kolejki na przejściach
kolejki na przejściach
Wczoraj o 18:40 dojechałem do przejścia w Kroscienku. granica.gov.pl pokazywał czas oczekiwania 0, a stałem 3 godziny. Jednak chyba do łask powróci dobry Budomierz
-
- Okręgowy Sekretarz
kolejki na przejściach
ktoś ostatnio może jechał na Budomierz?
Interesuje mnie jak droga wygląda i czy spokojnie przejedzie osobowym, i którą drogą obecnie najlepiej jechać?
Interesuje mnie jak droga wygląda i czy spokojnie przejedzie osobowym, i którą drogą obecnie najlepiej jechać?
kolejki na przejściach
Orientujecie się czy jadąc autobusem kursowym polskiego przewoźnika będę "bezpieczny" przyjmując 3 godz. z małym hakiem na przesiadkę?
Sobota wieczór, planowy dojazd do Lwowa o godz. 19tej (liczę, że przewoźnik przyjmuje czas miejscowy).
Zazwyczaj przechodziłem pieszo więc zero pojęcia.
Sobota wieczór, planowy dojazd do Lwowa o godz. 19tej (liczę, że przewoźnik przyjmuje czas miejscowy).
Zazwyczaj przechodziłem pieszo więc zero pojęcia.
kolejki na przejściach
Jadąc na Budomierz po Polskiej stronie droga w porządku. Tzn drogi powiatowe, dużo obszarów zabudowanych, ale mały ruch, dobrze się jedzie. Po Ukraińskiej stronie jakieś 3km od przejścia jest rozwidlenie-rondo. Jedna droga jest w prawo na Jaworów, druga w lewo na Niemirów. Jadąc na Lwów bliżej kilometrówka będzie na Jaworów, ale nie wybieraj tej drogi- 20km jechałem osobówką ponad godzinę że względu na stan nawierzchni, jest jak po bombardowaniu. W lewo na Niemirów nie jechałem, jest trochę dalej, ale musi być lepszej jakości bo na mapie jest zaznaczona jako krajowa.
kolejki na przejściach
droga od ronda do granicy jest normalna.niestety do Niemirowa i dalej na Jaworiw to masakra,stan na grudzień 2017r..z dwojga złego już wolę częściowo po remoncie drogę na Krościenko jadąc od strony Lwowa.
kolejki na przejściach
do użyt. vgbnd:piątek i sobota to dni dodatkowo oprócz normalnego ruchu wybierane przez pracujących Ukraińców jako powrót do domu na weekend.ruch zawsze jest większy ale zasada jednakowa,nie sposób określić czasu oczekiwania-również dla autobusów
kolejki na przejściach
Dziękuję za odpowiedź.
W obie strony odprawa trwała ok. 1 godz. i przyjazd do Lwowa był ok. 0,5 godz. opóźniony. W drodze powrotnej odprawa znowu ok. godz., ale przyjazd punktualny.
Przejazd tam w sobotę ok. 18tej, powrót w środę ok. 10tej. Oba wjazdy bez kolejki.
kolejki na przejściach
vgbnd, a przez jakie przejście przejeżdżałeś?
Zdarza się teraz oczekiwanie na wjazd do Pl po kilkanascie godzin autobusem rejsowym?
Zdarza się teraz oczekiwanie na wjazd do Pl po kilkanascie godzin autobusem rejsowym?
- KrzysztofLtm
- Radca Kolegialny
kolejki na przejściach
Witam.Jestem na forum nowy ale na Ukrainie bylem wiele razy.2 dni temu przkraczalem granice w Dolhobyczowie,rano,ok 8 na przejsciu byl jeden samochod,nasz.Niedlugo Swieta.Odradzam wyjazd autem na UA. Pojechalismy na Swieta Bozego Narodzenia do Lwowa.Wszyscy Ukraincy pracujacy w Polsce,Niemczech,w Europie pobrali urlopy i wracali do domu.13 godzin na granicy,zadnych pasow europejskich itp,wszyscy w jednej kolejce.Mysle ze w te Swieta bedzie poddobnie.A ogolnie to warto kupic ukrainski kalendarz i jechac gdy u nich sa swieta,a jest ich chyba wiecej niz w Polsce.Kolejki wtedy niewielkie,spokoj na granicy.
- KrzysztofLtm
- Radca Kolegialny
kolejki na przejściach
Ja specjalnie wziąłem urlop i jechałem 21.12 (czw), w Dołhobyczowie całość zajęła niecałą godzinę, na granicę przyjechałem przed 15tą. Od piątku wieczór był już dramat, w sobotę kilkanaście godzin wg strony wwwKrzysztofLtm pisze: ↑ndz 25 mar, 2018 08:11Niedlugo Swieta.Odradzam wyjazd autem na UA. Pojechalismy na Swieta Bozego Narodzenia do Lwowa.Wszyscy Ukraincy pracujacy w Polsce,Niemczech,w Europie pobrali urlopy i wracali do domu.13 godzin na granicy,zadnych pasow europejskich itp,wszyscy w jednej kolejce.Mysle ze w te Swieta bedzie poddobnie.A ogolnie to warto kupic ukrainski kalendarz i jechac gdy u nich sa swieta,a jest ich chyba wiecej niz w Polsce.Kolejki wtedy niewielkie,spokoj na granicy.
Z kalendarzem zgoda, MGR do cerkwi chodzi i modli się o "dobrych" celników

