wizy i vouchery do Rosji

Forum to jest przeznaczone do dyskusji na tematy związane z podróżami i szeroko rozumianą turystyką w Rosji. Tutaj zadajemy pytania o noclegi, transport itp.
Awatar użytkownika
koper
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 50
Rejestracja: czw 27 paź, 2005 01:16
Lokalizacja: Tychy

Post autor: koper » wt 17 sty, 2006 20:49

Dobra, już sam sprawdziłem :D

en

Post autor: en » pn 30 sty, 2006 11:03

Czy jesli mieszkam w Krakowie, ale zameldowana jestem w wojewodztwie kujawsko-pomorskim, moge ubiegac sie o wize w Konsulacie w Krakowie, czy pozostaje mi jedynie Gdańsk??
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź :)

SSSGGG

Post autor: SSSGGG » pn 30 sty, 2006 11:07

Najpewniej tak. Moj kolega z Wroclawia, choc mieszka od lat w Warszawie, zameldowanie ma wroclawskie i wize zalatwial przez Poznan.

en

Post autor: en » pn 30 sty, 2006 18:02

Teraz juz wiem na pewno, ze wize wyrabia się zgodnie z miejscem zameldowania. i juz chyba nawet nie bede się bawić w meldunki czasowe...ale mam jeszcze jedno pytanie: czy wniosek wizowy może złozyc osoba trzecia?? Albo czy możliwe jest przesłanie wniosku i innych dokumentów do konsulatu??

SSSGGG

Post autor: SSSGGG » wt 31 sty, 2006 11:16

Chyba najlepiej sie odwolac do zrodel :)
http://www.poland.mid.ru/pol.html
Z tego co tam pisza mozna wyslac poczta, ale trzeba wowczas zalaczyc wszystkie mozliwe dokumenty (paszport, zdjecie, druk o oplacie etc.).

IMHO, najlepiej to zalatwiac przez jakies "biuro turystyczne".

Chicken

Post autor: Chicken » sob 11 lut, 2006 14:42

Czy frunąc do Chin z przesiadką w Moskwie, potrzebna mi jest wiza tranzytowa? Jeśli tak to gdzie na terenie Trójmiasta moge ją wyrobić i jaka jest orjętacyjna cena?

pozdrawiam

Szulik
Administrator
Posty: 1883
Rejestracja: czw 03 mar, 2005 23:53
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Szulik » sob 11 lut, 2006 19:29

Czy frunąc do Chin z przesiadką w Moskwie, potrzebna mi jest wiza tranzytowa? Jeśli tak to gdzie na terenie Trójmiasta moge ją wyrobić i jaka jest orjętacyjna cena?
nie potrzeba, nawet jesli bys jechal pociagiem do Chin...

proletariat
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 5
Rejestracja: wt 24 sty, 2006 12:51
Lokalizacja: Łódź Chojny

Post autor: proletariat » czw 16 lut, 2006 13:59

Ma ktoś z was może zdjęcia wiz do Rosji??Chcaiłbym zobaczyć jak to wygląda...
Partyjność nie kończy się o 15-tej

Szulik
Administrator
Posty: 1883
Rejestracja: czw 03 mar, 2005 23:53
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Szulik » czw 16 lut, 2006 17:23

Ma ktoś z was może zdjęcia wiz do Rosji??Chcaiłbym zobaczyć jak to wygląda...
wzory widziałem gdzieś w necie. 2 tygodnie temu dostalem nową wiże i jest to jakiś nowy wzorzec...

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » czw 16 lut, 2006 17:24

proletariat pisze:Ma ktoś z was może zdjęcia wiz do Rosji??Chcaiłbym zobaczyć jak to wygląda...
produkcja na większa skalę??? :wink:
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Awatar użytkownika
kandyd17
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 11
Rejestracja: pn 23 sty, 2006 14:01
Lokalizacja: śląsk,łódź

przejazd przez Rosję™ tranzytem bez wizy do Mongolii

Post autor: kandyd17 » czw 16 lut, 2006 20:38

Organizuję wyprawę do Pekinu przez Mongolię [strona wyprawy www.akcjarosja.cba.pl ] . Oczywiście transsibem 8) . Chcę wydać jak najmniej :mrgreen: więc interesuje mnie taka opcja:

w Brzściu przedstawić pogranicznikom bilety aż do Mongolii i powiedzieć że się jest tranzytem. Podobno ta jest opcja za free.
A na przejściu chińsko-rosyjskim okazać wizę turystyczną za 120zł :) i zwiedzać sobie rosję jeszcze przez miesiąc.

