POCIĄG DO TASZKIENTU - GRANICE A WIZY

Podróże po Azji Centralnej
Funia34
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 8
Rejestracja: śr 04 paź, 2006 20:55

POCIę„G DO TASZKIENTU - GRANICE A WIZY

Post autor: Funia34 » sob 24 lut, 2007 17:14

Witam !
Jesteśn=my w trakcie załatwiania wiz do Uzbekistanu. Planujemy podróż pociągiem - z Charkowa lub z Moskwy. Będziemy mieć wizy pobytową uzbecką, tranzytową rosyjską, oraz tranzytową 2-krotną rosyjską. Patrząc jednak na trasę kolei transyberyjskiej (http://www.rosjapl.info/rosja/kolej_tra ... a.php#mapa )
to obydwa te pociągi przekraczjaą granicę z Kazachstanem pomiędzy Kurganem a Omskiem i przejeżdżają przez Pietropawłowsk, a w dalszej trasie raczej chyba też pociąg przejeżdża przez Kazachstan. Czy więc możliwe jest pokonanie tej trasy tam i powrót na wizie kazachskiej tranzytowej 2-krotnej. Będziemy wdzięczni za wszelkie informacje, może ktoś pokonał tę trasę pociągiem
Pozdrawiam
Arla

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA » sob 24 lut, 2007 21:59

...
Ostatnio zmieniony pn 26 lip, 2010 00:52 przez ARTURINGA, łącznie zmieniany 1 raz.

Funia34
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 8
Rejestracja: śr 04 paź, 2006 20:55

Post autor: Funia34 » pn 26 lut, 2007 19:26

Witam !
Czy Pan Wadi jeżeli nie ma nic do powiedzenia na dany temat (zadałam konkretne pytania) mógłby się nie wypowiadać na każdy temat ? A jeżeli chce zareklamować swoją Firmę to niech sam zamieści nowy temat.
Pozdrowienia
Arla

Awatar użytkownika
khan.tengri
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 278
Rejestracja: pn 20 lis, 2006 14:03
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: khan.tengri » wt 27 lut, 2007 10:19

Pociąg z Moskwy do Taszkentu ( #006 ) jedzie przez Samarę, Orenburg, Ilieck a potem w Kazachstanie przez Aktubińsk i Kyzył-Ordę. Pociąg z Charkowa ( #395 ) jedzie przez Saratow (Rosja), Uralsk (NW Kazachstan), Ilieck (znów Rosja) i ponownie wjeżdza do Kazachstanu i jedzie trasą pociągu z Moskwy.

Wiza tranzytowa przez Kazachstan jest ważna 72h, co wystarcza na przejazd każdym z tych pociągów przez ten kraj.

Nie wiem jak Kazachowie traktują wizę tranzytową, gdy dwukrotnie wjeźdza się do Kazachstanu od strony Ukrainy, ale jak jechałem na wizie turystycznej jednokrotnej, to podbijali ją tylko na pierwszej granicy, potem już nie. Można więc sądzić, że z tranzytem jest tak samo.

Awatar użytkownika
lusac
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1265
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 20:08

Post autor: lusac » sob 17 mar, 2007 13:26

ja tez nie mialem tego problemu, ale kiedys czytalem, ze sie czepiali. pozniejsze relacje z kolei byly takie, ze w ogole nie ma problemu. wiec na dwoje babka wrozyla, ale z naciskiem, ze powinno sie udac, bo takie glosy sa swiezsze. powodzenia w kazdym razie. chetnie przeczytamy, czy i jak sie udalo :)

Awatar użytkownika
fijalkowski
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1323
Rejestracja: śr 08 sie, 2007 17:16
Lokalizacja: Sale, Cheshire (United Kingdom)

Post autor: fijalkowski » sob 17 paź, 2009 17:59

Dobra storona o Kazachstanie tutaj znajdzie info o podróży koleją:


www.kazachstan.republika.pl/
Ostatnio zmieniony sob 17 paź, 2009 18:38 przez fijalkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Zdzicha
Kolegialny Registrator
Kolegialny Registrator
Posty: 5
Rejestracja: ndz 02 lis, 2008 14:09

Post autor: Zdzicha » pn 23 lis, 2009 19:53

Jadąc pociągiem do Astany przez Saratow, właśnie tym, który wjeżdża do Kazachstanu dwa razy, nie mieliśmy żadnych problemów z wizą tranzytową, tam jest to normalne. Ale podejrzewam, że jeśli trafi się na kiepskich pograniczników, to mogą robić problemy - jak wszędzie na Wschodzie. Nie mam pojęcia skąd te wiadomości o nieuprzejmościach i przetrząsaniu bagaży - nie spotkałam się z tym.

