Wakacje Odessa 2016
-
- Kolegialny Sekretarz
Wakacje Odessa 2016
Czy z Dworca Głównego często odchodzą marszrutki do Zatoki, Czarnomorska, Białogrodu ?
Wakacje Odessa 2016
Do Biełgorodu Dniestrowskiego mniej więcej co pół godziny sprzed dworca kolejowego, po drodze zatrzymują się w Zatoce
Wakacje Odessa 2016
Jak super że znalazłem forum gdzie rozmawia sie na temat Odessy
W drugiej połowie lipca zamierzam wybrać się ze znajomymi do Odessy ( 4 osoby).
Pierwszy pomysł jaki przyszedł nam do głowy to takie, że pojedziemy autem, koszt paliwa to około 150 zł za osobę w dwie strony( całkiem kusząca opcja). Po przeczytaniu kilku opinii dowiedziałem się że podróż samochodem może być ciężka.
Wpadłem na pomysł, że możemy polecieć z Katowic do Kijowa samolotem ( można wyhaczyc za nawet 350 zł w dwie strony) i z Kijowa do Odessy pociągiem.Problem w tym, że nie potrafię zarezerwować pociągu, nie wiem jaki jest czas takiej podróży i w jakich warunkach...
Czy ktoś kiedyś z was podróżował w podobny sposób do Odessy?

W drugiej połowie lipca zamierzam wybrać się ze znajomymi do Odessy ( 4 osoby).
Pierwszy pomysł jaki przyszedł nam do głowy to takie, że pojedziemy autem, koszt paliwa to około 150 zł za osobę w dwie strony( całkiem kusząca opcja). Po przeczytaniu kilku opinii dowiedziałem się że podróż samochodem może być ciężka.
Wpadłem na pomysł, że możemy polecieć z Katowic do Kijowa samolotem ( można wyhaczyc za nawet 350 zł w dwie strony) i z Kijowa do Odessy pociągiem.Problem w tym, że nie potrafię zarezerwować pociągu, nie wiem jaki jest czas takiej podróży i w jakich warunkach...
- gorodok
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
Wakacje Odessa 2016
Zarezerwować pociągu nie da się - możesz jedynie kupić bilety przez internet http://booking.uz.gov.ua/ i je wydrukowaćArmi pisze:Wpadłem na pomysł, że możemy polecieć z Katowic do Kijowa samolotem ( można wyhaczyc za nawet 350 zł w dwie strony) i z Kijowa do Odessy pociągiem.Problem w tym, że nie potrafię zarezerwować pociągu, nie wiem jaki jest czas takiej podróży i w jakich warunkach...
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Wakacje Odessa 2016
A warunki zależą od klasy pociągu i wagonu. Są tam zarówno IC+, z wygodnymi klimatyzowanymi wagonami, jak też nocne, z kupe i płackartami
Wakacje Odessa 2016
Armi pisze:W drugiej połowie lipca zamierzam wybrać się ze znajomymi do Odessy ( 4 osoby).
Pierwszy pomysł jaki przyszedł nam do głowy to takie, że pojedziemy autem, koszt paliwa to około 150 zł za osobę w dwie strony( całkiem kusząca opcja).
Sporo wychodzi za to paliwo, 150zł za osobę... Paliwożerne auto, czy brak poprawki na niższą cenę ukraińskiej wachy?

