Bilety imienne w pociągach
Bilety imienne w pocię gach
Wygląda na to, że już niedługo wrócimy do starej, sowieckiej tradycji i bilet kupimy tylko z paszportem. Co więcej, do pociągu nie wejdziemy bez dokumentów.
http://tsn.ua/ukrayina/sogodni-ostanniy ... 86959.html
Witaj stare!
Witaj stare!
- fijalkowski
- Rzeczywisty Tajny Radca
Re: Bilety imienne w pocię gach
pwlzeb pisze:Wygląda na to, że już niedługo wrócimy do starej, sowieckiej tradycji i bilet kupimy tylko z paszportem. Co więcej, do pociągu nie wejdziemy bez dokumentów.
Witaj stare!
niech wrócą stare dobre czasu imienne bilety i karty imigracyjne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
- Sekretarz Gubernialny
- gorodok
- Kontakt:
Jakie karteczki imigracyjne? Chodzi o bilety!Małgorzata02 pisze:Panowie, od kiedy wchodzi w życie to rozporządzenie? (sorry, ale słabo u mnie z czytaniem po ukraińsku, a nie mam przy sobie słownika) Rozumiem, że przy zakupie biletów w kasie będę musiała pokazać paszport i wypełnić karteczkę imigracyjną? Matko święta i co jeszcze?
Narazie jeszcze niewiadomo ale z tego co wyczytałem to kasjerzy będą musieli wpisać imię i nazwisko do biletu. Natomiast sprawdzanie zgodności danych z dokumentami osoby mają dokonać prowadnicy (współczuję

LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
-
- Radca Stanu
Słyszałem, że tym razem trochę inaczej to będzie. Kasjerce nie musisz pokazywać paszport, tylko podajesz nazwisko. A potem już tylko prowadniku pokazujesz paszport i on sprawdza czy nazwisko jest takie same jak w bilecie.gorodok pisze:Jakie karteczki imigracyjne? Chodzi o bilety!Małgorzata02 pisze:Panowie, od kiedy wchodzi w życie to rozporządzenie? (sorry, ale słabo u mnie z czytaniem po ukraińsku, a nie mam przy sobie słownika) Rozumiem, że przy zakupie biletów w kasie będę musiała pokazać paszport i wypełnić karteczkę imigracyjną? Matko święta i co jeszcze?
Narazie jeszcze niewiadomo ale z tego co wyczytałem to kasjerzy będą musieli wpisać imię i nazwisko do biletu. Natomiast sprawdzanie zgodności danych z dokumentami osoby mają dokonać prowadnicy (współczuję) Jak na mnie to żaden problem dla obcokrajowców, którzy i tak muszą mieć paszporty ze sobą.
Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było...
- gorodok
- Kontakt:
Dokładnie tak tylko że chyba lepiej dać albo przynajmniej pokazać paszport kasjerce żeby poprawnie przepisała imię i nazwiskoAlexander_K pisze:Słyszałem, że tym razem trochę inaczej to będzie. Kasjerce nie musisz pokazywać paszport, tylko podajesz nazwisko. A potem już tylko prowadniku pokazujesz paszport i on sprawdza czy nazwisko jest takie same jak w bilecie.gorodok pisze:Jakie karteczki imigracyjne? Chodzi o bilety!Małgorzata02 pisze:Panowie, od kiedy wchodzi w życie to rozporządzenie? (sorry, ale słabo u mnie z czytaniem po ukraińsku, a nie mam przy sobie słownika) Rozumiem, że przy zakupie biletów w kasie będę musiała pokazać paszport i wypełnić karteczkę imigracyjną? Matko święta i co jeszcze?
Narazie jeszcze niewiadomo ale z tego co wyczytałem to kasjerzy będą musieli wpisać imię i nazwisko do biletu. Natomiast sprawdzanie zgodności danych z dokumentami osoby mają dokonać prowadnicy (współczuję) Jak na mnie to żaden problem dla obcokrajowców, którzy i tak muszą mieć paszporty ze sobą.

LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
I jak zwykle będą mieć problemy z zapisaniem naszych nazwisk w cyrylicygorodok pisze:Dokładnie tak tylko że chyba lepiej dać albo przynajmniej pokazać paszport kasjerce żeby poprawnie przepisała imię i nazwisko

BTW, a czy czasem numer paszportu też nie będzie wpisywany do biletu? Tak jest choćby na RŻD, KTŻ, czy wszędzie, gdzie obowiązują bilety imienne
-
- Radca Kolegialny
Potwierdzam sprawdzają paszporty przy wejściu do pociągu i przy kasach. Bardzo dobre rozwiązanie może choć trochę ukróci cinkciarstwo, choć znając życie koniki i tak znajdą sposób.
Kupując bilet Kijów - Lwów kasjerka nie miała pojęcia co zrobić z moim nazwiskiem tzn jak je wpisać na bilet. Musiała zawołać koleżankę aby ta jej pokazała jak przełączyć klawiaturę na łacińską:) Niestety ale na niewiele to się zdało... Obie Panie doszły do czwartej litery mojego nazwiska i zrezygnowały z dalszego szukania liter na klawiaturze wpisując je po ukraińsku
:)
Kupując bilet Kijów - Lwów kasjerka nie miała pojęcia co zrobić z moim nazwiskiem tzn jak je wpisać na bilet. Musiała zawołać koleżankę aby ta jej pokazała jak przełączyć klawiaturę na łacińską:) Niestety ale na niewiele to się zdało... Obie Panie doszły do czwartej litery mojego nazwiska i zrezygnowały z dalszego szukania liter na klawiaturze wpisując je po ukraińsku

- roberT/TANAIS
- Kanclerz
Odnośnie sprawdzania paszportów w kasie i przy wejściu do wagonu do było to praktykowane już w 2010 . Dotyczyło jedynie biletów nabytych przez pośredników internetowych / m.in tych znanych z forum /.
Nalyvajmo, brattia Kryshtalevi chashi, Shchob shabli ne braly, Shchob kuli mynaly Golivon'ky nashi!
pozdrawiam robert
pozdrawiam robert
- gorodok
- Kontakt:
Przecież kiedy kupowałeś przez internet to i tak musiałeś podać imię i nazwisko do każdego biletu. Chyba że wszędzie podałeś swoje - to wtedy będzie lipa....really pisze:Czyli jeśli kupiłem kilka dni temu bilety na booking.uz.gov.ua to przy wymianie wydrukowanych dokumentów na bilety będę musiał podawać nazwiska pasażerów?
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
- gorodok
- Kontakt:
A widzisz tam takowe pole do wpisywania? Numerów paszportów nie wpisują do biletów...adi_dca pisze:Witam czy przy zakupie biletów przez internet (e-kvitok) wymagane jest oprócz podania nazwiska każdej osoby także podanie nr paszportu ? Kolega dopiero złożył wniosek o paszport i nie wiemy czy można będzie zamawiać bilety przed odbiorem czy trzeba czekać z zakupem aż do obioru.
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Witam, zakupiłem bilety na stronie ukraińskich kolei dla 5 osób na Krym, ale jedna osoba nie będzie mogła pojechać, w tej sytuacji czy jest możliwość w jakiś sposób zmienić dane na bilecie w razie jakby ta osoba znalazła kogoś na swoje miejsce, i jak to się odbywa, czy bilet po prostu przepada bo nie ma takiej możliwości ?