Żyrafa
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 63
Rejestracja: pt 26 sty, 2007 19:41
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: Żyrafa » sob 05 gru, 2009 17:18

Ja przejeżdżałam przez Kazachstan na wizie jednokrotnej dwa razy :) taka trasa pociągu po prostu, przez Rosję, że przecina Kazachstan raz, by powrócić do Rosji i znowu wjechać do Kazachstanu. Za pierwszym razem od razu wbito mi pieczątkę normalną, wjeżdżając drugi raz do Kazachstanu tylko oglądnięto mój paszport. Trochę się bałam (bo dopiero w pociągu dowiedziałam się o trasie przez Kazachstan), ale od razu współpasażerowie mnie uspokoili, że żadnych problemów nie będzie. I nie było :) tak samo z kontrolą - żadnych problemów, panowie zaglądnęli do mojego plecaka, ale byłam akurat pierwszą osobą w wagonie (a raczej ostatnią), reszty nie sprawdzali zbyt szczegółowo :)
Życie jest podróżą!

Awatar użytkownika
Kristofor&Nemiroffka
Kolegialny Asesor
Kolegialny Asesor
Posty: 112
Rejestracja: ndz 22 maja, 2005 19:07
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Kristofor&Nemiroffka » pt 09 lip, 2010 21:31

Na seat61.com również twierdzą że nie powinno być kłopotu, z naciskiem na "powinno".

Mamy pytanie o pociąg 006 Moskwa - Taszkient - czy w kupiejnych/luksach jest tam klima?? Po latach wycierania plackart w całej Rosji czas na odmianę:) ale nie chcę kupować przysłowiowego kota w worku, skoro bilet wychodzi tyle co samolot...

Dracid
Rzeczywisty Radca Stanu
Rzeczywisty Radca Stanu
Posty: 494
Rejestracja: pn 23 lip, 2012 13:06
Lokalizacja: Polska

Post autor: Dracid » pt 31 maja, 2013 12:54

Odgrzebię temat trochę, ale mam podobne pytanie.

Czy jest tu może ktoś, komu udało się przejechać pociągiem z Uralska w Aktobe? Będę miał jednokrotną kazachską wizę, ale do Kazachstanu wjadę kilka dni wcześniej i w zupełnie innym miejscu. Rosyjską też będę miał, ale chcę ją wykorzystać później po prostu, już po Aktobe. Pytam, bo pociąg Uralsk-Aktobe wjeżdża bowiem w Rosję i z niej wyjeżdża, mając przy tym jedną stację na terytorium FR (Sol-Ileck). Czy tranzytowa wiza rosyjska jest tu potrzebna? W tym roku jadę w tamte strony i pociąg jest najkorzystniejszy, bo jedzie nocą i można zaoszczędzić na hotelu.

Od rana próbuję dodzwonić się na informację w Uralsku i Aktobe i nikt nie podnosi słuchawki, już się poddaję.

Jeśli ktoś jechał tą trasą ostatnio, proszę o sygnał.

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3023
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia » pt 31 maja, 2013 17:45

3 lata temu jechałem pociągiem Ałma Ata-Moskwa (całą trasę). Na wszelki wypadek wyrobiłem sobie rosyjską tranzytówkę 2-krotną, choć w konsulacie (w Ałmacie) sugerowano, że wystarczy jednokrotna. I rzeczywiście, podczas postoju w Sol-Ilecku rosyjska pograniczniczka tylko przejrzała mój paszport i coś tam odnotowała, nie stawiając jednak żadnej pieczątki, nie musiałem też wypełniać karty migracyjnej. Oficjalnie wiza ta została "napoczęta" dopiero przy drugim, już ostatecznym wjeździe do Rosji. Również Kazachowie przy tym tranzytowym wjeździe i wyjeździe z Rosji nic nie stemplowali, dopiero przy ostatecznym wyjeździe z KZ. Inna rzecz, że wizę kazachską też miałem wielokrotną

Dracid
Rzeczywisty Radca Stanu
Rzeczywisty Radca Stanu
Posty: 494
Rejestracja: pn 23 lip, 2012 13:06
Lokalizacja: Polska

Post autor: Dracid » sob 01 cze, 2013 20:55

Dzięki za info, trochę mnie pocieszyło.

