Jeśli chodzi o LTE 4G to jak na razie tego standardu niestety na Ukrainie brak - ale prawdopodobnie zostanie uruchomiony w najbliższym czasie - obiecują najpóźniej w kwietniu tego roku. Podejrzewam, że w Kijowie uruchomią to najszybciej. Do wyboru masz 3 operatorów - Vodafone, Kyivstar oraz Lifecell.Aleksy865 pisze: ↑ndz 04 mar, 2018 00:52Jade na kilka miesiecy do Kijowa. Potrzebuje 2 karty SIM. Pierwsza karta do tabletu (opcja LTE) i tutaj intetesuje mnie tylko Internet. Druga karta do telefonu, zeby miec Messenger i Whatsapp, czasem tez zadzwonic, napisac SMS i sprawdzic cos w necie.
Co polecacie?
Jaką sieć na Ukrainie wybrać?
- gorodok
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
A można kartę ukraińską kupić jeszcze w Polsce, np. w Przemyślu?
No i czy numery trzeba rejestrować na paszport?
- gorodok
- Kontakt:
Numerów jak na razie nie trzeba rejestrować. Nie wiem czy można kupić karty w Przemyślu - podejrzewam że raczej nie ale mogę się mylić. Lepiej kupić gdzieś tuż po przekroczeniu granicy.
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Używam Vodafone Red, ale zawsze jak wracam na Ukrainę to mam minus z wiadomych powodów.
Mam więc numer Kyivstar do dzwonienia po przekroczenia granicy. Mam tam kilkadziesiąt hrywien i taryfę Uliublieni krainy.
Testowałem coś ostatnio w starej Nokii i wrzuciłem z braku laku właśnie tę kartę. Dzisiaj dostałem SMS:
Mam więc numer Kyivstar do dzwonienia po przekroczenia granicy. Mam tam kilkadziesiąt hrywien i taryfę Uliublieni krainy.
Testowałem coś ostatnio w starej Nokii i wrzuciłem z braku laku właśnie tę kartę. Dzisiaj dostałem SMS:
Wiecie o co im chodzi? Wygaszają taryfy jak "Super" w MTC?Od 14.03 do 20.03 Wasza taryfa zostanie bezpłatnie zmieniona na "Bazową". Warunki: przez pół roku za pół ceny bezlimit w sieci bla bla bla
- gorodok
- Kontakt:
Niestety już od kilku lat zmieniają taryfy przymusowo i nic na to nie poradzisz - ewentualnie możesz zarejestrować się na http://my.kyivstar.ua i sprawdzić czy niema możliwości zmiany taryfy na jakąś bardziej pasującą w Twoim przypadku.marcin- pisze: ↑wt 06 mar, 2018 18:31Używam Vodafone Red, ale zawsze jak wracam na Ukrainę to mam minus z wiadomych powodów.
Testowałem coś ostatnio w starej Nokii i wrzuciłem z braku laku właśnie tę kartę. Dzisiaj dostałem SMS:Wiecie o co im chodzi? Wygaszają taryfy jak "Super" w MTC?Od 14.03 do 20.03 Wasza taryfa zostanie bezpłatnie zmieniona na "Bazową". Warunki: przez pół roku za pół ceny bezlimit w sieci bla bla bla
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
No niestety na to wygląda, po zalogowaniu:
W Kyivstar po zalogowaniu jest tego trochę:
ДОСТУПНІ ТАРИФНІ ПЛАНИ
Безлім Соцмережі+ Абонентна плата: 60,00 грн / місяць
Безлім Відео+ Абонентна плата: 90,00 грн / місяць
itd.
Z kilkunastu taryf najtańsza to 1,00 грн / день, więc pewnie będzie jak z Vodafone Red, przyjeżdżam po 4 miesiącach a tam minus.
