Pierwszy raz na Ukrainie
Pierwszy raz na Ukrainie
Witam wszystkich !
W połowie wrzesnia planuje pojechać do miejscowości Równe. Nigdy wcześniej nie byłem na Ukrainie, nie znam tamtejszych zwyczajów, cen itp ...
Czy na cos szczególnego powinienem zwrócić uwagę ?
Pieniądze wymieniać w Pl czy juz na miejscu ?
Jak z sympatia do Polaków ? czy moze wręcz przeciwnie ?
Czy ceny na Ukrainie są porównywalne do Polskich ?
Planuje pojechać tam swoim samochodem lecz rozważam rowniez inne opcje, chce zostać tam około 2 tyg, wiec hotel lub moze pokój w jakieś kwaterze prywatnej. Czy ktoś byłby tak miły i odpowiedział na te kilka moich pytań dodając moze pare swoich rad .
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
W połowie wrzesnia planuje pojechać do miejscowości Równe. Nigdy wcześniej nie byłem na Ukrainie, nie znam tamtejszych zwyczajów, cen itp ...
Planuje pojechać tam swoim samochodem lecz rozważam rowniez inne opcje, chce zostać tam około 2 tyg, wiec hotel lub moze pokój w jakieś kwaterze prywatnej. Czy ktoś byłby tak miły i odpowiedział na te kilka moich pytań dodając moze pare swoich rad .
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie
Pozdrawiam
Pierwszy raz na Ukrainie
Cześć
odpowiadając przy okazji na Twój post w innym wątku.
Nawet Alfą możesz śmiało jechać po tej drodze którą wymieniłeś.
Tylko uważaj na dziury w drodze po prostu.
Zarówno droga Dorohusk-Łuck jak i Łuck-Równe są całkiem niezłej jakości.
Choć skoro to pierwszy raz, to lepiej jechać w dzień - zawsze to większe szanse zobacenia dziury
Ceny - alkohol, fajki, paliwo - nieco tańsze niż w PL. Reszta podobnie (raczej nigdy nie jest drożej).
odpowiadając przy okazji na Twój post w innym wątku.
Nawet Alfą możesz śmiało jechać po tej drodze którą wymieniłeś.

Zarówno droga Dorohusk-Łuck jak i Łuck-Równe są całkiem niezłej jakości.
Choć skoro to pierwszy raz, to lepiej jechać w dzień - zawsze to większe szanse zobacenia dziury

Ja zawsze wymieniam tuż za granicą. W Dorohusku nie ma kantorów w budkach, są za to cinkciarze przy sklepach już po ukraińskiej stronie. Po prostu zatrzymaj się na parkingu, a oni sami Ciebie już znajdą.Per2u pisze: Pieniądze wymieniać w Pl czy juz na miejscu ?
Ludzie mają pozytywny stosunek do Polaków. Wiele osób na Zachodniej Ukrainie b. dobrze mówi po polsku (bliskość Polski - większość była tu na saksach).Per2u pisze:Jak z sympatia do Polaków ? czy moze wręcz przeciwnie ?
Ceny - alkohol, fajki, paliwo - nieco tańsze niż w PL. Reszta podobnie (raczej nigdy nie jest drożej).
Pierwszy raz na Ukrainie
W Dorohusku z lewej strony(jakieś 100-200m) przed granicznym szlabanem masz parking i kantory wymiany walut,sprat pisze:W Dorohusku nie ma kantorów w budkach,
zaś w Jagodinie(Ягодин) za przejściem granicznym z prawej strony masz parking i pod sklepem wymienisz u "koników"
Kantory i koniki "działają" całą dobę.
-
- Okręgowy Sekretarz
Pierwszy raz na Ukrainie
nic szczegolnego sie nie dzieje
lepiej wychodzi na miejscu, jak juz powiedzieli jak przekroczysz granice w dorohusku to po prawej stronie pod sklepem sami Cie znajda do wymiany waluty. jak jedziesz autobusem to tez autobusy zatrzymuaj sie bo z reguly wiele osob chce wymienic pieniadze.
ile razy jestem to polski jezyk budzi sympatie i ciekawosc. nie spotkalem sie nigdy na 20 razy jak bylem z przejawami jakiejs nienawisci czy antypatii. oczywiscie moze spotkac Cie cos zlego jak w kazdym innym miejscu, choc ja akurat bywajac w łucku czuje sie zawsze bardzo bardzo bezpiecznie.
alkohol - 8-10lzl pól litra, fajki - chyba koło 2-3zł ( nie pale), diesel - 3 zł/litr, piwo 1,5-2zl
w knajpach ( porownuje do warszawy ) duzo duzo taniej i serwis super. pizza to max 10zl w dobrej pizzeri w lucku, piwo 2zl. myjnia 12 zl mycie wewnatrz i zewnatrz recznie. uslugi duzo taniej niz u nas. w supermarketach jedzenie w podobnej cenei lub drozsze niz u nas. stad zauwazysz na granicy duzo busow/vanow itp wiozacych wszystko co sie da przez granice.
szukaj hotelu na booking.com
równe to nei jest jakas miejcowosc turystyczna wiec ceny pewnie bardzo przystepne
nie wiem w jakim celu tam jedziesz, ale ogólnie mam zawsze pozytywne wrażenia z pobytu na ukrainie
nic szczegolnego sie nie dzieje

