Od dłuższego czasu przeglądam to forum, ale niestety z uwagi na to, że większość odpowiedzi na moje pytania są z lat 2008-2010 chciałbym się jednak dopytać o formalności na granicy.
W najbliższą niedzielę wybieram się na ok. tydzień na Białoruś do osoby prywatnej (z dalekiej rodziny) Wizę już posiadam jednokrotną wydaną na podstawie kserokopii paszportu osoby zapraszającej. Jadę moim własnym samochodem osobowym oraz moja mama. Zabieramy ze sobą rzeczy osobiste, a także aparat cyfrowy oraz laptopa oraz tzw. podarki dla dalekich krewnych (Polska wódka w ilości 1,5L, słodycze oraz drobne przedmioty typu portfeliki (5 szt.) na prezent itp)
Proszę o przybliżenie mi tzw. przekroczenia granicy:
1. Jakim kanałem powinienem jechać - podobno są dwa - do oclenia chyba nic nie mam - chyba ze te prezenty trzeba by oclić) a może mój samochód, laptop, aparat?
2. Naczytałem się tutaj o tym, iż będę musiał wypełnić na granicy kartę migracyjną (jedni piszą 2 szt inni, że 3 szt.) - proszę o wyjaśnienie i jeśli to możliwe wskazanie jakiegoś wzoru wypełnienia - czy tam też się wpisuje jakieś dane samochodu? Czy można wypełnić w domu i oddać wydruk czy musi być na ich druku?
3. Odnośnie samochodu wyczytałem na tym forum, że potrzebny jest jakiś kwit "wwozowy auta" - czy to jest potrzebne? a jeśli tak to czy tak jak wyżej istnieje tego jakiś wzór wypełnienia (rosyjskiego uczyłem się w szkole podstawowej i trochę w liceum - składam literki i coś tam wychodzi ale....

4. Gdzieś wyczytałem, że powinienem mieć naklejkę PL (mam nowe tablice unijne) czy mimo to naklejka dalej potrzebna? A jeśli tak czy da się to kupić na granicy?
5. Jakie dokumenty powinienem mieć ze sobą skserowane? Jak na razie mam paszport z wklejoną wizą, kartkę ubezpieczenia medycznego, międzynarodowe prawo jazdy oraz zieloną kartę. Czy potrzeba ksero tego a jeśli tak to w jakiej ilości.
6. Poproszę o aktualną informację na temat opłat za drogi- czy mogę zapłacić normalnie gdzieś na jakiejś bramce czy muszę zakupić ten tzw. BelToll, a jeśli tak to gdzie i jaką walutą się to kupuje.
7. Jaka walutę lepiej wziąć ze sobą? Dolary czy Euro? Rozumiem ze płace w $ lub E i wydają mi w Rublach? tak jak ma to miejsce np. w krajach bałkańskich (Serbia, Albania, Macedonia)
8. Czy nie ma problemów z wypłatą gotówki z bankomatów? W razie gdyby nagle było potrzeba - może po prostu lepiej wziąć więcej $. (planuje pobyt okolice Drohiczyna a potem Mińsk)
9. Nauczony zasadą, że za granicą najlepiej trzymać się przepisów ale wiadomo różnie może być - jakiej wysokości jest mandat za np. przekroczenie o 20km/h i czy lepiej płacić rublami czy E/$ oraz czy będę otrzymywał sugestywne znaki ze chcieliby się dogadać?
10. Co warto kupić na Białorusi na pamiątkę. Zawsze z każdego kraju przywożę coś ichniejszego. Więc może polecicie coś konkretnego (wódka, słodycze, buty, może być czapka z daszkiem, a czytałem coś o tzw. walonkach - gdzie to można kupić

11. W jakich godzinach najlepiej przekraczać granice - aby oczekiwanie było jak najkrótsze? Na granicy będę w Terespolu w najbliższą niedzielę.
Najlepiej pasowałoby mi być po stronie polskiego ok. 9 czy to dobra pora i tak naprawdę ile muszę liczyć na granicy - nie chciałbym a krewny czekał pół dnia na drugiej stronie na mnie.
Z góry przepraszam, że zadałem aż tyle pytań ale po przewertowaniu tutaj wielu stron mam tylko jeden wielki mętlik