Diakowo-Halmeu - piesze czy niepiesze? działa czy nie działa

Forum o podróżach po Ukrainie. Podobnie jak powyższe forum o Rosji przeznaczone jest ono do rozmów na tematy związane z turystyką.
Awatar użytkownika
Parparim
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 153
Rejestracja: pt 17 sie, 2007 22:43

Diakowo-Halmeu - piesze czy niepiesze? działa czy nie działa

Post autor: Parparim »

Szanowni Państwo!

Zamierzam jutro pieszo przekroczyć granicę rumuńsko-ukraińską Diakowo-Halmeu , która ponoć jest, ale obawiam się, że jest ona mocno wątpliwa ...

Jak tam jest teraz - czy granica ta funkcjonuje i czy mogę ją przekroczyć pieszo? Poproszę o szybką odpowiedź, bo do Internetu będę mógł się podłączyć tylko do 27.07 do godziny 12.00. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
...
witek99
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 70
Rejestracja: ndz 28 sie, 2011 12:16

Re: Diakowo-Halmeu - piesze czy niepiesze? działa czy nie dz

Post autor: witek99 »

Wg informacji na stronie ukraińskiej służby granicznej na wspomnianym przejściu nie obsługują ruchu pieszego:

http://dpsu.gov.ua/ru/static_page/473.htm

PS.
Jaki to problem uśmiechnąć się do celnika i powiedzieć o problemie. Celnik też człowiek i pomoże zatrzymać auto "znajomego" przemytnika aby Cię przewiózł przez granicę.
Awatar użytkownika
Parparim
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 153
Rejestracja: pt 17 sie, 2007 22:43

Re: Diakowo-Halmeu - piesze czy niepiesze? działa czy nie dz

Post autor: Parparim »

Dziękuję witek99 za informację. Wystarczy mi ona na tyle, żeby jutro w samo południe uderzać na Djakowo. gdyby ktoś przypadkiem przejeżdżał i zobaczył gościa z plecakiem łapiącego tam stopa, niech, z łaski swojej, przewiezie chociaż ... :D :D
...
kunek
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 511
Rejestracja: sob 26 sty, 2008 13:34

Re: Diakowo-Halmeu - piesze czy niepiesze? działa czy nie dz

Post autor: kunek »

dajcie znać, czy działa, kiedys przekraczałem pieszo, tylę, że to już chyba z 10 lat temu... a tak na marginesie, komu przeszkadzają piesze przeprawy graniczne? to samo jest z Użgorodu do Słowacji - kiedyś elegancko pieszo sie przechodziło, teraz jakieś mecyje, że tylko autem :(
idziorus
Sekretarz Gubernialny
Sekretarz Gubernialny
Posty: 23
Rejestracja: pn 17 lip, 2006 14:31

Re: Diakowo-Halmeu - piesze czy niepiesze? działa czy nie dz

Post autor: idziorus »

Przejście działa - ale tylko dla samochodów . Rok temu przekraczaliśmy w tym miejscu granicę , a że jechaliśmy rowerami to musieliśmy je zapakować do busa i tak przejechać.
Rumuńscy pogranicznicy bardzo pomocni, ruch na przejściu znikomy parę godzin nam zeszło na czekanie na transport no i w busie już można przejechać.
Awatar użytkownika
Parparim
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 153
Rejestracja: pt 17 sie, 2007 22:43

Re: Diakowo-Halmeu - piesze czy niepiesze? działa czy nie dz

Post autor: Parparim »

