Jaką walutę wziąć na Ukraine?
a jak mam karte inteligo Visa.. to moge robic zakupy karta na Ukrainie bez zadnych prowizji wg przeliczania jak tutaj: http://corporate.visa.com/pd/consumer_s ... _rates.jsp ?? I jaka bedzie prowizja jesli pobiore kase w bankomacie tam?
- MorgothV8
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
Nie wiem jaka, ale ogólnie to nieduża.
99% mojej kasy w Rosji, Litwie, Łotwie, Ukrainie (kilka razy) miałem z bankomatu, były jakieś minimalne prowizje i tak bardziej opłacalne niż wymiana w kantorach i kasiora od ręki.
99% mojej kasy w Rosji, Litwie, Łotwie, Ukrainie (kilka razy) miałem z bankomatu, były jakieś minimalne prowizje i tak bardziej opłacalne niż wymiana w kantorach i kasiora od ręki.
Były Polarnik na Polskiej Stacji Polarnej "Hornsund"
Teraz programista na swoim
Fuji GSW, Pentax 67, Nikon F4, FM2, D3, D3200 FS + cała szklarnia
Teraz programista na swoim
Fuji GSW, Pentax 67, Nikon F4, FM2, D3, D3200 FS + cała szklarnia
Właśnie dzwoniłem do Inteligo i mi to wyjaśnili. Tak więc karta Inteligo Visa Electron (ta z sercem), jak najbardziej można nią płacić i wtedy nie ma żadnych prowizji (transakcja bezgotówkowa), natomiast wypłacając kasę z bankomatu (obojętnie jakiego) pobierana jest prowizja 2% (ale nie mniej niż 8zł) - jeśli ma się starą tabelę opłat.Fresh pisze:a jak mam karte inteligo Visa.. to moge robic zakupy karta na Ukrainie bez zadnych prowizji wg przeliczania jak tutaj: http://corporate.visa.com/pd/consumer_s ... _rates.jsp ?? I jaka bedzie prowizja jesli pobiore kase w bankomacie tam?
Jeśli zaakceptowało się nową tabele opłat lub zakładało konto niedawno (kiedy już obowiązywała zakładających konto nowa tabela) to ta prowizja przy wypłatach z bankomatu wynosi 3% (ale nie mniej niż 10zł). Jest jednak możliwość (przy nowej tabeli opłat) wykupienia sobie (za 4zł miesięcznie) usługi pozwalającej na bezpłatne korzystanie z bankomatów na terenie Polski i poza granicami kraju. Wtedy nie naliczają żadnych prowizji.
mam nadzieję, że pomogłem, pozdrawiam
-
- Kolegialny Sekretarz
Oszczędności na pewno jakieś są, ale nie oczekuj, że ktoś Ci tu poda konkretną kwotę. Zależy przede wszystkim, ile w ciągu wyjazdu wydasz, na jak długo jedziesz. Poza tym wygodniej wziąć ze sobą "plastikowy pieniądz", niż ciągnąć się tam z plikiem banknotów i co chwila oglądać za siebie (jak ma się przy sobie większą gotówkę, to nagle człowiekowi zaczyna się wydawać, że wszyscy dokoła o tym wiedzą
)
Co do wymiany walut na wschodniej Ukrainie - na pewno nie miałabyś problemu z dolarem i euro, o wymianie złotówek możesz raczej zapomnieć, a nawet jeśli gdzieś w Kijowie znajdziesz kantor, który złotówki wymieni - będzie to po bandyckim kursie...

Co do wymiany walut na wschodniej Ukrainie - na pewno nie miałabyś problemu z dolarem i euro, o wymianie złotówek możesz raczej zapomnieć, a nawet jeśli gdzieś w Kijowie znajdziesz kantor, który złotówki wymieni - będzie to po bandyckim kursie...
"Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany
poglądów, bez podawania przyczyny".
Wg moich doświadczań dużo się na tym nie straci i dużo się nie zarobi. Z tego co pamiętam, pieniądze inaczej się zarabia (tudzież oszczędza). Są osoby, które potrafią zmarnować i godzinę biegając po kantorach, żeby wymienić pieniądze i oszczędzić summa sum 50 gr. tylko quo vadis? 

