Strona 1 z 3

Jak pisaę‡ na komputerze cyrylicę…?

: czw 10 mar, 2005 10:36
autor: Szulik
Najprostszym sposobem na napisanie paru zdań cyrylicą jest wykorzystanie strony: http://www.megapolis.org/klava.html, na której można wprowadzać tekst klikając myszką w odpowiednie bukwy. Napisany tekst wystarczy zaznaczyć, prawy "klik", "Kopiuj" i wklejamy do dokumentu, czy też forum.


=======================================================
Drugi sposób polega na isntalacji rosyjskiego układu klawiatury w komputerze. dzięki temu będziemy mogli pisać cyrylicą za pomocą naszej klawiatury. Jednak zalecane jest posiadanie klawiatury z nadrukowanymi bukwami.


Włączenie obsługi cyrylicy na komputerze jest zadaniem prostym. W najgorszym przypadku przyda nam się płyta instalacyjna z naszym systemem operacyjnym.

W WinXP należy:
Wejść do Panelu Sterowania, wybrać opcję "Opcje regionalne i jezykowe", następnie wchodzimy do zakładki "Języki", gdzie klikamy na przycisk "Szczegóły" i już znajdujemy się w miejscu gdzie możemy dodawać różne układy klawiatury. Na dole okienka mamy dwa przyciski: "Pasek języka", "Ustawienia klawiszy".Dzięki nim można ustawić sposób przełączania pomiędzy polskim i rosyjskim układem klawiatury, a także ustawić czy na pasku zadań ma wyświetlać się menu wyboru układu.

Powyższy mini-tutorial napisałem w oparciu o rosyjskiego Windowsa stąd mogą wynikać pewne różnice w nazewnictwie niektórych funckji.


Dla Win98/Me:

1. Kliknij przycisk Start, wybierz polecenie Ustawienia, a następnie kliknij Panel sterowania.
2. W oknie Panel sterowania kliknij Dodaj/Usuń programy.
3. W oknie dialogowym Właściwości: Dodaj/Usuń programy wybierz Instalator systemu Windows.
4. W liście Składniki wybierz Obsługa wielu języków i naciśnij Szczegóły.
5. W oknie dialogowym Obsługa wielu języków w liście Składniki wybierz Cyrylica.
6. Naciśnij OK.
7. System poprosi o włożenie płyty instalacyjnej Windows 98. Następnie należy zrestartować komputer.

Następnie należy dodać język i układ klawiatury

1. W oknie Panel sterowania kliknij Klawiatura.
2. W oknie dialogowym Właściwości: Klawiatura wybierz Język.
3. Jeśli w polu Zainstalowanie języki... znajdują się dwa języki – lepiej zostawić jeden. Kliknij język, który jest niepotrzebny (np. angielski – polski układ klawiatury obsługuje wszystkie znaki dostępne w angielskim zestawie znaków [Moja uwaga – jak chcesz to wykasuj ją]), a następnie kliknij przycisk Usuń.
4. Następnie kliknij przycisk Dodaj.
5. W oknie dialogowym Dodaj język wybierz Język Rosyjski.
6. Proponujemy też wybrać w polu Przełącznik języków sposób przełączenia przez Ctrl+Shift (lub Alt+Shift), oraz zaznaczyć opcję Włączaj wskaźnik na pasku zadań.
7. System poprosi o włożenie płyty Windows 98, następnie należy zrestartować komputer .

Po uruchomieniu komputera możecie pisać po rosyjsku, przełączając z łacińskiej (polskiej) czcionki na rosyjską przez jednocześnie naciśnięcie kombinacji klawiszy Ctrl+Shift (lub Alt+Shift).

Ta instrukcja pochodzi ze strony www.rosjanin.pl



Akcpetowalne jest także pisanie po rosyjsku alfabetem łacińskim Np. Vtornik

cyrylica

: czw 10 mar, 2005 23:25
autor: perfecus
Witam! Jezeli dodaliśmy już język rosyjski, to możemy również korzystać w WIN XP z : Wszystkie programy>akcesoria>ułatwienia dostępu>klawiatura ekranowa. Na niej możemy wszystko napisać, jeżeli nie mamy klawiatury rosyjskiej.

: ndz 05 cze, 2005 15:28
autor: Gość
Pomaga zainstalowanie tego czegoś:

http://www.geocities.com/fontboard/cyrinst.html

:) Wygodniej się pisze, nie trzeba pamiętać całego układu klawiatury :)

: ndz 19 cze, 2005 20:03
autor: Tomek
Jest moze jakis program do nauki bezwzrokowego pisania? Rosyjski odpowiednik 'Mistrza Klawiatury'? Bede wdzieczny za info :D

: ndz 19 cze, 2005 20:12
autor: Szulik
Jest moze jakis program do nauki bezwzrokowego pisania? Rosyjski odpowiednik 'Mistrza Klawiatury'? Bede wdzieczny za info
Najpopularniejszy jest chyba program "Solo na klaviatiriue" http://www.ergosolo.ru/ ale jest on chyba płatny.

