wizy i vouchery do Rosji

Forum to jest przeznaczone do dyskusji na tematy związane z podróżami i szeroko rozumianą turystyką w Rosji. Tutaj zadajemy pytania o noclegi, transport itp.
BARTixR
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1854
Rejestracja: pt 23 cze, 2006 01:34
Lokalizacja: Chełm/Moskwa
Kontakt:

Post autor: BARTixR »

Piotrek, wpisz adres docelowy dokad jedziesz , w kraju w ktorym jedziesz.

alainen.. Ciebie bym nie podejrzewam o taką hipoteze.. wiza do Kaliningradu .. a co to już nie Rosja ? :)

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3068
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia »

piotrek75 pisze:Podpowiedzcie co wpisać we wniosku wizowym o wizę tranzytową w polu "Wpisać nazwę instytucji zapraszającej oraz miasta". Zawiesiłem sie na tym punkcie i wniosek nie chce iść dalej, a pomysłu mi brak.
Ja wpisywałem po prostu nazwę kraju państwa docelowego, bez żadnych adresów

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3068
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia »

alainen pisze:słuchajcie, mam pytanie. Mieszkam na Dolnym Śląsku ale na wakacje jade na Mazury. Czy do obwodu kaliningradzkiego wymagana jest wiza?
Oczywiście, tak samo jak np. do obwodu archangielskiego czy rostowskiego :wink: Ktoś tu co prawda pisał niedawno o możliwości uzyskania 3-dniowej wizy bezpośrednio na granicy z obwodem kaliningradzkim (na niektórych przejsciach), ale to też wymaga wcześniejszego skontaktowania się z odpowiednią organizacją turystyczną z Kaliningradu, a i sama taka wiza kosztuje aż 70 EUR

Dracid
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 512
Rejestracja: pn 23 lip, 2012 13:06
Lokalizacja: Polska

Post autor: Dracid »

pietia pisze:Ktoś tu co prawda pisał niedawno o możliwości uzyskania 3-dniowej wizy bezpośrednio na granicy z obwodem kaliningradzkim (na niektórych przejsciach), ale to też wymaga wcześniejszego skontaktowania się z odpowiednią organizacją turystyczną z Kaliningradu, a i sama taka wiza kosztuje aż 70 EUR
To ja byłem. A wiza turystyczna załatwiana samodzielnie w konsulacie to aż 60 EUR + ubezpieczenie. Nie demonizujmy tych 70 EUR może? Jak mam wydać 60 EUR + ubezpieczenie + voucher po to, by pojechać do Kaliningradu na kilka (maksymalnie 4) dni i się jeszcze pałować z jeżdżeniem po konsulatach, ewentualnie dać 499 PLN (czyli 120 EUR) pośrednikowi, to ja dziękuję. Płacę 70 EUR, na granicy dostaję wizę z ubezpieczeniem i jadę dalej.

Doczu
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 249
Rejestracja: wt 11 maja, 2010 19:43
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Doczu »

W kwestii informacyjnej - jakby ktoś z Katowic chciał załatwiać wizę do Rosji, to w jednym z biur pośredniczących w zakupie biletów i wiz taka wiza kosztuje 344 zł za wizę i pośrednictwo, oraz 100 zł za voucher.

jodynka
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 7
Rejestracja: wt 18 cze, 2013 18:44
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: jodynka »

Cześć.

Mam pytanie - czy ktoś z Was załatwiał wizę osobiście w konsulacie w Poznaniu?
Czy tam trzeba się wcześniej zarejestrować/umówić na wizytę i złożenie papierów, czy przychodzi się rano, odstaje swoje w kolejce i ma nadzieję, że danego dnia uda się wszystko załatwić?

No i ile w ogóle trwa cała procedura, od złożenia papierów do wyrobienia wizy? Czy to faktycznie tydzień, czy dłużej?