Armi pisze:Po przeczytaniu kilku opinii dowiedziałem się że podróż samochodem może być ciężka.
Możecie trafić na większą kolejkę na granicy, co znacznie wydłuży Wam Waszą podróż i konieczny może by nocleg po drodze do Odessy.
Armi pisze:Wpadłem na pomysł, że możemy polecieć z Katowic do Kijowa samolotem ( można wyhaczyc za nawet 350 zł w dwie strony) i z Kijowa do Odessy pociągiem.
Jeżeli podróżujecie z Katowic to nie lepiej pojechać Polskim Busem do Rzeszowa, stamtąd pociąg regio do Przemyśla za dyszkę z groszami (bez zniżek), a następnie busikiem do granicy i dalej sposobem wałkowanym na tym forum dziesiątki razy tj granica pieszo, potem bus do Lwowa i finalnie stamtąd nocny skład do Odessy? Jeżeli jesteście grupą studentów możecie ostro zjechać z kosztów podróżując koleją zamiast autokarem (trasa Katowice - Rzeszów). Alternatywą będzie dojazd z Katowic do Przemyśla i kontynuowanie dalszej podróży składem UZ (ukraiński przewoźnik kolejowy) do Lwowa/Kijowa w zależności od preferencji. Jednak biorąc pod uwagę godziny kursowania tego składu bardziej elastyczni będziecie przekraczając granicę pieszo w Medyce. Ponadto zaoszczędzicie mnóstwo czasu.
Rezerwacji pociągu dokonacie za pośrednictwem strony podanej przez gorodoka. Pociąg wiele nie kosztuje, więc kolejna oszczędność. Może warto pomyśleć nad pierwszą częścią podróży z Polski, bo po co przepłacać? No chyba, że wyznajcie regułę ko bogatemu zabroni?Armi pisze:Problem w tym, że nie potrafię zarezerwować pociągu, nie wiem jaki jest czas takiej podróży i w jakich warunkach...

Wakacje Odessa 2016
mentalist wyliczyliśmy z lekka nadwyżką, jedziemy autem które pali 5 l ropy na 100, do tego doliczyliśmy jakieś ubezpieczenie na auto.
Sprawdzałem ceny benzyny ropy i po szybkim przeliczeniu cena za 1l wygląda podobnie jak w polsce, ew trochę taniej.
Co do wydłużenia podróży to i tak możliwe, że zrobimy sobie nocleg we Lwowie albo Kijowie
Nie bardzo chcemy się cisnąć busem, stwierdziliśmy że jak już mamy tam jechać ( lądowym środkiem transportu
) to chociaż fajnie byłoby być bardziej mobilnym na Odessie i pozwiedzać trochę wybrzeże.
Myślę że raczej zdecydujemy się na podróż tym autem.
Masz rację mentalist, bardzo się opłaca, ale stawiamy w tym roku na "lekką" wygodę za niewiele większe pieniądze
Gordok dzięki ! na początku myślałem że ta strona jest tylko po ukraińsku, dlatego miałem problem ze zrozumieniem czegokolwiek
Na koniec mam jeszcze jedno pytanko? Kto z was podróżował Autem? rozumiem że drogi Lwów- Kijów i Kijów- Odessa są w dobrym stanie i czy jest jakaś opłata drogowa ?
Sprawdzałem ceny benzyny ropy i po szybkim przeliczeniu cena za 1l wygląda podobnie jak w polsce, ew trochę taniej.
Co do wydłużenia podróży to i tak możliwe, że zrobimy sobie nocleg we Lwowie albo Kijowie

Nie bardzo chcemy się cisnąć busem, stwierdziliśmy że jak już mamy tam jechać ( lądowym środkiem transportu

Myślę że raczej zdecydujemy się na podróż tym autem.
Masz rację mentalist, bardzo się opłaca, ale stawiamy w tym roku na "lekką" wygodę za niewiele większe pieniądze

Gordok dzięki ! na początku myślałem że ta strona jest tylko po ukraińsku, dlatego miałem problem ze zrozumieniem czegokolwiek