Udało mi się znaleźć telefon do pograniczników w Sol-Ilecku i faktycznie pani powiedziała, że jeśli wysiadać z pociągu nie będę, to tranzytowej nie trzeba (a turystycznej ruszać wtedy nie chcę). Po wielu próbach udało mi się dodzwonić po pograniczników kazachskich i tam mi gość powiedział, że "lepiej autobusem".

Wczoraj cały dzień próbowałem się dodzwonić na informację w Aktobe i Uralsku i - mimo łącznie 6 numerów telefonów do obu miast - nikt nie podniósł słuchawki. Będę próbował dalej. Szkoda mi prostu całego dnia na podróż autobusem z Uralska do Aktobe, bo odjeżdża on o 9:00 rano i przyjeżdża koło 20 na miejsce.

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3023
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia » ndz 02 cze, 2013 16:35

Dracid pisze: Po wielu próbach udało mi się dodzwonić po pograniczników kazachskich i tam mi gość powiedział, że "lepiej autobusem".
Wynikałoby z tego, że Kazachowie sugerują posiadanie (w przypadku podróży koleją) wizy 2-krotnej, podcza gdy Rosjanie problemów pewnie robić nie będą.. Cóż, podczas 2-letniego pobytu w KZ też niejednokrotnie odnosiłem wrażenie, że tamtejsze służby graniczne, migracyjne i inee są dużo bardziej upierdliwe, niż rosyjskie czy białoruskie.
Ale widocznie w Azji środkowej to norma. Kilka lat temu pociąg Duszanbe-Moskwa jechał tranzytem przez terytorium Turkmenii, gdyż po prostu tamtędy wiodło jedyne połączenie między dwiema częściami Uzbekistanu. Podczas tego tranzytowego przejazdu przez Turkmenię pociąg nie tylko się tam nie zatrzymywał, ale jeszcze pogranicznicy turkmeńscy chodzili po wagonach, pilnując, by broń Boże nie fotografować z daleko świętego królestwa Turkmenbaszy. Mimo to na taki przejazd potrzebna była wiza tranzytowa
A co do autobusów, to niewykluczone, że poza tym jednym oficjalnym, który znalazłeś w rozkładzie, kursują jeszcze inne, mniej oficjalne. Jeśli tak jest, to zapewne znajdziesz je w pobliżu dworca autobusowego i/lub kolejowego

Dracid
Rzeczywisty Radca Stanu
Rzeczywisty Radca Stanu
Posty: 494
Rejestracja: pn 23 lip, 2012 13:06
Lokalizacja: Polska

Post autor: Dracid » ndz 02 cze, 2013 19:10

pietia pisze:Kilka lat temu pociąg Duszanbe-Moskwa jechał tranzytem przez terytorium Turkmenii, gdyż po prostu tamtędy wiodło jedyne połączenie między dwiema częściami Uzbekistanu.
Dalej tak jeździ i dalej potrzebna jest wiza tranzytowa do Turkmenistanu. Tylko obywatele Tadżykistanu mieć jej nie muszą.

Co do Uralsk-Aktobe, to gdy już dotrę na miejsce, dowiem się, co i jak. Znalazłem rozpiskę służbową pociągów kazachskich i z niej wynika, że tory między Uralskiem i Aktobe w całości należą do Kazachów. Jakoś wiążę z tym nadzieję. A, i jeszcze jedno. Jest potężna różnica w cenach biletów na koleje kazachskie kupionych na pass.rzd.ru i na stronie kazachskich kolei. Ponad dwukrotna (kurs tenge brałem dzisiejszy). Naprawdę tak jest czy to ja dziwnie patrzę? Przykładowo pociąg Mangyshlak (czyli Aktau innymi słowy)-Atyrau w przedziale "obszczim" kosztuje ponad 800 rubli na rzd.ru i niewiele ponad 30 PLN na stronie railways.kz. Ktoś może potwierdzi moje spostrzeżenie?

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3023
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia » pn 03 cze, 2013 08:25

Dracid pisze: pietia napisał/a:
Kilka lat temu pociąg Duszanbe-Moskwa jechał tranzytem przez terytorium Turkmenii, gdyż po prostu tamtędy wiodło jedyne połączenie między dwiema częściami Uzbekistanu.