Zostanę na razie z bazową, zobaczę co mi później pokaże na stronie: Ваші тарифні умови
Dzięki
W innym numerze Vodafone taryfę Super MTC też chcą wyłączyć, w lutym przyszedł SMS na tamten numer jak byłem na Ukrainie.1.03 перехід на тариф «Улюблені країни» закрито. З 14.03 закривається підключення тарифу.
W Kyivstar po zalogowaniu jest tego trochę:
ДОСТУПНІ ТАРИФНІ ПЛАНИ
Безлім Соцмережі+ Абонентна плата: 60,00 грн / місяць
Безлім Відео+ Абонентна плата: 90,00 грн / місяць
itd.
Z kilkunastu taryf najtańsza to 1,00 грн / день, więc pewnie będzie jak z Vodafone Red, przyjeżdżam po 4 miesiącach a tam minus.
Zostanę na razie z bazową, zobaczę co mi później pokaże na stronie: Ваші тарифні умови
Dzięki
- gorodok
- Kontakt:
Nie no raczej w Kyivstarze nie spotkałem się z takimi taryfami, żeby pobieralu na zaś. Jeśli brak środków to po prostu usługi nie są udostępniane ale numer nie traci ważności.
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
No i wrzucili Bazowyj, ale na moje potrzeby wystarczy.
Mam teraz 20 UAH i takie stawki tam są, na krótką rozmowę akurat:
Вихідні та переадресовані дзвінки на номери абонентів інших операторів мобільного зв’язку, грн/хв 1,50
Вартість хвилини розмови на номери абонентів фіксованого зв’язку України, грн. 1,75
Вихідні та переадресовані дзвінки на номери абонентів інших операторів мобільного зв’язку, грн/хв 1,50
Вартість хвилини розмови на номери абонентів фіксованого зв’язку України, грн. 1,75
- gorodok
- Kontakt:
Podejrzewam, że możesz łatwo zmienić na "Rozmowy" - 45 hrywien/miesiąc w tym rozmowy w sieci za darmo, 0.60 do innych sieci plus 500 Mb internetu. Musisz sprawdzić to w my kyivstar. Jedynie że na rachunku musisz mieć te 45 hrywien.marcin- pisze: ↑sob 24 mar, 2018 15:32No i wrzucili Bazowyj, ale na moje potrzeby wystarczy.
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Dzięki, ale tak jak pisałem - nr do korzystania tylko po przekroczeniu granicy przed pierwszym doładowaniem Vodafone'a.
Mi pasuje ten Bazowyj.
W Vodafone ściągają co miesiąc 55* UAH nawet jak telefon wyłączony 3 miesiące. Po powrocie do UA zawsze nr na minusie -> nie doładowuję więcej niż muszę. Jak na koncie mniej nuż 55 UAH, to codziennie bodajże ściągają 3 UAH aż się zrobi minus
taki urok taryfy.
55* ściągają chociaż mam Vodafone Red S 2015 i powinni ściągać 45 - tak robili na początku. Potem sobie zmienili cwaniaczki.
Ale to są takie kwoty, że nie chce mi się bujać z innymi taryfami/operatorami. 0,50 UAH (7 groszy) za SMS/minutę do Polski to uczciwa stawka.
Mi pasuje ten Bazowyj.
W Vodafone ściągają co miesiąc 55* UAH nawet jak telefon wyłączony 3 miesiące. Po powrocie do UA zawsze nr na minusie -> nie doładowuję więcej niż muszę. Jak na koncie mniej nuż 55 UAH, to codziennie bodajże ściągają 3 UAH aż się zrobi minus