Na koniec mam jeszcze jedno pytanko? Kto z was podróżował Autem? rozumiem że drogi Lwów- Kijów i Kijów- Odessa są w dobrym stanie i czy jest jakaś opłata drogowa ?
Wakacje Odessa 2016
Ewentualnie dojechać do Przemyśla, stamtąd hyundaiem do Lwowa, skąd po 20 jest bezpośredni pociąg do Odessy. To żeby zminimalizować ilość przesiadek
Wakacje Odessa 2016
Lwów - Kijów - Odesa droga dobra miejscami bardzo dobra....najgorszy odcinek to okolice miejscowości Żaszków,UmańArmi pisze:Na koniec mam jeszcze jedno pytanko? Kto z was podróżował Autem? rozumiem że drogi Lwów- Kijów i Kijów- Odessa są w dobrym stanie i czy jest jakaś opłata drogowa ?
Aktualnie remont i zwężenia na odcinku drogi Kijów - Biała Cerkiew.
Opłat drogowych - brak.( chyba,że jakiś mandat)
Wakacje Odessa 2016
Zwężenie jest też w jednym miejscu na odcinku Krywe Ozero-Odessa
-
- Kolegialny Sekretarz
Wakacje Odessa 2016
Wróciłem w sobotę z tygodniowego wypadu do Odessy. Był to mój dziesiąty pobyt na Ukrainie. Widziałem kilkukrotnie Lwów, Czerniowce, kilkukrotnie Kijów, zjechałem Krym i ... Odessa zrobiła na mnie mega pozytywne wrażenie i wysunęła się na miasto nr 1 w Ukrainie. Miłe zaskoczenie. Radochę znajdzie dla siebie plażowicz, imprezowicz i miłośnik zabytków. Kompaktowe miasto
Za sześć noclegów w hotelu ** ze skromnym śniadaniem zapłaciłem 540 zł za dwuosobowy pokój. Hotel znajdował się 50 m od ulicy Deribasowskiej (główny deptak). Miasto nie należy do tanich, ale przy obecnym kursie jest i tak bardzo korzystnie
Na plażach typu Langeron czy Otrada, piwko w barze 30 hrywien. Leżak i parasol na cały dzień to wydatek 100 hrywien. Smaczna pizza z pieca 100 hrywien.
W razie pytań chętnie pomogę

Na plażach typu Langeron czy Otrada, piwko w barze 30 hrywien. Leżak i parasol na cały dzień to wydatek 100 hrywien. Smaczna pizza z pieca 100 hrywien.
W razie pytań chętnie pomogę

Wakacje Odessa 2016
Generalnie taniej jest na Łuzanowce, tam piwko jest po 15-20 UAH.wujektadek pisze:Na plażach typu Langeron czy Otrada, piwko w barze 30 hrywien. Leżak i parasol na cały dzień to wydatek 100 hrywien. Smaczna pizza z pieca 100 hrywien.
Lanżeron czy Arkadia to generalnie drogie miejscówki
Wakacje Odessa 2016
Celuję na sierpień w Odessę. Będę jechał pociągiem z Kijowa. Apetyt podwójny, bo ani w pierwszym, ani w drugim mieście nigdy nie byłem, a Ukrainę b.lubię. Emocje rosną
Narazie planuję trasę. Start będzie w Krakowie. Tym razem wybiorę opcję lux i wypróbuję połączenie pociągiem Kraków - Przemyśl - Kijów. Kilka dni w Kijowie, głównie zwiedzanie (o rady, będę już pytał w wątku kijowskim) następnie cel wypoczynku - Odessa. Powrót Odessa - Lwów i krótki odpoczynek we Lwowie.
Prośba o ogólny zarys tego miasta przez osoby, które były w tym mieście nie raz. Co warto zobaczyć, czego posmakować, charakterystyka plaż i ogólnie prośba o przydatne wskazówki. Jak z miejscami noclegowymi ? Jaki dominuje standard, czy warto dołożyć do czegoś lepszego. Na co warto uważać. Najbardziej cenię informacje nieoficjalnie, z pierwszej ręki. Informacje przewodnikowe, historyczne mam.
Ktoś ma coś ciekawego do dodania, zapraszam.

