wizy i vouchery do Rosji

Forum to jest przeznaczone do dyskusji na tematy związane z podróżami i szeroko rozumianą turystyką w Rosji. Tutaj zadajemy pytania o noclegi, transport itp.
pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3066
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia »

malyniak pisze:Natomiast rzeczywiście obiło mi się o uszy, że w Warszawie niechętnie dają wizy turystyczne dwukrotne, gdy stwierdzą że pomiędzy pobytami wróci się do Polski, czyli jeśli nie ma w paszporcie wizy jakiegoś dalszego kraju (a mając takową można sobie przecież wyrobić wizę tranzytową i wypiąć się na vouchery itp. koszty ).
Aaa, tak może rzeczywiście być. W przypadku, opisanym kilka postów wczesniej, jechałem z Rosji do Mongolii i Chin, po czym wracałem do Rosji, stąd potrzeba wizy 2-krotnej. W przypadku powrotu w międzyczasie do Polski mogą rzeczywiście nie chcieć dawać 2-krotnej, tym bardziej, że ona i tak ważna jest max 30 dni od pierwszego wjazdu

betyx
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 2
Rejestracja: pt 14 gru, 2012 19:10

Post autor: betyx »

Cześć wszystkim.
Czy moglibyście polecić mi jakieś tanie i dobre biuro pośredniczące w Katowicach. Planuję podróż koleją transsyberyjską i szukam ciekawej oferty związanej z wizą.

małakatka
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 6
Rejestracja: ndz 23 gru, 2012 22:28

Post autor: małakatka »

hej,

mam pytanie do Wrocławian. Planuje wyrobić sobie wize biznesową i chciałabym skorzystać z biura pośredniczącego, czy macie może jakieś propozycje? własne doświadczenia? które możecie polecić?

bardzo mi zależy na jakiejś podpowiedzi :)

dziękuje!

Awatar użytkownika
Pogribow
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 229
Rejestracja: pt 27 cze, 2008 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pogribow »

małakatka pisze:(..)czy macie może jakieś propozycje? własne doświadczenia? które możecie polecić?

bardzo mi zależy na jakiejś podpowiedzi :)

dziękuje!
Ja robiłem dwa razy tutaj -> Wspólnota 2000 i było dobrze ;-) bez problemów.

małakatka
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 6
Rejestracja: ndz 23 gru, 2012 22:28

Post autor: małakatka »

bardzo dziękuje za podpowiedź, jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to zapraszam do podzielenia się :)

Awatar użytkownika
Pogribow
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 229
Rejestracja: pt 27 cze, 2008 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pogribow »

małakatka pisze:bardzo dziękuje za podpowiedź, (...)
Bo jak byłem w Inturiście (co wydawało mi się oczywiste by do nich iść), Pani powiedziała: NIE DA SIĘ. To ja dziękuję :)

Kibek
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 257
Rejestracja: pt 19 lut, 2010 00:28

Post autor: Kibek »

A wyrabiacie wizę biznesową w celach biznesowych czy turystycznych ?
NASZA MOŁDAWIA
http://www.mynameisola.com/pl/tag/moldova/

www.mynameisola.com
https://www.facebook.com/mynameisolacom

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA »

Wiza Biznesowa w celu turystycznym... jest niezgodna z samym jej celem ;-)

misiura
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 58
Rejestracja: wt 08 lis, 2011 15:42

Post autor: misiura »

Co nie oznacza że jest niemożliwa do otrzymania:)

Awatar użytkownika
roberT/TANAIS
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2953
Rejestracja: ndz 30 wrz, 2007 21:54
Lokalizacja: TANAIS -Rosja

Post autor: roberT/TANAIS »

Za jakiś czas wyrabiam trzy wizy turystyczne 15 dniowe do FR . Szlag mnie trafia bo za 3 naklejki mam płacić po 470 pln co w sumie ładną kwotę daje .
Nalyvajmo, brattia Kryshtalevi chashi, Shchob shabli ne braly, Shchob kuli mynaly Golivon'ky nashi!
pozdrawiam robert

SKYPE: robert.tanais

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA »

Wy tu piszecie o wizach do Rosji...
Niektórzy narzekają, że drogo że trudno...
OK...

Ale to jest DWUSTRONNA umowa, i np. Rosjanie mają znacznie, znacznie trudniej niż my!
Więc, naprawdę nie ma co przesadzać.

PS.
Gdyby wszyscy POLSCY Konsulowie, byli tacy jak Rosyjscy w Polsce? to kto wie czy wreszcie stosunki miedzy obu krajami by się nie polepszyły ;-)
Na razie z przykrością powiem, że wolę sprawy załatwiać z Rosyjskim konsulami... niż Polskimi :-// a niby rodacy.