Teraz chcę jechać 27.04 i obawiam się czy nie będzie podobnie, chociaż:
- 27.04 to dzień roboczy
- 1 maja to wtorek
- zachód raczej nie ma konstytucji 3 maja razem z nami

Będzie dobrze

- KrzysztofLtm
- Radca Kolegialny
kolejki na przejściach
Na zachodzie nie ma moze swieta,ale w Polsce pracuje pewnie kilkadziesiat tysiecy Ukraincow.Czesc z nich pewnie wybierze sie do domu.Wiec moze byc roznie.Dobrym pomyslem jest jechac w niedziele gdy sa nieczynne w Polsce markety typu biedronka/ulubiony sklep Ukraincow/Wiekszosc ludzi na granicy to Ukraincy jadacy lub wracajacy z zakupow w Polsce.
kolejki na przejściach
Kilkadziesiąt tysięcy to chyba tylko w lubelskim... albo w Lublinie
Tak czy siak 29.04 to niedziela handlowa, ale zamierzam wracać (chyba pierwszy raz w życiu) w niedzielę 06.05.
Chociaż nie będzie to miarodajne, bo jeśli sporo przyjedzie w weekend 27-29.04 to i sporo będzie wracać 06.05, zobaczymy.

Tak czy siak 29.04 to niedziela handlowa, ale zamierzam wracać (chyba pierwszy raz w życiu) w niedzielę 06.05.
Chociaż nie będzie to miarodajne, bo jeśli sporo przyjedzie w weekend 27-29.04 to i sporo będzie wracać 06.05, zobaczymy.
kolejki na przejściach
6 maja to też niedziela handlowa
Do tego na Ukrainie majówka trwa dłużej, bo wolny jest też 9 maja, więc sporo ludzi bierze w tym okresie urlopy

kolejki na przejściach
Mądrych na to nie ma
7 maja muszę być w pracy, więc opcji zbyt wielu nie ma, 5 maja może być pełno, bo sobota i otwarte sklepy, 6 maja, bo powrót na saksy po tygodniu wolnego, 4 maja, bo chcą mieć wolny weekend
itd.
Z tą majówką to trochę słabo wychodzi im, 2 maja środa już nie jest dniem wolnym, 9 maja to też środa, więc szału nie ma, znajomy Ukrainiec ma tylko np. 4 dni wolnego - 2 maja do roboty.
Jedno wiem, skusiłem się po dłuższym czasie na Zosin wracając w lutym i na razie mi starczy - na kamerze było pusto obok kantorów i stacji:
http://ustyluzka-gromada.gov.ua/servisn ... 4-12-2016/ (coś nie działa teraz)
To miejsce:
https://www.google.pl/maps/@50.864794,2 ... 312!8i6656
ale kolejka się ustawia teraz gdzie indziej - bezpośrednio na ulicy zawalając pół jezdni
Dojechaliśmy główną drogą do zielonej kropki a tam w prawo jeszcze z 200-300 metrów kolejka
Oczywiście na granica.gov.pl zero godzin, a ukraińska kamera (czerwona kropa) wiele nie mówi, bo zakręt.
Czadowo

Z tą majówką to trochę słabo wychodzi im, 2 maja środa już nie jest dniem wolnym, 9 maja to też środa, więc szału nie ma, znajomy Ukrainiec ma tylko np. 4 dni wolnego - 2 maja do roboty.
Jedno wiem, skusiłem się po dłuższym czasie na Zosin wracając w lutym i na razie mi starczy - na kamerze było pusto obok kantorów i stacji:
http://ustyluzka-gromada.gov.ua/servisn ... 4-12-2016/ (coś nie działa teraz)
To miejsce:
https://www.google.pl/maps/@50.864794,2 ... 312!8i6656
ale kolejka się ustawia teraz gdzie indziej - bezpośrednio na ulicy zawalając pół jezdni
Dojechaliśmy główną drogą do zielonej kropki a tam w prawo jeszcze z 200-300 metrów kolejka
Oczywiście na granica.gov.pl zero godzin, a ukraińska kamera (czerwona kropa) wiele nie mówi, bo zakręt.
Czadowo
kolejki na przejściach
https://dzerkalo.media/polyaki-rekonstr ... a-shegini/
W niektórych PG wkrótce sytuacja nieco się skomplikuje
W niektórych PG wkrótce sytuacja nieco się skomplikuje

kolejki na przejściach
Nieeeeeee takie fajne przejście w Dołhobyczowie, oby teraz hrebenniacy się nie rzucili
A miało być przejście w miejscowości Kryłów echhhh [Polska lubi być sponsorem, niech fundnie 5 km drogi od P15
]
Z siedmiu planowanych już X lat temu tylko jedno ma ustalone jakiekolwiek daty...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przej%C5% ... BCankowice
Wg internetów granica Polski ze Słowacją jest tylko 6 km dłuższa. Z Ukrainą jest 8 przejść, ze Słowacją przed Schengen były 52 przejścia...
Miliony Ukraińców w Polsce? No przecież nikt im nie każe wracać do Ukrainy na wolne
http://www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/Interp ... y=5A24388E

A miało być przejście w miejscowości Kryłów echhhh [Polska lubi być sponsorem, niech fundnie 5 km drogi od P15

Z siedmiu planowanych już X lat temu tylko jedno ma ustalone jakiekolwiek daty...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przej%C5% ... BCankowice
Wg internetów granica Polski ze Słowacją jest tylko 6 km dłuższa. Z Ukrainą jest 8 przejść, ze Słowacją przed Schengen były 52 przejścia...
Miliony Ukraińców w Polsce? No przecież nikt im nie każe wracać do Ukrainy na wolne

http://www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/Interp ... y=5A24388E
informuję, że nie istnieją normy ani wytyczne, które określałyby odległość pomiędzy przejściami granicznymi
dwa dzikie kraje PL i UA...Należy zauważyć, że brak odpowiedniej infrastruktury drogowej po stronie Ukrainy, a także deficyt środków finansowych na jej budowę bądź modernizację stanowi czynnik opóźniający podejmowanie inwestycji w zakresie tworzenia nowych przejść granicznych.
kolejki na przejściach
Wczoraj wracałem przez Budomierzu granica gov pokazywała 1h a ja stałem 7h.To ciekawe ile bym stal w Krościenku.
kolejki na przejściach
Po kilku tyg. działają kamery w Zosinie:
https://www.traxelektronik.pl/pogoda/ka ... ?lokid=594
stare:
viewtopic.php?f=13&t=12563&p=100387#p100387
Teoria spisku: mniejszy kąt, mniej aut w stronę Hrubieszowa teraz będzie widać
Jagodzińska ciągle nie pracuje:
403 відсутній доступ
відсутні права для перегляду даного контенту
https://www.traxelektronik.pl/pogoda/ka ... ?lokid=594
stare:
viewtopic.php?f=13&t=12563&p=100387#p100387
Teoria spisku: mniejszy kąt, mniej aut w stronę Hrubieszowa teraz będzie widać

Jagodzińska ciągle nie pracuje:
403 відсутній доступ
відсутні права для перегляду даного контенту
- KrzysztofLtm
- Radca Kolegialny
kolejki na przejściach
Teoria swiat sie sprawdza,dzisiaj swieto na UA i w Dolhobyczowie pusto,2-3 auta,celnicy tez mili,cala odprawa i polska i ukraiska trwala 15minut.Z powrotem kazdy kierowca dmuchal w alkomat.
kolejki na przejściach
Polska policja czy polska straż graniczna?KrzysztofLtm pisze: ↑pn 09 kwie, 2018 19:59Teoria swiat sie sprawdza,dzisiaj swieto na UA i w Dolhobyczowie pusto,2-3 auta,celnicy tez mili,cala odprawa i polska i ukraiska trwala 15minut.Z powrotem kazdy kierowca dmuchal w alkomat.
A może Ukraińcy habarek chcieli?

- KrzysztofLtm
- Radca Kolegialny
kolejki na przejściach
Z okazji swieta na Ukrainie polscy celnicy mieli prikaz,kazdy w alkomat,widzialem ze zmieniali sie kierowcy w kolejce ukrainskiej.Dostali cynk pewnie.Ale fakt,o ile wczesniej specjalnie nie widzialem pijanych pieszych czy rowerzystow na ukrainskich drogach to teraz widzialem ich duzo.Swieto...
kolejki na przejściach
Wczoraj, 13:30, Dorohusk, do Ukrainy, wszystko zajęło 40 minut 
Dzisiaj rano majówkowicze ruszyli:
ruch turystyczny 4:00, 2:00, 2:00, 2:00, 2:00, 4:00, 3:00, 2:00
TaxFree 0:00, 3:00, 0:00, 3:00, 0:00, 0:00, 6:00, 0:00
No to teraz
Taki żarcik, no ale po coś się brało dzień wolnego

Dzisiaj rano majówkowicze ruszyli:
ruch turystyczny 4:00, 2:00, 2:00, 2:00, 2:00, 4:00, 3:00, 2:00
TaxFree 0:00, 3:00, 0:00, 3:00, 0:00, 0:00, 6:00, 0:00
No to teraz

Taki żarcik, no ale po coś się brało dzień wolnego

- KrzysztofLtm
- Radca Kolegialny
kolejki na przejściach
Witam forumowiczow.Chcialbym na "szybko" na dzien wyskoczyc do Lwowa.Jak sądzicie,jak przewidujecie,kiedy bedzie spokojniej na przejsciach/Hrebenne/Poniedzialek,wtorek moze sroda.....?????
kolejki na przejściach
Na Ukrainie długi weekend kończy się we wtorek, 3 maja to już normalny dzień roboczy. Z drugiej strony - tam sporo ruchu generuje mały ruch graniczny. No i w czasie polskiej majówki również Polaków może nieco więcej przemieszczać się do/z Lwowa
kolejki na przejściach
W Budomierzu 19 maja nie było żadnego samochodu na pasie UE, ani o 8.00 na wyjazd z PL, ani o 19.00 na powrót do PL. Kontrola do UA trwała 13 min, z powrotem 8 min. Czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Niedziele niehandlowe robią swoje
Natomiast na pasie all passports przy kontroli były 3 samochody na wjazd na UA, a do PL chyba 5.

kolejki na przejściach
Przyjazd do PG Korczowa 5:20. Po wszystkim było o 6:30; spodziewałem się, że pójdzie sprawniej. Zdecydowanie więcej czasu zabrały formalności po naszej stronie.
kolejki na przejściach
Powrót to już niestety mordęga. W Krakowcu zjawiłem się około 19:15. Kolejka na kilkadziesiąt samochodów na każdym z pasów. Ustawiłem się na tym razem skrajnym lewym pasie (paszporty unijne), nie miało to jednak żadnego znaczenia. Długie oczekiwanie, by otrzymać karteczkę w pierwszym punkcie kontrolnym; około dwóch i pół godziny. Potem dosyć sprawny dojazd do ronda, talonczyk i podjazd do wiaty. Kontrola celna i paszportowa około 45 minut. Następnie chyba dwie godziny oczekiwania i podjazdów, by dostać się do polskiej strefy kontrolnej. Tam skierowano mnie na pas, na którym kontrolowano bardzo skrupulatnie samochód ukraiński (chyba znaleziono jakąś ponadnormatywną ilość papierosów
) Na sąsiednich pasach kontrolnych sprawnie, tylko mogłem obserwować, jak opuszczały go kolejne samochody. Ze mną poszło już szybko, zresztą wszystko, co tym razem przewoziłem, to paczka papierosów i tabliczka czekolady
Na A4 wjechałem około 1:30 (GMT +3).

