Komunikacja miejska we Lwowie
- gorodok
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
Można zamówić taksówkę online - sam korzystałem z tego typu serwisów - jedynie że trzeba znać adresy, umieć pisać cyrylicą no oni sprawdzają zamówienie oddzwaniając na podany numer...
http://lv.optima.fm/tarifi.html
http://taxi2476767.com.ua/order/
http://lv.optima.fm/tarifi.html
http://taxi2476767.com.ua/order/
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Polecam "ekonom taxi" (lub podobnie
). Może tabor mało wykwintny, ale ceny rozsądne. Przy zamówieniu kursu należy potwierdzić nr telefonu komórkowego, na który przychodzi powiadomienie o przyjęciu zamówienia, wraz z informacją o marce i modelu 'podstawianego auta.

http://econom-taxi.lviv.ua/
Link do korporacji taksówkarskiej "Ekonom Taksi". Czas oczekiwania na podstawienie samochodu od złożenia zamówienia to z reguły 10-15 minut. Choć ceny w porównaniu z naszymi niewysokie, proponuję z góry zapytać o cenę usługi. Choć nigdy nie oszukano mnie, zawsze może zdarzyć się w towarzystwie "czarna owca" chcąca wykorzystać np. fakt, że pasażer jest obcokrajowcem, nie zna języka bądź obowiązujących cen usługi.
Link do korporacji taksówkarskiej "Ekonom Taksi". Czas oczekiwania na podstawienie samochodu od złożenia zamówienia to z reguły 10-15 minut. Choć ceny w porównaniu z naszymi niewysokie, proponuję z góry zapytać o cenę usługi. Choć nigdy nie oszukano mnie, zawsze może zdarzyć się w towarzystwie "czarna owca" chcąca wykorzystać np. fakt, że pasażer jest obcokrajowcem, nie zna języka bądź obowiązujących cen usługi.
W związku z kolejnymi remontami na Zamarstynowie, linie tramwajowe 4 i 5 zostały zawieszone, zaś szóstka kursuje na Pohulankę, od cerkwi św. Anny pokrywając się z trasą linii 7. Tym samym chwilowo pojawiła się unikalna możliwość bezpośredniego dojazdu z Dworca Głównego pod samą bramę Cmentarza Łyczakowskiego.
Ponadto trwa budowa linii na Sychów, na prospekcie Czerwonoji Kałyny układane są już tory. Być może chcą otworzyć tę linię przed wyborami lokalnymi
Ponadto trwa budowa linii na Sychów, na prospekcie Czerwonoji Kałyny układane są już tory. Być może chcą otworzyć tę linię przed wyborami lokalnymi
- gorodok
- Kontakt:
To jest nie do zrealizowania ponieważ jest tam dużo problematycznych miejsc - na pętli w tej chwili jest bazar a po drodze do remontu jest olbrzymi kolektor...pietia pisze:Ponadto trwa budowa linii na Sychów, na prospekcie Czerwonoji Kałyny układane są już tory. Być może chcą otworzyć tę linię przed wyborami lokalnymi
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Może kupią tramwaje dwukierunkowegorodok pisze:
To jest nie do zrealizowania ponieważ jest tam dużo problematycznych miejsc - na pętli w tej chwili jest bazar

O której startują tramwaje we Lwowie? Potrzebuję na spokojnie dostać się na 6 rano 15 czerwca z okolic Rynku na dworzec (1 lub 9, ewentualnie coś w Gródeckiej)?
Przed 6 to raczej tylko taxi lub uber, zwłaszcza jeśli chcesz "na spokojnie"
Dziękuję. Dobrym rozwiązaniem w takim razie będzie hostel w okolicy dworca.
2 tygodnie temu tramwaje jeszcze nie jeździły na dworzec z powodu remontu tylko zatrzymywały się w okolicach rynku pryvakzalnego na Horodeckiej.
Marszrutka o tej godzinie dasz rade,ale najwygodniej auto lub nocleg obok
Marszrutka o tej godzinie dasz rade,ale najwygodniej auto lub nocleg obok

- gorodok
- Kontakt:
Tramwaje w tej chwili jeżdżą tylko do Gródeckiej przez zajezdnię tramwajową. Najbliżej dworca można wysiąść na przystanku koło targu. Ogólnie tramwaje i marszrutki najwcześniej zaczynają jeździć od godziny 6. Są jeszcze nocne marszruty - 7 linii po jednym autobusie na każdej, ale one kończą jazdę o 5 nad ranem. Rozkład nocnych jest tu http://lviv-online.com/ua/info/transpor ... -avtobusy/
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Chyba nawet na samym dworcu są (były?) komnaty wypoczynkuvgbnd pisze:Dziękuję. Dobrym rozwiązaniem w takim razie będzie hostel w okolicy dworca.
- gorodok
- Kontakt:
są nadalpietia pisze:Chyba nawet na samym dworcu są (były?) komnaty wypoczynkuvgbnd pisze:Dziękuję. Dobrym rozwiązaniem w takim razie będzie hostel w okolicy dworca.

LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
co do komnat to albo ja miałem pecha albo mają duże obłożenie bo na 2x co próbowałem nie było wolnych miejsc
wiec lepiej wcześniej zadzwonić i zarezerwować
wiec lepiej wcześniej zadzwonić i zarezerwować
-
- Okręgowy Sekretarz
Jak tam remonty w centrum Lwowa? Podpowie ktoś - czy tramwaje jeżdżą już pod dworzec kolejowy czy trzeba wsiadać koło bazaru? I pytanie zasadnicze - czy tramwajem 1 dojadę na Rynek?
- gorodok
- Kontakt:
Niestety nadal jeżdżą przez zajezdnię i trzeba wysiadać koło bazaru. Jedynka oczywiście jedzie na Rynek.Złośliwiec pisze:Jak tam remonty w centrum Lwowa? Podpowie ktoś - czy tramwaje jeżdżą już pod dworzec kolejowy czy trzeba wsiadać koło bazaru? I pytanie zasadnicze - czy tramwajem 1 dojadę na Rynek?
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
-
- Okręgowy Sekretarz
Dziękuję serdecznie za pomoc. Czyli z dworca muszę piechotą pod bazar i w 1 wsiadam na Rynek, z powrotem wysiadam przy bazarach i na dworzec piechotą - tak?
- gorodok
- Kontakt:
Dokładnie. Z tym że z Rynku pojedziesz tramwajem nr 9, no chyba że jedynką dookoła...Złośliwiec pisze:Dziękuję serdecznie za pomoc. Czyli z dworca muszę piechotą pod bazar i w 1 wsiadam na Rynek, z powrotem wysiadam przy bazarach i na dworzec piechotą - tak?
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Ostatnio jak wracałem na dworzec, to tramwaj się spie$%$ całkowicie, biedny już nie miał siły ciągnąć tej niedoli
coś się z nim działo już przystanek wcześniej, ale nie zauważyłem tego i wsiadłem, stoję i chcę kupić bilet, a nagle je%^b i stanął
miotało nim jak szatan, motornicza wstaje, łapie za jakiś sznur zwisający z sufitu i ciągnie z całych sił, ruszamy dalej, po 10 metrach znowu, je&^b i wiem, że tym tramwajem nie dojadę na pewno
szybka akcja, wyskok z tramwaju i łapanka taxi. Podjechał biały merc puchacz, przyciemniane szyby, z urwanym wlewem paliwa, ale kierowca bardzo sympatyczny, mówiący dobrze po polsku;-) Lwowiak.

ukrainamarcina.pl
Cześć, kupiłem sobie bilet na tramwaj, skasowałem... I tak naprawdę mógłbym cały czas z nim jeździć. Jak to jest? Jak ewentualni kontrolerzy sprawdzają czy bilet pochodzi akurat z tego tramwaju? Oczywiście tak nie będę robił, bo bilety są w śmiesznych cenach, ale ciekawi mnie to po prostu.
- gorodok
- Kontakt:
Kontrolerów przez dłuższy czas nie było w ogóle. W tej chwili już są, ale jest ich bardzo mało. Jeśli chodzi o kasowniki to one mają ustawione kombinacje tych dziurek - możesz to sobie sprawdzić - więc na tej podstawie można sprawdzić, że bilet pochodzi z tego tramwaju. Podejrzewam, że tych kombinacji nikt nie zmienia tygodniami a może nawet kilka miesięcy. Jeśli w ogóle zmieniatomeeek07 pisze:Cześć, kupiłem sobie bilet na tramwaj, skasowałem... I tak naprawdę mógłbym cały czas z nim jeździć. Jak to jest? Jak ewentualni kontrolerzy sprawdzają czy bilet pochodzi akurat z tego tramwaju? Oczywiście tak nie będę robił, bo bilety są w śmiesznych cenach, ale ciekawi mnie to po prostu.

LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Od 1 września mają wzrosnąć ceny biletów - 3 UAH za normalny, 1,50 UAH ulgowy.
Dziękuję barciur, za tę jakże ważną i cenną informację. Przy kolejnym wyjeździe będę ostrożniej planował budżet.barciur pisze:Od 1 września mają wzrosnąć ceny biletów - 3 UAH za normalny, 1,50 UAH ulgowy.

ukrainamarcina.pl
Przejechałem się dzisiaj żółtym tramwajem numer 8, bo chyba o ten chodziło i powiem szczerze, że średnio go oceniam. Duszno i gorąco strasznie, chyba zapomnieli w nich zamontować w nich klimatyzację, dodatkowo zapowiedzi przystanków są tak cicho, że ja osobiście nic nie słyszałem. Oczywiście opatentowane Lwowskie kasowniki musieli i tutaj zamontowaćgorodok pisze:W ten sposób można sobie zrobić wycieczkę nowym tramwajem na Sichów kosztem jednego biletu.

Z Sichowa wróciłem już starą zakurzoną dwójką.

Dwójka jeździ tam tylko czasowo, na czas wyłączenia na Łyaczakowie
Czy w autobusach itp płaci się za bagaż ?
Teoretycznie tak. Z akcentem na "teoretycznie" 

W autobusach to nie wiem, ale w tramwaju w Lwowie:
Bilet normalny 2 hrywny
Bilet ulgowy 1 hrywna
Bagaż od 20/40/50 cm - 2 hrywny
Mandat za brak biletu - 40 hrywien
Mandat za brak biletu na bagaż 8,50 hrywien.
Bilet normalny 2 hrywny
Bilet ulgowy 1 hrywna
Bagaż od 20/40/50 cm - 2 hrywny
Mandat za brak biletu - 40 hrywien
Mandat za brak biletu na bagaż 8,50 hrywien.
Autobusy to tak naprawdę trochę większe marszrutki. Płaci się kierowcy przy wsiadaniu, bądź podaje należność przez innych pasażerów, biletów w zasadzie nikt nie bierze (choć czasem leżą wyłożone obok kierowcy), wynika z tego że i kontrole tam się raczej nie zdarzają
Tz. że w autobusach biletów nie kasujemy ? /we Lwowie /