Co nie oznacza, że ich nie majarek1960 pisze:byłem ostatnio na UA i tam nikt o zadnych zakazach nic nie wie

pwlzeb pisze:Rozmawialem ze znajomym o tych zakazach. Odpowiedzial mi:
Jak ludzie moga stosowac sie do prawa ustanawianego przez prezydenta, ktorego nikt nie szansuje.
Jakie rozporządzenie, przecież to ustawa (wspominałem o tym wcześniej). Jakie prawo stanowione przez prezydenta? Projekt został wniesiony przez Instytut im. Jarosława Mądrego, przyjęty w 2 czytaniach przez Wierchowną Radę i podpisany przez prezydenta. Dokładnie jak w Polsce, nic w tym dziwnego. Równie dobrze można byłoby powiedzieć, że w Polsce co jakiś czas także Kaczyński wydaje jakąś ustawę...jubus83 pisze:Ten zakaz przecież bazował chyba na jakiejś ustawie, kiedyś czytałem, że Rada Najwyższa uchwaliła takie prawo jakiś czas temu, ale brak było przepisów wykonawczych. Z drugiej strony trochę to dziwne że ew. rozporządzenie wydaje prezydent a nie premier jak u nas. Ciekawe też, co by ludzie mówili gdyby taki zakaz wydała Julia Tymoszenko, wtedy połowa kraju, która na nią głosowała by się stosowała, a druga nie??![]()
kiedyś piłem tego typu rzeczy i nawet mi smakowałomentalist pisze:Nalewki Moya.
Czy miał ktoś okazję pić którąś z bogatego bukietu smaków? Cena przedstawia się bardzo zachęcająco.
Uwaga wobec tego wina (Takado) jest jedna: do zlewu. Proszę, nie piszmy że wina pokroju Fresco są dobre. Nie są i nigdy nie będą. W tej cenie proszę poszukać win czerwonych, dla przykładu szczepu Saperawi, z winnic w okolicach Berehowego. I tak dalej, i tak dalej.mentalist pisze:Na uwagę zasługuje też śliwkowe wino Takado
Jeżeli mówimy o naprawdę dobrym winie, choć znawcą nie jestem, to należałoby wydać większą kwotę. Choć spotkałem się z tezą, że a Ukrainie droższe wino, nie znaczy lepsze.micaj pisze:Uwaga wobec tego wina (Takado) jest jedna: do zlewu. Proszę, nie piszmy że wina pokroju Fresco są dobre. Nie są i nigdy nie będą. W tej cenie proszę poszukać win czerwonych, dla przykładu szczepu Saperawi, z winnic w okolicach Berehowego. I tak dalej, i tak dalej.mentalist pisze:Na uwagę zasługuje też śliwkowe wino Takado
Cena minimalna ustawiona z góry za pół litry wódki w tej chwili stanowi 55 hrywien. Nemiroff czarny raczej tyle kosztuje w zależności od sklepu - parę hrywien drożej.mentalist pisze:Ile wynosi na chwilę obecną cena tradycyjnej, półlitrowej butelki wódki, powiedzmy Nemiroff czarny? Chodzi o Lwów.
Dzięki!gorodok pisze:Cena minimalna ustawiona z góry za pół litry wódki w tej chwili stanowi 55 hrywien. Nemiroff czarny raczej tyle kosztuje w zależności od sklepu - parę hrywien drożej.mentalist pisze:Ile wynosi na chwilę obecną cena tradycyjnej, półlitrowej butelki wódki, powiedzmy Nemiroff czarny? Chodzi o Lwów.
Podejrzewam, że Carlsberg zrezygnował z tego i produkuje tylko Lvivske Svitlemarcin- pisze:Wie ktoś może czy jeszcze sprzedawane jest piwo Славутич (zwykłe, jasne)?
W kilku sklepach widziałem tylko mixy: cuba libre, lime.
Koniaczki to nie do końca mój gust, więc ani nie szukam ani nie podniecam się nimi (no chyba, że w Naddniestrzu, to dla klimatu miejsca [Jacek Hugo-Bader się kłania] to tak). Natomiast wskazówką dla Ciebie może być wniosek z rozmowy z pewnym ukraińcem. Czasem w pracy odwiedzam jedno miejsce gdzie pracuje zaprzyjaźniony ukrainiec (50+). Ostatnio, podczas luźnej rozmowy opowiadał mi o weselu córki. Zapytałem co było lane. Zaskoczył mnie właśnie komentarzem o koniaku. Stwierdził, że najlepszy koniak to koniak Zakarpacki. Po czym zdecydowanie podkreślił, że nie trzy gwiazdkowy, ani nie pięcio, tylko cztero. Dobitnie to podkreślał. Sprawdzę jeszcze w tym miesiącu co i Tobie podpowiadam.Gab001 pisze:"..estuję ukraińskie "koniaki". Pięciogwiazdkowe Szabo i Zakraprcki..."
Czy lepsza - hmm rzecz gustu. Mam wrażenie, że zielona jest delikatniejsza, może mniej czuć w niej alkohol. Z kolei ta НА ВОДІ ОЗЕРА СИНЕВИР - czyli cała niebieska butelka ma już nieco więcej posmaku, jest bardziej cierpka itp.nrb pisze:Z niebieskimi została na kolejne spotkanie, teoretycznie chyba będzie lepsza
http://morosha.com - ciekawą mają stronę.