Kolej na Ukrainie
Kolej na Ukrainie
Jeśli to prawda i rzeczywiście je uruchamią to jest to świetna wiadomość 

www.stacjabalkany.pl
Kolej na Ukrainie
Opracowałem kompletny i obszerny przewodnik i poradnik o tym jak wygląda ukraińska kolej, jak podróżować po Ukrainie koleją oraz wiele innych, cennych informacji. Jedyny chyba tak obszerny materiał w polskim internecie, pomocny zwłaszcza dla początkujących podróżników, zapraszam:
http://www.stacjabalkany.pl/kolej-na-ukrainie/
na wszelkie pytania odpowiem też tutaj:)
http://www.stacjabalkany.pl/kolej-na-ukrainie/
na wszelkie pytania odpowiem też tutaj:)
www.stacjabalkany.pl
Kolej na Ukrainie
W rozkładzie jazdy na stronie obwodu lwowskiego kolei ukrańskich przy pociągu relacji Szeginie - Lwów (odjazd 11.39 czasu ukraińskiego, 10:39 czasu polskiego) widnieje taka informacja: №6115/6116 Держкордон – Львів відправлення із Держкордон об 11.39 год. відміняється в доби 02,03,04,05,06,07 лютого 2017. Jak to interpretować? Czy pociąg ten pojedzie w najbliższą środę (22 luty)?
Kolej na Ukrainie
Z tego wygląda, że tak. Prawdopodobnie chodziło o czasowe zawieszenie z powodu jakichś remontów
Kolej na Ukrainie
Dzięki za odpowiedź
Mam jeszcze pytanie - czy z Mościsk 2 jest jakas opcja dojazdu do centrum Mościsk? Busy, taksówki? Czy tylko droga pieszo ponad 7 km pozostaje...?

Kolej na Ukrainie
Z Mościsk 2 jest chyba 10 km, ale z Mościsk 1 jest tylko 3 kilometra a droga jest prosta. Pokonywałem ją w zeszłym roku, polecam. 

Kolej na Ukrainie
Ja szedłem w śnieżycę w listopadzie, i gdyby nie cały plecak win, to byłoby super:)
www.stacjabalkany.pl
Kolej na Ukrainie
Prawdopodobnie od 1 lipca 2017 nowe połączenie kolejowe na trasie Kowel - Chełm.
Новый международный поезд Ковель-Хелм начнет перевозки пассажиров с 1 июля 2017 года.
«Сейчас делаем все, чтобы с 1 июля на маршрут вышел поезд Ковель-Хелм. Это будет рельсовый автобус модели Pesa.
Рассчитываем, что наши пассажиры останутся в двойном выигрыше:
в Хелме есть удобная пересадка на такие города как Варшава, Люблин, Замосць, Жешув.
То есть добраться можно будет во все уголки Польши «, — сообщил Балчун
http://hvylya.net/news/exclusive/ukrzal ... yulya.html
Новый международный поезд Ковель-Хелм начнет перевозки пассажиров с 1 июля 2017 года.
«Сейчас делаем все, чтобы с 1 июля на маршрут вышел поезд Ковель-Хелм. Это будет рельсовый автобус модели Pesa.
Рассчитываем, что наши пассажиры останутся в двойном выигрыше:
в Хелме есть удобная пересадка на такие города как Варшава, Люблин, Замосць, Жешув.
То есть добраться можно будет во все уголки Польши «, — сообщил Балчун
http://hvylya.net/news/exclusive/ukrzal ... yulya.html
- gorodok
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Balczun napisał również odnośnie planów uruchomienia latem połączenia Lwów - Kraków
http://tvoemisto.tv/news/ukrzaliznytsya ... 84138.html
http://tvoemisto.tv/news/ukrzaliznytsya ... 84138.html
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kolej na Ukrainie
To połączenie mnie bardzo ciekawi, bo przecież juą mamy połączenie Lwów - Kraków - Wrocław/Warszawa. Tyle, że nocne i drogie. Więc pytanie, jak chcą to zrobić? Mają jakieś siedzące połączenia na przestawkę wagonów? Jeśli nie, to czy może po prostu będize to pociąg Lwów - Przemyśl skomunikowany z PKP do Krakowa?
Kolej na Ukrainie
Skomunikowanie z Krakowem, a nawet Wrocławiem, istnieje w zasadzie już teraz, bo na przesiadkę z jednego pociągu do drugiego jest chyba około godziny. Z tego co słyszałem, skomunikowanie ma się pojawić z Warszawą, a to przez wydłużenie "Pomarańczarki", dotychczas kończącej/zaczynającej w Rzeszowie
Kolej na Ukrainie
Tak właśnie jest, stąd naprawdę nurtujące jest to, co oni mają na myśli mówiąc pociąg "Lwów - Kraków". Może osobny pociąg ze Lwowa do Przemyśla bedzie jako druga para? Przydałby się zdecydowanie. Najlepiej coś, żeby z Przemyśla wyjeżdżało z rana i we Lwowie się meldowało o 7-8 - coś o podobnych godzinach do obecnego Lwów-Expressu, tyle, że w sensownych cenach
A ze Lwowa może o 21-22 wyjeżdżać i być na noc w Przemyślu.

