Projekt Zakaukazie
Projekt Zakaukazie
Projekt Zakaukazie znaczy Gruzja, Armenia, Karabach
W zeszłym roku Armenia zimą nie wypaliła (ale co się odwlecze to nie uciecze)
Tym razem zacząłem od biletów (Warszawa - Erewań, czy Warszawa - Tbilisii Lotem bez promocji, a może nawet bagaż potem)
Więc tak kupiłem bilet węgierskim bratem Wizzairem (Warszawa - Kutaisi, Kutaisi - Warszawa) tam na koniec grudnia a z powrotem na polowe stycznia, wiec zima na Zakaukaziu
W zeszłym roku Armenia zimą nie wypaliła (ale co się odwlecze to nie uciecze)
Tym razem zacząłem od biletów (Warszawa - Erewań, czy Warszawa - Tbilisii Lotem bez promocji, a może nawet bagaż potem)
Więc tak kupiłem bilet węgierskim bratem Wizzairem (Warszawa - Kutaisi, Kutaisi - Warszawa) tam na koniec grudnia a z powrotem na polowe stycznia, wiec zima na Zakaukaziu
w Erewaniu wykonałem trzy salta lecz nic mi się nie stało
Projekt Zakałkazie
Mam pytanie o lotnisko w Kutaisi czy można coś na szybko zjeść po przylocie (godziny popołudniowe),
lub przed powrotem (godziny popołudniowe) albo jakieś piwko wypić, i jak z cenami na lotnisku, czy ostro kroją,
bo jak tylko kiosk z kanapkami to chyba lepiej wziąć jakiś prowiant.
lub przed powrotem (godziny popołudniowe) albo jakieś piwko wypić, i jak z cenami na lotnisku, czy ostro kroją,
bo jak tylko kiosk z kanapkami to chyba lepiej wziąć jakiś prowiant.
Projekt Zakałkazie
Na lotnisku w Kutaisi się nie najesz, tylko mini kawiarenka, w dodatku ceny nie pasujące do gruzińskich standardów.
Niech nam żyje Towarzysz Stalin,On usta słodsze ma od malin.
!!! LEOPOLIS SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE !!!
Projekt Zakałkazie
lotnisko Okęcie 2 godziny, lot 3 godziny, lotnisko Kutaisi, georgian bus do Tbilisi 4 godziny, zakwaterowanie 1 godzina
czyli nie mniej jak 10 godzin, można zgłodnieć
czyli nie mniej jak 10 godzin, można zgłodnieć
Projekt Zakałkazie
Poprawcie ten błąd w tytule wątku, bo aż razi w oczy 

Projekt Zakaukazie
wszyscy zadowoleni więc jedziemy dalej po Zakaukaziu, jedziemy georgian busem z Kutaisi do Tbilisi,
koniec grudnia, zimno nic tylko wieczorkiem wyskoczyć do łazni, tym razem publicznej (ostatnio w Tbilisi byłem w łazniach królewskich, fajny standart i obsługa tylko samemu troszkę nudno)
Do której są otwarte łaznie publiczne w Tbilisi, może ktoś był i coś poleci
koniec grudnia, zimno nic tylko wieczorkiem wyskoczyć do łazni, tym razem publicznej (ostatnio w Tbilisi byłem w łazniach królewskich, fajny standart i obsługa tylko samemu troszkę nudno)
Do której są otwarte łaznie publiczne w Tbilisi, może ktoś był i coś poleci
Projekt Zakaukazie
Gruzja w miarę obcykana,
pociąg nocny Tbilisi - Erewań ewentualnie mini busik.
Sylwester w Erewaniu, potem okolice.
Jak wygląda sytuacja na drogach w Armeni w zimie?, można w miarę dostać się publicznym transportem
do miejsc turystycznych; klasztory, świątynie czy jezioro Sevan?
