Przewiezienie nie swojego dziecka przez granicę
Witam, wszystkich. Jedziemy na weekend majowy do Lwowa, córka chce zabrać koleżankę 16 lat, czytałem gdzieś że potrzebujemy notarialną zgodę od rodziców, na Polskiej granicy twierdzą że nie wymagają tego ale że na Ukraińskiej tak, Konsulat twierdzi że nie jest to potrzebne a na granicę ukraińską nie mogę się dodzwonić, czy ktoś przekraczał już granicę z "obcym" dzieckiem i może podpowiedzieć jak to wygląda ?
Przejeżdżałem z nieletnim(kilka razy), miałem upoważnienie notarialne(powinno być od rodziców,opiekunów prawnych) i tłumaczenie,
nigdy dokumenty nie były sprawdzane i żadnych problemów na ukraińskiej granicy.
nigdy dokumenty nie były sprawdzane i żadnych problemów na ukraińskiej granicy.
-
- Nadworny Radca
W lipcu zeszłego roku jechałem ze swoim dzieckiem i ukraińcy nas nie wpuścili bo nie miałrm upoważnienia mamuśki
. Wcześniej nigdy nie wołali a tu zonk, po polskiej stronie uważają, że jak masz dokumenty dziecka to masz zgodę rodziców na opiekę nad dzieckiem.

-
- Nadworny Radca
A i musi być przetłumaczone na ukraiński przez tłumacza przysięgłego. U notariusza płaciłem 25 złociszy tłumaczenie koło 50
-
- Nadworny Radca
Jak ma skończone 16 lat to nie potrzeba żadnych upoważnień
-
- Nadworny Radca
Nie trzeba upoważnień ale z pisma wynika tylko że w wypadku gdy jedzie 1 rodzic a gdy nie jedzie żaden opiekun dziecka...lukaszb1986 pisze: ↑czw 29 mar, 2018 20:49Post autor: lukaszb1986 » czw 29 mar, 2018 20:49
Jak ma skończone 16 lat to nie potrzeba żadnych upoważnień
Przecież przepis podany wyżej dotyczy tylko obywateli Ukrainy a nie obcokrajowców ....
«Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України »
takie wymagania są tylko dla nieletnich z UA
«Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України »
takie wymagania są tylko dla nieletnich z UA
-
- Nadworny Radca
Przejście raczej nie ma znaczenia. Dużo zależy od widzimisie pogranicznika.
-
- Nadworny Radca
Na granicy dostałem karteczkę z taką informacją:
Обов’язково слід пам'ятати також, що, відповідно до законодавства України, при перетині кордону дітьми до 16 років, їх повинні супроводжувати батьки чи опікуни, або ж діти повині мати нотаріально завірений дозвіл від обох батьків із вказанням мети та країни поїздки, терміну, а також супроводжуючої особи. Якщо з дитиною їде один з батьків, то він має мати нотаріально завірену згоду іншого на виїзд дитини за кордон із зазначенням країни та терміну перебування. Якщо діти вписані у ваш закордонний паспорт, не зайвим буде мати при собі їхні свідоцтва про народження для підтвердження батьківства.
Dzięki za informacje.
Przepis dla obywateli UA .... taak na szybko a gdzie kluczowe słowa,że odnosi się do дитини іноземецa .lukaszb1986 pisze: ↑pt 30 mar, 2018 15:01Na granicy dostałem karteczkę z taką informacją:
Обов’язково слід пам'ятати також, що, відповідно до законодавства України, при перетині кордону дітьми до 16 років, їх повинні супроводжувати батьки чи опікуни, або ж діти повині мати нотаріально завірений дозвіл від обох батьків із вказанням мети та країни поїздки, терміну, а також супроводжуючої особи. Якщо з дитиною їде один з батьків, то він має мати нотаріально завірену згоду іншого на виїзд дитини за кордон із зазначенням країни та терміну перебування. Якщо діти вписані у ваш закордонний паспорт, не зайвим буде мати при собі їхні свідоцтва про народження для підтвердження батьківства.
"дитини іноземця"

"Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany
poglądów, bez podawania przyczyny".
.....małe przeoczenie - @Kshyhu dziękuję za poprawkę. 