55* ściągają chociaż mam Vodafone Red S 2015 i powinni ściągać 45 - tak robili na początku. Potem sobie zmienili cwaniaczki.
Ale to są takie kwoty, że nie chce mi się bujać z innymi taryfami/operatorami. 0,50 UAH (7 groszy) za SMS/minutę do Polski to uczciwa stawka.
Vodafone albo rozdaje kasę na lewo i prawo, albo wystawi mi rachunek niedługo...
W sobotę dostałem SMS, że dadzą mi 20 uah, no to wysłałem SMS, żeby skorzystać, dostałem na dodatkowy rachunek. Myślałem, że to jakiś "kredyt" i następnym razem jak doładuję zabiorą np. 25 uah i spokój, ale nie, doładowałem za ok. 60 uah i niczego mi nie zabrali.
20 uah zdjęło z konta w pierwszej kolejności na rozmowy do Polski.
Wczoraj kolejny sms, tym razem 50 uah... Zadzwoniłem na 111*1, haczyków nie usłyszałem, więc wysłałem znowu i od razu przyszło 50 uah...
Nie znalazłem info w internecie o poslugach:
"поповнення додаткого рахунку на 20 грн"
"поповнення додаткого рахунку на 50 грн"
Wie ktoś o co im chodzi?
W sobotę dostałem SMS, że dadzą mi 20 uah, no to wysłałem SMS, żeby skorzystać, dostałem na dodatkowy rachunek. Myślałem, że to jakiś "kredyt" i następnym razem jak doładuję zabiorą np. 25 uah i spokój, ale nie, doładowałem za ok. 60 uah i niczego mi nie zabrali.
Wczoraj kolejny sms, tym razem 50 uah... Zadzwoniłem na 111*1, haczyków nie usłyszałem, więc wysłałem znowu i od razu przyszło 50 uah...
Wie ktoś o co im chodzi?

