wiem, że wszystko to było wałkowane już co najmniej kilka razy, jednak niektóre informacje mogą być już nieaktualne. Planuję krótki wyjazd na Ukrainę, wyjazd w przeciągu kilku dni i chciałbym również zahaczyć o Mołdawię:
Jadę z przejścia w Medyce do Lwowa, następnie do Odessy na kilka nocy, z której startują autobusy do Kiszyniowa, prawda? Jeśli tak, to czy można sprawdzić rozkład i ceny biletów, czas podróży itd.? Czytałem, że niektóre z nich nie jeżdżą przez Naddniestrze, są jakoś specjalnie oznacze i czy warto nimi jechać, czy raczej bez różnicy? Wiem o potencjalnych problemach z rejestracją przy wjeździe, jednak czy jest to naprawdę aż tak straszna sprawa? Wystarczy wypełnić druk przy wjeździe i potem przy wyjeździe go oddać (zakładając, że będę tylko przejazdem, mniej niż 10 godzin)? Ktoś pisał, że warto kupić bilet powrotny od razu po przyjeździe do Kiszyniowa, naprawdę może ich zabraknąć?
Ceny - znalazłem cennik z ubiegłego roku i nie wiem na ile jest aktualny, a jest to jednak w tym momencie dosyć istotne dla mnie. Interesują mnie ceny jedzenia w jakichś tanich knajpach, napoje (także wina) itd. I czy w Kiszyniowie można znaleźć nocleg "z ulicy", bez rezerwacji? Chodzi mi o jakieś tanie hostele, nocleg dla jednej osoby.
I (chyba) najważniejsze - co warto na szybko zobaczyć tak na szybko w Kiszyniowe. Chciałbym zobaczyć tzw. miejską kulturę, niekoniecznie piękne miejsca, ale raczej takie, które mogą wywrzeć wrażenie na kimś ze zgniłego Zachodu