Czy po rozpadzie CCCP rosyjski był choć przez pewien czas językiem urzędowym na Ukrainie?
Chodzi mi w szczególności o rok 1998.
Wydaję mi się, że nie, ale proszę o potwierdzenie razem z podaniem zakonów.
Dzięki
Język rosyjski językiem urzędowym na Ukrainie
Od rozpadu ZSRR (a ściślej od uchwalenia przez Ukrainę niepodległości w 1991 r.) ogólnokrajowym językiem urzędowym był tylko ukraiński. W 2012 r. uchwalono co prawda ustawę, dopuszczającą drugi język urzędowy w regionach, zamieszkałych przez mniejszości narodowe, ale tylko lokalnie. Ustawa ta od początku była zresztą krytykowana przez część ukraińskich ugrupowań, i po przewrocie 2014 r. została uchylona
Język rosyjski (jak również krymskotatarski) przez cały czas był też jednym z języków urzędowych na Krymie, a chyba też w Sewastopolu, choć tego ostatniego nie jestem pewien
Język rosyjski (jak również krymskotatarski) przez cały czas był też jednym z języków urzędowych na Krymie, a chyba też w Sewastopolu, choć tego ostatniego nie jestem pewien
Dziękuję.
Tak też myślałem.
W świetle polskich przepisów mgr filologii angielskiej z Ukrainy, który ukończył rosyjskojęzyczną szkołę nie może uczyć rosyjskiego w polskiej szkole, ale inżynier budownictwa z Kaliningradu już TAK
Dodatkowo z angielskiego, niemieckiego, francuskiego, hiszpańskiego i włoskiego można sobie zdać z marszu certyfikat i też uczyć kolejnego języka w szkole, a z rosyjskiego nie, bo nie ma na liście w rozporządzeniu.
Tylko dwuletnie studia magisterskie, aby uczyć się języka, który się zna perfetto...
Ktoś jeszcze potwierdzi? Gorodok?
Tak też myślałem.
W świetle polskich przepisów mgr filologii angielskiej z Ukrainy, który ukończył rosyjskojęzyczną szkołę nie może uczyć rosyjskiego w polskiej szkole, ale inżynier budownictwa z Kaliningradu już TAK

Dodatkowo z angielskiego, niemieckiego, francuskiego, hiszpańskiego i włoskiego można sobie zdać z marszu certyfikat i też uczyć kolejnego języka w szkole, a z rosyjskiego nie, bo nie ma na liście w rozporządzeniu.
Tylko dwuletnie studia magisterskie, aby uczyć się języka, który się zna perfetto...
Ktoś jeszcze potwierdzi? Gorodok?
- gorodok
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
Nie jestem prawnikiem więc mogę jedynie zacytować wikipedię
"Kwestię pozycji języka rosyjskiego na Ukrainie i praw mniejszości językowej regulują akty prawa międzynarodowego i krajowego. Kwestię tę podejmuje Konstytucja Ukrainy w art. 10 i 24, ponadto obowiązująca wciąż ustawa z 28 października 1989 roku o językach w USRR, deklaracja praw narodowości z 1991 roku, dekret prezydenta o mniejszościach narodowych na Ukrainie z 25 czerwca 1992 roku oraz ustawa o ratyfikacji Europejskiej Karty Języków regionalnych i Mniejszościowych z 24 grudnia 1999 roku."
Potwierdzam, że językiem urzędowym rosyjski od 1991 roku na Ukrainie (oprócz Krymu) nigdy nie był. Przez pewien czas był jedynie językiem regionalnym.

Potwierdzam, że językiem urzędowym rosyjski od 1991 roku na Ukrainie (oprócz Krymu) nigdy nie był. Przez pewien czas był jedynie językiem regionalnym.
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
No to klops
Dziękuję Wam

Dziękuję Wam