Prośba o ogólny zarys tego miasta przez osoby, które były w tym mieście nie raz. Co warto zobaczyć, czego posmakować, charakterystyka plaż i ogólnie prośba o przydatne wskazówki. Jak z miejscami noclegowymi ? Jaki dominuje standard, czy warto dołożyć do czegoś lepszego. Na co warto uważać. Najbardziej cenię informacje nieoficjalnie, z pierwszej ręki. Informacje przewodnikowe, historyczne mam.
Ktoś ma coś ciekawego do dodania, zapraszam.
ukrainamarcina.pl
Wakacje Odessa 2016
Co do plaż, to jak napisałem wyżej - najlepsza chyba Łuzanowka, w odróżnieniu od innych, kamienistych, ta plaża jest piaszczysta, a ceny w okolicznych knajpkach i kioskach nieco niższe. Do tego gratis fajny widok na miasto i port. Kursują tam tramwaje 1 i 7 od Mostu Peresyp,a z centrum miasta liczne szrutki, np. 190 z dworca kolejowego i Morwokzału (rejon Schodów Potiomkinowskich)
Bardziej snobistyczne są plaże Lanżeron i Arkadia, ale i tam można się wybrać, zwłaszcza że pomiędzy nimi wzdłuż wybrzeża biegnie 6-kilometrowa tzw. ścieżka zdrowia, dobra na spacer, albo przejażdżkę na rowerze czy wrotkach. Do Arkadii dojedziesz tramwajem 5, do Lanżeronu można przejść spacerem od Parku Szewczenki. Mniej więcej w połowie wspomnianej ścieżki jest kolejka gondolowa, którą można wjechać do góry w rejon Francuskiego Bulwaru (skąd piątką można wrócić do centrum)
Poza plażami takie must see to oczywiście słynne schody, pomnik Diuka Richelieu, niedawno otwarto w tym rejonie Park Stambulski. Poza tym Opera, ulica Deribasowska,port. W okolicach miasta m.in. katakumby. Warto też po prostu powłóczyć się po mieście, po porośniętych akacjami ulicach, zajrzeć na niektóre podwórka, Odessa ma swój niepowtarzalny klimat i koloryt
Bardziej snobistyczne są plaże Lanżeron i Arkadia, ale i tam można się wybrać, zwłaszcza że pomiędzy nimi wzdłuż wybrzeża biegnie 6-kilometrowa tzw. ścieżka zdrowia, dobra na spacer, albo przejażdżkę na rowerze czy wrotkach. Do Arkadii dojedziesz tramwajem 5, do Lanżeronu można przejść spacerem od Parku Szewczenki. Mniej więcej w połowie wspomnianej ścieżki jest kolejka gondolowa, którą można wjechać do góry w rejon Francuskiego Bulwaru (skąd piątką można wrócić do centrum)
Poza plażami takie must see to oczywiście słynne schody, pomnik Diuka Richelieu, niedawno otwarto w tym rejonie Park Stambulski. Poza tym Opera, ulica Deribasowska,port. W okolicach miasta m.in. katakumby. Warto też po prostu powłóczyć się po mieście, po porośniętych akacjami ulicach, zajrzeć na niektóre podwórka, Odessa ma swój niepowtarzalny klimat i koloryt
Wakacje Odessa 2016
duży rynek koło dworca autobusowego
przy obecnie korzystnym kursie wymiany można zrobić
małe zakupy od ubrań przez pamiątki po owoce
albo kupić sałatkę na wagę ze świńskich uszów w kapuście
i skonsumować w barze na przeciwko wędkarskiego na tym rynku
jako przygryzka do piwa, a uszy fajnie chrupię podczas jedzenia
przy obecnie korzystnym kursie wymiany można zrobić
małe zakupy od ubrań przez pamiątki po owoce
albo kupić sałatkę na wagę ze świńskich uszów w kapuście
w Erewaniu wykonałem trzy salta lecz nic mi się nie stało
Wakacje Odessa 2016
co do atrakcji jeszcze Batman za motorówka
tzw. kabina wygląda efektownie patrząc z plaży
tzw. kabina wygląda efektownie patrząc z plaży
w Erewaniu wykonałem trzy salta lecz nic mi się nie stało
Wakacje Odessa 2016
To jest pomysł, takie klimaty się ceniB_28 pisze: albo kupić sałatkę na wagę ze świńskich uszów w kapuście

