próba cyrylicy

To jest forum testowe. Tu możesz sprawdzać działanie forum i jego opcji. W tym forum lądują także posty skasowane z innych for.
Szulik
Administrator
Posty: 1883
Rejestracja: czw 03 mar, 2005 23:53
Lokalizacja: Kraków

próba cyrylicy

Post autor: Szulik » pt 04 mar, 2005 15:35

йцукенгшщзхъфывапролдячсмитьбю.

Burak

моя

Post autor: Burak » pt 04 mar, 2005 21:32

ропыоп ыфвопа фыа :lol:

Nadieżda
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 11
Rejestracja: pn 07 mar, 2005 19:39
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: Nadieżda » pn 07 mar, 2005 19:56

a ja mam może głupie pytanie, ale skąd mogę wziąć cyrylicę? Cchciałabym sobier ją zainstalować na kompie, ale nie mogę znaleźć...
i jak mam jej uzywac tu na forum?

Szulik
Administrator
Posty: 1883
Rejestracja: czw 03 mar, 2005 23:53
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Szulik » pn 07 mar, 2005 22:43

a jaką masz wersję windowsa?
Generalnie cała operacja instalacji cyrylicy sprowadza się do dodania rosyjskiego układu klawiatury.
Mam rosyjskiego Windowsa więc nie powiem ci dokładnych nazw funkcji po polsku. Wejdź w Panel sterowania, "jezyk i ustawienia regionalne" (jakoś tak). Tam zakładka "języki" i tam dodajesz.
To jest opis do Windowsa XP, w wcześniejszych wersjach powinno być podobnie. Jak sobie nie poradzisz to pisz.

Nadieżda
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 11
Rejestracja: pn 07 mar, 2005 19:39
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: Nadieżda » wt 08 mar, 2005 11:10

Спосибо!
Już mam, ale zanim się nauczę choć trochę ;-) .... :roll: :wink:

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » pt 10 cze, 2005 14:36

Szulik pisze:Mam rosyjskiego Windowsa
serio? to już polski ci nie wystarcza? a może na rosyjskiego masz licencję? ))
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Szulik
Administrator
Posty: 1883
Rejestracja: czw 03 mar, 2005 23:53
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Szulik » pt 10 cze, 2005 16:25

serio? to już polski ci nie wystarcza? a może na rosyjskiego masz licencję? ))
W polskim windowsie część rosyjskich programów się sypie. Dotyczy to także sytuacji odwrotnej, na rosyjskim czasem się sypią polskie litery.
Ale mniejszym złem jest brak ą w polskim zdaniu niż znaki zapytania ze wszytskich liter po rosyjsku.

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » pt 10 cze, 2005 16:41

tak myślałem, że to dlatego...mam podobne problemy jak gadam przez komunikatory z ludźmi ze wschodu...czasem muszę dokonywac cudów by zamiast ???? były literki...
a swoją drogą kto im kazał wymyślać tyle różnych sposobów kodowania cyrylicy!?!?!?!??
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Szulik
Administrator
Posty: 1883
Rejestracja: czw 03 mar, 2005 23:53
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Szulik » pt 10 cze, 2005 16:45

a swoją drogą kto im kazał wymyślać tyle różnych sposobów kodowania cyrylicy!?!?!?!??
To są problemy wdrażania systemów komputerowych. Pewne standardy rozwijały się równolegle.
Z językami centralnoeuropejskimi też jest pomieszane. Standard kodowania maili to Windows-cos tam, a stron www to iso-cos tam.
a może na rosyjskiego masz licencję? ))
Licencje na Windowsa są równoważne poziomo, tzn. kupują polskiego możesz zamioenić na rosyjskigo. Wyjątkiem jest język chiński ale nie jestem pewien.

Gość

Post autor: Gość » pt 10 cze, 2005 22:01

ojoj, dlaczego rosyjskie literki są w innych miejscach niż polskie:S ale i tak fajnie że w końcu zadziałało:) a miejsc się jakoś naucze, najwyżej sobie podopisuje cyrylicę na klawiszach:) A tak w ogóle bardzo fajna stronka, pomoga mi w nauce na egzaminy wstępne za co bardzo ładnie dziękuję:)

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » sob 11 cze, 2005 14:45

ja też zaczynałem od malowania rosyjskich literek na klawiaturze..ale za szybko się ścierały.
proponuję kupić klawiaturę uniwersalną, z cyrylicą napisaną innym kolorem...
koszt na giełdzie komputerowej w W-wie 25-30 zł. lub zakupić na allegro, ale tam ciut drożej
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Awatar użytkownika
Ojuwkijsjikw
Rzeczywisty Radca Stanu
Rzeczywisty Radca Stanu
Posty: 412
Rejestracja: wt 05 kwie, 2005 19:13

Post autor: Ojuwkijsjikw » sob 11 cze, 2005 18:26

Jeżeli już domalować litery rosyjskiej cyrylicy, to najlepiej później przetrzeć klawisze lakierem, najlepiej bezbarwnym i wtedy juz jest na wieki :) .
Pozdrowienia.

oxygene
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 14
Rejestracja: śr 22 cze, 2005 21:01
Lokalizacja: Polska

Post autor: oxygene » śr 22 cze, 2005 22:23

Polecam kupienie naklejek na klawisze na Allegro. Są bardzo dobrej jakości, nie ścierają się i niezle prezentują. Serdecznie polecam.

