Uwaga na Poczte Rosji
- Moskwa2007
- Tajny Radca
Uwaga na Poczte Rosji
Chcialbym przestrzec wszystkich, ktorzy maja zamiar wyslac cokolwiek do Rosji za posrednictwem Poczty Rosji. Moj list polecony z Wawy do Moskwy idzie juz 1,5 miesiaca i adresat nadal go nie otrzymal ... Oficjalna wersja [ uzyskana bezposrednio od milej Pani na infoliniii poczty rosyjskiej ] mowi o przetrzymaniu korespondencji przez clo ale jak sami rozumiecie co ma wspolnego clo z korespondencja ... Mysle, ze mamy raczej do czynienia z powrotem do starych praktyk kontrolowania korespondencji przychodzacej z zagranicy przez spadkobiercow KGB, w tym przypadku FSB i stad takie opoznienie !
- MorgothV8
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
List/Pocztówka z Workuty do Mińska w Polsce - 8 dni - moim zdaniem czas baaardzo wporządku.
Od wrzucenia do skrzynki do dostarczenia w Polsce do skrzynki.
Więc jak widać to zależy....
Były Polarnik na Polskiej Stacji Polarnej "Hornsund"
Teraz programista na swoim
Fuji GSW, Pentax 67, Nikon F4, FM2, D3, D3200 FS + cała szklarnia
Teraz programista na swoim
Fuji GSW, Pentax 67, Nikon F4, FM2, D3, D3200 FS + cała szklarnia
Całkiem fajnie, ale to chyba nie miejsce na tego typu posty, lepiej to wrzucić na podforum podróży po Rosji, żeby ewentualni podróżnicy wiedzieli co i jak.
----
Mój rekord tempa wędrówki przesyłki pocztowej (widokówki) to sześć tygodni.
Wędrowała ona do Polski z mafijnego kraiku pod nazwą Czarnogóra. Spojrzałem na datę stempla - przybito ją dwa tygodnie po tym, jak wrzuciłem ją do skrzynki. Nota bene na głównej (i jedynej) poczcie w "historycznej stolicy" tego kraiku. Pozostały miesiąc pokonywała zawiłości geomorfologii Europy.
----
Mój rekord tempa wędrówki przesyłki pocztowej (widokówki) to sześć tygodni.
Wędrowała ona do Polski z mafijnego kraiku pod nazwą Czarnogóra. Spojrzałem na datę stempla - przybito ją dwa tygodnie po tym, jak wrzuciłem ją do skrzynki. Nota bene na głównej (i jedynej) poczcie w "historycznej stolicy" tego kraiku. Pozostały miesiąc pokonywała zawiłości geomorfologii Europy.
Dopóki nie zacząłem korzystać z internetu, nie podejrzewałem, że na świecie żyje tylu idiotów - Stanisław Lem
- Moskwa2007
- Tajny Radca
W ta strone : Rosja - Polska przesylki faktycznie wedruja znaaacznie szybciej [ do 14 dni ]. Widocznie te nie sa kontrolowane ...MorgothV8 pisze:List/Pocztówka z Workuty do Mińska w Polsce - 8 dni - moim zdaniem czas baaardzo wporządku.
Ja mieszkałam trochę w Rosji i szły te listy różniście, w różne strony. O przygodach z Pocztą Rosji mogłabym książkę napisać. Gdy wysyłałam coś w grubszej kopercie, to musiałam pakować dopiero na poczcie, bo pani w okienku sprawdzała zawartość. A gdy dostawałam paczki z gazetami, to zawsze w takiej postaci: podarty karton i gazety w worku pocztowym, zawsze sporo lżejsze, niż waga w momencie nadania. Dostawałam szału, ale na poczcie nie rozumieli, o co mi chodzi. Takaja żizn.
Poza tym oni te wszystkie paczki chyba na jednym stole rozbebeszają i potem nie pamiętają, co w której było, bo koleżanka dostała w paczce z Niemiec oprócz płaszcza zimowego również ręcznik, którego jej mama wcale nie wysyłała
.
Poza tym oni te wszystkie paczki chyba na jednym stole rozbebeszają i potem nie pamiętają, co w której było, bo koleżanka dostała w paczce z Niemiec oprócz płaszcza zimowego również ręcznik, którego jej mama wcale nie wysyłała

-
- Radca Stanu
Cóż,ja również nie mam większych pretensji pod adresem rosyjskiej poczty.No może fakt,że w Workucie dysponowali tylko jednym rodzajem pocztówek (taka z różami,na imieniny,urodziny,ale nie z wyjazdu turystycznego).Wszystkie wysłane doszły.Jako ciekawostkę mogę podać to,że pocztówka z Workuty doszła do Lwowa kilka dni wcześniej niż pocztówka wysłana z Moskwy 

