Od momentu otwarcia sprzedaży otwierają jeden wagon każdej klasy i dodają kolejny, gdy zostanie sprzedana większość miejsc w poprzednim. Twoje pytanie jest zbyt ogólnikowe więc niema jednoznacznej odpowiedzi. Jedno jest pewne - problem z biletami w okresie wakacyjnym na pociągi jadące na południe istnieje. Ale jeśli ktoś potrzebuje w ostatniej chwili kupić jeden byle jaki bilet - to zawsze istnieje szansa, że ktoś zwróci taki bilet...mentalist pisze:Jak wygląda sprawa z miejscami w pociągach na UA w okresie wakacyjnym? Spotkałem się z opinią (chyba z resztą tu na forum), że znalezienie pożądanego miejsca może być w sezonie utrudnione, jednak z tego co obecnie widzę to na trasie Lwów - Odessa miejsc jest tyle co kto napłakał, a pierwsze "luźniejsze" terminy znajdują się nawet na miesiąc do przodu (końcówka lipca). Czy oznacza to, że wszystkie wcześniejsze terminy zostały wyprzedane, czy jednak UZ będzie sukcesywnie dodawało biletów w mare zbliżania się czasu podróży?
Kolej na Ukrainie
- gorodok
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kolej na Ukrainie
Pytanie pewnie zadawane wielokrotnie. Jak wygląda kursowanie IC+ na trasie Kijów-Odessa ? Wolałbym bardziej klimatyczną plackartę, ale długość podróży (7h vs 13(?)) mnie mocniej kusi. Jak narazie znalazłem tylko na 20 lipca IC+ na tej trasie, szukałem po całym sierpniu i nic nie mogę trafić, czy te pociągi kursują wyłącznie w wyznaczone dni ? np. nieparzyste.
Drugie pytanie, w rezerwacji online, jak interpretować kwadracik - Перевезення багажу i następujące opcje ?
Тварини, птахи; Апаратура; Надлишок
O jaką aparaturę tu chodzi ? Do pędzenia bimbru ?
Drugie pytanie, w rezerwacji online, jak interpretować kwadracik - Перевезення багажу i następujące opcje ?

ukrainamarcina.pl
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Nie wiem gdzie szukasz ale na http://booking.uz.gov.ua/ miejsca na Intercity są dostępne codziennie - nawet na jutro.mago pisze:Pytanie pewnie zadawane wielokrotnie. Jak wygląda kursowanie IC+ na trasie Kijów-Odessa ? Wolałbym bardziej klimatyczną plackartę, ale długość podróży (7h vs 13(?)) mnie mocniej kusi. Jak narazie znalazłem tylko na 20 lipca IC+ na tej trasie, szukałem po całym sierpniu i nic nie mogę trafić, czy te pociągi kursują wyłącznie w wyznaczone dni ? np. nieparzyste.
No więc zgodnie z regulaminem...mago pisze:Drugie pytanie, w rezerwacji online, jak interpretować kwadracik - Перевезення багажу i następujące opcje ?
Chodzi o sprzęt RTV wymiary którego przewyższają łącznie 200 cm. Czyli zbyt dużego telewizora raczej nie wolno wziąć ze sobą...15.6. Електронна, побутова, відео- і аудіотехніка може перевозитись за рахунок норми ручної поклажі, якщо її розмір за сумою трьох вимірів не перевищує 200 см.
Ручна поклажа розміщується:
у вагонах зі спальними місцями - на місцях, зазначених у проїзному документі, та рундуках під нижньою полицею;
у загальних вагонах пасажирських поїздів - на верхній полиці вагона.
Не приймаються до перевезення в будь-якому вагоні апаратура та інші предмети, розміри яких за сумою трьох вимірів перевищують 200 см. Крім того, до перевезення у вагонах зі спальними місцями не приймається апаратура, яка за своїми розмірами ширша, ніж отвір дверей купе.

LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kolej na Ukrainie
Na jutro są, ale na sierpień już nie ma, gdyż przedsprzedaż IC jest krótsza. Zobacz sobie na koniec lipca czy sierpnia, nie znajdziesz biletów na IC z Kijowa do Odessy.gorodok pisze:Nie wiem gdzie szukasz ale na http://booking.uz.gov.ua/ miejsca na Intercity są dostępne codziennie - nawet na jutro.