lepiej wychodzi na miejscu, jak juz powiedzieli jak przekroczysz granice w dorohusku to po prawej stronie pod sklepem sami Cie znajda do wymiany waluty. jak jedziesz autobusem to tez autobusy zatrzymuaj sie bo z reguly wiele osob chce wymienic pieniadze.
ile razy jestem to polski jezyk budzi sympatie i ciekawosc. nie spotkalem sie nigdy na 20 razy jak bylem z przejawami jakiejs nienawisci czy antypatii. oczywiscie moze spotkac Cie cos zlego jak w kazdym innym miejscu, choc ja akurat bywajac w łucku czuje sie zawsze bardzo bardzo bezpiecznie.
alkohol - 8-10lzl pól litra, fajki - chyba koło 2-3zł ( nie pale), diesel - 3 zł/litr, piwo 1,5-2zl
w knajpach ( porownuje do warszawy ) duzo duzo taniej i serwis super. pizza to max 10zl w dobrej pizzeri w lucku, piwo 2zl. myjnia 12 zl mycie wewnatrz i zewnatrz recznie. uslugi duzo taniej niz u nas. w supermarketach jedzenie w podobnej cenei lub drozsze niz u nas. stad zauwazysz na granicy duzo busow/vanow itp wiozacych wszystko co sie da przez granice.
szukaj hotelu na booking.com
równe to nei jest jakas miejcowosc turystyczna wiec ceny pewnie bardzo przystepne
nie wiem w jakim celu tam jedziesz, ale ogólnie mam zawsze pozytywne wrażenia z pobytu na ukrainie

Pierwszy raz na Ukrainie
Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi,
Postanowione,jadę samochodem....w dzień
mimo iż mam do przejechania 1200 km w jedna stronę, będzie to fajna wycieczka i zasłużony urlop. Możliwe ze zlapie jakiegoś pasażera na bla bla car
benzyna w Alfie lubi swoje spalić...
Ceny hoteli sprawdziłem juz, faktycznie rewelacja, dziewczyna do której się wybieram znalazła mi prywatna kwaterę u jej znajomych...gdyby nie wypaliło,hotel nie będzie problemem.
Dzięki serdeczne i pozdrawiam!!!!
Postanowione,jadę samochodem....w dzień

Ceny hoteli sprawdziłem juz, faktycznie rewelacja, dziewczyna do której się wybieram znalazła mi prywatna kwaterę u jej znajomych...gdyby nie wypaliło,hotel nie będzie problemem.
Dzięki serdeczne i pozdrawiam!!!!
-
- Okręgowy Sekretarz
Pierwszy raz na Ukrainie
1200 km...wycieczka fajna ale...moze sie okazac ze na granicy postoisz i postoisz...ostatnio stalem 2,5h a w poprzednio 6h..mowie o wjezdzie na ukraine i czas na dwóch granicach
choc na to w sumie nie ma reguly
jak wracam w niedziele zazwyczaj to jest ok, kolo godz 15 to stoje okolo godziny na dwórch granicach
prywatna to problem, w hotelu pewnie bedziesz mial snaidanie i od nikogo nie bedziesz zalezny itp...no i dziewczyne mozna zaprosic
z blablacar no coz...pewnie trzeba uwazac
np. jak wracasz z ukrainy i zlapia Cie ze przewozisz fajki to rekwiruja auto. akurat tu bylbym ostrozny z blablacar a na 90% trafisz ze bedzie chcial z Toba jechac ukrainiec. a dla ukrainca przejazd zeby przejechac...
Oni staraja sie zarobc doslownie na wszystkim, pewnie nie wszyscy, ale wiekszosc. tak sa chyab nauczeni. kiedys czytalem ze tylko 5 czy 7% ludzi przekraczajacych granice z UA to typowa turystyka, reszta to biznes, w jedna strone fajki, w druga cokolwiek - opony, tax free, produkty spozwycze itp.
choc na to w sumie nie ma reguly
jak wracam w niedziele zazwyczaj to jest ok, kolo godz 15 to stoje okolo godziny na dwórch granicach
prywatna to problem, w hotelu pewnie bedziesz mial snaidanie i od nikogo nie bedziesz zalezny itp...no i dziewczyne mozna zaprosic