PKS Kasy Międzynarodowe Lublin
GG: 9594935
tel.: 81 747 74 42
GG: 9594935
tel.: 81 747 74 42
Witam.
Problem z walutą czy ogólnie z gotówką rozwiązałem w ten sposób że założyłem sobie konto w Privat Banku , do tego karta VISA i z głowy. Przy okazji pobytu na Ukrainie wpłacam gotówkę na konto i nie noszę ze sobą pieniędzy. Kartą można płacić w sklepach i na stacjach paliw , można wypłacać gotówkę z bankomatów których to na Ukrainie jest dużo. Tym bardziej jak się jedzie na wakacje to się wypłaca tyle ile potrzeba. Jeśli chodzi o kursy wymiany PLN czy $ lub euro to jest niewielka różnica. Jak wymieniałem w Dorohusku za granicą i potem w Kowlu to różnica była niewielka. Z kolei na Krymie w Evpatorii gdzie jeździłem czy w Kijowie nie można było wymienić PLN , wymienić można jedynie euro i $. Polecam taki sposób z kartą - jest to bezpieczne i wygodne.
Pozdrawiam.
Problem z walutą czy ogólnie z gotówką rozwiązałem w ten sposób że założyłem sobie konto w Privat Banku , do tego karta VISA i z głowy. Przy okazji pobytu na Ukrainie wpłacam gotówkę na konto i nie noszę ze sobą pieniędzy. Kartą można płacić w sklepach i na stacjach paliw , można wypłacać gotówkę z bankomatów których to na Ukrainie jest dużo. Tym bardziej jak się jedzie na wakacje to się wypłaca tyle ile potrzeba. Jeśli chodzi o kursy wymiany PLN czy $ lub euro to jest niewielka różnica. Jak wymieniałem w Dorohusku za granicą i potem w Kowlu to różnica była niewielka. Z kolei na Krymie w Evpatorii gdzie jeździłem czy w Kijowie nie można było wymienić PLN , wymienić można jedynie euro i $. Polecam taki sposób z kartą - jest to bezpieczne i wygodne.
Pozdrawiam.
Darek
-
- Sekretarz Senacki
Zadałem sobie trochę trudu i porozmawiałem z paniami z PrivatBanku - niestety, nierezydenci nie mogą założyć konta osobistego.szaman pisze:Wszystko ładnie pięknie. Ale napisz jeszcze jak to wygląda z założeniem konta dla cudzoziemcy i jakie są koszta założenia konta.
-
- Kolegialny Sekretarz
OLDAR, Dobra, to teraz sie pochwal, ile zaplaciles za zalozenie konta? Ile kosztuje Cie karta, a ile prowadzenie konta?
Bylem na jesieni w Pryvat. Zalozenie konta kosztowalo okolo 60 hrywien. O reszte nie pytalem, bo konto potrzebowalem tylko do przelewu kasy za bilety na samolot.
Konta bezplatne sa tylko do otrzymywania wyplaty, ale pieniadze mozesz wyplacac z bankomatu, i nic poza tym.
Dla mnie bankowosc na Ukrainie, to jakas porazka. Wiecie czemu sa tak wysokie oprocentowania depozytow? Dolar np. 8,5%??? Ano ze wzgledu na prowizje, ale tego juz w zadnej reklamie nie ma. Jest w umowie, ktorej nikt do konca nie przeczyta.
Znajoma otworzyla konto firmowe w Euro, zaplacila za otwarcie jedyne 30 Euro. Konto mialo date waznosci - 2 lata.
A przelewy... od przelewu okolo 3% prowizji,
niektore banki maja prowizje od wplaty w placowce
Jak powiedzialem pracownicy KredoBanku, ze w Polsce w ramach promocji placi sie klientom okolo 200 hrywien za otwarcie konta, nie chciala mi uwierzyc.
11agatha1989,
Bierz zawsze dwie karty, trzymaj w roznych miejscach. Gotowke zawsze warto miec, pare groszy pod reka.