Dalej tak jeździ i dalej potrzebna jest wiza tranzytowa do Turkmenistanu. Tylko obywatele Tadżykistanu mieć jej nie muszą.
No, niby jęździ, choć Rosjanie co i raz odgrażają się, że przestaną go wpuszczać na swoje terytorium, z uwagi na dokonywaną w nim kontrabandę narkotyków, a także urągający wszelkim normom stan sanitarny wagonów. Ale to już temat na inną opowieść
Dracid pisze:Jest potężna różnica w cenach biletów na koleje kazachskie kupionych na pass.rzd.ru i na stronie kazachskich kolei. Ponad dwukrotna (kurs tenge brałem dzisiejszy). Naprawdę tak jest czy to ja dziwnie patrzę? Przykładowo pociąg Mangyshlak (czyli Aktau innymi słowy)-Atyrau w przedziale "obszczim" kosztuje ponad 800 rubli na rzd.ru i niewiele ponad 30 PLN na stronie railways.kz. Ktoś może potwierdzi moje spostrzeżenie?
Potwierdzam. Bilety na releacje wewnętrzne nie tylko w Kazachstanie, ale też na Białorusi czy Ukrainie, jeśli w ogóle są dostępne przez stronę rosyjskich kolei, to po dużi wy ższych cenach, niż na stronach miejscowych przewoźników czy też w kasie na miejscu. Tu co prawda jest jeszcze taki problem, że przynajmniej kilka lat temu narailways.kz akceptowano jedynie karty kazachstańskich banków, i to tylko kilku; opłata zagranicznymi kartami była niemożliwa. Być może teraz to się zmieniło, może przynajmniej karta z 3DSecure przejdzie. Z kolei z kupowaniem biletu w ostatniej chwili w kasie bym nie rzyykował, akurat w Kazachstanie bilety na pociągi rozchodzą sie dość szybko

Awatar użytkownika
Alberto
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 222
Rejestracja: wt 12 lis, 2013 13:51
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: Alberto » sob 04 sty, 2014 21:34

I TU POWINNA ZNALEŹĆ SIĘ KOLEJNA REKLAMA BIURA WADI.

Obserwuję tą sytuację w wielu tematach.
W mojej ocenie już dawno powienien być zakaz spamowania albo ban

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA » ndz 05 sty, 2014 18:42

Osobiście nie rozumiemy z jakiegoż to akurat powodu? ta reklama miałaby się tu pojawić?

Ale... Złośliwość przyjęta :-)

Temat i trasę znamy akurat dobrze bo jechaliśmy osobiście... co nie znaczy że wiedzą musimy się tu dzielić? czy reklamować?...

PS.
Największe zamieszanie na tym forum i tak robią osoby które... czy legalnie czy nielegalnie, robią dokładnie taki sam biznes jak my tylko... oplują nas anonimowo! Pewnie że tak można! :-)

Awatar użytkownika
Alberto
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 222
Rejestracja: wt 12 lis, 2013 13:51
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: Alberto » pt 10 sty, 2014 09:34

ARTURINGA pisze:Osobiście nie rozumiemy z jakiegoż to akurat powodu? ta reklama miałaby się tu pojawić?
To bardzo proste :) Dlatego, że w temacie liczącym niewiele niż 10 odpowiedzi ta reklama zdążyła się już przewinąć 4 razy. A zawartość umieszczonego przez Ciebie postu to "..."
Temat i trasę znamy akurat dobrze bo jechaliśmy osobiście... co nie znaczy że wiedzą musimy się tu dzielić? czy reklamować?...
Wiedzą nie musicie się dzielić i jak widać w tym temacie nie podzieliliście się - chociaż trasę akurat dobrze znacie - ale zamieściliście 4 posty "..." daliście radę.

Pozdrowienia z wietrznych Pyrzowic

witek99
Kolegialny Sekretarz
Kolegialny Sekretarz
Posty: 70
Rejestracja: ndz 28 sie, 2011 12:16

Post autor: witek99 » pt 10 sty, 2014 12:43

Sądząc po informacji:
Ostatnio zmieniony przez ARTU RINGA Nie 25 Lip, 2010 23:52, w całości zmieniany 1 raz
ARTURINGA wykasował treść swoich odpowiedzi w tym wątku (obecnie admin wycofał taką możliwość).
Można było to zrobić w bardziej eleganckiej formie i nie powstał by nieprzyjemny osad.

ODPOWIEDZ