Wyjazd do Wysokaje Litewskie - BIAŁORUŚ

Forum o sprawach związanych z podróżowaniem po Białorusi
Awatar użytkownika
Michał97
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 91
Rejestracja: wt 24 sie, 2010 20:58
Lokalizacja: Polska

Wyjazd do Wysokaje Litewskie - BIAłORUłš

Post autor: Michał97 »

Witam! Co jest potrzebne na wyjazd na teren Rupubliki Białorusi? Czy trzeba mieć wizę? Co można zwiedzić w Wysokaje Litewskie? Jakie są ceny? Czy najlepiej placić: dolarami, euro, rublami białoruskiemi czy złotówkami? Jakie nominały banknotów najlepiej wziąść?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
zlotto
Kolegialny Asesor
Kolegialny Asesor
Posty: 117
Rejestracja: śr 04 lip, 2007 22:02
Lokalizacja: Poznań

Post autor: zlotto »

odp A - tak jest potrzebna wiza, to juz Bialorus, a ze blisko granicy z Polska, to nie ma znaczenia,

odp B - * Kościół katolicki z 1608 r. fundacji Andrzeja Woyny, zniszczony w czasie II wojny światowej z grobami rodzinnymi Sapiehów, przebudowany na halę sportową, oddany katolikom w 1990 r. - w trakcie odbudowy.
* Kaplica katolicka , barokowa z 1772 r. na wysokim brzegu rzeki Pulwy. Po II wojnie wykorzystywana jako magazyn. We wnętrzu stiuki (ornamenty roślinne i motywy militarne).

Castel in Vysokаje.jpg

* Zespół pałacowy, klasycystyczny wzniesiony w latach 1816-1820 przez ks. Pelagię z Potockich Sapieżynę. Zachował się układ wnętrz i resztki dekoracji stiukowej. Po bokach pałacu dwie oficyny i zespół zabudowań gospodarczych. Po II wojnie był siedzibą pograniczników, później była w nim szkoła z internatem. Obecnie pałac opuszczony i zdewastowany.
* Park krajobrazowy założony w XVIII w. na tarasie rzeki o pow. ok 14 ha z dużym stawem. Na terenie parku resztki fundamentów, umocnienia ziemne dawnego zamku. W obrębie wałów zbudowano stadion sportowy.

co do cen się nie wypowiadam, bo nie wiem

natomiast dwa ostatnie pytania...ciężko mi pojąć ich sens. Najlepiej płacić rublami białoruskimi bo to Białoruś, ale ze względu na bliskość granicy pewnie nie będzie problemem wymienić kasę na ichniejszą. Natomiast jeśli nawet dopuszczaliby płatność w innej walucie, to podejrzewam, że po kursie znacznie gorszym niż w kantorze za rogiem.


ps - przed wyjazdem na Białoruś... warto poczytać nasze forum, zanim się zacznie zadawać pytania:)
Awatar użytkownika
Michał97
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 91
Rejestracja: wt 24 sie, 2010 20:58
Lokalizacja: Polska

Post autor: Michał97 »

Jestem nowy użytkownikiem, więc nie będę przeglądał całego forum, by znaleźć te informacje :wink: A te 2 ostatnie pytania: Czy lepiej wziąść dolary i wymienić w kantorze, bo jest np. lepszy kurs niż w Polsce. A te ostatnie pytanie dotyczy banknotów, czy wziąść np. drobne, czy może duże nominały, jak dam np. 100 000 rubli, a zakupy kupię za 5000 rubli, to będą mieli jak wydać??? A za informację dziękuję.
arko
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 822
Rejestracja: śr 07 lut, 2007 10:56
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: arko »

Michał97 pisze:Jestem nowy użytkownikiem, więc nie będę przeglądał całego forum, by znaleźć te informacje
Wystarczy użyc opcji "szukaj" i nie zasmiecać poprzez pisanie ciągle tego samego :D
Awatar użytkownika
Michał97
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 91
Rejestracja: wt 24 sie, 2010 20:58
Lokalizacja: Polska

Post autor: Michał97 »

O Wysokaje Litewskie nic na forum nie jest napisane, więc pytam...
Ostatnio zmieniony wt 31 sie, 2010 14:42 przez Michał97, łącznie zmieniany 1 raz.
Dirschauer
Okręgowy Sekretarz
Okręgowy Sekretarz
Posty: 47
Rejestracja: czw 01 lip, 2010 18:35

używajcie poprawnych nazw

Post autor: Dirschauer »

piszemy Wysokie Litewskie a nie jakieś Wysokaje
Awatar użytkownika
Michał97
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 91
Rejestracja: wt 24 sie, 2010 20:58
Lokalizacja: Polska

Post autor: Michał97 »

Dirschauer pisze:piszemy Wysokie Litewskie a nie jakieś Wysokaje
Na mapie było WYSOKAJE więc i ja tak piszę!!! Np. Brześć było napisane BREST, a Grodno - HRODNA!!! Dobrze wiem, że po POLSKU to Wysokie!!! Ale to jest БЕЛАРУСЬ, więc piszemy nazwy po Беларуская...
Dirschauer
Okręgowy Sekretarz
Okręgowy Sekretarz
Posty: 47
Rejestracja: czw 01 lip, 2010 18:35

Wysokie

Post autor: Dirschauer »

Piszemy po polsku, skoro te miasta były lub są polskie niezależnie gdzie się obecnie znajdują!!!
Awatar użytkownika
Michał97
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 91
Rejestracja: wt 24 sie, 2010 20:58
Lokalizacja: Polska

Post autor: Michał97 »

Temat dotyczy wyjazdu, a nie nazwy miejscowości po Беларуская czy Polsku... A więc posty w tym temacie Dirschauera powinny być usunięte...
Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 »

ludzie..nie traćcie "energii" na pierdoły i zajmijcie się konkretami.
Jeden coś napisze, drugi zwróci uwagę, trzeci się obraża, czwarty kasuje.
Na 9 wpisów powyżej 2 konkretne.

Michał97
Jestem nowy użytkownikiem, więc nie będę przeglądał całego forum, by znaleźć te informacje
a dlaczego? Innni mają poświęcać swój czas na odpowiedzi, bo Tobie się nie chce?
Witam! Co jest potrzebne na wyjazd na teren Rupubliki Białorusi? Czy trzeba mieć wizę?
za takie coś Twój post powinien być skasowany.
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...
ODPOWIEDZ