Problem:
-czy mając już wizę turystyczną w paszporcie można jechać tranzytem???
No i czy mi tej wizy nie podbiją dranie :evil: .

pytanie jest skierowane głównie do tych co do Mongolii czy chin jeźdżą

jest też druga opcja:
-załatwić sobie wizę 2 krotną 3miesięczną do rosji ale to kosztuje 530zł !!! :shock: co by stanowiło 1/6 budżetu.

proszę o odpowiedź

Awatar użytkownika
kandyd17
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 11
Rejestracja: pn 23 sty, 2006 14:01
Lokalizacja: śląsk,łódź

Post autor: kandyd17 » czw 16 lut, 2006 21:13

i jeszcze jedno:
- czy ktoś ma może namiary na firmę w rosji sprzedającą zaproszenia na wizę 2krotną?

w konsulacie biorą 100zł więc 430zł to jakieś 100euro (pewnie rosjanie biorą mniej )

blazey
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 95
Rejestracja: ndz 10 lip, 2005 21:16
Lokalizacja: Łódź

Post autor: blazey » czw 23 lut, 2006 23:10

Czy jesli mieszkam w Krakowie, ale zameldowana jestem w wojewodztwie kujawsko-pomorskim, moge ubiegac sie o wize w Konsulacie w Krakowie, czy pozostaje mi jedynie Gdańsk??
wszystko zalezy od bura podrozy, jak ma wtyke w ambasadzie lub konsulacie to nie ma problema z zalatwieniem wizy bez wzgledu na zameldowanie, jesli ie znajdziesz takiego biura to wycieczka nad morze :)

marcin

Post autor: marcin » ndz 26 lut, 2006 00:58

Czy wie ktoś gdzie moge kupic w Warszawie voucher turystychny do Moskwy?

Awatar użytkownika
Serek
Rzeczywisty Radca Stanu
Rzeczywisty Radca Stanu
Posty: 453
Rejestracja: czw 04 sie, 2005 20:23
Lokalizacja: Kosmopolita ;-)

Post autor: Serek » ndz 26 lut, 2006 12:10

Chcesz sam tylko voucher? Czy chodzi Ci o wyrobienie wizy "za gotowke"?
Wize wyrobisz najtaniej i najszybciej w warszawskim Rusopolu. www.rusopol.pl.
Moze vouchery tez maja - zadzwon, zapytaj.
Nie polecam Intouristu - drogo, beznadziejnie, traktuja klienta jak natreta.
I'm feeling how it's filling...

Jedrek

Post autor: Jedrek » pt 03 mar, 2006 13:50

marcin
możesz takze spróbowac na ul. Trębackiej 4, bodajze pok.118. Tam sie zanajduje izba handlowa, biuro Reytan tour, tez mieli vouchery

mówmiMike

Post autor: mówmiMike » pn 27 mar, 2006 18:32

Witam,

Przeczytałem cały watek i byla mowa o wyrabianiu wizy przez biuro rusopol. Mam pytanie czy podana cena 100-120 pln dotyczy wszystkiego (wiza+voucher+prowizja) czy jedynie (wiza+prowizja)?

Jeśli ta druga opcja, to mam pytanie ile kosztuje voucher w tym biurze? Z gory dziekuje za odpowiedz :)

Awatar użytkownika
lusac
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1265
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 20:08

Post autor: lusac » pn 27 mar, 2006 18:52

120 zl to cala cena wizy turystycznej do rosji w rusopolu. szczegoly znajdziesz u nich, poszukaj se adresu. google twoim przyjacielem jest :]

mówmiMike

Post autor: mówmiMike » pn 27 mar, 2006 19:20

dziękuję za odpowiedź. strona rusopolu byla podana juz wczesniej w tym watku, a jak pisalem, przeczytalem caly. ja jednak nie potrafie znalezc konkretnych informacji na tej stronie http://www.rusopol.pl/ sa jedynie kopie tekstow ze strony ambasady.

cała = wiza + voucher + prowizja
czy
cała = wiza + prowizja

??

Awatar użytkownika
lusac
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1265
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 20:08

Post autor: lusac » pn 27 mar, 2006 19:30

powtorze sie: 120 zl to cala cena wizy turystycznej do rosji w rusopolu. na stronie masz do nich telefon, chetnie odpowiadaja na wszelkie pytania. oczywiscie, w godzinach pracy...

Zdezorientowany

Tranzyt bez wiz ?

