Kolej na Ukrainie
Kolej na Ukrainie
Dokładnie. Kiedy jeździłem pociągiem Mińsk-Warszawa (kiedy jeszcze kursował) nigdy nie musiałem nawet wyciągać bagażu ze schowka. W tym samym czasie w elektryczkach Brześć-Terespol zawsze bagaż był rewidowany dość szczegółowo, zresztą po obu stronach granicy
Kolej na Ukrainie
"Połączenie z Przemyśla do Odessy już za 2 miesiące uruchomią Ukraińskie Koleje – czytamy w „Rynku Kolejowym”.
O nowym połączeniu poinformował Jewhen Krawcow, pełniący obowiązki prezesa ukraińskiego przewoźnika. Szczegółowy rozkład jest jeszcze dogadywany, ale wiadomo już, że pierwszy pociąg z Odessy wyjedzie 10 grudnia o godz. 18.26 czasu lokalnego. Z kolei z Przemyśla pierwszy pociąg wyjedzie 11 grudnia o godz. 11.15. Pociąg ma kursować codziennie i po drodze zatrzyma się m.in. we Lwowie, Tarnopolu i Chmielnickim. Jak czytamy w serwisie, połączenie będzie prawdopodobnie obsługiwane pojazdami Hyundai Rotem, które już teraz łączą Przemyśl z Kijowem i Lwowem."
Świetna wiadomość, a znając UZ cena będzie na pewno przystępna.
O nowym połączeniu poinformował Jewhen Krawcow, pełniący obowiązki prezesa ukraińskiego przewoźnika. Szczegółowy rozkład jest jeszcze dogadywany, ale wiadomo już, że pierwszy pociąg z Odessy wyjedzie 10 grudnia o godz. 18.26 czasu lokalnego. Z kolei z Przemyśla pierwszy pociąg wyjedzie 11 grudnia o godz. 11.15. Pociąg ma kursować codziennie i po drodze zatrzyma się m.in. we Lwowie, Tarnopolu i Chmielnickim. Jak czytamy w serwisie, połączenie będzie prawdopodobnie obsługiwane pojazdami Hyundai Rotem, które już teraz łączą Przemyśl z Kijowem i Lwowem."
Świetna wiadomość, a znając UZ cena będzie na pewno przystępna.

Kolej na Ukrainie
Ogólnie przystępna pewnie tak, ale pewnie i tak dużo taniej będzie jechać ze Lwowa.
Swoją drogą, nie będzie to Hyundai, tylko wagony (kupe).

Swoją drogą, nie będzie to Hyundai, tylko wagony (kupe).
- gorodok
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Wątpię, że to będzie Hyundai - bo na odcinku Lwów-Odessa takich niema. A poza tym to jest nocne połączenie - w związku z czym cena raczej nie będzie aż tak przystępna, jak w przypadku pociągu Kijów-Lwów-Przemyśl...
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kolej na Ukrainie
UZ informowała, że będą wagony kupiejne, więc to już raczej przesądzone
A z cenami zobaczymy - na pewno nie aż tak, jak Kijów - Lwów - Przemyśl, ale oby i tak było taniej, niż tradycyjne sypialne przejazdy.
Oprócz tego, uruchomiony 10 grudnia zostanie pociąg rel. Wiedeń - Budapeszt - Lwów - Kijów.