- gorodok
- Kontakt:
Podejrzewam, że musisz wykorzystać tę kasę, która jak sam napisałeś ląduje na dodatkowym koncie, w jakimś z góry określonym terminie - a jeśli nie to ona po prostu znika.
marcin- pisze:Vodafone albo rozdaje kasę na lewo i prawo, albo wystawi mi rachunek niedługo...
Wie ktoś o co im chodzi?
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Zgadza się, przez miesiąc trzeba wykorzystać.
Bardziej chodziło mi o to, co im tak odbija...
Bardziej chodziło mi o to, co im tak odbija...

- gorodok
- Kontakt:
Jeśli chodzi o tę usługę https://pay.vodafone.ua/en/order-money
To jest to swego rodzaju kredyt i powinni po kolejnym doładowaniu zabrać tę kasę z powrotem plus prowizję...
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
To nie są "funds on demand" - "groszi na zamowilienia", też to znalazłem, ale to nie to.
Po doładowaniu nie pobrało mi żadnych pieniędzy, a doładowałem, bo potrzebowałem 55 UAH na 30 min + 30 SMS do PL, kolejność była taka:
- miałem ok. 1,5 UAH
- dostałem sms, że dadzą mi 20 UAH
- wysłałem sms, dali mi 20 UAH na dodatkowe konto
- doładowałem ~60 UAH, żeby zdjęło mi 55 UAH za RED S
- nic mi nie zdjęło z konta przez dobę, ani 20 ani 23 UAH
- po upływie doby (jak zawsze) zdjęło 55 UAH
- dostałem sms, że dadzą mi 50 UAH
- wysłałem sms, dali mi 50 UAH na dodatkowe konto
- po wykorzystaniu 30 min do PL, teraz kasa schodzi z dodatkowego konta
Napisali mi 2x tak (dla 20 i dla 50):
Poslugu поповнення додаткого рахунку на 20 грн pidkliuczieno (nie chce mi się pisać cyrylicą teraz)
Wpisywałem w google i nie znalazłem takiego czegoś "поповнення додаткого рахунку на 50 грн"
Pozostanie to chyba tajemnicą, a ja się ucieszyłem, choć to żaden majątek.
Po doładowaniu nie pobrało mi żadnych pieniędzy, a doładowałem, bo potrzebowałem 55 UAH na 30 min + 30 SMS do PL, kolejność była taka:
- miałem ok. 1,5 UAH
- dostałem sms, że dadzą mi 20 UAH
- wysłałem sms, dali mi 20 UAH na dodatkowe konto
- doładowałem ~60 UAH, żeby zdjęło mi 55 UAH za RED S
- nic mi nie zdjęło z konta przez dobę, ani 20 ani 23 UAH
- po upływie doby (jak zawsze) zdjęło 55 UAH
- dostałem sms, że dadzą mi 50 UAH
- wysłałem sms, dali mi 50 UAH na dodatkowe konto
- po wykorzystaniu 30 min do PL, teraz kasa schodzi z dodatkowego konta
Poslugu поповнення додаткого рахунку на 20 грн pidkliuczieno (nie chce mi się pisać cyrylicą teraz)
Wpisywałem w google i nie znalazłem takiego czegoś "поповнення додаткого рахунку на 50 грн"
Wróciłam z dwutygodniowej podróży po zachodniej Ukrainie i korzystałam z Vodafone, byłam bardzo zadowolona. Kupiłam kartę SIM za 200 hrywien i miałam na niej 5 GB internetu, a głównie o to mi chodziło, bo kontaktowałam się z Polską za pośrednictwem Messengera. Według pana ze stoiska Viber i jeszcze jeden komunikator, chyba WhatsApp, nie pobiera transferu, więc można z niego korzystać do woli. Co do SMS-ów i połączeń to na pewno było tam w pakiecie kilkadziesiąt minut i kilkadziesiąt SMS-ów poza granice Ukrainy, ale nie pamiętam dokładnie ile.
Internet działał bez zarzutu, chyba że akurat byłam w autobusie na trasie między miastami, wtedy czasem na chwilę się gubił.
Internet działał bez zarzutu, chyba że akurat byłam w autobusie na trasie między miastami, wtedy czasem na chwilę się gubił.
Powtórka z rozrywki, wczoraj po przyjeździe do Ukr. 20 UAH, skorzystałem, dzisiaj 50 UAH, skorzystałem.
No jak Vodafone daje... Prawie butelka wódki w suchym

Nie znajduje, pewnie, bo to ma być "додаткового"marcin- pisze: ↑sob 05 maja, 2018 09:20
Ja znalazłem coś takiego:
Подарки от Vodafone:
https://red-forum.com/showthread.php?t=28301&page=355
Dlaczego aż za 200 UAH? To była cena u jakiegoś pośrednika?
Jeżeli potrzebny jest tylko internet (i nic poza tym), to 5GB+2GB(na start) można mieć za 50 UAH (w cenie jest starter i pakiet), w taryfie "Device M".
Ważność takiego pakietu i samej karty, to 30 dni. Odnowienie pakietu, po 30 dniach, kosztuje 50 UAH. Jeżeli chce się utrzymać ważność samej karty, bez ponownej aktywacji pakietu, to wystarczy uzupełnić konto, w kwocie co najmniej 5 UAH. Przedłuża to ważność samej karty SIM, o rok.
Kwotę za odnowienie pakietu miesięcznego. Operator pobiera sam. Gdy brak środków na koncie, to karta jeść nie woła i czeka sobie na kolejne uzupełnienie. Nie należy z tej karty korzystać, aktywnie, w Polsce, bo jakiekolwiek środki byłyby na koncie - znikną błyskawicznie.
Na terenie UA, służy ona tylko do internetu i odbierania telefonów, bo wszystkie inne usługi mają cennik z gatunku... "NIE używać".
Tuż po wyjściu z dworca w punkcie Kyivstar zakupiłam starter z nielimitowany internetem za 105 hrywien. Ciężko było się dogadać ale wspólnymi siłami miłe Panie aktywowały mi numer.
Jestem zadowolona bo zasięg jest wszędzie a internet jest tu dla mnie podstawowym narzędziem.
Jestem zadowolona bo zasięg jest wszędzie a internet jest tu dla mnie podstawowym narzędziem.
Możliwe całkiemmarcin_1 pisze: ↑ndz 29 lip, 2018 15:36Nie znajduje, pewnie, bo to ma być "додаткового"marcin- pisze: ↑sob 05 maja, 2018 09:20
Ja znalazłem coś takiego:
Подарки от Vodafone:
https://red-forum.com/showthread.php?t=28301&page=355