Kolej na Ukrainie
Bilety międzynarodowe nigdy nie będą w sensownych cenach, chyba że się zmieni sposób rozliczeń PKP z kolejami zagranicznymi (nie tylko ukraińskimi) w co nie bardzo chce mi się wierzyć. Na razie jest tak, że PKP za odcinek poza granicą kasuje nas dwukrotnie tak naprawdę. Co automatycznie winduje cenę biletu w porównaniu z opcją bilet do granicy - granica - bilet od granicy. Na krótkiej trasie Przemyśl - Lwów różnica nie jest ogromna, ale jest.
Kolej na Ukrainie
No właśnie przykład ofert SparNight/SparDay do Pragi, Berlina, Wiednia czy Budapesztu oraz nowy pociąg Przemyśl - Lwów - Kijów pokazuje, że jak najbardziej mogą być w sensownych cenach. Wystarczy chęć współpracy.Yakin pisze:Bilety międzynarodowe nigdy nie będą w sensownych cenach, chyba że się zmieni sposób rozliczeń PKP z kolejami zagranicznymi (nie tylko ukraińskimi) w co nie bardzo chce mi się wierzyć
Kolej na Ukrainie
Spar day/Night to oferty promocyjne, ich ilość jest ograniczona, a standardowe taryfy na tych trasach też do tanich nie należą. Dodatkowym minusem jest jeszcze i to, że biletów na relacje międzynarodowe PKP w zasadzie nie da się kupić on-line, pod tym względem przewoźnicy autobusowi są jednak dużo bardziej do przodu
Kolej na Ukrainie
No to prawda, ale mamy jednak przykłąd dogadywania się ostatnio PKP ze wschodem - pociąg do Grodna jest naprawdę w dobrej cenie, ukraiński do Kijowa. Więc kolejne liczę, że też będą OK.
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
W przypadku pociągu Kijów Przemyśl dla mnie decydującym czynnikiem jest to, że człowiek nie musi stać na granicy w kolejce - więc jeśli ktoś chce mieć większą pewność dojazdu gdzieś ma możliwość wybrania tego sposobu dojazdu na Ukrainę lub z powrotem do Polski.
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kolej na Ukrainie
Bo do Grodna jest raptem 20 kmbarciur pisze:No to prawda, ale mamy jednak przykłąd dogadywania się ostatnio PKP ze wschodem - pociąg do Grodna jest naprawdę w dobrej cenie, ukraiński do Kijowa. Więc kolejne liczę, że też będą OK.