Ponoć niezły i darmowy jest ten: http://stamina.ru/

Jak ci te dwa nie pasują to daj znać podam resztę.

: pn 03 paź, 2005 21:09
autor: Gość
najlepszy jest na www.translit.ru
pol'zuites' :)

: pn 03 paź, 2005 21:10
autor: evechka
to byłąm właśnie ja :P

: śr 03 maja, 2006 15:40
autor: Jedi
Mam problem z tym całym programem klawa - na stronie jest podane, że literki ju, miekkik znak itp. tworzy się przez sekwencję ctrl+9 lub +0 ale u mnie to nie działa. Na stronie jest jakiś błąd. Więc jak uzyskac litery jo, twardy i miekki znak, cz?

: sob 06 maja, 2006 22:22
autor: Jedi
Nikt nie wie? Nikt mi nie pomorze? :? :? :(

: sob 13 maja, 2006 20:15
autor: Gość
MI najlepiej korzysta sie z programu Cifrica ktory dostepny jest na niniejszej stronie http://www.rosjapl.info/jezyk/cyrylica.rar - wpisujemy tekst łacinka a w dolnym okienku wyskakuje nam ten sam tekst cyrylica (trezba chociaz troche znac zasady transkrypcji). Potem metoda kopiuj-wklej i po sprawie :D

: wt 20 cze, 2006 11:42
autor: Gość

: wt 18 lip, 2006 10:48
autor: kitty
Anonymous pisze:najlepszy jest na www.translit.ru
pol'zuites' :)
Zgadzam się w zupełności,to najlepszy i najszybszy sposób na pisanie po rosyjsku:)

Pozdrawiam słonecznie,

Ps.Przy okazji witam wszystkich!!

: śr 26 lip, 2006 12:41
autor: pyctam1
naciskasz ikonę windows+U i włączasz klawiaturę ekranową. A wcześniej w opcjach regionalnych dodajesz j. rosyjski. To najprostsza metoda

: śr 26 lip, 2006 19:18
autor: nukaft
mam problem.. malutki.. mianowicie, gdy chcę wpisać opis (na gg) lub wyszukać osobę (w skype) z kovla to zamiast ковель mam jakieś ё,й,é,ö,ó,ę,ĺ,í,ă,ř,ů,ç,ô,ű,â,ŕ,ď,đ,î,ë,ä,ń,ě,č,ň,ü.. o co kaman??

: sob 16 wrz, 2006 12:39
autor: Pao
ja też mam problem
w Win98 w ustawieniach klawiatury po wybraniu rosyjskiego i zatwierdzeniu wyboru jaką scieżkę musze wybrać po włożeniu płyty z Windą?

: pt 03 lis, 2006 18:27
autor: irek
Proponuję stronkę www.foray.boo.pl jest tam klawiatura z cyrylicą w windowsie. Super. Polecam.

: czw 09 lis, 2006 22:50
autor: viki_2004
http://mail.ru/kb/index.h...de=2&savemode=0 , ja korzystam z tego linku, na którym znajduje się rosyjka klawiatura. Pisze tam, póżniej kopiuje napisany tekst i już, tak chyba bedzie najprościej!

: pn 13 lis, 2006 18:25
autor: radouss
Witam!
Mam taki problem- skanuje rosyjska ksiazke programem ABBYY FineReader 7.0 Professional, ktory rozpoznaje cyrylice i nie ma z tym problemu, natomiast problem pojawia sie gdy chce ten juz rozpoznany teks zapisac w Wordzie - wtedy pojawiaja sie kwadraciki, a gdy chce przekopiowac z FinerReader do Worda recznie to pojawia sie komunikat -
"Aktualna wersja nie obsługuje kopiowania tekstu pisanego cyrylicą do schowka." Dodalem rosyjska klawiature i uklad (rosyjski maszynistki) i nic nie pomaga, w wordzie dodalem rosyjski a takze wgralem czcionke rosyjska i nadal nic. Jezeli kopiuje ze strony internetowej z tekstem rosyjskim to nie ma problem, wklejam do worda i odczytuje cyrylice natomiast z FineReadera nie chce i nie wiem czemu.