Wczoraj wysłałem SMS na numer 6200 i znowu wpadło 20 UAH, ale tym razem na główne konto.
Kilka tygodni miałem nr ukraiński w Polsce włączony i kilka razy kusili, że mam doładować to dostanę itd.
Ostatnia zachęta z czwartku, że "chcemy, żeby Wy wilno spiłkuwalis tomu darujemo 20 uah itd." - nie było mowy o koncie głównym/dodatkowym.
Wysłałem wczoraj SMS, otrzymałem potwierdzenie, że w ciągu doby narachują mi 20 UAH i mogę sprawdzić *101*10# (czyli na konto dodatkowe).
A pieniądze wpadły na konto główne. Dziwadło. Może dlatego, że doładowałem jeszcze za 70 normalnie w sklepie na konto główne, pies ich wie.
W ogóle dziwnie, miałem 3 UAH przed tym wszystkim i mogłem wysyłać SMSy tylko na polskie numery, na ukraińskie nie

LeTki chaos
ale ten SMS na 6200, wysyłasz w UA, tak?
Kiedyś próbowałem w Polsce i jakoś mi to się nie udało. Natomiast w trakcie tych testów, dlaczego to nie działa, wysłałem SMS na polski numer i wtedy okazało się, że zniknęło mi 35 UAH (jak się potem okazało, to za aktywację pakietu ...dziennego)
Nic nie było wtedy, w informacjach na ich stronie, o takiej opłacie. W dyskusji przez chat, z BOK Vodafone, dowiedziałem się, że tak ma być, bo zmienili stawki i on informuje mnie o aktualnych, a to że nie ma tego na stronie, to nieistotne, bo ...będzie - za jakiś czas - po aktualizacji informacji

Tak, od wczoraj znowu jestem w UA i wysyłałem z Ukrainy.
Mając 5 minut i 5 SMS po Ukrainie nie wysłało mi SMSa na ukr. numer - błąd...
Miałem też te 3 UAH, z których powinno też ewentualnie ściągnąć...
Natomiast na polski nr wysłało i normalnie ściągnęło wg cennika 0,50 UAH.
Na szczęście nie miałem jeszcze problemów i 55 UAH ściąga bez problemu (od 3 lat chyba) dając mi 30 min + 30 SMS po Ukrainie i za granicę na miesiąc.
A po wyczerpaniu 0,50/min i 0,50/SMS, czyli śmiechowe stawki.
Mając 5 minut i 5 SMS po Ukrainie nie wysłało mi SMSa na ukr. numer - błąd...

Natomiast na polski nr wysłało i normalnie ściągnęło wg cennika 0,50 UAH.
Na szczęście nie miałem jeszcze problemów i 55 UAH ściąga bez problemu (od 3 lat chyba) dając mi 30 min + 30 SMS po Ukrainie i za granicę na miesiąc.
A po wyczerpaniu 0,50/min i 0,50/SMS, czyli śmiechowe stawki.
35 UAH wzięło mi w Polsce, w roamingu, nie w ...UA
Ja mam, od roku, 0,50 UAH/min z UA do Polski i ...żadnego abonamentu miesięcznego
Ja mam, od roku, 0,50 UAH/min z UA do Polski i ...żadnego abonamentu miesięcznego