Pozdrawiam,
j.

piotrek75
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 9
Rejestracja: ndz 12 maja, 2013 19:43

Post autor: piotrek75 »

jodynka pisze:Mam pytanie - czy ktoś z Was załatwiał wizę osobiście w konsulacie w Poznaniu?
Czy tam trzeba się wcześniej zarejestrować/umówić na wizytę i złożenie papierów, czy przychodzi się rano, odstaje swoje w kolejce i ma nadzieję, że danego dnia uda się wszystko załatwić?
Też mnie to czeka. Jeśli już to nie konsulat, a centrum wizowe.
Napisałem do nich maila. Dostałem bardzo szybko odpowiedź z prośbą o podanie numeru telefonu.
Odpisałem i podałem nr. Następnego dnia miła pani zadzwoniła i odpowiedziała na wszystkie moje pytania. Zakończyła mówiąc "w razie dodatkowych niejasności proszę dzwonić lub pisać". A moje niejasności dotyczyły wizy tranzytowej z destynacją Gruzja.

jodynka pisze:No i ile w ogóle trwa cała procedura, od złożenia papierów do wyrobienia wizy? Czy to faktycznie tydzień, czy dłużej?


Tutaj pani mi wyjaśniła, że jeśli złożę wnioski w pon - śr to w następną środę wizy będą gotowe.

jodynka
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 7
Rejestracja: wt 18 cze, 2013 18:44
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: jodynka »

Dzięki za odpowiedź!

No właśnie mi zależy na tym, żeby załatwić to przez konsulat, a nie przez centrum wizowe. A to dlatego, że przez centrum trzeba dopłacić te kolejne 20, czy tam 25 euro.

Ale skoro mówisz, że po mailu była reakcja, to skorzystam z tej drogi. Albo sama do nich zadzwonię :)

Pozdrawiam!

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3068
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia »

jodynka pisze:No właśnie mi zależy na tym, żeby załatwić to przez konsulat, a nie przez centrum wizowe. A to dlatego, że przez centrum trzeba dopłacić te kolejne 20, czy tam 25 euro.
Nie wiem, czy tak się da. Konsulaty w ub. roku też wprowadziły tzw. opłatę podawczą, bodajże 105 PLN, więc tak czy tak bez dodatkowych opłat się nie obejdzie

piotrek75
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 9
Rejestracja: ndz 12 maja, 2013 19:43

Post autor: piotrek75 »

jodynka pisze:
No właśnie mi zależy na tym, żeby załatwić to przez konsulat, a nie przez centrum wizowe. A to dlatego, że przez centrum trzeba dopłacić te kolejne 20, czy tam 25 euro.


Pozdrawiam!
Nie ma przecież możliwości uzyskania wizy bezpośrednio w konsulacie. Tylko przez centrum wizowe.

misiura
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 58
Rejestracja: wt 08 lis, 2011 15:42

Post autor: misiura »

Przy wypełnianiu wniosku o wizę zaznaczasz czy chcesz załatwiać przez konsulat, czy przez centrum wizowe. W konsulacie musisz załatwić wszystko osobiście

jodynka
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 7
Rejestracja: wt 18 cze, 2013 18:44
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: jodynka »

piotrek75 pisze: Nie ma przecież możliwości uzyskania wizy bezpośrednio w konsulacie. Tylko przez centrum wizowe.
Taaaak, przekonałam się dzisiaj, jak tam zadzwoniłam.

Trudno, wychodzi na to, że nie ma sensu martwić się samemu - oddamy procedurę w ręce pośrednika. Koszt wyjdzie ten sam (bo ja mieszkam w Warszawie, tylko paszport wydany w Wielkopolsce - dlatego przez Poznań...).

A w ogóle jak to jest - powiedziano nam, że jeśli w voucherach nie mamy wypisanych adresów hoteli w których <tu odchrząkuje> mamy spać, to mogą nam odrzucić wniosek. Spotkaliście się z czymś takim? Tzn - serio ten adres jest tam konieczny, sama nazwa hotelu i miasto nie wystarczą?

Pytam w sumie bardziej z ciekawości - bo jeśli chodzi o zdziwienia, to już mnie chyba nic nie zdziwi :)

Pozdrawiam!
j.

laczek
Sekretarz Gubernialny
Sekretarz Gubernialny
Posty: 27
Rejestracja: pn 10 gru, 2012 22:40

Post autor: laczek »

Tak musi być dokładny adres , ja musiałem dosłać , bo konsul dzwonił do pośrednika o dokładny adres. Rezerwacji nie sprawdzają , ale tak juz jest .

Dracid
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 512
Rejestracja: pn 23 lip, 2012 13:06
Lokalizacja: Polska

Post autor: Dracid »

Ja teraz też musiałem zarezerwować jakiś hostel/hotel, by voucher był jak najbardziej wiarygodny (na te właśnie adresy przebywania będzie uzyskiwany voucher). Wygląda na to wymóg bardziej formalny.