ja w sierpniu 2017 przekraczałem granicę pieszo razem z moim dziewięcioletnim synem, bez mamuśki rzecz jasna, i nie miałem żadnych problemówlukaszb1986 pisze: ↑czw 29 mar, 2018 20:46W lipcu zeszłego roku jechałem ze swoim dzieckiem i ukraińcy nas nie wpuścili bo nie miałrm upoważnienia mamuśki. Wcześniej nigdy nie wołali a tu zonk, po polskiej stronie uważają, że jak masz dokumenty dziecka to masz zgodę rodziców na opiekę nad dzieckiem.
Granicę z dziećmi przekraczałem kilkukrotnie (czerwiec 2016, lipiec 2017, sierpień 2018) i nigdy nie spotkałem się z problemami na wjeździe. Granice przekraczane były kolejowo i samochodowo.
PKS Kasy Międzynarodowe Lublin
GG: 9594935
tel.: 81 747 74 42
i jaka była pogoda w sierpniu 2018 ?:)
Nunek87, Toż w archiwalnych numerach gazety można sprawdzić. 

mogę przesłać zdjecia na PM

ps. takie rozmowy to już ostry OT
Kolega się śmieje dlatego, że chce sobie zaplanować wakacje, a Ty znasz już pogodę jaka będzie za pół roku

"Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Palcówka ;P Rzecz jasna, że 2017.
Witam wszystkich.Mam pytanie trochę z innej beczki.Czy orientuje się ktoś czy na wjazd na Ukrainę z dziećmi własnymi trzeba aby dzieci miały paszporty biometryczne?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Nie ma różnicy,najważniejsze żeby paszport był ważny.
Dziękuję za info.W zeszłym roku byliśmy w Odessie z rodziną.Teraz coś było w tv o biometrycznych dla wszystkich wjezdzajacych na Ukrainę a w szczególności dla Rosjan.Lepiej się upewnić bo urlop coraz bliżej dalej Odessa
.

- gorodok
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
Rzeczywiście od 1 stycznia 2018 roku wprowadzono kontrolę biometryczną dla obcokrajowców wjeżdżających do Ukrainy na wszystkich przejściach. Jednakże pomimo wcześniejszych doniesień prasy - posiadania paszportu biometrycznego nie jest obowiązkowe dla wjazdu na Ukrainę.
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
Kontrola biometryczna nie dotyczy Obywateli UE!!!gorodok pisze: ↑wt 15 maja, 2018 15:29 Rzeczywiście od 1 stycznia 2018 roku wprowadzono kontrolę biometryczną dla obcokrajowców wjeżdżających do Ukrainy na wszystkich przejściach. Jednakże pomimo wcześniejszych doniesień prasy - posiadania paszportu biometrycznego nie jest obowiązkowe dla wjazdu na Ukrainę.
- gorodok
- Rzeczywisty Tajny Radca
- Kontakt:
No nie jest to prawda - kontrola biometryczna dotyczy wszystkich obcokrajowców, z tym że jest obowiązkowa tylko dla 70 państw Afryki i Azji ( w tym dla Rosji). Dla obywateli reszty państw może być zastosowana wybiórczo. Osobiście myślę, że raczej do tej pory kontrola biometryczna dla obywateli Polski nie była stosowana.sszyme pisze: ↑wt 15 maja, 2018 16:14Kontrola biometryczna nie dotyczy Obywateli UE!!!gorodok pisze: ↑wt 15 maja, 2018 15:29 Rzeczywiście od 1 stycznia 2018 roku wprowadzono kontrolę biometryczną dla obcokrajowców wjeżdżających do Ukrainy na wszystkich przejściach. Jednakże pomimo wcześniejszych doniesień prasy - posiadania paszportu biometrycznego nie jest obowiązkowe dla wjazdu na Ukrainę.
LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
sTreFa.LwÓw.pL.Ua
JA mam taką sytuację - jesteśmy małżeństwem, dziecko ma pół roku, nosi moje nazwisko. Żona ma inne nazwisko (nie zmieniła po ślubie). Obydwoje mamy obywatelstwo PL. Jedziemy oboje + dziecko w weekend na Ukrainę.
Paszport dziecka wystarczy? Czy brać jeszcze akt urodzenia dziecka?
Paszport dziecka wystarczy? Czy brać jeszcze akt urodzenia dziecka?
Brać!!!Na wszelki wypadek.