Awatar użytkownika
zajonc
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 95
Rejestracja: sob 09 lip, 2005 01:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: zajonc » ndz 10 lip, 2005 14:40

Đîńńč˙

czemu tak dziwnie sie wyswietla ?? :/

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » pn 11 lip, 2005 00:00

zajonc pisze:Đîńńč˙

czemu tak dziwnie sie wyswietla ?? :/
są różne kodowania cyrylicy:
koi8
win
dos
win-2
koi8-2

w Internet Explorer jeśli rosyjskie strony są wyświetlane nie prawidłowo należy wejśśc w Widok -> Kodowanie i "odnaleźć" odpowiednie kodowanie strony
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Awatar użytkownika
zajonc
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 95
Rejestracja: sob 09 lip, 2005 01:38
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: zajonc » pn 11 lip, 2005 00:23

ńďŕńčáŕ Ěëîäű78

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » pn 11 lip, 2005 08:35

zajonc pisze:ńďŕńčáŕ Ěëîäű78
ale i tak dziwne..bo to co napisałeś(aś) (przepraszam ale płci nie znam) nie wyświetla mi się na forum prawidłowo..zmiana kodowań strony nie pomogła...
przesłałem sobie ten tekst na mail rosyjski i tam mi dopiero odkodowało...
hmm...

P.S. spasibo piszemy przez "o" na końcu :wink:
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Ве&am

Post autor: Ве&am » pt 14 paź, 2005 11:08

Приветик!!!!!!!! Вы чо совсем оборзелиб что ли,,,,, Так трудно что ли писать по русски???

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » pt 14 paź, 2005 11:27

Ве&am pisze:Приветик!!!!!!!! Вы чо совсем оборзелиб что ли,,,,, Так трудно что ли писать по русски???
wy o czym??? bo jakoś nie rozumiem...
rozwiązujemy sobie tu różne problemy...związane raczej z odkodowywaniem cyrylicy a nie z pisaniem po rosyjsku..od tego jest dział "Język Rosyjski i Ukraiński"...
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Awatar użytkownika
Miszania
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 169
Rejestracja: ndz 07 sie, 2005 19:51

Post autor: Miszania » pt 14 paź, 2005 12:04

Szulik - mam taki program "Klawa" - translator automatyczny, jezeli chcesz to ja cie wyszle, a ty go udostępnisz na stronie i nie będzie problemów z cyrilicą, czyli nie trzeba będzie uczyć się nowej klawiatury

Awatar użytkownika
Miszania
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 169
Rejestracja: ndz 07 sie, 2005 19:51

Post autor: Miszania » wt 18 paź, 2005 08:28

Szulik!! dotasłeś?? próbowałeś??

Szulik
Administrator
Posty: 1883
Rejestracja: czw 03 mar, 2005 23:53
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Szulik » wt 18 paź, 2005 13:10

Szulik!! dotasłeś?? próbowałeś??
Dostałem, ale nie mam możliwości wypróbowania. Dodałem też na stronę ten opis. W tym samym czasie dostałem maila z podobną instrukcją więc są dwie opisane.

Dzięki.

Awatar użytkownika
Miszania
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 169
Rejestracja: ndz 07 sie, 2005 19:51

Post autor: Miszania » wt 18 paź, 2005 13:40

to niech ktoś spróbuje

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » wt 18 paź, 2005 14:45

no..niech ktoś przetestuje to na swoim systemie... :wink:
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Awatar użytkownika
Miszania
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 169
Rejestracja: ndz 07 sie, 2005 19:51

Post autor: Miszania » śr 19 paź, 2005 10:44

у меня стоит на всех компах, так что я не проверю :lol:

Awatar użytkownika
mlody78
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2402
Rejestracja: czw 28 kwie, 2005 10:46
Lokalizacja: Uć :)
Kontakt:

Post autor: mlody78 » śr 19 paź, 2005 10:55

a ja tam nie mam żadnych problemów z cyrylicą na kompie...
i jakoś nie przeszkadza mi, że literki są w innych miejscach...
na początku były problemy bo trochę się to mieszało...a teraz można powiedzieć, że opanowałem 3 różne sposoby pisania:
- łacińskimi literkami
- cyrylicą
- cyrylicą translist
będę wdzięczny za korzystanie na forum z funkcji Szukaj ...przed zadaniem pytania...

Awatar użytkownika
Miszania
Nadworny Radca
Nadworny Radca
Posty: 169
Rejestracja: ndz 07 sie, 2005 19:51

Post autor: Miszania » śr 19 paź, 2005 11:06

jak przychodze na nowe miejsce pracy, to zawsze przy sobie mam dyskietke "klawy"

Demoiselle
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 84
Rejestracja: śr 23 lis, 2005 19:42
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: Demoiselle » śr 23 lis, 2005 19:56

Я уже пробовала всех доступных кодировок, но все-таки я вижу только вопросительные знаки. :( Помогите, пожалуйста

Szulik
Administrator
Posty: 1883
Rejestracja: czw 03 mar, 2005 23:53
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Szulik » śr 23 lis, 2005 20:12

Я уже пробовала всех доступных кодировок, но все-таки я вижу только вопросительные знаки. Помогите, пожалуйста
więcej szczegółów proszę. czy chodzi o emaile, programy itp?

Demoiselle
Tytularny Radca
Tytularny Radca
Posty: 84
Rejestracja: śr 23 lis, 2005 19:42
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: Demoiselle » śr 23 lis, 2005 20:20

Z programami i poczta poradziłam sobie, ale na forum nie widze cyrylicy...

ODPOWIEDZ