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Zgadza się ale z tego co napisał kolega zrozumiałem, że w ogóle brak biletów na lipiec...barciur pisze:Na jutro są, ale na sierpień już nie ma, gdyż przedsprzedaż IC jest krótsza. Zobacz sobie na koniec lipca czy sierpnia, nie znajdziesz biletów na IC z Kijowa do Odessy.gorodok pisze:Nie wiem gdzie szukasz ale na http://booking.uz.gov.ua/ miejsca na Intercity są dostępne codziennie - nawet na jutro.
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kolej na Ukrainie
Rozpoczyna się testowanie systemu elektronicznych biletów na pociąg INTERCITY+ nr 705/706 Kijów – Lwów – Przemyśl. Po testach usługę tę planuje się wprowadzić dla pasażerów. Zastępca kierownika Departamentu ds. Dalekobieżnych Przewozów Pasażerskich publicznej spółki akcyjnej „Ukrzaliznycia” Ołeksandr Krasnosztan poinformował o tym na Facebooku:
Kolej na Ukrainie
Ciekawe jak długo potrwają te testy. Ale dobrze, że coś wreszcie drgnęło. Mam nadzieję, że wkrótce można będzie kupić w necie bilety zarówno na ten pociąg, jak i na Kowel-Chełm-Kowel
Kolej na Ukrainie
Witam.
Dawno nie jeździłem po Ukrainie pociągami i miałbym kilka pytań. Ale od początku.
Ruszamy do Stryja, do znajomych.
Potem pociągiem (kupe) Stryj-Winnica i Winnica-Odessa (Intercity+).
A teraz pytania:
1. Kupiliśmy bilety przez Internet. Są problemy na wejściu do pociągu?
Wczoraj przeczytałem wiadomość, że w Czerniowcach pasażerów z biletmai z internetu do pociągu nie wpuszczono. Sprawa odbiła się o Policję, oakzało się, że załoga handlowała miejscami na lewo. Ktoś się spotkał z taką sytuacją?
https://politeka.net/news/472358-pyanye ... tami-foto/
2. Czy u prowadnika dalej można kupić na boku napoje wyskokowe?
Aaa i jeszcze jedno.
Część pociągów inyercity ma oznaczenie Ш a część П.
Znalazłem w necie info, ale nieoficjalne, że pociąg z oznaczeniem SZ może składać się z normalnego składu a nie typowego intercity, stąd spóźnienie godzinka dwie jest niemal pewne.
Ktoś orientuje się jak to naprawdę wyglada?
Dawno nie jeździłem po Ukrainie pociągami i miałbym kilka pytań. Ale od początku.
A teraz pytania:
Wczoraj przeczytałem wiadomość, że w Czerniowcach pasażerów z biletmai z internetu do pociągu nie wpuszczono. Sprawa odbiła się o Policję, oakzało się, że załoga handlowała miejscami na lewo. Ktoś się spotkał z taką sytuacją?
Aaa i jeszcze jedno.
Znalazłem w necie info, ale nieoficjalne, że pociąg z oznaczeniem SZ może składać się z normalnego składu a nie typowego intercity, stąd spóźnienie godzinka dwie jest niemal pewne.
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Zapoznałem się z ową "wiadomością" o niewpuszczeniu pasażerów - jest to zwykła manipulacja psewdodziennikarska. Osoba,którą nie wpuszczono do pociągu nie miała legitymacji studenckiej - i to było przyczyną niewpszczenia. Policję wezwali rodzicę tej osoby już w Czerniowcach i nic z tego - bo prowadnicy oraz kierownik pociągu działali zgodnie z przepisami. Pomijając fakt, że prawdopodobnie wzięli innego pasażera na lewo na to miejsce. No i strona internetowa, na której umieszczono ową wiadomość nie jest żadnym poważnym źródłem.badluck13 pisze:Witam.
A teraz pytania:
Aaa i jeszcze jedno.
Oznaczenia literowe są wewnętrzne i niewiadomo co oznaczają, ale na pewno nie to co napisałeś. Napoje u prowadnika nieraz można kupić ale raczej po cichu...
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Reasumując bilet jest imienny i pasażer przy wejściu do pociągu musi pokazać dokument - jeśli nie ma dolumentu albo ma ksero paszportu, jak było w tej sytuacji - prowadnicy mogą nie wpuścić go do pociagu.