z blablacar no coz...pewnie trzeba uwazac
np. jak wracasz z ukrainy i zlapia Cie ze przewozisz fajki to rekwiruja auto. akurat tu bylbym ostrozny z blablacar a na 90% trafisz ze bedzie chcial z Toba jechac ukrainiec. a dla ukrainca przejazd zeby przejechac...

-
- Nadworny Radca
Pierwszy raz na Ukrainie
To tak zaplanuj podróż aby po Ukrainie jechać w dzień . Nie znasz drogi a zdarza że znaków nie ma lub są umieszczone w takich miejscach że nocą nie sposób je dostrzec. W dzień łatwiej omijać jamy i dziury. Tylko to moja sugestia nie musisz wcale brać jej pod uwagePer2u pisze: Postanowione,jadę samochodem....w dzieńmimo iż mam do przejechania 1200 km w jedna stronę, będzie to fajna wycieczka i zasłużony urlop
Pierwszy raz na Ukrainie
Cóż, mam nadzieje,ze stanie w kolejce mnie ominie, wyjeżdżam kolo północy ze scia w sobotę wiec kolo południa lub wcześniej w niedzielę powinienem być przy granicy (pewnie wczesniej). O bla bla myślałem raczej w drodze do, może ktos się dorzuci trochę do benzyny i będzie raźniej pokonać ta odległość we 2 lub 3 . Droga powrotna, zobaczy się .
Ile mogę przewieźć z Ukrainy benzyny w karnistrze ? Oczywiście dotankuje się przed granica na Full i może kupie jakiś karnister żeby zaoszczędzić na powrocie
Ile mogę przewieźć z Ukrainy benzyny w karnistrze ? Oczywiście dotankuje się przed granica na Full i może kupie jakiś karnister żeby zaoszczędzić na powrocie
Pierwszy raz na Ukrainie
Pełen bak + 10 litrów w kanistrze.Per2u pisze:Ile mogę przewieźć z Ukrainy benzyny w karnistrze ?
-
- Nadworny Radca
Pierwszy raz na Ukrainie
Pełny bak plus 10l w karnistrze. Na granicy różnie bywa na Ukrainę ostatnio wyjeźdżałem 27 sierpnia czas oczekiwania na dwóch granicach 70 min pomimo że kolejki praktycznie nie było. Powrót 30 i stanie 3h!!!Per2u pisze: Ile mogę przewieźć z Ukrainy benzyny w karnistrze ? Oczywiście dotankuje się przed granica na Full i może kupie jakiś karnister żeby zaoszczędzić na powrocie
Pierwszy raz na Ukrainie
A może pojedź przez Dołhobyczów wracając? Ja ostatnio 2 razy uciekałem na Dołhobyczów wracając z Ukrainy i widząc, że na Dorohusku kolejka jest na całą noc stania. Tam nigdy nie stałem dłużej niż 1h.
Droga - tragedii nie ma. Trochę poprzecznych nierówności i wsjo.
Tylko stacje paliw są dość daleko od przejścia (ostatnia w Nowowołyńsku lub dopiero w Hrubieszowie po stronie PL).
Droga - tragedii nie ma. Trochę poprzecznych nierówności i wsjo.
Tylko stacje paliw są dość daleko od przejścia (ostatnia w Nowowołyńsku lub dopiero w Hrubieszowie po stronie PL).
-
- Nadworny Radca
Pierwszy raz na Ukrainie
Można próbować uciekać, tak samo jak z Korczowej na Budomierz
Pierwszy raz na Ukrainie
Ok, dzięki za wszelkie sugestie
Pierwszy raz na Ukrainie
Odnosząc sie do kolejek, kto próbował wjechać/wyjechać do lub z Świnoujścia w sezonie i postał w kolejce na prom .....dążę do tego, ze przyzwyczajony jestem niestety 