Bylem na jesieni w Pryvat. Zalozenie konta kosztowalo okolo 60 hrywien. O reszte nie pytalem, bo konto potrzebowalem tylko do przelewu kasy za bilety na samolot.
Konta bezplatne sa tylko do otrzymywania wyplaty, ale pieniadze mozesz wyplacac z bankomatu, i nic poza tym.
Dla mnie bankowosc na Ukrainie, to jakas porazka. Wiecie czemu sa tak wysokie oprocentowania depozytow? Dolar np. 8,5%??? Ano ze wzgledu na prowizje, ale tego juz w zadnej reklamie nie ma. Jest w umowie, ktorej nikt do konca nie przeczyta.
Znajoma otworzyla konto firmowe w Euro, zaplacila za otwarcie jedyne 30 Euro. Konto mialo date waznosci - 2 lata.
A przelewy... od przelewu okolo 3% prowizji,
niektore banki maja prowizje od wplaty w placowce
Jak powiedzialem pracownicy KredoBanku, ze w Polsce w ramach promocji placi sie klientom okolo 200 hrywien za otwarcie konta, nie chciala mi uwierzyc.
11agatha1989,
Bierz zawsze dwie karty, trzymaj w roznych miejscach. Gotowke zawsze warto miec, pare groszy pod reka.
Nie jestem rezydentem a nie było żadnego problemu z wyrobieniem takiej karty. Nie jest to karta kredytowa ani debetowa , można z niej wypłacać do wysokości salda. Pomogli mi znajomi na Ukrainie - kłopoty z dogadaniem się w banku po ukraińsku . Za wydanie i prowadzenie takiego rachunku w Privat Banku nie płaci się nic. Wpłat dokonuje się w oddziale a wypłat w bankomacie lub oddziale. Oddziałów Privat i bankomatów jest na Ukrainie pełno. Za dokonanie wypłaty z innego bankomatu niż Privat pobierana jest prowizja. Transakcje w sklepie też bez prowizji. A kartę bankową czy polską czy ukraińską chroni pin. W razie kradzieży czy zgubienia trzeba ją po prostu zablokować telefonicznie.szaman pisze:Wszystko ładnie pięknie. Ale napisz jeszcze jak to wygląda z założeniem konta dla cudzoziemcy i jakie są koszta założenia konta.
Pozdrawiam.
Darek
Banki najbardziej travel friendly w Polsce to:
mBank (wszystkie wypłaty z bankomatów na świecie za darmo + możliwość posiadania kart Mastercard i Visa Electron)
dbNET (Deutsche Bank), wszystkie wypłaty z bakomatów na świecie za darmo (+ w Polsce), karta Visa Electron internetowa za darmo
AliorBank, wszystkie wypłaty z bankomatów na świecie i w Polsce za darmo, karta Mastercard Paypass 15 zł wydanie, 9 zł miesięczna opłata.
mBank (wszystkie wypłaty z bankomatów na świecie za darmo + możliwość posiadania kart Mastercard i Visa Electron)
dbNET (Deutsche Bank), wszystkie wypłaty z bakomatów na świecie za darmo (+ w Polsce), karta Visa Electron internetowa za darmo
AliorBank, wszystkie wypłaty z bankomatów na świecie i w Polsce za darmo, karta Mastercard Paypass 15 zł wydanie, 9 zł miesięczna opłata.
Libenter opto et desidero ut unum magistrum cabinae in SWISS laborantem, dormientem graviter vehementerque quisquam diu et magna cum fortitudine in anum raptet!
- fijalkowski
- Rzeczywisty Tajny Radca
Witam!
W tym roku poza kartą (PKO BP Inteligo) zdecydowałem się na wzięcie dolarów. Posiadam banknoty 50-dolarowe, z czego część z nich jest nowych, kolorowych (oba z 2006 roku), natomiast pozostałe - czarno-białe, roczniki 1996-2001 ("duże głowy"). Czy nie powinno być z nimi problemu? Jeden z tych "nowych" (kolorowych) ma fragment jakiejś podłużnej pieczątki w poprzek banknotu. Nie mam doświadczenia, a boję się, żeby nie zabrać ich na marne i nie mieć z nimi problemu. Do wyjazdu pozostało mi jeszcze 2 dni, więc mam czas na ich wymianę. Pomóżcie!