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kolej na Ukrainie
Dzięki za wyjaśnienie 
Z literami też sie wyjaśniło, znajomy mi podesłał linka, wczesniej nie mogłem tego znaleźć

Z literami też sie wyjaśniło, znajomy mi podesłał linka, wczesniej nie mogłem tego znaleźć
https://uticket.ua/ru/posts/codes_lettersБуквы в номерах поездов железных дорог Украины
Д — Донецкая (управление находится в Донецке)
К — Юго-Западная (управление которой находится в Киеве)
Л — Львовская (управление находится во Львове)
О — Южная (управление находится в Харькове)
П — Приднепровская (управление находится в Днепропетровске)
Ш — Одесская (управление находится в Одессе)
Kolej na Ukrainie
http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci ... 82956.html
Wojciech Balczun zrezygnował z szefowania Kolejom Ukraińskim
Kolej na Ukrainie
Krótkie pytanie.
Czy kolej ukraińska ma w zwyczaju dokładać nowe wagony na podróże, które odbędą się za ponad miesiąc? Dokładnie chodzi mi o linie Lwów - Odessa, wieczorny kurs 21.09. Jak to u nich jest?
Czy kolej ukraińska ma w zwyczaju dokładać nowe wagony na podróże, które odbędą się za ponad miesiąc? Dokładnie chodzi mi o linie Lwów - Odessa, wieczorny kurs 21.09. Jak to u nich jest?
Kolej na Ukrainie
Na Ukrainie, to trzeba mieć twardą du%$# i wielkie j%$# jeżeli chodzi o takie biznesy. To się naszefował. Ale szacunek na pewno mu się należy za podjęcie wyzwania. Bo to nie sztuka sobie prezesować jak większość "byznysmenów" gdzieś na Zachodzie i być wachlowanym przez sekretarkę. Sztuka, to wskoczyć do szamba i z niego wypłynąć na powierzchniępietia pisze:http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci ... 82956.html

A tutaj ciekawy cytat Balczuna z innego artykułu:
Jak sam Balczun zauważa, coraz mniej obcokrajowców pracuje na poziomie biznesowym oraz w instytucjach powiązanych z państwem na Ukrainie. – Większość już wyjechała. Nikt dłużej niż rok nie wytrzymał – mówił Polak w wywiadzie dla eastbook. Sam przyznał, że czuje się jak „ostatni Mohikanin”. Nie ukrywa, że gdy przyjmował ofertę objęcia prezesury w narodowych kolejach Ukrainy, wydawało mu się, że istnieje już w kraju nastawienie na to, żeby jednak zmienić system.
ukrainamarcina.pl
Kolej na Ukrainie
Ja jednak mam nadzieję,że przynajmniej te już uruchomione połączenia, zwłaszcza Kijów-Lwów-Przemyśl, nie znikną. Obawiam się jednak o los tych dopiero zapowiadanych, jak choćby Lwów-Kraków czy Użhorod-Budapeszt
Kolej na Ukrainie
Raczej nie. Bierz, to, co jest (jeśli w ogóle coś jeszcze jest). Ja tak kiedyś czekałem i się przejechałem.KrystianS pisze:Krótkie pytanie.
"Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany
poglądów, bez podawania przyczyny".
Kolej na Ukrainie
Dzięki za odpowiedź. Dziwi mnie tylko fakt, że dzień wcześniej jest wolnych 3 razy więcej miejsc i ten kurs składa się już z 11 wagonów. Natomiast tego nieszczęsnego 21.09 jest dopiero 5 wagonów, więc łudziłem się, że zapewne powiększą ten skład. Ale już sam teraz nie wiem -.-Kshyhu pisze:Raczej nie. Bierz, to, co jest (jeśli w ogóle coś jeszcze jest). Ja tak kiedyś czekałem i się przejechałem.KrystianS pisze:Krótkie pytanie.
Kolej na Ukrainie
Kshyhu pisze:Raczej nie. Bierz, to, co jest (jeśli w ogóle coś jeszcze jest). Ja tak kiedyś czekałem i się przejechałem.KrystianS pisze:Krótkie pytanie.
Czasami w sezonie zdarza się,że podstawiają dodatkowe wagony;
ale w częściej dodawają całkowicie nowe składy na popularnych kierunkach,
szczególnie w okresie wakacyjnym,noworocznym....itd
- jak pisze @Kshyhu czekając możesz przejechać się z biletami.... a z drugiej strony już po sezonie.
