polnoca.
przejezdzajac przez ukraine wizy ukrainskiej miec nie trzeba.
biura poszukaj sobie na stronie szulika albo wyguglaj po prostu.

cuzg

Post autor: cuzg » sob 03 gru, 2005 18:45

Z inej beczki... jestem w USA i chce wracac do Polski przez Tajlandie, Wietnam, Rosje... WIem ze do Rosji trzeba wize, tylko jak ja tutaj zalatwic ??
dzieki

Awatar użytkownika
lusac
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1265
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 20:08

Post autor: lusac » wt 13 gru, 2005 01:05

udac sie do konsulatu lub ambasady fr?

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » wt 13 gru, 2005 07:39

może sprecyzuję, że chodzi o ambasadę/konsulat Federacji Rosyjskiej...by przypadkiem cuzg fr jako France nie rozszyfrował... :wink:
Ostatnio zmieniony wt 13 gru, 2005 13:57 przez mlody78, łącznie zmieniany 1 raz.
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Awatar użytkownika
lusac
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1265
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 20:08

Post autor: lusac » wt 13 gru, 2005 13:04

hue hue hue, racja. nie pomyslalem zupelnie o tym :) pewnie przez godzine i niewyspanie... :|

SSSGGG

Post autor: SSSGGG » czw 29 gru, 2005 16:11

cuzg pisze:Z inej beczki... jestem w USA i chce wracac do Polski przez Tajlandie, Wietnam, Rosje... WIem ze do Rosji trzeba wize, tylko jak ja tutaj zalatwic ??
dzieki
A skad bedziesz do Rosji wjezdzac? Bo jezeli tylko chcesz przeleciec z przesiadka w Moskwie - na pewno mozesz leciec bez wizy. Natomiast jesli przez Rosje bedziesz przejezdzac i na granicy okazesz bilet od razu do Moskwy, rozsadnie tlumaczac pogranicznikom ze jedziesz tylko tranzytem - nie powinno byc problemow. Rosja nie wymaga od Polakow wiz tranzytowych pod warunkiem posiadania wiz krajow docelowych (np. Chiny czy Mongolia) oraz biletow. Czyli musisz pomyslec jak na granicy odowodnic ze jedziesz tranzytem i nie zamierzasz zatrzymywac sie na dluzej.

Awatar użytkownika
lusac
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1265
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 20:08

Post autor: lusac » czw 29 gru, 2005 19:31

no wlasnie srednio z tym biletem do moskwy byc moze. jesli wjezdzasz pociagiem, spoko, moze ci sie udac i to bez zadnych problemow (mnie sie tak w tym roku udalo). jesli lecisz do moskwy i stamtad pociagiem chcesz dojechac do polski, to po prostu nie wypuszcza cie z lotniska i szlus. na szczescie na lotniskach zdarzaja sie kasy rzd, w ktorych bilet poza rosje mozna kupic (np. bilet do kijowa, dosc niedrogi - bo ramach starej sieci - a juz poza obszar kraju), potem na stacji go oddac i kupic sobie juz odpowiedni (np. do brzescia). tak czy siak bilet z moskwy do kraju (jakiegos, niekoniecznie naszego) lepiej miec przed pojawieniem sie na granicy tudziez lotnisku

MagU

Post autor: MagU » czw 29 gru, 2005 19:47

. . . czy to jest dobry pomysŁ wyjechać do Rosji na staŁe, znaLeźć prace i uŁożyć sobie życie itd czy Lepiej podróżować i zwiedzać ?? [la :roll: ughing]

Marcel Duchamp

Post autor: Marcel Duchamp » pt 06 sty, 2006 13:58

1. wiza w warszawskim biurze rusopol (rusopol.pl) kosztuje 100 zł (60 zł wiza + 40 zł pośrednictwo). informacja jest sprawdzona przeze mnie osobiście (byłem na tej wizie w rosji). paszport można im wysłać pocztą, odsyłają kurierem (koszt ok 20 zł).
2. jako, że jestem z krakowa, najpierw udałem się po voucher do czajki - nie przyjęli mi go ani w konsulacie w krakowie, ani w ambasadzie!!!!

SSSGGG

Post autor: SSSGGG » pt 06 sty, 2006 15:27

O, czyzby obnizyli ceny? Pol roku temu kosztowala 120.
Niech zyje dumping!!! :)

Awatar użytkownika
koper
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 50
Rejestracja: czw 27 paź, 2005 01:16
Lokalizacja: Tychy

Post autor: koper » wt 17 sty, 2006 13:03

Na jaki okres czasu wystawiana jest wiza turystyczna do obwodu kaliningradzkiego??

ODPOWIEDZ