Farfalla
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 3
Rejestracja: pt 21 cze, 2013 20:46

Post autor: Farfalla »

Witam mam powazny pilny problem moj maz dostal wize prywatna w ktorej wbito ze jedzie do Novosibirska ni zostanie zameldowany na ulicy .... nr. domu i mieszkania.... jezli teraz pojedzie np. do Kaliningradu i tam sie zamelduje pod innym adresem czy moze z tego wyniknac jakis poblem w Rosji badz na granicy? Prosze o pilna odpowiedz poniewaz w poniedzielek juz wyjezdzamy do Kalingradu :)

Farfalla
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 3
Rejestracja: pt 21 cze, 2013 20:46

Post autor: Farfalla »

Witam mam następujący problem dzisiaj odebraliśmy wizę z Ambasady Rosyjskiej w Polsce i jest wpisane w priminjajusiaja organizacyja miasto Nowosibirsk ul, dom,mieszkanie ... - poniewaz tam sie wybieralismy. Jezeli plany sie zmienily i pojedziemy do Kaliningradu i tam sie zameldujemy to czy moze wyniknac z tego jakis problem w Rosji czy na granicy ? Prosze o pilna odpowiedz poniewaz wyjezdzamy juz w pon 24.06 do Kaliningradu.

BARTixR
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1854
Rejestracja: pt 23 cze, 2006 01:34
Lokalizacja: Chełm/Moskwa
Kontakt:

Post autor: BARTixR »

problem, nie. Z Kaliningradu tez można polecieć do Novosibirska..

Farfalla
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 3
Rejestracja: pt 21 cze, 2013 20:46

Post autor: Farfalla »

Ale my nie chcemy juz do Novosiborska tylko chcemy zatrzymac sie na 2 tygodnie na tyle na ile mamy wize w Kaliningradzie czy mozemy tam sie zameldowac na ten czas bez koniecznosci meldunku w Nowosibirsku? Mimo ze w wizie mamy wbity Novosibirsk.

Awatar użytkownika
MorgothV8
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1171
Rejestracja: śr 04 mar, 2009 08:13
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: MorgothV8 »

No problem.
Były Polarnik na Polskiej Stacji Polarnej "Hornsund"
Teraz programista na swoim
Fuji GSW, Pentax 67, Nikon F4, FM2, D3, D3200 FS + cała szklarnia

BARTixR
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1854
Rejestracja: pt 23 cze, 2006 01:34
Lokalizacja: Chełm/Moskwa
Kontakt:

Post autor: BARTixR »

zrobisz rejestracje w Kaliningradzie.. a gdzie się przemieszczasz w tym czasie po Rosji to nie ma znaczenia. Chyba, że gdzieś dłużej jak 7 dni zatrzymujesz się - to znowu rejestracja. Zachować bilety na podróże, rachunki.

msvklr
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 72
Rejestracja: śr 06 sty, 2010 14:02
Lokalizacja: Pabianice

Post autor: msvklr »

Mój pośrednik do wizy twierdzi, że jeśli jade na 30 dni do Rosji to powinienem mieć vouchery na czas całego pobytu bo sprawdzają wszystko dokładniej niż w przypadku wyjazdu na 2 tygodnie. 8 dni spędze w samym pociągu i wg niego powinienem na pozostale 23 miec gdzies hotel bo inaczej mogą odrzucic wniosek.. Planuje w zasadzie trekkingi przy bajkale i w górach więc wiadomo ze nie mialem zamiaru nic rezerwowac. Oczywiście mogę zrobic rezerwe a pozniej ja anulowac np na booking.com ale naprawde trzeba az tak kombinowac? Nie wystarczy, ze we wniosku wpisze np.: Moskwa/Irkuck/Sludyanka?

