Alkohol z Ukrainy
Alkohol z Ukrainy
Chciałbym legalnie sprowadzić na własny użytek (wesele) 40 butelek półlitrowych Nemiroffa. W Polsce jest strasznie drogi, dlatego biore pod uwage tylko import. Pytanie, jak to zrobic? Gdzie pytac? Ile to moze kosztowac? Ma ktos podobne doswiadczenia?
Trzeba uzyskać licencje na import alkoholu, bardzo trudna sprawa. Teoretycznie, jeżeli już mamy licencje to trzeba będzie od tego alkoholu zapłacić wysokie cło i jeszcze wyższą akcyzę. Wyjdzie niewiele taniej niż w polskim sklepie.
Mnie osobiście Nemiroff nie podchodzi, to pszeniczna vodka a ja wolę jęczmienne lub żytnie. Polecam Finlandię mój absolutny nr1 na świecie. No i do tego Nemiroff jest filtrowany na węglu drzewnym z brzozy, zostaje taki posmak. Ze wschodnich wódek polecam rosyjskie, są lepsze od ukraińskich. Moje ulubione to Russkij Standart, Veczernyj Arbat, Imperatorskaja, Stolichnaja Elit, Russkij Brilliant.
Mnie osobiście Nemiroff nie podchodzi, to pszeniczna vodka a ja wolę jęczmienne lub żytnie. Polecam Finlandię mój absolutny nr1 na świecie. No i do tego Nemiroff jest filtrowany na węglu drzewnym z brzozy, zostaje taki posmak. Ze wschodnich wódek polecam rosyjskie, są lepsze od ukraińskich. Moje ulubione to Russkij Standart, Veczernyj Arbat, Imperatorskaja, Stolichnaja Elit, Russkij Brilliant.
-
- Radca Stanu
Гы.....!bvnor pisze:Trzeba uzyskać licencje na import alkoholu, bardzo trudna sprawa. Teoretycznie, jeżeli już mamy licencje to trzeba będzie od tego alkoholu zapłacić wysokie cło i jeszcze wyższą akcyzę. Wyjdzie niewiele taniej niż w polskim sklepie.

wez narzeczona i jedzcie i poproscie celnikow jakos,ja na urodziny przewiozlem raz 7litrow tylko trzeba ladnie prosic i jakos to potwierdzic ze sie zenicie.nie gwarantuje ze sie uda ale ja bym sprubowal.jakims autobusem nawet jechac a nawet jak bedzie lipa to ludzie wam wezma jak uslysza o weselu i jesli z daleka jestescie.
-
- Kolegialny Registrator
jak zdobyę licencję na import alkoholu z Ukrainy
bvnor pisze:Trzeba uzyskać licencje na import alkoholu, bardzo trudna sprawa. Teoretycznie, jeżeli już mamy licencje to trzeba będzie od tego alkoholu zapłacić wysokie cło i jeszcze wyższą akcyzę. Wyjdzie niewiele taniej niż w polskim sklepie.
-
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
wywieźć to możesz dużo, ale postaw pytanie ile wwieźć pozwoli Polska Służba celna chyba, że tę stronę masz uregulowanaLitwik pisze:Ile alkoholu, papierosów oraz paliwa mogę legalnie wywieźć z Ukrainy do Polski w czasie powrotu z "wakacji" ?

na stronach izby celnej znajdziesz aktualne informacje.
NA forum tez się przewijało.
- fijalkowski
- Rzeczywisty Tajny Radca