Awatar użytkownika
roberT/TANAIS
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2953
Rejestracja: ndz 30 wrz, 2007 21:54
Lokalizacja: TANAIS -Rosja

Post autor: roberT/TANAIS »

ARTURINGA, doskonale zdaję sobie sprawę że w drugo a stronę wygląda podobnie. Osobiście lepiej było by bez wiz. Ale jeżeli jadę na urlop na Kubań i za 3 wklejki bez registrowki mam płacić 1.5 to jest to irytujące bo za mniejsza kwotę mam kwaterę na 10 dni. Zresztą doszła w zeszłym roku opłata 25 eurosów dodatkowo. Tyle w temacie bolączki finansowej. Pozdrowienia .


ps dałem Twoje namiary do firmy w Szwecji.
Nalyvajmo, brattia Kryshtalevi chashi, Shchob shabli ne braly, Shchob kuli mynaly Golivon'ky nashi!
pozdrawiam robert

SKYPE: robert.tanais

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Okiem "fachowca" że tak powiem...

Post autor: ARTURINGA »

Turystyka się strasznie w 2012 "przetasowała" mogę przypuszczać że będzie tylko drożej...
Na tzw. Lasty czy... "cuda cenowe" to bym nie liczył chyba ze na podróży typu SkyClub - Tam" Powrót z HELP Urząd Marszałkowski ;-)

Wizy do Rosji,
Sprawy wiz w sumie ... Polska spaprała! Powstały w Obu krajach Centra Wizowe, przez to ceny wzrosły...
Zwykły Kowalski odczuł to o około +100pln więcej za wizę.
Owszem kto się uprze! to będzie stał w kolejkach itd... a Centa wchodzą bez kolejek.
Masz taniej ok! - ale stój czekaj! moknij!

z ciekawostek dropsa powiem ze... MONGOLIA!, USA, Wielka Brytania, Korea Poł. ma od nas i tak większe opłaty konsularne. Mają też droższe ubezpieczenia...
Sama opłata konsularna dla Mongolii to 100usd!
Wiza dla obywatela Korei to ... 200usd opłata konsularna...
a Wy tu marudzicie ;-)

PS.
Mamy dwie strony UE i Schengena:
Brak granic na zachód, ale... reżim wizowy na wschód ;-) no sorry...

pochp
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 61
Rejestracja: sob 15 paź, 2011 10:53
Lokalizacja: Mazury zachodnie

Post autor: pochp »

Witam!
Mam pytanie następującej treści:

Niebawem wybieram się w podróż koleją transsyberyjską. Swoją podróż rozpoczynam w Kaliningradzie, skąd będę jechał pociągiem Kaliningrad - Moskwa ( nr 148 ). Wiem, że potrzebuję wizy dwukrotnej.

Jak przedstawia się sytuacja z voucherem :?:

Do obwodu kaliningradzkiego wjadę i wyjadę z niego tego samego dnia. Dzwoniłem do konsulatu w Gdańsku i powiedzieli mi, że wystarczy voucher jednokrotny. Ale po paru incydentach w tym konsulacie jakoś nie wierzę im. Obawiam się, że chyba mówiłem w nie do końca w zrozumiałym dla nich języku 8)

Druga sprawa dotyczy również vouchera. W związku z tym, że moja podróż będzie składała się z kilku etapów i trwała będzie około 20 dni, pojawia się kolejny problem. Okazuje się, że ciężko jest zdobyć zaproszenie powyżej 14 dni. W końcu znalazłem jedną firmę, która mi wystawi, ale.... Twierdzą, że powinienem mieć dokonane rezerwacje elektroniczne w miejscach, w których będę (kiedyś jak zamawiałem voucher, pamiętam, że sami wybrali sobie hotele). Dodatkowo w czasie, kiedy nie będę miał zarezerwowanych noclegów, muszę przedstawić w konsulacie bilet kolejowy lub lotniczy. Tak twierdzą w biurze - ja takich informacji na stronie konsulatu nie znalazłem.
Jak sądzicie, czy to normalne :?:

Na tą chwilę, nie jestem w stanie kupić wszystkich biletów na pociąg, ze względu na okres 45 dni minimum. Poza tym, obawiam się, że mogą odrzucić mi wniosek na wizę dwukrotną i będę musiał zmienić trasę przejazdu.
Chciałbym już zacząć załatwiać wizy, a nie zostawiać to na ostatnią chwilę ( mam już nie miłe doświadczenia ).

Liczę na wskazówki z waszej strony :)

Dracid
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 512
Rejestracja: pn 23 lip, 2012 13:06
Lokalizacja: Polska

Post autor: Dracid »

Wiza dwukrotna - to na pewno.

Problem z zaproszeniem powyżej 14 dni? Obce mi... Dostałem we wrześniu bez kłopotu wspomnianą dwukrotną wizę na 30 dni. Przez pośrednika. Znanego dosyć. Noclegów nie rezerwowałem ani nie robiło tego biuro, którym się posługiwałem. Biletów także nie było. Jedynie voucher.

