2. Wypożyczalnia aut w okolicach Odessa Główna. Gdzie najkorzystniej? Na co zwrócić uwagę, dodatkowe ubezpieczenie?
Dzięks.
ps. czy 1 maja jest traktowany jako dzień wolny od pracy czy pracujący?
Więc jednak nawet w tym pociągu nie brak mrówek?vincent pisze: ↑sob 05 maja, 2018 23:45I tutaj możecie być zdumieni. Atrakcja jakiej nie zobaczycie w żadnym filmie. Pasażyry kontra celnicy. Chyba największa atrakcja tego wyjazdu. Pomysłowość ludzka nie ma granic, a ilość zużytej taśmy dwustronnej nie zna słowa "koniec".
Trochę współczuję im, że muszą tak zarabiać na chleb.
pietia pisze:Więc jednak nawet w tym pociągu nie brak mrówek?vincent pisze: ↑sob 05 maja, 2018 23:45I tutaj możecie być zdumieni. Atrakcja jakiej nie zobaczycie w żadnym filmie. Pasażyry kontra celnicy. Chyba największa atrakcja tego wyjazdu. Pomysłowość ludzka nie ma granic, a ilość zużytej taśmy dwustronnej nie zna słowa "koniec".
Trochę współczuję im, że muszą tak zarabiać na chleb.
Fajnych miejscowości - wiosek jest wiele Чорноморськ,Кароліно-Бугаз,Затока,Сергіївка,Курортне,Лебедівка itd...adi91dca pisze: ↑śr 09 maja, 2018 16:27Witam wszystkich. Planuję udać się z grupą znajomych w połowie sierpnia na tydzień do Odessy/okolice Odessy. Interesuje nas plażowanie za dnia, a wieczorem miejsca aby było gdzie wyjść. Z tego co wyczytałem Odessa średnio nadaje się do plażowania. Do zorientowanych co sądzicie o Chernomorsku, Zatoce? Jest tam co robić wieczorami i jak z plażowaniem w tych miejscowościach? Chyba, że polecacie jeszcze jakieś inne miejsca.
Według mnie dobry wybór to tylko trasy 1 i 3 . Opisy znajdziesz na forum,patrik pisze: ↑czw 10 maja, 2018 08:14Witajcie. Jaką trasą najlepiej pojechać do Odessy?
1. Kowel - Sarny - Kijów - Umań
czy
2. Lwów - Chmielnicki - Winnica - Umań
3. Lwów - Riwne - Żytomir - Kijów - Umań
Zależy mi na jak najlepszej jakości dróg, z racji nisko zawieszonego samochodu
Odnośnie drugiej trasy - czytałem negatywne opinie, jednak znajomy w ubiegłym roku tędy jechał i nie narzekał. Jak to wygląda na chwilę obecną? Druga opcja bardziej mi odpowiada ze względu na to, iż wydaje się znacznie krótsza
patrik pisze: ↑czw 10 maja, 2018 08:14Witajcie. Jaką trasą najlepiej pojechać do Odessy?
czy
Odnośnie drugiej trasy - czytałem negatywne opinie, jednak znajomy w ubiegłym roku tędy jechał i nie narzekał. Jak to wygląda na chwilę obecną? Druga opcja bardziej mi odpowiada ze względu na to, iż wydaje się znacznie krótsza
chodzi mi jak najbardziej o spokojną jazdę, z rozsądkiem. po prostu samochód ma twarde, niskie zawieszenie, spore felgi i nie chciałbym ich pozostawić na drodzezeneczek pisze: ↑czw 10 maja, 2018 09:18patrik pisze: ↑czw 10 maja, 2018 08:14Witajcie. Jaką trasą najlepiej pojechać do Odessy?
czy
po tych forumowych radach kilka lat temu tylko kląłem wybierając trasę do Odessy przez Równe i Kijów.W Ukraińskiej stolicy w niedzielę ruch jak w "szczycie",lusterko w lusterko i zamiast trzech pasów było pięć.A po samej drodze szybkiego ruchu z Kijowa do Umania tylko odpryski po kamieniach na szybie zostały.Nie twierdzę że to zły wybór a trasa choć częściowo nie została wyremontowana(ciekawe na jak długo).