Pierwszy raz na Ukrainie
tylko na promie chyba trochę mniej biurokracji 

-
- Okręgowy Sekretarz
Pierwszy raz na Ukrainie
Co ktoś powie jeszcze o tym dołhobyczwie/uhrynów ? jest tam pas dla UE ? naprawde tam mniej ludzi ? ciekawa sprawa jakby duża kolejka była w dorohusku, mi wychodzi 46km wiecej do łucka niz przez dorohusk to nei ma tragedii
Pierwszy raz na Ukrainie
To jak już jesteśmy w temacie usług motoryzacyjnych. Może ktoś orientuje się ile kosztuje u nich pranie tapicerki? Może warto to załatwić przy okazji hehe.maximus_pl pisze:Czy na cos szczególnego powinienem zwrócić uwagę ?
Pierwszy raz na Ukrainie
Mycie nadwozia plus kompleksowe czyszczenie wnętrza (z praniem tapicerki włącznie) - około 50 USD, czyli w zależności od kursu 1150 - 1200 hrywien; zatem wcale nie tak tanio... Informacja uzyskana dziś od mieszkańców Lwowa.16v pisze:ile kosztuje u nich pranie tapicerki?
Pierwszy raz na Ukrainie
To cena jak u nas. Nie opłaca się 

Pierwszy raz na Ukrainie
A gdzie jest tańsze paliwo - na Białorusi czy na Ukrainie?
-
- Nadworny Radca
Pierwszy raz na Ukrainie
Na Białorusiapoldek pisze:A gdzie jest tańsze paliwo - na Białorusi czy na Ukrainie?
Pierwszy raz na Ukrainie
Któreś z nich to diesel? Bo nie do końca rozumiem te oznaczenia A...
-
- Nadworny Radca
Pierwszy raz na Ukrainie
Diesla masz na końcu, przy A masz liczbę oktanów. U nas już takiej benzyny nie kupisz 

Pierwszy raz na Ukrainie
hmm.. no to rzeczywiscie bez jakiejś rewelacyjnej różnicy bo w Lublinie za samo pranie tapicerki wołają 150-250zł.Gab001 pisze:Mycie nadwozia plus kompleksowe czyszczenie wnętrza (z praniem tapicerki włącznie) - około 50 USD, czyli w zależności od kursu 1150 - 1200 hrywien; zatem wcale nie tak tanio... Informacja uzyskana dziś od mieszkańców Lwowa.16v pisze:ile kosztuje u nich pranie tapicerki?
Autor tematu miał wątpliwości czy jechać Alfa Romeo na Ukrainie. Byłem dwa razy "156" i potwierdzam, że da się tylko trzeba uważać szczególnie we Lwowie na wystające szyny tramwajowe by nie wrócić do Polski z osłoną silnika w bagażniku

Pierwszy raz na Ukrainie
Akurat torowiska do cmentarza (to już Miecznikowa, nie Łyczakowska) jeszcze nie wymieniano. Oprócz torowisk, problemem na lwowskich ulicach mogą też być wsyatjące studzienki, jak też kocie łby
-
- Okręgowy Sekretarz
Pierwszy raz na Ukrainie
ja w w Warszawie za pranie tapicerki w ibizie zaplaciłem 100 zł i zrobnione bardzo dobrze
paradoksalnie, ze wzgeldu na konkurencje w Warszawie bylo taniej niz w miastach 30-40km od Warszawy

paradoksalnie, ze wzgeldu na konkurencje w Warszawie bylo taniej niz w miastach 30-40km od Warszawy
-
- Kolegialny Registrator
Pierwszy raz na Ukrainie
Może lepiej odstawić auto gdzieś na wjeździe do miasta i poruszać się marszrutkami?
Pierwszy raz na Ukrainie
Jaka biurokracja przy przekraczniu granicy PL - UA ?pietia pisze:tylko na promie chyba trochę mniej biurokracji
Przecież aktualnie nie wypełniasz żadnych dokumentów - okazujesz paszport,dowód rejestracyjny auta czasami prawo jazdy i Zieloną Kartę.
Pierwszy raz na Ukrainie
Chodziło mi raczej o upierdliwość celników i pograniczników, po obu stronach zresztą