Jak z przejazdem do Nagornego Karabachu przez Goris M12 i ewentualnie powrót przez Qamisili M11
Czy w styczniu drogi w Armeni są przejezdne, czy można utknąć w Nagornym Karabachu.
pociąg nocny Tbilisi - Erewań ewentualnie mini busik.
Sylwester w Erewaniu, potem okolice.
Jak wygląda sytuacja na drogach w Armeni w zimie?, można w miarę dostać się publicznym transportem
do miejsc turystycznych; klasztory, świątynie czy jezioro Sevan?
Jak z przejazdem do Nagornego Karabachu przez Goris M12 i ewentualnie powrót przez Qamisili M11
Czy w styczniu drogi w Armeni są przejezdne, czy można utknąć w Nagornym Karabachu.
Projekt Zakaukazie
Gruzińskie karty sim śmigają internet jak i rozmowy do Polski, jak z armeńskimi prepaidami
Projekt Zakaukazie
a i może ktoś wysyłał pocztówkę z Karabachu, da się a jak to na stęplu karabach, armenia czy tylko nazwa miasta
Projekt Zakaukazie
Dopiero co wróciłem z Armenii. Na granicy kupiłem kartę SIM. Byłem ogromnie zaskoczony, za 1500 dram nielimitowany internet (chyba, używałem kilka dni non stop do puszczania muzyki itd). W całym niemal kraju, nawet na bezdrożach zasięg LTE.
W Karabachu za to zmiana o 180 stopni. Problemy z zasięgiem, drogie i śmiesznie niskie pakiety internetu. Z tego powodu używałem tylko i wyłącznie do nawigacji, bo nawet 100 mb już kosztowało.
W Karabachu za to zmiana o 180 stopni. Problemy z zasięgiem, drogie i śmiesznie niskie pakiety internetu. Z tego powodu używałem tylko i wyłącznie do nawigacji, bo nawet 100 mb już kosztowało.
Projekt Zakaukazie
chciałbym wybrać się na te źródła co Bubie wpadł aparat do wody i te w jaskini to gdzieś w południowej Armenii, wie może ktoś gdzie to jest i jak tam dojechać. Buba opisywała to na forum, a może Bube po prostu zapytać
Projekt Zakaukazie
Armenia czy. 6 a te ciekawe miejsce w dolinie rzeki Worotanu chętnie bym odwiedził
Projekt Zakaukazie
Nie wiem czy w tych źródłach skąpała aparat ale wiem że w tych źródłach była,bo dyskutowałem z Nią na temat tunelu który do nich prowadzi.Ale to są gorące źródła w Górskim Karabachu.Czy o te Ci chodzi,bo nie sprecyzowałeś pytania?Jeśli tak,to opiszę jak tam dojechać.
Projekt Zakaukazie
poproszę, o Karabach też zachacze
Projekt Zakaukazie
https://goo.gl/maps/41h3YbWjsKEpNic69 Hot Springs
40.046402, 46.236188 -17 km drogą z tłucznia,ale przejezdne.Jechałem Coltem i kapcia na ostrym kamieniu złapałem.Ale warto.Obok gorących źródeł przepływa lodowata rzeczka.No i nie zła jazda tunelem o szerokości jednego samochodu,gdzie nie widać drugiego końca,bo tunel skręca.
40.046402, 46.236188 -17 km drogą z tłucznia,ale przejezdne.Jechałem Coltem i kapcia na ostrym kamieniu złapałem.Ale warto.Obok gorących źródeł przepływa lodowata rzeczka.No i nie zła jazda tunelem o szerokości jednego samochodu,gdzie nie widać drugiego końca,bo tunel skręca.