Każda trasa w tamtym kierunku będzie dobra przy zachowaniu odpowiedniej prędkości i zdrowego rozsądku jak na Ukraińskie warunki przystało a dojedziesz bez problemu.Osobiście pokonuję drogę i zimą jak i latem każdego roku w kierunku na Tarnopol-Chmielnickij-Winnicę i dalej i jestem żywym dowodem na to że się da,tym bardziej że najgorszy odcinek czyli Lwów-Tarnopol w ostatnim czasie wyremontowano,dobrych wyborów i powodzenia
patrik pisze: ↑czw 10 maja, 2018 10:06nie polecam,jeżeli oczekujesz rady to napiszę tak:zmień kierunek.Mój post należy czytać tak:którąkolwiek trasę wybierzesz to i tak będzie źle,po prostu tylko odcinkami jest lepsza nawierzchnia.Czy pojedziesz na Równe np tracąc szybę czy za Gaisynem oponę to i tak równa się to czystką kieszeni.Myślę że sam wybierając drogę będziesz mieć do siebie pretensje,ale.Właśnie to ale-czy ten drugi kierunek będzie lepszym wyborem?,myślę że nie.Wszędzie są "kwiatki"na drogach.zeneczek pisze: ↑czw 10 maja, 2018 09:18patrik pisze: ↑czw 10 maja, 2018 08:14Witajcie. Jaką trasą najlepiej pojechać do Odessy?
czy
chodzi mi jak najbardziej o spokojną jazdę, z rozsądkiem. po prostu samochód ma twarde, niskie zawieszenie, spore felgi i nie chciałbym ich pozostawić na drodze(podróż pociągiem odpada). W takim razie polecasz drugą trasę?
Co do drogi którą pokazał arko,faktycznie poza Lwowem do Tarnopola którą wyremontowali to najdłuższy zły odcinek drogi przed tzw ekspresówką Kijów-Odessa.
Z niskim zawieszeniem może być ciężko,ja na zwykłym dałem radę,nie odważę się cokolwiek polecić.
Wielu pieszych przekracza ulicę nie na pasach, niektórzy w mieście wręcz wbiegają na jezdnię i biegną "wolniutko" (bo to często dziadki, babcie) na druga stronę nie myśląc, że ktoś jedzie np. 80km/h, bo trochę prostsza droga.
Mam rozumieć, że w Polsce kieszonkowce nie istnieją? Moim zdaniem możesz jechać spokojnie tyle że jak w każdym dużym mieście należy po prostu być uważnym.Aneta1980 pisze: ↑wt 15 maja, 2018 22:59Witajcie. Jadę do Odessy na przełomie czerwca /lipca z 1.5 rocznym dzieckiem. Wynajelam mieszkanie przez Booking i w sumie wszystko spoko, ale ostatnio wiele osób mi odradza ze względu na kieszonkowcow, kradzieże, że zaraz zacznie ktoś za mną chodzić, okradną itp a z dzieckiem to już w ogóle. Język znam i ogólnie jakoś tak nie miałam obaw, nie ja jedna będę tam turystyką no ale ziarnko niepokoju mi zasiali. Ktoś ma jakieś uwagi? Rzeczywiście tak może być czy to tylko takie strachy na Lachy?
Mojej znajomej w Paryżu wyrwali telefon, gdy przez niego z kimś rozmawiała.
A przestań, bezpieczniej niż w PL.Aneta1980 pisze: ↑wt 15 maja, 2018 22:59Witajcie. Jadę do Odessy na przełomie czerwca /lipca z 1.5 rocznym dzieckiem. Wynajelam mieszkanie przez Booking i w sumie wszystko spoko, ale ostatnio wiele osób mi odradza ze względu na kieszonkowcow, kradzieże, że zaraz zacznie ktoś za mną chodzić, okradną itp a z dzieckiem to już w ogóle. Język znam i ogólnie jakoś tak nie miałam obaw, nie ja jedna będę tam turystyką no ale ziarnko niepokoju mi zasiali. Ktoś ma jakieś uwagi? Rzeczywiście tak może być czy to tylko takie strachy na Lachy?