Kolej na Ukrainie
Nie, nie o to chodzi. Jak sie kupuje bilet w taryfie miedzynarodowej, to placi sie za CALY odcinek wg taryfy miedzynarodowej, wiec od Warszawy do Bialegostoku juz bylby liczony po taryfie miedzynarodowej.Yakin pisze:Bo do Grodna jest raptem 20 km . Dlatego za bardzo się nie przepłaca. Natomiast faktycznie niewątpliwą zaletą jest sprawne przekroczenie granicy bez kolejek samochodowych.
Dobrym przykladem tego jest bilet do Brzescia z Warszawy - koszt to 40,80 euro! Gdyz jest to standardowa cena bazowa, bez zadnych obnizek od taryfy miedzynarodowej.
I tak wg taryfy miedzynarodowej cena z Bialegostoku do Grodna wynosilaby 15,40 euro, ale jest obnizona i placi sie 7,50. Z Warszawy wg standardowej taryfy miedzynarodowej placiloby sie 29,90, a cena wynosi 15,70. Tak samo sa obnizki na Przemysl - Kijow i - w duzo mniejszym staonie - Wroclaw - Lwow. Natomiast Warszawa - Kijow przez Lublin sypialny jezdzi prawie ze bez obnizek, lub z bardzo mala obnizka w stosunku do taryfy miedzynarodowej. Wiec wszystko zalezy od dobrej woli PKP i tych, z ktorymi sie dogaduja.
Kolej na Ukrainie
Szczególnie atrakcyjne powinno być to dla "all passports", którzy na pieszym przejściu w Medyce tracą nieraz kilka godzin, w ścisku między mrówkami. Jadąc tym pociągiem, znajdą się w Przemyślu zdecydowanie szybciejgorodok pisze:W przypadku pociągu Kijów Przemyśl dla mnie decydującym czynnikiem jest to, że człowiek nie musi stać na granicy w kolejce - więc jeśli ktoś chce mieć większą pewność dojazdu gdzieś ma możliwość wybrania tego sposobu dojazdu na Ukrainę lub z powrotem do Polski.
Kolej na Ukrainie
Witam wszystkich szanownych użytkowników i bardzo proszę o pomoc. Chcę się jakoś dostać z rowerem ze Lwowa do Łucka. W rozkładzie pociągów podmiejskich przy tej trasie wyskakuje błąd połączeń (jakiś remont torów czy coś?). Chyba normalnie funkcjonują pociągi podmiejskie Lwów-Łuck? Znalazłem na innej stronie jakiś pociąg (konkretnie nr 812Л), jednak obawiam się, czy będę mógł nim przewieźć rower. Czy mógłby ktoś pomóc?
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Niestety bezpośrednich "klasycznych" pociągów podmiejskich albo inaczej elektryczek Lwów - Łuck nie ma. Możesz jechać z przesiadką ale potrwa to bardzo długo i dojazd zajmie cały dzień.trewq123 pisze:Witam wszystkich szanownych użytkowników i bardzo proszę o pomoc. Chcę się jakoś dostać z rowerem ze Lwowa do Łucka. W rozkładzie pociągów podmiejskich przy tej trasie wyskakuje błąd połączeń (jakiś remont torów czy coś?). Chyba normalnie funkcjonują pociągi podmiejskie Lwów-Łuck? Znalazłem na innej stronie jakiś pociąg (konkretnie nr 812Л), jednak obawiam się, czy będę mógł nim przewieźć rower. Czy mógłby ktoś pomóc?
najpierw elektryczka 6076 Lwów-Sokal wyjazd o 9.15 przyjazd do Sapiżanki o 10.30
potem elektryczka 6380 Sapiżanka - Kiwercy wyjazd o 13.00 przyjazd do Łucka o 17.02
Możesz też spróbować dojechać pociągiem 668 Czerniowce - Kowel w wagonie plackartnym jeśli zdejmiesz przednie koło i odpowiednio spakujesz swój rower - wyjazd ze Lwowa godzina 02.37 w nocy - przyjazd do Łucka 07.35
Z informacji na łuckim forum okazuje się też, że można przewieźć rower w szynobusie 812 Lwów - Łuck - Kiwercy wyjazd ze Lwowa o 16.53 przyjazd do Łucka 20.00 - chyba raczej też ze zdjętym przednim kołem i oczywiście spakowany. Wszystko też może zależeć od konduktora.