Oprócz tego, uruchomiony 10 grudnia zostanie pociąg rel. Wiedeń - Budapeszt - Lwów - Kijów.
Kolej na Ukrainie
Może to po prostu przedłużenie pociągu 25/26 do Przemyśla
Kolej na Ukrainie
W składzie mają być tylko kupe, a 25/26 ma plackarty, więc chyba nie do końca w takiej formie tylko. No ale zobaczymy.
Kolej na Ukrainie
Od 29 października nowe połączenie Lwów-Odessa.
Skład będzie wyjeżdżał z Lwowa o 22.15 w Odessie będzie o godz.8.35
zaś z Odessy wyjeżdża o godz. 21.55 i o godzinie 7.55 będzie we Lwowie.
Bilety już w sprzedaży od 443.51 UAH
29 жовтня цього року з вокзалу станції Львів вирушить у перший рейс нічний швидкий експрес №12/11 Львів–Одеса
Зі Львова потяг відправлятиметься о 22:15, прибуватиме до Одеси о 8:35.
У зворотньому напрямку він вирушатиме о 21:55 з Одеси та о 7:55 буде у Львові.
Проїзні документи на новий потяг можна придбати в залізничних касах або онлайн.
У неділю, 29 жовтня ціна квитка зі Львова до Одеси в купейний вагон становить 513 грн 39 коп.,
у вагон СВ – 1292 грн 38 коп.
https://glavcom.ua/news/nichniy-ekspres ... 46534.html
Skład będzie wyjeżdżał z Lwowa o 22.15 w Odessie będzie o godz.8.35
zaś z Odessy wyjeżdża o godz. 21.55 i o godzinie 7.55 będzie we Lwowie.
Bilety już w sprzedaży od 443.51 UAH
29 жовтня цього року з вокзалу станції Львів вирушить у перший рейс нічний швидкий експрес №12/11 Львів–Одеса
Зі Львова потяг відправлятиметься о 22:15, прибуватиме до Одеси о 8:35.
У зворотньому напрямку він вирушатиме о 21:55 з Одеси та о 7:55 буде у Львові.
Проїзні документи на новий потяг можна придбати в залізничних касах або онлайн.
У неділю, 29 жовтня ціна квитка зі Львова до Одеси в купейний вагон становить 513 грн 39 коп.,
у вагон СВ – 1292 грн 38 коп.
https://glavcom.ua/news/nichniy-ekspres ... 46534.html
Kolej na Ukrainie
Jakby ktoś był zainteresowany to jest już rozkład jeśli chodzi o to nowe połączenie z Przemyśla do Odessy, które rusza w grudniu.
Niestety ceny jeszcze ne znayu. Będzie można wpaść nad Morze Czarne mając po drodze tylko jedną przesiadkę.
Niestety ceny jeszcze ne znayu. Będzie można wpaść nad Morze Czarne mając po drodze tylko jedną przesiadkę.

- Załączniki
-
- rozklad.jpg (54.19 KiB) Przejrzano 5074 razy
Kolej na Ukrainie
Ponad półtorej godziny postoju we Lwowie. Może tam łączą ten pociąg z jakimś innym składem?
Kolej na Ukrainie
Dokładnie jest jak mówisz - łączą z pociągiem z Rachowa.
Kolej na Ukrainie
Rachów-Odessa? To też chyba nowe połączenie?
Kolej na Ukrainie
Czy ktoś może wie jakie jest najdłuższe (km) krajowe połączanie kolejowe?
Absentem laedit, qui cum ebrio litigat
Kolej na Ukrainie
Strzelam, że albo Lwów-Mariupol, albo Użhorod-Charków
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
W tej chwili najdłuższym połączeniem krajowym jest Lwów - Mariupol.
Natomiast do 2012 roku takim połączeniem było Lwów - Ługańsk.
Jeszcze jedna ciekawostka - w 2010 roku zostało skasowane najdłuższe kolejowe połaczenie w świecie - Charków - Władywostok o długości 9300 km
Natomiast do 2012 roku takim połączeniem było Lwów - Ługańsk.
Jeszcze jedna ciekawostka - w 2010 roku zostało skasowane najdłuższe kolejowe połaczenie w świecie - Charków - Władywostok o długości 9300 km
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Z dniem 10 grudnia zostanie wprowadzony nowy rozkład jazdy UZ No i najdłuższym połączeniem krajowym, jeśli nic się nie zmieni, zostanie pociąg 45 Użgorod -Łysyczańsk (obwód Ługański). 32 godziny jazdy. Już jest wprowadzony do nowego rozkładu tutaj http://uz.gov.ua/passengers/timetable_n ... 75&by_id=1
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Nie wiem jak to traktują te wagony. Ale w tej chwili chyba samo połączenie Moskwa - Władywostok jest najdłuższym w świecie.
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kolej na Ukrainie
W sumie to połączenie kolejowe więc wydaje mi się że nie ważne czy to jeden wagon czy grupa.gorodok pisze: ↑śr 29 lis, 2017 08:34Nie wiem jak to traktują te wagony. Ale w tej chwili chyba samo połączenie Moskwa - Władywostok jest najdłuższym w świecie.

