Dzwonienie na Ukrainie

Forum o podróżach po Ukrainie. Podobnie jak powyższe forum o Rosji przeznaczone jest ono do rozmów na tematy związane z turystyką.
Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA »

WITAM

Pytanie dotyczyło MTSa i LIFA ;-)

Karty pierwszy raz trzeba AKTYWOWAĆ na Ukrainie!
Aktywowane już raz mają roaming w POLSCE TEZ!

Kievstar... przypuszczam! ze po aktywacji na Ukrainie tez będzie działał w Polsce?

Jednak PIERWSZE WŁĄCZENIE trzeba dokonać na Ukrainie!
(Musi być Logowanie u Docelowego OPERATORA sieci własnej)

Awatar użytkownika
pwlzeb
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 814
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008 18:12
Lokalizacja: Kraków

MTS

Post autor: pwlzeb »

MTS Aktywuje sie w Polsce. Kobieta na infolini powiedziala, ze trzeba zalogowac do p4, po czym doladowac za min, 35 hrn. Nastepnie wykonujemy rozmowe wychodzaca. Tak w teorii, a jak w praktyce...

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA »

A co to jest p4?

No i jak doładować kartę w Polsce? (jedynie przywieść zdrapkę?)

Z ciekawości można sprawdzić....
MTS-y Rosyjskie w Polsce miały: BRAK SIECI ;-)

To samo Ukrainski JEANS...

wypzyp
Kolegialny Asesor
Kolegialny Asesor
Posty: 105
Rejestracja: pn 21 lip, 2008 21:11
Lokalizacja: zerodwadwa

Post autor: wypzyp »

p4 to chyba Play

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA »

No to ze tak zapytam co ma Play do MTSa?

stawiam głowę... ze chodziło o kartę już RAZ chociaż włączonom na Ukrainie!
... wtedy sieć załapuje roaming!

nemiroff
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 10
Rejestracja: wt 13 sty, 2009 14:14

Post autor: nemiroff »

nic .. mam playa i na ukrainie wchodzilo wszystko .. tylko za 5 zl
i umts i beeline ....

Awatar użytkownika
pwlzeb
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 814
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008 18:12
Lokalizacja: Kraków

Post autor: pwlzeb »

ARTURINGA pisze:No to ze tak zapytam co ma Play do MTSa?

stawiam głowę... ze chodziło o kartę już RAZ chociaż włączona na Ukrainie!
... wtedy sieć załapuje roaming!
Kobieta na infolini powiedziala, ze MTS ma podpisane jakies umowy w niektorych krajach. Dlatego telefon loguje sie tylko do p4 (play), o ile play ma swoj nadajnik, a nie korzysta z wewnetrznego roamingu. Nastepnie nalezy doladowac telefon (nie wiem jaka metoda) aby wyszlo to 32 hryvnie. Czy za pomoca zdrapki, nie pytalem...
Natomiast pytalem, czy musi byc RAZ wlaczona na Ukrainie... nie musi.

Jak to dziala w praktyce, nie wiem.
Kobieta tez mowila cos o utel... w Polsce nie ma takiego operatora, czy wiec pomylila sobie kraje?

Awatar użytkownika
pwlzeb
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 814
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008 18:12
Lokalizacja: Kraków

Post autor: pwlzeb »

A tak w ogole, mozna dzwonic z polskiego telefonu komorkowego, i nie wychodzi drogo. Dla abonentow orange:
1. ustawiamy sobie stawki operatorow zagranicznych (nie eurotaryfe!)
Rozmowy w okresie 30.12-11.01.2009 wyniosly mnie
do Polski 2,04 z Vat za minute.
do komorkowych Polskich 2,04 z Vat za minute.
sms do Polski 31.12.08: 25 groszy
1.01.09: 43 grosze
Rozmowa odebrana 1.01.09: 2,45
Rozmowa do MTS UA: 2,08

Awatar użytkownika
pwlzeb
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 814
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008 18:12
Lokalizacja: Kraków

Post autor: pwlzeb »

ważna informacja: cały czas byłem zalogowany w KiivStar

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA »

Ze tak powiem.... A nie mówiłem :-/

viewtopic.php?p=35791&sid=a46fe746eb873 ... 7bb7#35791

hanutka
Kolegialny Asesor
Kolegialny Asesor
Posty: 146
Rejestracja: sob 13 wrz, 2008 11:54

Post autor: hanutka »

ARTURINGA pisze:Ze tak powiem.... A nie mówiłem :-/

http://www.rosjapl.info/f...ed6797bb7#35791
faktycznie. włączyłam dzisiaj swojego life'a i niestety: brak dostępu :(

Awatar użytkownika
pwlzeb
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 814
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008 18:12
Lokalizacja: Kraków

Post autor: pwlzeb »

kilka miesiecy temu pisalem, jak to tanio mozna dzwonic z telefonu orange ("stawki operatorow zagranicznych" - abonament) do innych abonentow na Ukrainie (w roamingu).

Sytuacja diametralnie sie zmienila.
Zalogowany w Kievstar zaplacilem:

7.98!!! /min polaczenia wychodzacego na polski numer.
sms: 0,47 zl

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA »

ARTURINGA napisał/a:
Ze tak powiem.... A nie mówiłem :-/

http://www.rosjapl.info/f...ed6797bb7#35791

tomek
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 712
Rejestracja: sob 08 kwie, 2006 17:08

Post autor: tomek »

a nie lepiej kupic lajfa albo djuice i dzownic po 1.2hr za granice a z djucie po 1.6hr i nie trzeba nic placic.

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA »

ja mam Jeansa tez sobie chwale teraz to chyba... MTS juz?

tomek
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 712
Rejestracja: sob 08 kwie, 2006 17:08

Post autor: tomek »

tak UMC kupil MTS

data
Sekretarz Gubernialny
Sekretarz Gubernialny
Posty: 20
Rejestracja: pn 03 gru, 2007 17:23

Post autor: data »

Chcę zarezerwować pokój w hotelu w Ostrogu. Nigdzie nie mogę znaleźć numeru telefonu. Czy może ktoś wie, gdzie w internecie znaleźć książkę telefoniczną Ukrainy.

mi
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 554
Rejestracja: śr 21 cze, 2006 07:53
Lokalizacja: Opole

Post autor: mi »

Po przekroczeniu granicy planuję kupić pakiet startowy Live, bo ceny za roaming w Play są zabójcze. Mam kilka pytań:
Jeśli chcę zadzwonić z Live do Polski to wybieram 81548 lub 81148 i numer polskiej komórki, tak?

A jak zadzwonić z tej komórki na numer stacjonarny do Sewastopola? 692 i numer? +692 i numer? 0692 i numer??

I jeszcze jedno jak zadzwonić na numer komórkowy rosyjski (mam podany numer 11 cyfrowy) ile cyferek z przodu opuścić? i dzwoni się z + czy bez niego??

Awatar użytkownika
pwlzeb
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 814
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008 18:12
Lokalizacja: Kraków

Post autor: pwlzeb »

Правила набору міжнародних номерів після активації послуги:

811 <код країни> <код міста/мережі> <номер абонента>.

Наприклад, щоб зателефонувати до Москви, наберіть 811 7 495 ХХХ ХХ ХХ, де:

* 811 — спеціальний код набору для міжнародного виклику
* 7 — код Росії
* 495 — код Москви
* XXX XX XX — телефонний номер абонента

Aktywacja uslugi:
Активувати послугу «Єдиний світ» Ви можете одним із способів:

* Наберіть зі свого мобільного телефону короткий код *141*4# та натисніть кнопку виклику. Підтвердьте своє рішення за допомогою підказок;
* Надішліть SMS на номер 141, вказавши у тексті SMS (латинськими літерами) слова Svit Vkl – для абонентів на умовах передоплати та договору. Підтвердьте своє рішення за допомогою SMS-підказок;
* Зателефонуйте до інформаційно-консультаційного центру 5433 зі свого телефону life:);

!!!! Плата за активацію послуги «Єдиний світ» становить 6 гривень. Строк дії послуги складає 30 календарних днів від моменту активації.