Kolej na Ukrainie
Nadmienię tylko, iż pociąg, którym wracałem we wtorek z Odessy, liczył 16 wagonów, więc był sporo dłuższy, niż pisze Krystian. Tyle, że nie sposób nie zgodzić się z arko, że co połowa sierpnia to nie końcówka września...
"Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Kolej na Ukrainie
Dołożyli wagon.Kshyhu pisze:Nadmienię tylko, iż pociąg, którym wracałem we wtorek z Odessy, liczył 16 wagonów, więc był sporo dłuższy, niż pisze Krystian. Tyle, że nie sposób nie zgodzić się z arko, że co połowa sierpnia to nie końcówka września...
Nadzieja umiera ostatnia

-
- Nadworny Radca
Kolej na Ukrainie
"24 серпня у перший рейс вирушив поїзд Інтерсіті+ №715/716 Київ – Перемишль, що курсує до Польщі через Вінницю, Хмельницький та Тернопіль. (...)Вартість проїзду в поїзді №715/716 до Перемишля складає: з Києва: 676 грн – у першому класі, 478 грн – у другому; з Вінниці: 526 грн – у першому класі, 370 грн – у другому; з Хмельницького: 451 грн – у першому класі, 322 грн – у другому; з Тернополя: 370 грн - у першому класі та 265 грн – у другому класі."
http://zik.ua/news/2017/08/24/ukrzalizn ... hl_1155595
http://zik.ua/news/2017/08/24/ukrzalizn ... hl_1155595
Kolej na Ukrainie
Bilety na pociąg Kijów-Warszawa potanieją o tysiąc hrywien
3 września zgodnie z ustaleniami ukraińskich i polskich kolejarzy zostanie obniżona cena biletu na pociąg nr 67/68 Kijów – Warszawa – Kijów.
Jak informuje służba prasowa „Ukrzaliznyci”, w ten sposób koszt przejazdu z Kijowa do Warszawy będzie wynosił 1340 hrywien czyli ok. 190 zł, podczas gdy obecna cena biletu to 2441 hrywien (ok. 340 zł).
Pociąg nr 67 wyjeżdża z Kijowa o 16:52 (czasu lokalnego) i przybywa do Warszawy o 08:29. W przeciwnym kierunku pociąg nr 68 odjeżdża z Warszawy o 16:01 (czasu lokalnego) i przybywa do Kijowa o 08:35. http://wschodnik.pl/ukraina/item/13246- ... ywien.html

3 września zgodnie z ustaleniami ukraińskich i polskich kolejarzy zostanie obniżona cena biletu na pociąg nr 67/68 Kijów – Warszawa – Kijów.
Jak informuje służba prasowa „Ukrzaliznyci”, w ten sposób koszt przejazdu z Kijowa do Warszawy będzie wynosił 1340 hrywien czyli ok. 190 zł, podczas gdy obecna cena biletu to 2441 hrywien (ok. 340 zł).
Pociąg nr 67 wyjeżdża z Kijowa o 16:52 (czasu lokalnego) i przybywa do Warszawy o 08:29. W przeciwnym kierunku pociąg nr 68 odjeżdża z Warszawy o 16:01 (czasu lokalnego) i przybywa do Kijowa o 08:35. http://wschodnik.pl/ukraina/item/13246- ... ywien.html
Kolej na Ukrainie
Rozsądna decyzja, bo ceną 340 PLN ten pociąg nie mógł konkurować nie tylko z przewoźnikami autobusowymi, ale i z Wizzairem
Kolej na Ukrainie
Od 16 do 27 października pociągi Intercity+ Kijów-Przemyśl będzie kursować tylko do stacji Medyka w Polsce i do Lwowa.
Od 16 do 27 października 2017 roku, w związku z prowadzeniem prac w zakresie modernizacji linii kolejowej na terenie Polski, ruch pociągów na torze 1520 mm na odcinku Przemyśl - Hurko nie będzie się odbywał. »Ukrzaliznycia« zwraca uwagę pasażerów, że w danym okresie pociągi Intercity +, które kursują z Ukrainy do Polski, będą miały skróconą trasę do stacji Medyka (Polska) i do Lwowa”, - zawiadomiła służba prasowa „Ukrzaliznyci”.
Podkreślono, że pasażerom, jadącym do Przemyśla, polska kolej na stacji Medyka zapewni przesiadkę do autobusów do Przemyśla i w odwrotnym kierunku.
