Dracid pisze:zakup biletów z Murmańska do Pietrozawodska, z Pietrozawodska do Sankt-Petersburga oraz z Sankt-Petersburga do Mińska przez pass.rzd.ru (jest to możliwe, jeśli się nie mylę - kwestia karty bankowej z 3D-secure, jak dobrze wyczytałem - taką kartę posiadam),
Z polskich kart akceptowana jest karta WBK, właśnie z 3D secure, czy jeszcze jakieś inne-nie wiem, ale to 3D to rzeczywiście warunek sine qua non
Dracid pisze:zakup biletów z Mińska do Kaliningradu także na stronie pass.rzd.ru i odbiór ich w którejś z rosyjskich kas (jeśli dobrze zrozumiałem, nie ma szans na odbiór zakupionego na rosyjskim portalu biletu w kasie białoruskiej - poprawcie mnie, jeśli się mylę),
Tak, bilety takie odebrać możesz tylko w kasach na terenie Rosji. Oczywiśie nie dotyczy to wybranych pociągów, w których już sam e-ticket jest wystarczjącym dokumnetem, uprawniającym do podrózy
Dracid pisze:zastanawiam się nad przesiadką w Wilnie, żeby tam jeszcze trochę pochodzić i czy mogłoby wtedy wchodzić w rachubę kupno biletów w Mińska do Wilna i z Wilna do Kaliningradu przez pass.rzd.ru i odbiór obu w kasie rosyjskiej? Czy można to zrobić w dowolnej kasie, np. w Sankt-Petersburgu?
Raczej można, choć cena takiego biletu będzie wyższa niż przy zakupie na Białorusi/ Litwie. Za zakupem biletu w Mińsku an pociąg do Wilna na ogół nie ma problemu, chyba że jest to weekend. Ale nawet wtedy możesz bez problemu znaleźć miejsce w jednym z wielu autobusów, kursujących między tymi miastami
Dracid pisze:Istnieje też możliwość podróży autobusem z Sankt-Petersburga do Mińska, czy ktoś próbował rezerwować bilety autobusowe przez internet? Stronę znalazłem, ale po raz kolejny wymagana jest ode mnie autoryzacja (przy okazji, czy "otczestwa" zawsze trzeba podawać)?
Spróbuj przez
www.ecolines.net, mają jedno połączenie dziennie na tej trasie (przez 5 dni w tygodniu), a otczestwa nigdy tam nie musiałem podawać. Inna sprawa, że podróż pociągiem jest jednak dużo wygodniejsza, a porównywalna i czasowo i cenowo z autobusową