W tym roku poza kartą (PKO BP Inteligo) zdecydowałem się na wzięcie dolarów. Posiadam banknoty 50-dolarowe, z czego część z nich jest nowych, kolorowych (oba z 2006 roku), natomiast pozostałe - czarno-białe, roczniki 1996-2001 ("duże głowy"). Czy nie powinno być z nimi problemu? Jeden z tych "nowych" (kolorowych) ma fragment jakiejś podłużnej pieczątki w poprzek banknotu. Nie mam doświadczenia, a boję się, żeby nie zabrać ich na marne i nie mieć z nimi problemu. Do wyjazdu pozostało mi jeszcze 2 dni, więc mam czas na ich wymianę. Pomóżcie!

A czy bez problemu wymienię 100-dolarówki? Bo może zamienię na setki, te póki co są zdaje się tylko czarno-białe - nie byłoby wątpliwości. Wymieniał ktoś takie wysokie nominały?
Sytuacja z zeszłego tygodnia|: dolary jak najbardziej OK, nominały 10, 20, 50 i 100. Kantor w Kerczu. Wszystkie banknoty w obiegu, ale jedna 10 i 20 noszą ślady zużycia. Pani w kantorze odsyła do banku celem sprawdzenia autentyczności banknotów, bank informuje o procedurze sprawdzania: 3 tygodnie czekania i konieczność skanowania paszportu....
Nie jest to pierwsze doświadczenie z dolarami na terenie Ukrainy. moja rada: karta bankomatowa, a jeśli dolary to nominały powyże 10$ i to nowe (najlepiej z "dużą głową") niezniszczone. Ale i tak bankomat wychodzi najtaniej. I proszę koleżanki i kolegów z forum o niewykłócanie się o 1 grosz na 100 hrywniach.
PS. W bankomacie w okresie 9 lipca do 21 lipca średnio wyszło 36 groszy za hrywnię
Zibi
Nie jest to pierwsze doświadczenie z dolarami na terenie Ukrainy. moja rada: karta bankomatowa, a jeśli dolary to nominały powyże 10$ i to nowe (najlepiej z "dużą głową") niezniszczone. Ale i tak bankomat wychodzi najtaniej. I proszę koleżanki i kolegów z forum o niewykłócanie się o 1 grosz na 100 hrywniach.
PS. W bankomacie w okresie 9 lipca do 21 lipca średnio wyszło 36 groszy za hrywnię
Zibi
A w innym kantorze nie udało Ci się wymienić tych banknotów? Co masz na myśli poprzez "ślady zużycia"? Chyba 99% banknotów ma przetarcie w połowie (miejsce zginania). "Duże głowy" to jak rozumiem banknoty po 1996 roku? To takie mam. A co ze śladem jakiejś podłużnej pieczątki na banknocie, myślisz, że może to go zdyskwalifikować?
Z tego co pamiętam i z czym miałem kontakt,: to pieczatka nie dyskwalifikuje banknotu, pisząc ślady zużycia miałem na myśli i naocznie stwierdzam (mam ten banknot przed oczami) znaczne widoczne wytarcie papieru i wystrzepienie na krawędziach. I aby nie było tak, że polecamy karty, a wwozimy dolary i przeczymy sami sobie. Owe dolary były prezentem od rodziny. I jak widać karta załatwiła sprawę, a dolary ze stratą 3 groszy na sztuce sprzedamy w kantorze w Opolu (jedna 20-to dolarówka poszła na mandat - słuszny!!! - na obwodnicy Lwowa w drodze powrotnej)
Oni to są nienormalni jednak :/ Co im przeszkadza ślad długopisu?
Postaram się wymienić te banknoty w naszym kantorze. Ale te pięćdziesiątki z 1996 roku ("duże głowy") to rozumiem nie problem? :] Jak jest z tymi setkami?
Postaram się wymienić te banknoty w naszym kantorze. Ale te pięćdziesiątki z 1996 roku ("duże głowy") to rozumiem nie problem? :] Jak jest z tymi setkami?
-
- Okręgowy Sekretarz