„Drugi pociąg Intercity + do Polski nr 716/715 Kijów - Przemyśl - Kijów przez Winnicę, Chmielnicki, Tarnopol - w okresie od 16 do 27 października będzie kursować zgodnie z obowiązującym harmonogramem, ale z ograniczeniem do stacji Lwów”, http://wschodnik.pl/ukraina/item/13281- ... trase.html
Od 16 do 27 października 2017 roku, w związku z prowadzeniem prac w zakresie modernizacji linii kolejowej na terenie Polski, ruch pociągów na torze 1520 mm na odcinku Przemyśl - Hurko nie będzie się odbywał. »Ukrzaliznycia« zwraca uwagę pasażerów, że w danym okresie pociągi Intercity +, które kursują z Ukrainy do Polski, będą miały skróconą trasę do stacji Medyka (Polska) i do Lwowa”, - zawiadomiła służba prasowa „Ukrzaliznyci”.
Podkreślono, że pasażerom, jadącym do Przemyśla, polska kolej na stacji Medyka zapewni przesiadkę do autobusów do Przemyśla i w odwrotnym kierunku.
„Drugi pociąg Intercity + do Polski nr 716/715 Kijów - Przemyśl - Kijów przez Winnicę, Chmielnicki, Tarnopol - w okresie od 16 do 27 października będzie kursować zgodnie z obowiązującym harmonogramem, ale z ograniczeniem do stacji Lwów”, http://wschodnik.pl/ukraina/item/13281- ... trase.html
Kolej na Ukrainie
Ciekawe co z polską kontrolą graniczną. Zdążą wszystkich odprawić do Medyki, czy będą jeszcze kontrolować w tych autobusach
Kolej na Ukrainie
Witajcie, orientujecie się ile kosztuje teraz bilet PKP TLK1327 (LWÓW EXPRESS) z Krakowa do Lwowa?
Nie ma niestety informacji na stronie internetowej. Może ktoś z Was jechał nim ostatnio i wie?)
Nie ma niestety informacji na stronie internetowej. Może ktoś z Was jechał nim ostatnio i wie?)
Kolej na Ukrainie
cena bazowa nocnego pociagu Krakow-Lwow 39,50 eurowostok pisze:Witajcie, orientujecie się ile kosztuje teraz bilet PKP TLK1327 (LWÓW EXPRESS) z Krakowa do Lwowa?
Kolej na Ukrainie
Przy okazji, informacja jak najbardziej jest na stronie internetowej.
https://www.intercity.pl/pl/site/dla-pa ... /lwow.html
https://www.intercity.pl/pl/site/dla-pa ... /lwow.html
Kolej na Ukrainie
A ja mam pytanie - jechałem ostatnio Lwów Ekspresem relacji z Lwowa do Wrocławia. O ile do kontroli ukraińskiej polegającej tylko na sprawdzeniu paszportu byłem przyzwyczajony o tyle doświadczenie z Medyki podpowiadało mi, że kontrola wjazdowa do Polski i co za tym idzie UE będzie szczegółowa, sprawdzenie bagaży itd. Ku mojemu zaskoczeniu również ograniczyła się do kontroli paszportu. Miłe zaskoczenie z jednej strony bo nie musiałem zdejmować bagaży itd, z drugiej zaś zaciekawiło mnie to - w pociągu z Ukrainy nie ma przemytu i co za tym idzie nie trzeba sprawdzać z podobną dokładnością co w Medyce czy Hrebennem?
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Podejrzewam, że cena tego pociągu jest na tyle duża, że przemytników tam raczej nie spotkasz!Gzagal pisze:A ja mam pytanie - jechałem ostatnio Lwów Ekspresem relacji z Lwowa do Wrocławia. O ile do kontroli ukraińskiej polegającej tylko na sprawdzeniu paszportu byłem przyzwyczajony o tyle doświadczenie z Medyki podpowiadało mi, że kontrola wjazdowa do Polski i co za tym idzie UE będzie szczegółowa, sprawdzenie bagaży itd. Ku mojemu zaskoczeniu również ograniczyła się do kontroli paszportu. Miłe zaskoczenie z jednej strony bo nie musiałem zdejmować bagaży itd, z drugiej zaś zaciekawiło mnie to - w pociągu z Ukrainy nie ma przemytu i co za tym idzie nie trzeba sprawdzać z podobną dokładnością co w Medyce czy Hrebennem?

LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua