Potrawy z Krymu, króre będzesz pamiętać do końca życia

Wszystko co związane z podróżami po Krymie
pareto
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 7
Rejestracja: ndz 24 mar, 2013 18:27

Potrawy z Krymu, króre bę™dzesz pamię™taę‡ do koł„ca życia

Post autor: pareto » czw 18 lip, 2013 21:52

Proszę podajcie potrawy regionalne (z Krymu), które warto zamówić, aby mówić w przyszłości - " to tylko na Krymie"

Awatar użytkownika
antarex
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 282
Rejestracja: czw 13 lip, 2006 16:40
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: antarex » czw 25 lip, 2013 22:06

Do głowy przychodzą mi tylko potrawy karaimskie, bo Karaimi ostali się niemal tylko na Krymie (poza śladowymi ich ilościami w Turcji i na Litwie). natomiast Tatarzy są nie tylko krymscy, lecz także dońscy (kubańscy), właściwi (z Tatarstanu) itd.

Potraw tych najlepiej spróbować w karaimskiej restauracji na starym mieście w Eupatorii: dołma (rodzaj gołąbków), jazma (biały chłodnik na kefirze z czosnkiem), buza (biały kwas chlebowy) itd.

Awatar użytkownika
Yakin
Radca Stanu
Radca Stanu
Posty: 315
Rejestracja: pn 02 kwie, 2012 22:37

Post autor: Yakin » pt 26 lip, 2013 08:51

Ja zrozumiałem, że to "tylko na Krymie" to takie trochę z przymrużeniem oka :). Dlatego kuchnię tatarską też bym tu podciągnął, bo w inne regiony świata w których można się nią cieszyć Polacy raczej rzadko się wybierają. A jak kuchnia tatarska, to oczywiście czieburieki :), ale też wiele innych dań. Mi na przykład bardzo smakował rodzaj małych gołąbków zawijanych w liście winogronowe, nazwy tatarskiej jednak nie pomnę :).

homocorvidens
Kolegialny Asesor
Kolegialny Asesor
Posty: 130
Rejestracja: ndz 24 paź, 2010 00:19
Lokalizacja: Kijów

Post autor: homocorvidens » pt 26 lip, 2013 09:07

antarex pisze:dołma (rodzaj gołąbków), jazma (biały chłodnik na kefirze z czosnkiem), buza (biały kwas chlebowy) itd.

To nie są potrawy wyłącznie karaimskie. Raczej właściwe dla Turskiej kuchni w ogóle. Ich można znaleźć y jakichkolwiek narodów, którzy swego czasu byli pod władzą Imperium atamańskiego – od Gruzin i Ormian do Mołdawian.

Co do kuchni wyłącznie Krymskiej – powiem, że autentyczna Tatarska kuchnia jest znakomita. Co byś nie zjadł będzie smakołyk, jak dobrze przygotowano. Dla tego główne - wybierać przystojne restauracji, które dbają o swoje renomę.

art72
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 95
Rejestracja: pt 27 sie, 2010 13:44

Post autor: art72 » pt 26 lip, 2013 13:33

Polecam jagnięcinkę która zaprawiona jest mieszanką ziółek i marynat, w Polsce takiej nie jadłem. Jadłem ją na Aj-Petri niestety numeru knajpki nie pamiętam :(

mi
Tajny Radca
Tajny Radca
Posty: 554
Rejestracja: śr 21 cze, 2006 07:53
Lokalizacja: Opole

Post autor: mi » sob 27 lip, 2013 13:38

przysmak Breżniewa - bycze jądra duszone w śmietanie z grzybami - jakkolwiek obrzydliwie brzmi, jest absolutnie pyszne. :lol:

Awatar użytkownika
roberT/TANAIS
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2953
Rejestracja: ndz 30 wrz, 2007 21:54
Lokalizacja: TANAIS -Rosja

Post autor: roberT/TANAIS » pt 02 sie, 2013 13:57

plow manty lagman baranine przyrzadzane przez gospodynie w bakczysaraju :-)
Nalyvajmo, brattia Kryshtalevi chashi, Shchob shabli ne braly, Shchob kuli mynaly Golivon'ky nashi!
pozdrawiam robert

