Przejście piesze w Medyce, marszrutki z Szegini
Muszę odkopać ten wątek, bo nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. Od czasu kiedy zadawałem pierwsze pytania w tym temacie i byłem jeszcze taki niezorientowany udało mi się już dwa razy z powodzeniem przejechać do Lwowa "przejazdem kombinowanym", więc nabrałem już pewnego doświadczenia
No ale za tymi dwoma razami korzystałem wyłącznie z usług przewozowych "Eurobusa" zarówno z Przemyśla na granicę jak i z powrotem. Sprawdzało mi się to idealnie, bo pociąg zawijał na dworzec o 7:54 rano, a zaraz o 8:01 podjeżdżał Eurobus na Dworskiego-Smolki. Niestety teraz nasze kochane PKP postanowiło znów zmienić rozkład i nie będzie już tak różowo
Pociąg zajedzie o 8:08 rano a następny Eurobus dopiero o 8:58.. Dlatego muszę się bardziej zainteresować tymi prywatnymi busikami "na dopych". Tutaj, któryś kolega wspomniał w wątku, że one odjeżdżają spod dworca kolejowego w Przemyślu. Proszę o potwierdzenie tej informacji, bo przyznam, że pod dworcem nigdzie nie rzuciły mi się takie busy w oczy. Czy one nie stają przypadkiem na dworcu PKS, tam za dworcem PKP?

Mnie kilka razy zdarzyło się z pociągu prosto do busa wsiąść (kierowcy chyba celowo na pociąg czekają) i zwykle,maksymalnie 10 minut czekania.Przeważnie szybko się zapełnia pasażerami,także trzeba od razu po przyjeździe tam iść.
Dokładna lokalizacja:
http://goo.gl/maps/K8UGZ
Dokładna lokalizacja:
http://goo.gl/maps/K8UGZ
Ogólnie nowy rozkład PKP (wchodzi w życie od następnego weekendu) wprowadza zmiany w podróży do Przemyśla, np. z Wrocławia bezpośrednio się nie dojedzie( trzeba się przesiąść w Krakowie), a z dalszej części Polski (Poznań, Szczecin) też nie jest różowo(pociągi Przemyślanin i Wołodyjowski skrócono do relacji Kraków-Przemyśl). Podobnie z powrotem ze wschodu( tutaj widzę jeden bezpośredni InterRegio do Wrocławia, ale pojedzie on górą bez Krakowa). A ponadto PKP IC w większości TLK wprowadziło już miejscówki( czyt. 5 zł dopłaty), co przy przesiadce może generować dodatkową opłatę 10 zł do biletu.(za miejscówkę w dwóch pociągach).
Jedyne połączenie ze Szczecina(Poznania) do Przemyśla,pozwalające uniknąć opłaty za miejscówki to pociąg Barnim 9:30 wyjazd ze Szczecina do Krakowa, tam o 19:06 i dalej o 20:40 Wołodyjowski do Przemyśla, na miejscu 1:30.
W w/w pociągach nie ma obowiązkowej rezerwacji miejsc.
Powrót jest już nieco gorszy, wyjazd z Przemyśla 1:50 do Krakowa, tam o 6:30 i czekać aż do 9:24 na pociąg do Szczecina, na miejscu o 18:47. Trasa także bez dopłat za miejscówki.
Są oczywiście inne opcje, ale tam już trza mieć miejscówkę i 5 zł dopłacić
Jedyne połączenie ze Szczecina(Poznania) do Przemyśla,pozwalające uniknąć opłaty za miejscówki to pociąg Barnim 9:30 wyjazd ze Szczecina do Krakowa, tam o 19:06 i dalej o 20:40 Wołodyjowski do Przemyśla, na miejscu 1:30.
W w/w pociągach nie ma obowiązkowej rezerwacji miejsc.
Powrót jest już nieco gorszy, wyjazd z Przemyśla 1:50 do Krakowa, tam o 6:30 i czekać aż do 9:24 na pociąg do Szczecina, na miejscu o 18:47. Trasa także bez dopłat za miejscówki.
Są oczywiście inne opcje, ale tam już trza mieć miejscówkę i 5 zł dopłacić