kolejki na przejściach
Całą niedzielę puste tabelki na granica.gov.pl (w poniedziałek wracałem do PL), a teraz widzę wypięli się całkowicie:
"Czasy oczekiwania w kierunku przywozowym należy sprawdzać na stronach internetowych państw sąsiednich"
Jakiś czas temu ukr. facebook
https://www.facebook.com/zahidnuy.kordon/posts/
też olał ludzi i kazali "patrzeć na kamery", dziś patrzę i już podają, chociaż nie wiedzieć czemu bez Jagodzina.
Stan FB o 18:00
“Устилуг” – 0
“Угринів” – 0
“Рава-Руська” –0
“Грушів” – 0
“Смільниця” – 0
“Шегині” -70
“Краковець” –220
a tutaj http://loda.gov.ua/karta_kordon/index.php (też 18:00):
Угринiв - Долгобичув 0
Рава-Руська - Хребенне 10
Грушів - Будомеж 0
Краковець - Корчова 120
Шегині - Медика 60
Смільниця - Кросценко 0
120 czy 220 co to za różnica...
Niech już w tym Uhrynivie dadzą obraz z kamery (bo kamery oczywiście są)...
Chyba strajkują
https://wschodnik.pl/polska/item/18254- ... rajku.html
Це знущання над людьми. 4 години 15 автівок. Демонстративно закриваються і чекайте
· Odpowiedz · Zobacz tłumaczenie · 4 godz.
Дві години очікуємо з сторони Польщі на Краківцю, при тому що було з десяток авто, за дві години зрушити на метрів десять. Це знущання над людьми. Навіщо будувався автобам???
· Odpowiedz · Zobacz tłumaczenie · 6 godz.
A tak swoją drogą to myślałem, że padnę jak celniczka i celnik przedostatnim razem próbowali dogadać się ze Szwedką po angielsku. ŻENADA
Widać wszędzie w mundurówkach po znajomości, nie tylko policja czy straż.
"Czasy oczekiwania w kierunku przywozowym należy sprawdzać na stronach internetowych państw sąsiednich"
Jakiś czas temu ukr. facebook
https://www.facebook.com/zahidnuy.kordon/posts/
też olał ludzi i kazali "patrzeć na kamery", dziś patrzę i już podają, chociaż nie wiedzieć czemu bez Jagodzina.
Stan FB o 18:00
“Устилуг” – 0
“Угринів” – 0
“Рава-Руська” –0
“Грушів” – 0
“Смільниця” – 0
“Шегині” -70
“Краковець” –220
a tutaj http://loda.gov.ua/karta_kordon/index.php (też 18:00):
Угринiв - Долгобичув 0
Рава-Руська - Хребенне 10
Грушів - Будомеж 0
Краковець - Корчова 120
Шегині - Медика 60
Смільниця - Кросценко 0
120 czy 220 co to za różnica...
Niech już w tym Uhrynivie dadzą obraz z kamery (bo kamery oczywiście są)...
Chyba strajkują
https://wschodnik.pl/polska/item/18254- ... rajku.html
Це знущання над людьми. 4 години 15 автівок. Демонстративно закриваються і чекайте
· Odpowiedz · Zobacz tłumaczenie · 4 godz.
Дві години очікуємо з сторони Польщі на Краківцю, при тому що було з десяток авто, за дві години зрушити на метрів десять. Це знущання над людьми. Навіщо будувався автобам???
· Odpowiedz · Zobacz tłumaczenie · 6 godz.
A tak swoją drogą to myślałem, że padnę jak celniczka i celnik przedostatnim razem próbowali dogadać się ze Szwedką po angielsku. ŻENADA
Widać wszędzie w mundurówkach po znajomości, nie tylko policja czy straż.
kolejki na przejściach
Ten strajk włoski to już chyba w miniony weekend był. Wracając w niedzielę 26.08. autokatem z wycieczki na granicy w Medyce w godzinach wczesno-popołudniowych "koczowalismy" 4 godziny, po dwie na każdej stronie.
Autokar dokładnie przez obie strony był sprawdzony a Polacy dodatkowo prześwietlali każdemu bagaże.
Autokar dokładnie przez obie strony był sprawdzony a Polacy dodatkowo prześwietlali każdemu bagaże.