Djakowo - Halmeu, Halmeu - Djakovo działa i ma się dobrze. Nie wiem, czy można je przekroczyć pieszo czy nie. Od strony rumuńskiej prowadzi do niego blisko półtorakilometrowa prosta, dobra, prawie nowa, szeroka asfaltowa droga. Szedłem nią powoli, licząc na to, że w końcu Szengen, więc prędzej czy później, muszą się tu pojawić jacyś przemytnicy. Szedłem, szedłem i nic. Przez kilkanaście minut nie minął mnie żaden pojazd jadący na granicę. Ba! poczułem się troszkę jak Clint Eastwood, idąc sam środkiem drogi w stronę niebieskiego szlabanu. W swoim ujściu droga się rozdwaja - za szlabanem w prawo jest droga dla samochodów, a w lewo jest droga też dla samochodów. Na środku stoi budka z Rumunami. Już miałem do niej podejść, gdy nagle, deux ex machina, nadjechał biały samochód na polskich blachach, zwolnił, a ja krzyknąłem czy mnie nie przewiozą przez granicę. W tym momencie jest najlepszy moment, żeby podziękować pani Kasi i panu Markowi, że się zgodzili i nie musiałem sprawdzać czy piesze działa, czy nie działa. Oczywiści strażnicy rumuńscy dostrzegli niekonwencjonalny ruch przed swoim nosem, z budki wytoczył się taki jeden w okularach i w chwili, gdy ładowałem plecak do bagażnika, dopadł mnie, i w ciągu trzydziestu sekund pogadaliśmy aż w trzech językach. Gość zaczął po ukraińsku, a gdy zobaczył, że nie podaję mu niebieski tylko buraczkowy paszport (Rumuni też mają takie buraczkowe jak my) przeszedł na rumuński, a po moim standardowym dujuspikinglysz, na angielski . Odprawa poszła gładko, Rumuni ziewali, a na stronie Ukrainy przekazywaliśmy tylko jakąś karteczkę z budki do budki. Ostatnią ledwo zauważyliśmy i pojechalibyśmy nieuszanowawszy. Wyskoczył z niej potężny gość w charakterystycznej marynarskiej koszuli, ale w berecie i z kałasznikowem, pewnie mając nadzieję, że zaczniemy uciekać, a on będzie mógł sobie za nami pociągnąć serię :D Niestety dla niego, w ostatniej chwili dostrzegliśmy go, gwałtownie hamując. Nawet gdybyśmy zaczęli uciekać, to po paru metrach pewnie odpadłoby nam koło, bo droga z granicy do Djakowa to jeden potężny druszlak - koleina i dziury wyglądające jakby ktoś oszczędzając na zasiekach, zbombardował szosę strzałem rozproszonym - przerwy, szpary, otwory, pęknięcia i troszeczkę asfaltu przez najbliższych 10, może 20 kilometrów w głąb Ukrainy. :mrgreen: Z moimi dobroczyńcami (wracali do Rumunii z tańszą benzyną), umówiwszy się jeszcze na Guczę, rozstałem się może z kilometr dalej w Djakowie, niewielkiej wiosce śmierdzącej gnojówką i szczynami i stanąłem na stopa w stronę Mukaczowa, gdyż albowiem marszrutki do miasta od wczesnego popołudnia już stąd nie jeżdżą, a poizd dopiero wieczorem - o której? - mieszkańcy wioski wzruszają ramionami ... :lol: :wink:
...
Szulik
Administrator
Posty: 1886
Rejestracja: czw 03 mar, 2005 23:53
Lokalizacja: Kraków

Re: Diakowo-Halmeu - piesze czy niepiesze? działa czy nie dz

Post autor: Szulik »

Parparim pisze:Szedłem nią powoli, licząc na to, że w końcu Szengen, więc prędzej czy później, muszą się tu pojawić jacyś przemytnicy
Małe sprostowanie: Rumunia nie jest w Schengen.
Jarek JG
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 11
Rejestracja: czw 02 lip, 2015 11:05

Diakowo-Halmeu - piesze czy niepiesze? działa czy nie działa

Post autor: Jarek JG »

Witam

Czy temat dotyczy ponizszego przejscia? https://www.google.pl/maps/place/Halmeu ... 15972da0cc

Szukam wszędzie miejscowości Diakowo ale znalazłem tylko Halmeu po stronie rumuńskiej. Jeżeli to to przejście to rozumiem że jest to przejście aaktualne samochodowe? Zastanawiam się czy jadąć z rodziną na wakację nie skrócić sobie drogi przez Ukrainę w drodze do Satu Mare. Jak wygląda sytuacja na granicy, długi jest czas oczekiwania?
Mtzw
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 4
Rejestracja: pn 08 cze, 2015 16:59

Diakowo-Halmeu - piesze czy niepiesze? działa czy nie działa

Post autor: Mtzw »

Chciałbym zapytać jakie przejścia są zamknięte między Rosją i Ukrainą ?
ODPOWIEDZ