: pn 13 lis, 2006 18:42
autor: mlody78
miałem ten sam problem...
szczerze powiem nie pamiętam jak go rozwiązałem...poszukałem w necie...
zaznaczam, że nie pamiętam rozwiązania, ale może to było to i pomoże http://download.abbyy.com/addlang/build ... anguage=pl

: pn 13 lis, 2006 19:16
autor: radouss
to niestety tez nie pomoglo :(
jesli bys sobie przypomnial byłbym wdzięczny gdyz bardzo potrzebuje tej funkcji.
ja szukalem w necie ale nic narazie to nie dalo.

: pn 13 lis, 2006 20:06
autor: mlody78
radouss, wysłałem Ci info na mail...
tylko trzeba mieć AFR 8.0 może coś podobnego znajdziesz dla 7.0...albo "skombinujesz" sobie 8.0

Re: Jak pisaę‡ na komputerze cyrylicę…?

: ndz 07 sty, 2007 13:04
autor: Pozi
Szulik pisze:Jednak zalecane jest posiadanie klawiatury z nadrukowanymi bukwami
Gdzie mozna cos takiego kupic?
Przykladowo w Wawie?

: ndz 04 lut, 2007 22:26
autor: Adam(PWT_PL)
nukaft pisze:mam problem.. malutki.. mianowicie, gdy chcę wpisać opis (na gg) lub wyszukać osobę (w skype) z kovla to zamiast ковель mam jakieś ё,й,é,ö,ó,ę,ĺ,í,ă,ř,ů,ç,ô,ű,â,ŕ,ď,đ,î,ë,ä,ń,ě,č,ň,ü.. o co kaman??

Witam - mam podobny problem z programem "Cyrylica" - jak próbuje przekopiować to co jest w dolnym oknie nagisane bukfami - to powstaje coś takiego ё,й,é,ö,ó,ę,ĺ,í,ă,ř,ů,ç,ô,ű,â,ŕ,ď,đ,î,ë,ä,ń,ě,č,ň,ü- Jak to można poprawić aby działało poprawnie? Może ktoś pomóc?

: pn 05 lut, 2007 15:22
autor: kuźmicz
Co do klawiatur to w Białymstoku można było je dostac w simtechu, jak jest teraz to niewiem. Ale jak komuś będzie bardzo potrzebne to moge wypytać (jest u mnie w rodzinie trochę filologów i tłumaczy)

: pn 05 lut, 2007 15:27
autor: mlody78
Adam(PWT_PL), może ten temat coś wyjaśni...

a klawiatury dostępne sa na allegro...na giełdzie komputerowej w W-wie...itp...

: wt 06 lut, 2007 14:12
autor: skarbnikow
Ja polecam program Microsoft Keyboard Layout Creator. Można sobie w nim stworzyć własną konfigurację klawiatury.

Ja osobiście zrobiłem sobie "fonetyczną" - a więc pod polskimi literami mam odpowiednie fonetycznie litery rosyjskie a te bardziej wyszukane w kombinacji z alt. np.
ё - alt+o
е - alt+e
ю - alt+u
ч - alt+c

itd.

Chociaż np. chcąc napisać rosyjskie 's' odruchowo naciskam klawisz 'c' - ale przyjąłem taką konwencję i tego nie zmienie. Jedyne co może jeszcze zmienię to to że е będzie pod e zaś to э będzie w kombinacji z alt. Też jest to dla mnie bardziej intuicyjne.

: wt 06 lut, 2007 18:25
autor: Irena Wysocka
mlody78, Witam! Mam pytanie. Kupilam klawiature z cyrylica. Nie umiem poslugiwac sie nia / brakuje mi znakow np. nie wiem gdzie sa znaki interpunkcyjne/ nie sa zaznaczone/. Nie bylo instrukcji i stad ten klopot. Moze ktos wie i mi udzieli rady. Pozdrawiam .

: wt 06 lut, 2007 21:01
autor: mlody78
Irena Wysocka, hmm...dziwne..na mojej są chociaż znaczka "$" nie mogę się doszukać....

może ten obrazek Ci pomoże...dla cyrylicy pod uwagę bieżemy te znaczki znajdujące się po prawej stronie klawisza...7+Shift = ?...itd

Obrazek

: śr 07 lut, 2007 15:20
autor: Sonia
Tomek pisze:Jest moze jakis program do nauki bezwzrokowego pisania? Rosyjski odpowiednik 'Mistrza Klawiatury'? Bede wdzieczny za info :D
A istnieje może jakiś Ukraiński odpowiednik 'Mistrza Klawiatury'?

: pn 05 mar, 2007 01:59
autor: prnjavor
Anonymous pisze:MI najlepiej korzysta sie z programu Cifrica. Potem metoda kopiuj-wklej i po sprawie :D
Ale po wklejeniu w Worda wyskakują "krzaczki" :( Jak to zlikwidować? Pozdrawiam