Absentem laedit, qui cum ebrio litigat
Kolej na Ukrainie
Cześć, sprawdzam sobie połączenia ze Lwowa do Odessy w wagonie De Luxe i ciekawi mnie różnica cen w dwóch pociągach. Spodziewałem się odmiennej ceny, aczkolwiek taka różnica jest nad wyraz dziwna. Chodzi konkretnie o pociąg 107 Л (398 UAH), oraz 012 Л (1 196 UAH). Rozumiem, że w drugim pociągu mamy jakieś dodatkowe udogodnienia? 

Kolej na Ukrainie
Dodatkowym udogodnieniem jest to, że pociąg jedzie 1,5 godziny krócej.

- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Odnośnie różnych cen na wagony w UZ to można chyba książkę napisać
Ogólnie dla mnie dziwny już jest sam fakt, że miejsca siedzące w Hyundajach są droższe od biletów na wagony kupe - czyli sypialnych...

LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
-
- Kolegialny Sekretarz
Kolej na Ukrainie
Wiadomo co z tym pociągiem Przemyśl - Odessa. Startuje na dniach ?
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Powinien wystartować 10 grudnia. Obiecali też sprzedaż wszystkich biletów na pociągi międzynarodowe przez internet ale jak na razie nie widzę tego...wujektadek pisze: ↑śr 06 gru, 2017 10:16Wiadomo co z tym pociągiem Przemyśl - Odessa. Startuje na dniach ?
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kolej na Ukrainie
https://www.intercity.pl/pl/dokumenty/P ... pecjal.pdf
Wynika z tego, że przejazd z Przemyśla do Odessy kosztował będzie 13 €...
Wynika z tego, że przejazd z Przemyśla do Odessy kosztował będzie 13 €...
-
- Okręgowy Sekretarz
Kolej na Ukrainie
Nie, to nie tak, że przejazd Przemyśl - Odessa będzie kosztował 13 euro.....dzisiaj dostałem info z PKP Intercity. Poniżej zamieszczam korespondencję:
Szanowny Panie,
W imieniu PKP Intercity S.A. serdecznie dziękujemy za korespondencję.
Uprzejmie informuje, że sprzedaż biletów według oferty "Odessa Specjal" rozpocznie się od 10 grudnia 2017.
Oferta obowiązuje w relacjach międzynarodowych na przejazd wyłącznie pociągami nr 35/36 odpowiednio do/od stacji Odessa od/do stacji Przemyśl oraz wszystkich stacji pośrednich pod warunkiem przekroczenia granicy.
Opłata za miejsce sypialne na odcinku Przemyśl - Odessa w 4-osobowym przedziale sypialnym wynosi 13,00 EUR
Opłata za przejazd osoby wg taryfy normalnej (od 12 roku życia) - 21,20 EUR
Dzieci w wieku od 0 do 4 (3,99) lat dla których żąda się oddzielnego miejsca oraz od 4 do 12 (11,99) lat otrzymują 50% zniżki od biletu na przejazd, czyli opłata ta wyniesie 10,60 EUR
Dzieci w wieku od 0 do 4 (3,99) lat, dla których nie żąda się oddzielnego miejsca podróżują bezpłatnie na miejscu osoby z biletem normalnym.
Od podanych cen nie stosuje się żadnych innych upustów i ofert. Bilety dostępne będą wyłącznie z poziomu międzynarodowych kas biletowych.
Godziny odjazdów prezentują się następująco.