Nie za bardzo wiem, czemu Twoje biuro robi problemy...

Jak już, to pisz na priv. Podam więcej szczegółów.

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3066
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia »

Ja również załatwiałem 2-krotną wizę turystyczną na 30 dni, w jednej z wielokrotnie reklamowanych tutaj firm, mającej oddziały w Krakowie, Warszawie, Poznaniu i chyba jeszcze gdzieś. Tylko na podstawie ich vouchera, bez żadnych rezerwacji. Czy voucher był jedno, czy dwukrotny nie wiem, bo go nawet na oczy nie widziałem. Bilety na Transsib też u nich zamiawiałem, ale nie daltego, że były konieczne do wizy, a po prostu dlatego, że nie miałem wówczas innej możliwości ich wcześniejszego zdobycia
pochp, poszukaj po prostu innego biura :wink:

pochp
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 61
Rejestracja: sob 15 paź, 2011 10:53
Lokalizacja: Mazury zachodnie

Post autor: pochp »

No właśnie. Czyli tak jak myślałem.... Kiedyś jak kupowałem voucher, nie było z tym problemu, ale wtedy to była inna firma. Wydawało mi się, że ta znana firma organizująca wyjazdy koleją transsyberyjską również nie będzie robić problemów.

Wysłałem do nich e-maila. Zobaczymy co odpiszą.

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3066
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia »

A może po prostu, zamiast zawracać sobie głowę voucherem, zleć odopwiedniej firmie wyrobienie całej wizy? Wyjdzie może niewiele drożej niż suma kosztów wizy, vouchera, ubezpieczenia itd., a wszystko zrobią za ciebie

saiek
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 18
Rejestracja: wt 19 mar, 2013 21:24

Post autor: saiek »

Witajcie, co powinienem dołączyć oprócz podstawowych wymaganych dokumentów w przypadku gdybym chciał uzyskać wizę a jestem niepełnoletni ? :)

rmrowka
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 6
Rejestracja: wt 20 lis, 2012 14:57

Post autor: rmrowka »

Czy to prawda ??

Dodatkowo dotarła do mnie taka informacja , czy to prawda ??

cyt:
'' Dodatowym problemem jest to, że obecnie konsul w Warszawie wymaga rezerwacji hotelu w rejonie Kaukazu i każdorazowo to sprawdza.''

BARTixR
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1854
Rejestracja: pt 23 cze, 2006 01:34
Lokalizacja: Chełm/Moskwa
Kontakt:

Post autor: BARTixR »

a skąd konsul ma wiedzieć gdzie jesteś w Rosji - brednie jakieś.
Wiza zezwala do przemieszczania się po całym terytorium Rosji. Oczywiście należy dotrzymać obowiązku meldunkowego i przepustki w tereny zabronione dla cudzoziemców.

Chyba, że podajesz jakiś lipowy voucher z adresem w kaukazkim rejonie, to się nie dziwię.

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA »

D wizy dwukrotnej musi być DWUKROTNY VOUCHER. ;-)

Ktoś pyta o osoby niepełnoletnie...
A od kiedy to małoletni może po Rosji samodzielnie podróżować? ;-)
Do wizy wymagane może być: oświadczenie rodziców kto będzie opiekunem podczas wyjazdu, oraz zgoda rodziców na wydanie wizy.

ender84
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 2
Rejestracja: pn 01 kwie, 2013 22:54

Lwów-Moskwa-Petersbur

Post autor: ender84 »

Witam

Jak w temacie.
Planuje w na przełomie lipca i sierpnia pojechać autobusem do Lwowa, zabawić tam około 3 dni, następnie w pociąg do Moskwy (tygodniowy pobyt), a następnie pociągiem do Petersburga (tygodniowy pobyt), powrót pociągiem do Warszawy. Nie wiem czy z pobytem w Rosji wyrobie się przez 14 dni. Jak to jest z tymi wizami, wszyscy piszą że załatwiają to przez jakieś biura pośrednictwa. Nie rozumiem tego w przypadku osób które tak jak ja są z okolic Warszawy, czy nie można iść po prostu do konsulatu i samemu to załatwić. Z resztą byłem na stronie konsulatu i wniosek wypełnia się online. No i jak to jest z tymi zaproszeniami, nie zostało to powiedziane w prost ale domyślam się że są one na maksymalnie 14 dni więc w moim przypadku będę potrzebował dwóch? A co w przypadku gdy mam zaproszenie na 14 dni i zdarzyło by mi się przekraczać granicę 15 dnia?

Pozdrawiam

BARTixR
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1854
Rejestracja: pt 23 cze, 2006 01:34
Lokalizacja: Chełm/Moskwa
Kontakt:

Post autor: BARTixR »

ender 84, musisz wejść choćby na stronę ambasady i poczytać jakie są wymagania
(voucher tur. - max 30 dni; zaproszenie z Rosji do 90 dni; biznesowa wiza, pracownicza, naukowa..)
ponadto składanie dokumentów to stracone minimum pól dnia, no i "poczekalnia" na ulicy. Potem odbiór.

nie przeczytałeś też tego wątku, przynajmniej kilku jego pierwszych stron, bo głupoty piszesz ;)

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3066
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia »

ender84 pisze:czy nie można iść po prostu do konsulatu i samemu to załatwić
Oczywiście można, z tym, że nieraz, zwłaszcza latem, trzeba ustawić się w kolejce wcześnie rano. Musisz też mieć przy sobie voucher i ubezpieczenie,a te i tak załatwia się u pośredników
ender84 pisze: nie zostało to powiedziane w prost ale domyślam się że są one na maksymalnie 14 dni więc w moim przypadku będę potrzebował dwóch?

Domyślam się, zę chcesz jechać w celach turystycznych, wizy turystyczne są mx. na 30 dni, oczywiście wtedy voucher też musi być na 30 dni
ender84 pisze: A co w przypadku gdy mam zaproszenie na 14 dni i zdarzyło by mi się przekraczać granicę 15 dnia?
Jeśli zaproszenie czy voucher masz na 14 dni, to i wizę dostaniesz na 14. A terminu ważności wizy lepiej nie przekraczać, nawet o 1 dzień, bo może się skończyć przykrymi konsekwencjami
Generalnie radziłbym jednak zwrócić się do którejś z firm pośredniczących, jeśli wyłożysz im swoje plany wyjazdowe, oni już będą wiedzieli co zrobić

fik
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 99
Rejestracja: sob 07 sty, 2012 16:15

Post autor: fik »

pietia pisze:Musisz też mieć przy sobie voucher i ubezpieczenie,a te i tak załatwia się u pośredników
Ale te spokojnie można załatwić nie ruszając się sprzed własnego biurka, więc tak naprawdę cała zabawa sprowadza się do parunastu kliknięć i dwóch wizyt w konsulacie.
i suffer the dreams of a world gone mad

Ale w końcu wyruszyliśmy z Telkibánya, ponieważ nic tak nie szkodzi utopii jak nadzieja na jej trwałość.

ender84
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 2
Rejestracja: pn 01 kwie, 2013 22:54

Post autor: ender84 »

No przyznam się, przeczytałem pierwsze dwie strony i 3 ostanie wątku :twisted:
Do Rosji jadę turystycznie

Czyli w moim przypadku zaproszenie i ubezpieczenia załatwiam u pośrednika na okres 30 dni a resztę by obniżyć koszty mogę sam załatwić w konsulacie w Warszawie?

Chociaż jeśli wydanie wizy kosztuje 35 Euro to jeśli za załatwienie tego wszystkiego pośrednik bierze około 200 zł to się nie opłaca samemu w to bawić?

Pozdrawiam

BARTixR
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1854
Rejestracja: pt 23 cze, 2006 01:34
Lokalizacja: Chełm/Moskwa
Kontakt:

Post autor: BARTixR »

nie wiem jaką firmę znalazłeś ale pośrednicy nie biorą 200.
do 100 zł za paszport zazwyczaj.

Jak masz czas i blisko do ambasady, nogi nie bolą od stania u "kalitki" ambasady to rób sam.
Tylko przygotuj sie aby nie chodzic po kilka razy.
- voucher na daty wyjazdu
- ubezp. TU europa na te dni.
- wniosek.
- zdjęcia
-kasiora
- paszport, uwaga, ważny 180 dni od zakończenia wizy.

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3066
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia »

BARTixR pisze:- wniosek.
- zdjęcia
-kasiora
Wniosek musisz mieć oczywiście wcześniej wypełniony, a co do zdjęć to mają okreslone wymagania, wiec z nimi też się zapoznaj. Opłatę za wizę wnosisz w biurze Wspólnota 2000 (naprzeciwko ambasady), chyba że coś się zmieniło. Najpierw jednak i tak udarzasz do konsulatu tam po przyjęciu dokumentów dadzą ci kwit, płaci się w PLN, przy czym Wspólnota 2000 dolicza ok. 10 złotych prowizji

BARTixR
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1854
Rejestracja: pt 23 cze, 2006 01:34
Lokalizacja: Chełm/Moskwa
Kontakt:

Post autor: BARTixR »

swego czasu celowo nie płaciłem w Wspólnocie (dokładałem swój grosz do ich bankructwa) za wizy. Lecz w banku nieopodal. :lol:
Bodajże skrzyżowanie z ulicą Gagarina.

ODPOWIEDZ