Wiem, że chodziło o roaming... Pytałeś o SMS na nr 6200, więc opisałem co i jak...
Jak jadę na Ukrainę to minimum na tydzień, prawie zawsze na dłużej, więc zużywam te minuty i SMSy.
Poza tym umówmy się: ~8 zł to "dość" niski "abonament"

pozdro
Oczywiście, że 8 zł za abonament to niewiele, ale...
Bywam tam, na nie więcej niż 4 dni. Uwiera mnie, gdy płacę za coś czego nie używam, gdy na dodatek, mam możliwość ...nie płacić.
Czytanie ofert i ich opisów, to dla mnie ...rozrywka, taka jak dla kogoś, powiedzmy ...krzyżówki, czy coś w tym rodzaju
Mój abonament (gdybym go płacił) wynosiłby obecnie 10 UAH, ale nie jest ściągany, bo... przeczytałem regulamin i unikam sytuacji, w której operator mógłby, w ogóle ...zacząć pobierać to 10 UAH z mojego konta. Mam obecnie 35 UAH na koncie i ono sobie tam spokojnie leży i czeka na zużycie.
Taryfa ZАХІД . Za 35 UAH mogę w niej, dodatkowo, włączyć pakiet 100 min./100SMS, do PL (T-Mobile/Heyah/Play).
To, że mam te pieniądze na koncie, jest tym bardziej istotne, że teraz nie można już uzupełniać konta polską kartą, przez internet. Przyjmują tylko karty ukraińskie.
Bywam tam, na nie więcej niż 4 dni. Uwiera mnie, gdy płacę za coś czego nie używam, gdy na dodatek, mam możliwość ...nie płacić.
Czytanie ofert i ich opisów, to dla mnie ...rozrywka, taka jak dla kogoś, powiedzmy ...krzyżówki, czy coś w tym rodzaju

Mój abonament (gdybym go płacił) wynosiłby obecnie 10 UAH, ale nie jest ściągany, bo... przeczytałem regulamin i unikam sytuacji, w której operator mógłby, w ogóle ...zacząć pobierać to 10 UAH z mojego konta. Mam obecnie 35 UAH na koncie i ono sobie tam spokojnie leży i czeka na zużycie.
Taryfa ZАХІД . Za 35 UAH mogę w niej, dodatkowo, włączyć pakiet 100 min./100SMS, do PL (T-Mobile/Heyah/Play).
To, że mam te pieniądze na koncie, jest tym bardziej istotne, że teraz nie można już uzupełniać konta polską kartą, przez internet. Przyjmują tylko karty ukraińskie.
To pewnie udzielasz się na telepolis i jarekt jest bliski sercu Twemu

Patrzyłem kiedyś na jakąś taryfę z bezlimitem dla kogoś z Ukrainy, pytałem nawet na czacie Vodafone czy liczy się prefiks czy sieć po przeniesieniu numeru - niby liczy się prefix, ale olałem sprawę, bo za 10 zł ja mam bezlimit z Heyah do Ukrainy.
Good for you

EDIT:
No i oczywiście dzięki za cynk! Może komuś się przyda, ja tak jak mówiłem zużywam i mi odpowiada
-
- Sekretarz Gubernialny
Może to kogoś zainteresuje - w Kijowie przy dworcu startery Vodafone i takie niebieskie, chyba Kyivstar były rozdawane gratis pod koniec sierpnia.
Mam od 2 lat prepaida Vodafone i na ostatni wyjazd kupiłem taryfę z internetem nolimit za chyba 115 UAH i działała bez zarzutu. Doładowałem jeszcze z Polski kartą kredytową, stawiam na nim hotspota dla całej rodziny na czas podróży, wyjść poza zasięg ośrodkowego wifi itd.
Mam od 2 lat prepaida Vodafone i na ostatni wyjazd kupiłem taryfę z internetem nolimit za chyba 115 UAH i działała bez zarzutu. Doładowałem jeszcze z Polski kartą kredytową, stawiam na nim hotspota dla całej rodziny na czas podróży, wyjść poza zasięg ośrodkowego wifi itd.
...polską kartą kredytową?

Nawet chat vodafone stwierdził, że ma to działać tylko z ukraińskimi kartami.