ukrainamarcina.pl
Wakacje Odessa 2016
Dzięki za komentarz na temat trasy
Co do finansowych sprawch, ile kosztował was pobyt tygodniowy w Sdessie? Mam na myśli samo jedzenie, picie, zabawy. Nie wiem ile pieniędzy wymienić w Kijowie, nie chce za dużo, żeby potem stracić przy ponownej wymianie.
Jak rozmawiałem z ukraińcami na ten temat to dla nich wszystko jest drogie, nawet pobyt na 10 dnia za 1000 zł na 2 osoby to kolosalnie dużo

Co do finansowych sprawch, ile kosztował was pobyt tygodniowy w Sdessie? Mam na myśli samo jedzenie, picie, zabawy. Nie wiem ile pieniędzy wymienić w Kijowie, nie chce za dużo, żeby potem stracić przy ponownej wymianie.
Jak rozmawiałem z ukraińcami na ten temat to dla nich wszystko jest drogie, nawet pobyt na 10 dnia za 1000 zł na 2 osoby to kolosalnie dużo

Wakacje Odessa 2016
Zapomniałem dodać, że będe sie żywił na mieście i w domu ( aneks kuchenny), bo lubię gotować, szczególnie w innych rejonach europy 

Wakacje Odessa 2016
Witajcie,
czy ktoś ma namiary na coś niedrogiego w Odessie? Wybieramy się we dwójkę z moją drugą połówką, w Odessie bylibyśmy 6 sierpnia, potrzebujemy pokój/mieszkanie na 8 nocy. Na standardzie nam specjalnie nie zależy, do pokoju wracamy praktycznie tylko na sen
Będziemy wdzięczni za namiary na sprawdzone miejscówki 
czy ktoś ma namiary na coś niedrogiego w Odessie? Wybieramy się we dwójkę z moją drugą połówką, w Odessie bylibyśmy 6 sierpnia, potrzebujemy pokój/mieszkanie na 8 nocy. Na standardzie nam specjalnie nie zależy, do pokoju wracamy praktycznie tylko na sen

"Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany
poglądów, bez podawania przyczyny".
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany
poglądów, bez podawania przyczyny".
Wakacje Odessa 2016
polecam airbnb, można znaleźc wiele ciekawych ofert, ceny od 50 w góre za noc.Kshyhu pisze:Witajcie,
czy ktoś ma namiary na coś niedrogiego w Odessie? Wybieramy się we dwójkę z moją drugą połówką, w Odessie bylibyśmy 6 sierpnia, potrzebujemy pokój/mieszkanie na 8 nocy. Na standardzie nam specjalnie nie zależy, do pokoju wracamy praktycznie tylko na senBędziemy wdzięczni za namiary na sprawdzone miejscówki

Ja już zarezerwowałem z dziewczyna pokój z aneksem, łazienka i płacimy 1000 zł za 10 dni, w samym centrum miasta.
- kreskanadn
- Tytularny Radca
Wakacje Odessa 2016
Mieszkania Odessa Rent na booking.com, mieszkałam u nich na Katerynskiej i Dierbasowskiej. Mieszkania schludne, czyste, w pełni wyposażone i nie drogie ok 100pln/doba.Kshyhu pisze:Witajcie,
czy ktoś ma namiary na coś niedrogiego w Odessie? Wybieramy się we dwójkę z moją drugą połówką, w Odessie bylibyśmy 6 sierpnia, potrzebujemy pokój/mieszkanie na 8 nocy. Na standardzie nam specjalnie nie zależy, do pokoju wracamy praktycznie tylko na senBędziemy wdzięczni za namiary na sprawdzone miejscówki
Wakacje Odessa 2016
Jechał ktoś może ostatnio na Odesse, nie przez Kijów? Jak wygląda droga Korczowa-Lwów-Umań-Odessa ? Chodzi mi głównie o trasę E50, słyszałem że bywa momentami bardzo kiepska. 

