Szukam informacji na temat schodów które widziałem (albo mi się wydaje, bo miałem wtedy około 5 lat) na terenie byłego ZSRR, które mają zmienną szerokość stopni. Efekt jest taki, że stojąc u dołu lub u góry wydaje się, że są one proste (nie zwężają się).
Być może chodzi mi o schody potiomkinowskie w Odessie (stąd pytanie w tym dziale), w których ten efekt jest możliwy do uzyskania: stopień najniższy ma 22 metry a najwyższy 12 metrów. Tym niemniej tam mogły by być one proste w widoku w dół (a nie jak mi się zdaje w górę). Czy ktoś mógłby to sprawdzić lub pamięta ze swojej wizyty w tym mieście - bo nie mogę znaleźć nigdzie zdjęcia przedstawiającego widok z góry.
Jeżeli to nie te schody, to być może ktoś wie o jakie mi chodzi. Z rodzicami zwiedzałem wtedy Krym, Moskwę i Sankt Petersburg.
schody potiomkinowskie
Re: schody potiomkinowskie
Potiomkinowskie raczej nie, moim zdaniem wizualnie jednak się zwężają, gdy spojrzeć na nie z dołu. Z kolei w Moskwie czy Pitrze tego typu schodów raczej nie ma. Może w Sewastopolu?
Potiomkinowskie są specjalnie tak budowane aby był większy efekt zwężania się (potęgujący wielkość schodów) - tym niemniej, patrząc z góry stopnie będą się rozszerzać ku dołowi więc może wizualnie będą proste?pietia pisze:Potiomkinowskie raczej nie, moim zdaniem wizualnie jednak się zwężają, gdy spojrzeć na nie z dołu.
Może to schody na Górę Mitrydatesa w Kerczu?
Poszukuję forumowiczów ze Śląska w celu stworzenia regionalnego oddziału forum
- gorodok
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
Efekt ten rzeczywiście był zastosowany podczas budowania Schodów Potiomkinowskich ale muszę zaznaczyć że Odessa jednak zdecydowanie nie jest na Krymie!radziun pisze:Szukam informacji na temat schodów które widziałem (albo mi się wydaje, bo miałem wtedy około 5 lat) na terenie byłego ZSRR, które mają zmienną szerokość stopni. Efekt jest taki, że stojąc u dołu lub u góry wydaje się, że są one proste (nie zwężają się).
Być może chodzi mi o schody potiomkinowskie w Odessie (stąd pytanie w tym dziale), w których ten efekt jest możliwy do uzyskania: stopień najniższy ma 22 metry a najwyższy 12 metrów. Tym niemniej tam mogły by być one proste w widoku w dół (a nie jak mi się zdaje w górę). Czy ktoś mógłby to sprawdzić lub pamięta ze swojej wizyty w tym mieście - bo nie mogę znaleźć nigdzie zdjęcia przedstawiającego widok z góry.
Jeżeli to nie te schody, to być może ktoś wie o jakie mi chodzi. Z rodzicami zwiedzałem wtedy Krym, Moskwę i Sankt Petersburg.

LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
No tak, to prawda, gdzie Rzym, a gdzie Krym - wyszły na jaw moje braki w geografii.gorodok pisze:Efekt ten rzeczywiście był zastosowany podczas budowania Schodów Potiomkinowskich ale muszę zaznaczyć że Odessa jednak zdecydowanie nie jest na Krymie!![]()
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
- MorgothV8
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
YYYYY
Mam nawet zdjęcia z tych schodów w Odessie..... aż będę musiał podłączyć stary dysk by sprawdzić....
Mam nawet zdjęcia z tych schodów w Odessie..... aż będę musiał podłączyć stary dysk by sprawdzić....
Były Polarnik na Polskiej Stacji Polarnej "Hornsund"
Teraz programista na swoim
Fuji GSW, Pentax 67, Nikon F4, FM2, D3, D3200 FS + cała szklarnia
Teraz programista na swoim
Fuji GSW, Pentax 67, Nikon F4, FM2, D3, D3200 FS + cała szklarnia
schody potiomkinowskie
Jak odpaliłes i znalazłes .Jesli masz foty to zamiesc je od razu .Prosze.