SKYPE: robert.tanais

wojo02
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 4
Rejestracja: ndz 26 maja, 2013 06:40
Lokalizacja: krk

Post autor: wojo02 » ndz 04 sie, 2013 10:22

kielbasa krymska smakuje identycznie jak wegierskie salami, nie wiem czy to z osla czzy podrobka???
w koktobelu na deptaku robia pyszna samse z glinianego pieca (12 hrw)

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3011
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia » ndz 04 sie, 2013 20:35

roberT/TANAIS pisze:plow manty lagman baranine przyrzadzane przez gospodynie w bakczysaraju :-)
To nie są potrawy typowo krymskie, a środkowoazjatyckie

Awatar użytkownika
roberT/TANAIS
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2953
Rejestracja: ndz 30 wrz, 2007 21:54
Lokalizacja: TANAIS -Rosja

Post autor: roberT/TANAIS » pn 05 sie, 2013 13:40

a kilbasa krymska jest z polsiego miesa .
Nalyvajmo, brattia Kryshtalevi chashi, Shchob shabli ne braly, Shchob kuli mynaly Golivon'ky nashi!
pozdrawiam robert

SKYPE: robert.tanais

wojo02
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 4
Rejestracja: ndz 26 maja, 2013 06:40
Lokalizacja: krk

Post autor: wojo02 » pn 05 sie, 2013 14:53

dzisiaj jadlem na plazy w ordzinokidze taki wielki precel (ok 25 cm srednicy) nadziewany miesem- nie zapamietalem jak sie nazywa, byl jeszcze z serem tezz pieca, ale elektrycznego (obie po 15 chr)

Awatar użytkownika
roberT/TANAIS
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2953
Rejestracja: ndz 30 wrz, 2007 21:54
Lokalizacja: TANAIS -Rosja

Post autor: roberT/TANAIS » śr 07 sie, 2013 11:25

zaraz.ktos napisze ze nie typowo krymskie ale CZUBURIEKI. Dobre pozywne a jedne z majlepdzych w sudaku na koncu deptaku po dtronie przeciwnej niz twierdza. wszystkim polecam
Nalyvajmo, brattia Kryshtalevi chashi, Shchob shabli ne braly, Shchob kuli mynaly Golivon'ky nashi!
pozdrawiam robert

SKYPE: robert.tanais

hackmaniak
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 18
Rejestracja: ndz 09 lip, 2006 18:39

Post autor: hackmaniak » ndz 18 sie, 2013 19:05

A coś wegetariańskiego? :)

art72
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 95
Rejestracja: pt 27 sie, 2010 13:44

Post autor: art72 » ndz 18 sie, 2013 22:43

sałatki z bakłażanów na kilkanaście sposobów choćby :) na wielu bazarach mają ich od groma. Dostaniesz do spróbowania, posmakujesz i wybierasz co ci pasuje :)
No i oczywiście gotowana kukurydza :)

bialyzibi
Okręgowy Sekretarz
Okręgowy Sekretarz
Posty: 31
Rejestracja: ndz 09 maja, 2010 16:17
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: bialyzibi » wt 20 sie, 2013 19:14

Na Aj -Petri u Tatarów jedliśmy : pielmieni... małe pierożki z miesem , podawane z pieprzem i masłem., bliny z mięsem, łagman, to zupa miesno -warzywna z domowym makaronem..szaszłyk barani, Czeburiak, to rodzaj naleśnika pieczonego w głebokim tłuszczu z bardzo delikatnego , wałkowanego wielokrotie ciasta, wypełnionego miesem, serem... czy czym się chce , lepioszka, chleb wypiekany w piecu podawany do wszelkiego rodzaju potraw na Krymie., zapiekane mieso wołowe z ogromną ilością warzyw. i wiele innych. Wszystko bardzo smaczne.
Obejrzeć można w moim filmiku

ODPOWIEDZ