Post autor: Zdezorientowany » śr 29 mar, 2006 18:59

Mając kilka wątpliwości zwaracam się o pomoc :D
1) Zgodnie z Art. 5 umowy Polsko-Rosyjskiej wiza na tranzyt przez Rosję nie jest potrzebna, jesli na terenie Rosji przebywa się do 10dni.
Czy przy dwukrotnym przejeżdzie przez Rosję mam do dyspozycji 20 dni? (2*10 ?)
2) Czy ktoś jechał i wracał przez Rosję bez wizy ?
3) Zgodnie z tym art. konieczne jest "posiadanie ważnych biletów uprawniających do podróży do państwa docelowego lub innych dowody potwierdzających tranzytowy cel podróży i dokumentów uprawniających do wjazdu do państwa. :)
a)Czy ktoś wie czym są te "inne dokumenty" ? :shock:
b)Czyli w tym momencie podróżując koleją potrzebowałbym bilety do Mongolii oraz wracając posiadać przy sobie już w Mongolii bilety do Polski ?
Czy jest ktoś w stanie zweryfikować własnymi doświadczeniami to co napisałem ? :?
Dzięki wielkie
Pozdrawiam

Szulik
Administrator
Posty: 1883
Rejestracja: czw 03 mar, 2005 23:53
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Szulik » śr 29 mar, 2006 20:06

o ile się nie mylę to masz do 10 dni jeśli tyle wymaga podróż (z ew. krótką przerwą)

Awatar użytkownika
lusac
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1265
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 20:08

Post autor: lusac » śr 29 mar, 2006 20:17

tak jest wlasnie. dwukrotnie korzystalem w zeszlym roku z tego wariantu i nie bylo problemow. raz nawet nie majac biletu na wyjazd z rosji, wiec luz. wiecej znajdziesz w tym watku albo watku 'kirgizja', poszukaj sobie.
teraz tez jade tranzytem przez moskwe, ale poniewaz to samolot, na ktory nie chce sie spoznic, wize kupuje. z powrotem juz mam to w nosie i nabywszy bilet do kijowa zamierzam skorzystac z umowy. a jak mnie drapna, to trudno, juz mi sie tak spieszyc nie bedzie ;)

Gość

Post autor: Gość » ndz 16 kwie, 2006 14:20

Wie Ktos czy jutro pracuje konsulat Rosyjskij v Polsce ?
Maja swieta czy nie ? 17 Kwietnia Poniedzialek ?

kalatka

Post autor: kalatka » śr 19 kwie, 2006 20:58

Jesli chce jechac do Mongolii przebywajac wczesniej ok. 3 tygodni w Rosji, potem mniej wiecej tyle samo w Mongolii i potem chce wracac przez Rosje do Polski to o wyrobienie jakiej wizy rosyjskiej powinnam sie starac? Ktore biuro zalatwi taka wize najtaniej?

Wojtas

Post autor: Wojtas » śr 19 kwie, 2006 21:34

Zależy w którym mieście. W Warszawie polecam Rusopol (www.rusopol.pl)

mbls
Kolegialny Asesor
Kolegialny Asesor
Posty: 116
Rejestracja: ndz 09 kwie, 2006 15:00
Lokalizacja: poznań
Kontakt:

Post autor: mbls » czw 20 kwie, 2006 12:19

Ja proponuje przez kraje nadbaltyckie i nie ma problemu, odradzam Ukraine, tam samochodowo nie jest ciekawie. vaucher nie jest potrzebny, poprostu naciagaja. zawsze za 10 $ mozna znalezc kogos w soci i sie zameldowac, i nie ma problemu.
Żyj i daj żyć innym!!!

Trwanswal

Post autor: Trwanswal » czw 20 kwie, 2006 13:47

Czy potrzebna jest wiza do Obwodu Koliningradzkiego dla wicieczkowiczow z Węgier? Gdzie to im załatwic,czy oni w swoim państwie muszą sami sobie załatwić?Co zrobic by ich tam przewieżć.Jestesmy firma przewozowa.

Awatar użytkownika
Serek
Rzeczywisty Radca Stanu
Rzeczywisty Radca Stanu
Posty: 453
Rejestracja: czw 04 sie, 2005 20:23
Lokalizacja: Kosmopolita ;-)

Post autor: Serek » czw 20 kwie, 2006 13:59

Oczywiście że jest potrzebna. Muszą to załatwić albo w Budapeszcie (najlepiej), albo w Warszawie.
I'm feeling how it's filling...

Gość

Post autor: Gość » śr 03 maja, 2006 18:00

jestem Polką i od 8 lat mieszkam w Rosji chętnie udziele porad związanych z tematem

ODPOWIEDZ