Projekt Zakaukazie
Bubie aparat wpadł pod Tatew Armenia te źródła i jaskinie są w Armeni ale te w Karabachu też chętnie zobacze
Projekt Zakaukazie
Domyślam się o które źródła chodzi.Ale to jest zwykły potok z małymi wodospadami.Schodzi się do nich po stalowej lince.Trudno ją znaleźć.Ja musiałem drugi raz jechać,bo za pierwszym razem nie znalazłem.Jest to droga z Wings of Tatev-kolejki linowej (swoją drogą gorąco zachęcam do przejażdżki do Monastru.Wrażenia niesamowite.W poniedziałki nie jeździ) do Monastyru Tatev.Jest do tzw.Most Diabła.Schodzisz po schodkach,mijasz taką wannę źródlaną i dalej przy końcu dużej półki skalnej jest do podłoża przymocowana stalowa linka.Trzeba się trochę wychylić żeby ją zobaczyć.Po niej schodzi się do tych mini-wodospadów.Tam są jeszcze ciekawe formy geologiczne,ale nie wiem jak to nazwać.Ogólnie warto trochę stracha zjeść żeby to zobaczyć.https://goo.gl/maps/eQPhAACPcCuEH7G59. Tu wklejam fotkę,na której widać ta linkę:https://goo.gl/maps/xs7d61hYFPv8WQQP6
Projekt Zakaukazie
Polecam źródła w Zuar w Karabachu. Byłem w listopadzie, świetne miejsce, można się naprawdę zrelaksować.
Projekt Zakaukazie
Odnosiłem się do wypowiedzi użytkownika B_28. Pozdrawiam.
Projekt Zakaukazie
na tych miejscach na moście diabła zimą troszkę zimno, a w baseniku przy wejściu po lewej stronie glony i liście,
a temperatura wody 30 C+ przy temperaturze powietrza 2 C+. Widocznie użytkowane w miesiącach letnich, jednak w jaskiniach nie wieje i nawet zimą można pupę pomoczyć, ja zahartowany to i pływałem w strumieniu w rzece woda może 4 C+ a na górnych tarasach do 35 C+, fajne formy geologiczne.
Jedyny minus to mokre rzeczy, zimą lepiej zaopatrzyć się w foliowy worek bo woda kapie, jednak fajna sprawa. Dzięki Buba.
a temperatura wody 30 C+ przy temperaturze powietrza 2 C+. Widocznie użytkowane w miesiącach letnich, jednak w jaskiniach nie wieje i nawet zimą można pupę pomoczyć, ja zahartowany to i pływałem w strumieniu w rzece woda może 4 C+ a na górnych tarasach do 35 C+, fajne formy geologiczne.
Jedyny minus to mokre rzeczy, zimą lepiej zaopatrzyć się w foliowy worek bo woda kapie, jednak fajna sprawa. Dzięki Buba.
Projekt Zakaukazie
w tej części Armeni zakwaterowany byłem w Goris, trochę senna mieścina jednak ma swój klimat i groty po drugiej stronie strumienia. Miasto troszkę brudne dużo śmieci przy strumieniu, jednak ludzie mili i dobra baza wypadowa na Tatew czy na Nagorny Karabach. W mieście powiedzieli mi że nic nie jedzie na Tatew. Zintegrowany z lokalsami zawieźli mnie po normalnej cenie na Tatew, po zwiedzaniu monystyru stopem na most diabła tam z 3 godziny i potem stopem do Goris. Stop w w Armeni działa dobrze a szczególnie jak wygląda się na westers czyli z zachodu.
Projekt Zakaukazie
jednak jeździ transport publiczny z Goris, a oto rozkład
Tatev - Goris 07:30
Goris - Tatev 08:30
Tatev - Goris 14:30
Goris -Tatev 15:30
Tatev - Goris 07:30
Goris - Tatev 08:30
Tatev - Goris 14:30
Goris -Tatev 15:30
Projekt Zakaukazie
zwiedzane Tatewu fajna opcja to dostać się z Alidżaru kolejką linową do Tarew ( do Alidżaru stop, bus lub auto, potem kolejka linowa na Tatew, a z powrotem most diabła, groty i na Goris
Projekt Zakaukazie
bober41 pisze: ↑
pn 06 sty, 2020 13:28
Polecam źródła w Zuar w Karabachu. Byłem w listopadzie, świetne miejsce, można się naprawdę zrelaksować.