BARTixR
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1854
Rejestracja: pt 23 cze, 2006 01:34
Lokalizacja: Chełm/Moskwa
Kontakt:

Post autor: BARTixR »

wpiszesz moskwa- irkutck - slyudanka .. a voucher dokad masz ? pomyśl trochę, żeby durnot nie powypisywać.

ewentualnie rób voucher na moskwę i rejestrację w moskwie ( i nie pisz żadnych Irkucków we wniosku) lub inne duże miasto.
niedawno linka do agencji imto.ru dawałem. Przyjechali znajomi na ich voucherach, pewna firma.

msvklr
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 72
Rejestracja: śr 06 sty, 2010 14:02
Lokalizacja: Pabianice

Post autor: msvklr »

No tak, masz rację. Pasowałoby wypełnić wniosek porządnie. Do tej pory wyobrażałem sobie voucher jako jeden dokument. To jest tak, ze z kazdego hotelu w ktorym ma się rezerwację dostanę osobny voucher?

kelevra
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 3
Rejestracja: wt 25 cze, 2013 23:41
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kelevra »

witam Wszystkich,
kompletuję wymagane dokumenty do wyrobienia wizy turystycznej w centrum wizowym z Warszawie. I właściwie wydaje mi się że wszystko już mam (podanie-kwestionariusz, voucher, potwierdzenie, ubezpieczenie, paszport - wszystko zgodnie z wymogami), poza zdjęciem. A dokładniej: mam zdjęcie spełniające wszystkie wymogi (kolorowe, na wprost, odpowiedni rozmiar), tyle, że sprzed 3 lat. Nie przejmowałabym się tym, ale to samo zdjęcie mam w paszporcie, który był wyrabiany właśnie 3 lata temu, więc jeden rzut okiem do paszportu i będzie wiadomo że zdjęcie jest starsze niż 6 miesięcy. Bardzo zwracają na to uwagę?

I jeszcze jedno pytanie. Koszty wyrobienia wizy są podane na stronie IFS w euro. Czy trzeba płacić w euro? I czy trzeba płacić w gotówce?

misiura
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 58
Rejestracja: wt 08 lis, 2011 15:42

Post autor: misiura »

Tak, zwracają na to uwagę. Musisz mieć inne zdjęcie niż w paszporcie, bo prawdopodobnie nie przyjmą wniosku. No chyba że paszport masz nie starszy niż 6 miesięcy. Płacisz w złotówkach.

kelevra
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 3
Rejestracja: wt 25 cze, 2013 23:41
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: kelevra »

Dzięki! Rzeczywiście, pani powiedziała że zdjęcie się przeterminowało, więc zrobiłam nowe. Ale w sumie obyło się bez większych trudności, i można było zapłacić kartą co mnie bardzo ucieszyło.

BARTixR
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1854
Rejestracja: pt 23 cze, 2006 01:34
Lokalizacja: Chełm/Moskwa
Kontakt:

Post autor: BARTixR »

msvklr pisze:No tak, masz rację. Pasowałoby wypełnić wniosek porządnie. Do tej pory wyobrażałem sobie voucher jako jeden dokument. To jest tak, ze z kazdego hotelu w ktorym ma się rezerwację dostanę osobny voucher?
Zrób jeden voucher na cały pobyt w jakimś mieście.
w wniosku jedziesz do tego miasta. Rejestracje (meldunek) w tym mieście robisz i wszystko się zgadza.

msvklr
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 72
Rejestracja: śr 06 sty, 2010 14:02
Lokalizacja: Pabianice

Post autor: msvklr »

Dzięki! Tak chyba właśnie zrobię. Jeszcze jeden mi się urodził problem. Miałem do pośrednika wysyłać dokumenty za 4 osoby. 3 osoby są z Łodzi a 1 z Wrocławia. Obawiam się, że muszę wysłać dokumenty zgodnie z rejonizacją..? Nie ma opcji, żeby wszystkie rozpatrzyli w Warszawie?

BARTixR
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1854
Rejestracja: pt 23 cze, 2006 01:34
Lokalizacja: Chełm/Moskwa
Kontakt:

Post autor: BARTixR »

ja bym nie zwracał uwagi na rejonizację jeśli sam składasz. Jak przyjdziesz z 4 paszportami to jasne że grupą jedziecie i grupą składacie wnioski. W konsulacie są rozumne osoby, dogadacie się - najelpeij jakbyś trafił na rosjankę :)

msvklr
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 72
Rejestracja: śr 06 sty, 2010 14:02
Lokalizacja: Pabianice

Post autor: msvklr »

No własnie sam osobiście nie składam, tylko wysyłam komplet dokumentów do pośrednika żeby on wsio załatwił :) Myślałem o składaniu samodzielnie ale jednak średnio mi się kalkulują podróże Pabianice - Warszawa.

ODPOWIEDZ