Dziś problem pocztowych przesyłek poruszyła TV Centr. Otóż jest on znany od grudnia zeszłego roku, a jego rozwiązanie ma nastąpić za kilka tygodni. Okazuje się, że w ostatnich miesiącach mieliśmy do czynienia w Rosji z boomem zagranicznych zakupów internetowych, co znacząco zwiększyło liczbę przesyłek pocztowych. W całej Federacji Rosyjskiej jest 12 punktów celno-pocztowych, lecz logistykę mają tak 'dopracowaną', że 80% ruchu idzie przez Moskwę. Wprowadzono tam teraz czterozmianowy system pracy, zatrudniono więcej osób.....mówią, że będzie lepiej:)
- khan.tengri
- Radca Kolegialny
- Kontakt:
W 2004 w lipcu wysłałem z Moskwy trochę pocztówek do Polski. Gdy po ponad 3 tygodniach wróciłem do Polski żadna nie doszła. Po miesiącu o nich zapomniałem. I jakież było moje zdziwienie, gdy 45 dnia od wysłania dostałem sms-a od znajomego z podziękowaniami za kartkę z Rosji (potem okazało się że doszły wszystkie) 

- Moskwa2007
- Tajny Radca
A moj juz idzie prawie 2 miesiace i ciagle w drodze ...ARTURINGA pisze:23.Marca został wysłany Polecony-Priorytet z Pitera do Bielska...
Według znaków i gwiazd na niebie (i info po numerze przesyłki!) jest w Polsce i po świętach go dostaniemy
NIE NARZEKAM gdyby nie święta 7-10 dni? może by było?
1-2 kwietnia już był w Polsce na Sortowni w Warszawce

Dzisiaj 06.04.2010 doszedł!!! gdyby nie święta byłby pewnie szybciej!23.Marca został wysłany Polecony-Priorytet z Pitera do Bielska...
Według znaków i gwiazd na niebie (i info po numerze przesyłki!) jest w Polsce i po świętach go dostaniemy
NIE NARZEKAM gdyby nie święta 7-10 dni? może by było?
1-2 kwietnia już był w Polsce na Sortowni w Warszawce
JEST OK!
ps.
Nawet z Adresem tak napisanym ze.... ale doszedł!
-
- Radca Kolegialny
- Moskwa2007
- Tajny Radca
-
- Sekretarz Senacki
- roberT/TANAIS
- Kanclerz
Międzynarodowe przesyłki kurierskie do tanich nie należą. Owszem dostarczane są szybko w zależności od odległości 1-3 dni ale za to się płaci. Średnio przesyłka dokumentowa to koszt około 300 pln za same dokumenty. Zwykła poczta pobiera mało ale za to list dojdzie wtedy kiedy będzie musiał.
Nalyvajmo, brattia Kryshtalevi chashi, Shchob shabli ne braly, Shchob kuli mynaly Golivon'ky nashi!
pozdrawiam robert
pozdrawiam robert
-
- Radca Kolegialny
Uwaga na Poczte Rosji
Witam.
3 listy do Kaliningradu. Styczeń, luty 2021:
List polecony o masie 1kg, z 27go stycznia 2021 r.,szedł 29 dni. Warszawa- Moskwa -Petetsburg i znowu Moskwa. Stąd do Kaliningradu. A najśmieszniejsze, że , dystans ode mnie wynosił 60 km.
List polecony o masie do 50 g szedł 16 dni. Ponownie dystans 60 km.
List zwykły z kartą bankomatową szedł 20 dni.
Pozdrawiam serdecznie.
3 listy do Kaliningradu. Styczeń, luty 2021:
List polecony o masie 1kg, z 27go stycznia 2021 r.,szedł 29 dni. Warszawa- Moskwa -Petetsburg i znowu Moskwa. Stąd do Kaliningradu. A najśmieszniejsze, że , dystans ode mnie wynosił 60 km.
List polecony o masie do 50 g szedł 16 dni. Ponownie dystans 60 km.
List zwykły z kartą bankomatową szedł 20 dni.
Pozdrawiam serdecznie.
Uwaga na Poczte Rosji
Zamawiałem na początku grudnia paczkę z Petersburga (płyty winylowe), dotarły po prawie dwóch miesiącach, bez kilku dni.
Niech nam żyje Towarzysz Stalin,On usta słodsze ma od malin.
!!! LEOPOLIS SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE !!!
Uwaga na Poczte Rosji
A najdziwniejsze, że wszystkie trzy listy doszły w ten sam dzień.
Ale nie jest tak strasznie, miałem informację o kontroli celnej, a list zawierał m. in. witaminy i ruble, czyli coś, czego wysyłać nie można.
Wszystko dotarło i to w świetnym stanie.
List jednak zrobił kilka tysięcy kilometrów, a ja z okna widzę rosyjski las i listy miały do pokonania 60 km.
Ostatnio wysłałem zwykły list spod Luxemburga, z Niemiec. Napiszę, ile szedł 1400 km, do Kaliningradu.
Jeśli dojdzie, hihi.
Ale nie jest tak strasznie, miałem informację o kontroli celnej, a list zawierał m. in. witaminy i ruble, czyli coś, czego wysyłać nie można.
Wszystko dotarło i to w świetnym stanie.
List jednak zrobił kilka tysięcy kilometrów, a ja z okna widzę rosyjski las i listy miały do pokonania 60 km.
Ostatnio wysłałem zwykły list spod Luxemburga, z Niemiec. Napiszę, ile szedł 1400 km, do Kaliningradu.
Jeśli dojdzie, hihi.