Dzięki bober41 zdecydowałem się w ostatniej chwili naprawdę super.
Z dworca w Stepanakeret jeden busik (nie wiem może do Erewania przez Sewan, lub do Kalbacear) odjeżdża o 7:20 rano. Do zjazdu na Zuar jakieś 2-3 godziny, te skrzyżowanie jest jakieś 12 km od Zuar a busik jedzie prosto. Do Zuar leśna szutrówka przez tunel w lewo, chyba tam publiczny transport nie dociera. Ja na dworcu byłem o 8:00 więc zaczęło być fajnie, autobusem miejskim na rogatki miasta potem trzy autostopy i byłem na krzyżówce do Zuar 12 km, tam jest taka restauracja knajpka przy strumieniu,, a że pogoda fajna spacerek 3 godziny. Przy samych źródłach sklepu nie ma, sklep jest jakieś 3 km przed źródłami z noclegiem też problem, domki czy przyczepy porezerwowane. Same miejsce super woda gorąca, fajne baseniki i grill do okoła. Armeńska gościnność głodny nie będziesz i spragniony a i gdzie Ciebie przenocują. Było więcej ludzi z Erewania niż z Karabachu, na drugi dzień podwózka na krzyżówke potem dwa autostopy i w Stenapakeret
pn 06 sty, 2020 13:28
Dzięki bober41 zdecydowałem się w ostatniej chwili naprawdę super.
Z dworca w Stepanakeret jeden busik (nie wiem może do Erewania przez Sewan, lub do Kalbacear) odjeżdża o 7:20 rano. Do zjazdu na Zuar jakieś 2-3 godziny, te skrzyżowanie jest jakieś 12 km od Zuar a busik jedzie prosto. Do Zuar leśna szutrówka przez tunel w lewo, chyba tam publiczny transport nie dociera. Ja na dworcu byłem o 8:00 więc zaczęło być fajnie, autobusem miejskim na rogatki miasta potem trzy autostopy i byłem na krzyżówce do Zuar 12 km, tam jest taka restauracja knajpka przy strumieniu,, a że pogoda fajna spacerek 3 godziny. Przy samych źródłach sklepu nie ma, sklep jest jakieś 3 km przed źródłami z noclegiem też problem, domki czy przyczepy porezerwowane. Same miejsce super woda gorąca, fajne baseniki i grill do okoła. Armeńska gościnność głodny nie będziesz i spragniony a i gdzie Ciebie przenocują. Było więcej ludzi z Erewania niż z Karabachu, na drugi dzień podwózka na krzyżówke potem dwa autostopy i w Stenapakeret
Projekt Zakaukazie
a może ktoś zna inne fajne źródła w KARABACHU???
Projekt Zakaukazie
Co do simek w Armenii śmigają świetnie, tani internet a nawet rozmowy do Polszy przez specjalny numer zamiast prefiksa
Co do Karabachu to Armeńskie simki będą działać w Karabachu jak się aktywuje specjalny kod będąc jeszcze w Armenii,
więc warto zapytać w salonie. Natomiast karty Karabaskiego operatora działają w Armenii bez żadnych dodatkowych aktywacji.
Po wizę Karabachu nie trzeba się już fatygować do Ministerstwa, wklejają w paszport na granicy, kierowca busa daje dokumenty do wypełnienia po rosyjsku lub angielsku a sama wiza na posterunku granicznym szybko i sprawnie.
Co do Karabachu to Armeńskie simki będą działać w Karabachu jak się aktywuje specjalny kod będąc jeszcze w Armenii,
więc warto zapytać w salonie. Natomiast karty Karabaskiego operatora działają w Armenii bez żadnych dodatkowych aktywacji.
Po wizę Karabachu nie trzeba się już fatygować do Ministerstwa, wklejają w paszport na granicy, kierowca busa daje dokumenty do wypełnienia po rosyjsku lub angielsku a sama wiza na posterunku granicznym szybko i sprawnie.