No, mi tak zrobili do d*py, że do tej pory spokojnie zdążałem na regionalny w Przemyślu o 19:48, potem w Rzeszowie miałem przesiadkowy w ciągu 10 minut i o 23:26 byłem w domu, w Tarnowie.. A teraz odjazd z Przemyśla tak przyspieszyli, że mogę na niego nie zdążyć spod granicy.. a na przesiadkę w Rzeszowie trzeba będzie na odmianę czekać prawie 50 min, więc suma sumarum do domu dotrę nawet kilka minut później niż w poprzednim układzie
Ale może jest szansa, że to tak chwilowo zmienili? Może jeszcze coś poprawią? Najgorsze, że już zgodnie z tym nowym rozkładem będę musiał chyba wracać 23.12 - na dzień przed Wigilią.. bo akurat dostałem zaproszenia od znajomych do Lwowa na 21.12 i 22. 12.. już robię pod siebie na myśl o tym, co tam będzie się działo na przejściu
Chyba zacznę się modlić o ten zapowiadany koniec świata w tych dniach 
PS.
Paweł Z. dzięki za cenne informacje)

PS.
Paweł Z. dzięki za cenne informacje)
- gorodok
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
Otwarto zmodernizowane piesze przejście w Szeginiach
W międzynarodowym przejściu granicznym Medyka-Szeginie otwarto zmodernizowane piesze przejście, które według ukraińskich i polskich celników odpowiada wszystkim europejskim normom.
Łączna powierzchnia budowli, którą oddano do użytku - 708,7 m kw. Budownictwo pomieszczeń pieszego przejścia rozpoczęło się jeszcze w 2008 roku, jednak aktywnie było prowadzone dopiero po Euro 2012.
W międzynarodowym przejściu granicznym Medyka-Szeginie otwarto zmodernizowane piesze przejście, które według ukraińskich i polskich celników odpowiada wszystkim europejskim normom.
Łączna powierzchnia budowli, którą oddano do użytku - 708,7 m kw. Budownictwo pomieszczeń pieszego przejścia rozpoczęło się jeszcze w 2008 roku, jednak aktywnie było prowadzone dopiero po Euro 2012.
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Rzeczywiście, jak podaje zaxid.net, budował kosztowała 6 mln hrywien.
Ogólnie pomieszczenie wygląda całkiem nieźle, nie ma porównania z tym starym barakiem.
Niby na 1 osobę przewidują 2 minuty-tylko co z tego, skoro Polacy i tak muszą przeprowadzić swoją kontrolę jeszcze raz,a wejście do polskiego terminala nadal prowadzi przez słynny kołowrotek...
Więcej info:
http://zaxid.net/home/showSingleNews.do ... Id=1272437
Ogólnie pomieszczenie wygląda całkiem nieźle, nie ma porównania z tym starym barakiem.
Niby na 1 osobę przewidują 2 minuty-tylko co z tego, skoro Polacy i tak muszą przeprowadzić swoją kontrolę jeszcze raz,a wejście do polskiego terminala nadal prowadzi przez słynny kołowrotek...
Więcej info:
http://zaxid.net/home/showSingleNews.do ... Id=1272437
-
- Okręgowy Sekretarz
Widzę, że zniknęły już busy, w których jeszcze w 2 tygodnie temu siedzieli ukraińscy pogranicznicy i dokonywali odprawy podróżnych. A szkoda, bo dojście po paletach zanurzonych w błocie było nie lada atrakcją
Ale na poważnie, to nowy budynek fajnie wygląda. Trzeba będzie niebawem sprawdzić, jak sprawnie idzie tam kontrola.

Ale na poważnie, to nowy budynek fajnie wygląda. Trzeba będzie niebawem sprawdzić, jak sprawnie idzie tam kontrola.
zdaje się że o 5-40wierny62 pisze:Od której kursują pierwsze marszrutki ze Lwowa w kierunku granicy ? jaki jest czas przejazdu na granice ? jak po 5 przyjadę do Lwowa , dam rade dojechać do Przemyśla na godzinę 11?, chodzi o niedziele w czerwcu
jeśli nie będzie totalnego kibla na przejściu to powinieneś zdżyć na lekko (masz godzinę w zapasie przy powrocie do PL)