Link do łuckiego forum z tematem o rowerze w szynobusie https://board.lutsk.ua/topic/153805-rey ... velosiped/
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kolej na Ukrainie
Proszę o opinie na poniższy temat.
Czy jeśli zarezerwuję bilety ze stacji A i nie wsiądę do pociągu to czy wtedy rezerwacja zostanie anulowana czy może miejsca będą dalej "czekały" na mnie? chciałbym zarezerwować i kupić bilety na wyjazd ze stacji początkowej pociągu a faktycznie wsiąść do pociągu poźniej.
Czy jeśli zarezerwuję bilety ze stacji A i nie wsiądę do pociągu to czy wtedy rezerwacja zostanie anulowana czy może miejsca będą dalej "czekały" na mnie? chciałbym zarezerwować i kupić bilety na wyjazd ze stacji początkowej pociągu a faktycznie wsiąść do pociągu poźniej.
Kolej na Ukrainie
Dzięki wielkie gorodok, wybiorę chyba tą dłuższą i pewniejszą drogę z przesiadką w Sapieżance.
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Kiedyś trzeba było zawiadamiać o tym, że chce się wsiąść na innej stacji bo inaczej po odjeździe pociągu ten bilet anulowali i sprzedawali miejsce ponownie. Trzeba było iść na dworzec i pisać całe podanie.adi74 pisze:Proszę o opinie na poniższy temat.

LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kolej na Ukrainie
Czyli teoretycznie mozna kupić sobie przedział czterosobowy jadąc w trójke i kupić jedno miejsce dla pasażera, który sie nie pojawi?
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Zgadza się. Nawet więcej czytałem o tym, że dwie osoby kupują cztery miejsca w kupe i w ten sposób mają wagon sypialny tzw. СВ (SW) dwa razy taniej.barciur pisze:Czyli teoretycznie mozna kupić sobie przedział czterosobowy jadąc w trójke i kupić jedno miejsce dla pasażera, który sie nie pojawi?
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kolej na Ukrainie
A czy w pociągach jadących z Moskwy jest tak możliwość. Kupuję bilet od stacji Суземка i wsiadam w Kijowie??gorodok pisze:Zgadza się. Nawet więcej czytałem o tym, że dwie osoby kupują cztery miejsca w kupe i w ten sposób mają wagon sypialny tzw. СВ (SW) dwa razy taniej.barciur pisze:Czyli teoretycznie mozna kupić sobie przedział czterosobowy jadąc w trójke i kupić jedno miejsce dla pasażera, który sie nie pojawi?
Jaka jest szansa na kupno biletu w dniu wyjazdu (początek września) Kijów - Odessa pociąg Moskwa - Odessa nr 23?
Absentem laedit, qui cum ebrio litigat
- gorodok
- Kontakt:
Kolej na Ukrainie
Tego niestety już nie wiem. To już jest pociąg międzynarodowy, więc tu może być inaczej. Poza tym nie rozumiem logiki tego posunięcia - chcesz kupić bilet od miasteczka w Rosji do Odessy i wsiąść w Kijowie? Przecież taki bilet będzie dużo droższy od zwykłego biletu z Kijowa do Odessy...Shinzon pisze:A czy w pociągach jadących z Moskwy jest tak możliwość. Kupuję bilet od stacji Суземка i wsiadam w Kijowie??gorodok pisze:Zgadza się. Nawet więcej czytałem o tym, że dwie osoby kupują cztery miejsca w kupe i w ten sposób mają wagon sypialny tzw. СВ (SW) dwa razy taniej.barciur pisze:Czyli teoretycznie mozna kupić sobie przedział czterosobowy jadąc w trójke i kupić jedno miejsce dla pasażera, który sie nie pojawi?
Jaka jest szansa na kupno biletu w dniu wyjazdu (początek września) Kijów - Odessa pociąg Moskwa - Odessa nr 23?
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kolej na Ukrainie
Może to i trochę nie logiczne. Ale na stronie http://booking.uz.gov.ua/en/ nie mogę kupić biletu na ten pociąg. Na stronie ticket.ua jest informacja że nie ma miejsc na jutrzejsze połączenie. Natomiast na stronie rzd.ru jest kilkanaście wolnych miejsc na jutro. A wolnym mieć bilet niż żeby okazało się że Pani w kasie nie może mi sprzedać biletu pomimo wolnych miejsc.
Absentem laedit, qui cum ebrio litigat