A moze MTC?
Do Polski za hryvnie (pierwsza minuta +0.33), bez oplaty za aktywacje uslugi...
http://www.mts.com.ua/ukr/prepaid.php?pid=6&tid=166
Polecam

zeneczek
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 794
Rejestracja: pn 22 cze, 2009 22:12
Lokalizacja: PL

Post autor: zeneczek »

byłem zmuszony szukać nowego operatora i z analizy dużych operatorów(trzeba pamiętać o ogromnym obszarze którego mniejsze sieci nie pokrywają w całości) i cenach połączeń do Polski najtaniej wychodzi teraz Live,aktywacja usługi na miesiąc(trzeba pamiętać o deaktywacji)kosztuje 5hrv i minuta rozmowy z minutowym naliczaniem 1.2hrv,kod:81148........,do Rosji prawdopodobnie MTC wychodzi tanio ale szczegółów nie podam,nie za drogo jest w Kiyewstarze w rozmowach na miejscu,do Polski 3.4-2.07 po 20.00 do 8.00 rano i kod 81548.......Na komórki dzwonisz pomijając z przodu 3 .

mi
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 554
Rejestracja: śr 21 cze, 2006 07:53
Lokalizacja: Opole

Post autor: mi »

Na komórki dzwonisz pomijając z przodu 3 .
nie mam w numerze cyfry 3......
mam 8-068 xxx xx xx

jak dzwonię z live to wszystko wstukuję?

I jeszcze wciąż nie rozwiązany problem z dzwonieniem z komórki Live na stacjonarny numer w Sewastopolu
0692 i numer?
692 i numer?
+692 i numer?

Awatar użytkownika
pwlzeb
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 814
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008 18:12
Lokalizacja: Kraków

Post autor: pwlzeb »

zeneczek, przytoczylem przeciez czesc cennika ze strony... Jak byk... 6 hrn / m-c.
Napisalem tez, ze MTC jest tanszy do rozmow do Polski (pod warunkiem, ze rozmawiamy dluzej niz minute).
Wydaje mi sie, ze pisanie odpowiedzi bez odniesienia sie do poprzednich (sprzed paru tygodni) jest bez sensu.
mi, Na stacjonarny dzwonilbym tak:
80692 i numer.

W MTSie do Rosji jest drozej w przytoczonej przeze mnie taryfie (1hrn w life 0,6.

Nalezy pamietac, ze life:) ma mniejszy zasieg, i ze rozmowy do life:) z innych sieci sa drozsze.

mi
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 554
Rejestracja: śr 21 cze, 2006 07:53
Lokalizacja: Opole

Post autor: mi »

pwlzeb dziękuję. :)
A możesz jeszcze rozszyfrować ten magiczny numer komórkowy 8-068 xxx xx xx
wszystko wstukać, czy coś ominąć??

Awatar użytkownika
pwlzeb
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 814
Rejestracja: sob 12 kwie, 2008 18:12
Lokalizacja: Kraków

Post autor: pwlzeb »

mi,

Magiczny numer, to po prostu standardowy numer Kyivstara
U nich osemka, to jak u nas zero. Tylko, ze numer bez osemki nie pojdzie.

mtrush
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 78
Rejestracja: czw 25 wrz, 2008 14:08

Post autor: mtrush »

pwlzeb pisze:mi,

Magiczny numer, to po prostu standardowy numer Kyivstara
U nich osemka, to jak u nas zero. Tylko, ze numer bez osemki nie pojdzie.
Ta ósemka to fragment kodu kraju (+380). W Ukrainie na każdy numer dzwoni się z 8 z przodu (a właściwie z 80).

mi
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 554
Rejestracja: śr 21 cze, 2006 07:53
Lokalizacja: Opole

Post autor: mi »

Dziękuję wszystkim za pomoc. Za chwilę wyruszamy, do zobaczenia za 3 tygodnie.:))

stiepan
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 16
Rejestracja: ndz 26 lip, 2009 13:18

Post autor: stiepan »

Wiecie może czy Golden Telecom jest dostepny na Krymie?

Profesor
Okręgowy Sekretarz
Okręgowy Sekretarz
Posty: 36
Rejestracja: pn 16 lis, 2009 20:15

Post autor: Profesor »

W jaki sposób mogę komus za pomocą karty kredytowej doładować telefon w MTC? Akcja niespodzianka - Pls o informacje

ODPOWIEDZ