Przemyśl Główny 18:09
Odessa Gl. 11:15
Odessa Gl. 18:26
Przemyśl Główny 09:45
Jak dla mnie oferta bardzo fajna, za około 500 zł w jedną stronę jestem z żoną i dzieciakami w Odessie na wakacjach, frajdą jest jazda pociągiem sypialnym, jesteśmy sami we 4 w przedziale, jak dla nas atrakcją jest już sama podróż!
Szanowny Panie,
W imieniu PKP Intercity S.A. serdecznie dziękujemy za korespondencję.
Uprzejmie informuje, że sprzedaż biletów według oferty "Odessa Specjal" rozpocznie się od 10 grudnia 2017.
Oferta obowiązuje w relacjach międzynarodowych na przejazd wyłącznie pociągami nr 35/36 odpowiednio do/od stacji Odessa od/do stacji Przemyśl oraz wszystkich stacji pośrednich pod warunkiem przekroczenia granicy.
Opłata za miejsce sypialne na odcinku Przemyśl - Odessa w 4-osobowym przedziale sypialnym wynosi 13,00 EUR
Dzieci w wieku od 0 do 4 (3,99) lat dla których żąda się oddzielnego miejsca oraz od 4 do 12 (11,99) lat otrzymują 50% zniżki od biletu na przejazd, czyli opłata ta wyniesie 10,60 EUR
Dzieci w wieku od 0 do 4 (3,99) lat, dla których nie żąda się oddzielnego miejsca podróżują bezpłatnie na miejscu osoby z biletem normalnym.
Od podanych cen nie stosuje się żadnych innych upustów i ofert. Bilety dostępne będą wyłącznie z poziomu międzynarodowych kas biletowych.
Godziny odjazdów prezentują się następująco.
Przemyśl Główny 18:09
Odessa Gl. 11:15
Odessa Gl. 18:26
Przemyśl Główny 09:45
Jak dla mnie oferta bardzo fajna, za około 500 zł w jedną stronę jestem z żoną i dzieciakami w Odessie na wakacjach, frajdą jest jazda pociągiem sypialnym, jesteśmy sami we 4 w przedziale, jak dla nas atrakcją jest już sama podróż!

Kolej na Ukrainie
to juz wychodzi 34,20 EUR, czyli 145 zl w jedna strone (prawie 3 stowki w obie... czyli szalu ni maZłośliwiec pisze: ↑śr 06 gru, 2017 19:24

-
- Kolegialny Sekretarz
Kolej na Ukrainie
Opcja maszrutkowa może taniej, ale nowe połączenie wygodniejsze. Wsiadasz, odpalasz piwko, głośniczek bluetooth i zaczynasz podróż. Myślę, że cena jest atrakcyjna 

-
- Okręgowy Sekretarz
Kolej na Ukrainie
Właśnie o wygodę chodzi....auto zostawiam w Przemyślu na parkingu strzeżonym, pakuję żonę i dzieciaki do pociągu i jedziemy, przedział mamy dla siebie, nie myślimy ile będziemy stać na granicy, gdzie zanocować po drodze, czy z samochodem się coś nie stanie, jedyny minus to użeranie się z bagażami, jak dla mnie plusy przeważyły minusy...
W tym roku byłem z rodziną we Lwowie właśnie pociągiem Przemyśl - Lwów i wyprawa bardzo się udała, wszyscy zadowoleni, więc myślę że przyszłe wakacje to będzie Odessa.....

W tym roku byłem z rodziną we Lwowie właśnie pociągiem Przemyśl - Lwów i wyprawa bardzo się udała, wszyscy zadowoleni, więc myślę że przyszłe wakacje to będzie Odessa.....