Wakacje Odessa 2016
Lwów-Tarnopol - fatalna, dziura na dziurze. Tarnopol-Chmielnicki-Winnica też niewiele lepiej, Winnica-Humań znów dramat, zwłaszcza między Hajsynem a Humaniem. Dopiero od Humania dobra dwupasmówka, ale to już ta sama trasa szybkiego ruchu Kijów-Odessa.
Chyba więc lepiej przez Równe-Żytomierz-Kijów
Chyba więc lepiej przez Równe-Żytomierz-Kijów
Wakacje Odessa 2016
Jestem w Odessie tydzień i powiem szczerze za długo.Miasto szału nie ma.Brud smrud i od 2 dni deszcz po 14-tej pada.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Wakacje Odessa 2016
Jestem w Odessie od 2 tygodni. Jest taniej niż w Polsce. Powietrze i morze cieplejsze niż w kraju. Ludzie sympatyczni. Komunikacja tania i dostępna o każdej porze. Polecam.
-
- Kolegialny Sekretarz
Wakacje Odessa 2016
miras3334 pisze:Jestem w Odessie tydzień i powiem szczerze za długo.Miasto szału nie ma.Brud smrud i od 2 dni deszcz po 14-tej pada.
A czego się spodziewałeś ? Lazurowego Wybrzeża ?
Wakacje Odessa 2016
Zależy jak Ty postrzagasz "ów szał", to po pierwsze a po drugie jak mniemam masz dostęp do sieci i możliwość wirtualnego obejrzenia zaplanowanego miejsca, dzięki dobrodziejstwom Googla. Od strony wizualnej miasto w wielu miejscach przypomina moloch, choć ma kilka swoich wspaniałych przebłysków jak chociażby opera. Sądzę jednak, że do takich miejsc jak Odessa nie jedzie się do końca z pobudek estetycznych, lecz z chęci doznania czegoś nowego, zwłaszcza po utracie przez Ukrainę Krymu, którym był niewątpliwą perłą tego kraju i tutaj faktycznie wujektadek, możemy śmiało porównywać go do Lazurowego Wybrzeża. Nie jest również tajemnicą, iż poziom cen zachęca do eskapad w tamtym kierunku.miras3334 pisze:Jestem w Odessie tydzień i powiem szczerze za długo.Miasto szału nie ma.Brud smrud i od 2 dni deszcz po 14-tej pada.
Oczywiście ceny możemy postrzegać w odmienny sposób, wszakże dla jednych wyjazd nad morze musi się wiązać z korzystaniem z usług drogich hoteli, barów, lokalów, dyskotek, odpłatnych atrakcji wodnych itd, innym wystarczy sam urok miejsca, prosty acz smaczny posiłek i czysty kąt do spania.
Odessa to w moim odczuciu takie polskie Trójmiasto, naciskiem na Gdańsk raczej.
Wakacje Odessa 2016
Oczywiście przedmówcy macie rację ja tylko wyraziłem swoje zdanie, pogląd. Każdemu wolno się nie zgodzić.Pozdrawiam osoby które odpoczywają w Odessie.
-
- Nadworny Radca
Wakacje Odessa 2016
Kolega nową ortografię tworzymiras3334 pisze:Jestem w Odessie tydzień i powiem szczerze za długo.Miasto szału nie ma.Brud smrud i od 2 dni deszcz po 14-tej pada.