Fotoradar zrobił mi zdjęcie.
Witam wszystkich. Niedawno pod Brześciem w miejscu gdzie jest ograniczenie prędkości do 40 km/h fotoradar "pstryknął" zdjęcie przy prędkości ok. 57 km/h. Za 2 godz. byłem już na przejściu granicznym.Liczyłem się z tym,ze mogę zapłacić karę ale przejechałem normalnie. Czy ktoś z forumowiczów miał podobne doświadczenie z białoruskimi fotoradarami? Czy przy najbliższym przekraczaniu granicy będzie na przejściu czekał na mnie mandat? albo przy ewentualnej kontroli milicyjnej? i jaka jest aktualna stawka mandatu za podobne wykroczenie.
Sam nie miałem doświadczenia, ale być może widziałeś film Michała Sikorskiego odnośnie Białorusi (na youtube). Jeździł po autostradzie bez BelToola, po jakimś czasie wrócił na Białoruś i tam go namierzyli - zapłacił niemało. Podejrzewam że za jakiś czas mandat wejdzie do systemu i upomną się o niego przy kolejnym wjeździe.
Niech nam żyje Towarzysz Stalin,On usta słodsze ma od malin.
!!! LEOPOLIS SEMPER FIDELIS TIBI POLONIAE !!!
Obejrzałem, rzeczywiście karę wyznaczyli niemałą. Skłoniło mnie to do poszperania w białoruskim Internecie i podzielę się informacjami które znalazłem.
1.Decyzja o nałożeniu kary podejmowana jest w ciągu 2 miesięcy.
2. Teoretycznie jest możliwość, że mandat trzeba opłacić przy następnym przekraczaniu granicy.
3. W taryfikatorze mandatów istnieją tzw. punkty bazowe. Obecnie 1 pkt. to 25,5 BYN .Stawka za moje przekroczenie to 0,5 pkt. bazowy. Gdyby prędkość zmierzyłaby mi milicja, to byłby 1 pkt. bazowy.
Wygląda na to, że ewentualny mandat, nawet jeśli zostaną doliczone jakieś opłaty manipulacyjne nie będzie zbyt wysoki i nie odstrasza od powstrzymania się od kolejnej wizyty na Białorusi.chyba,że się mylę. Jeżeli sprawa będzie miała ciąg dalszy, na pewno napiszę.
1.Decyzja o nałożeniu kary podejmowana jest w ciągu 2 miesięcy.
2. Teoretycznie jest możliwość, że mandat trzeba opłacić przy następnym przekraczaniu granicy.
3. W taryfikatorze mandatów istnieją tzw. punkty bazowe. Obecnie 1 pkt. to 25,5 BYN .Stawka za moje przekroczenie to 0,5 pkt. bazowy. Gdyby prędkość zmierzyłaby mi milicja, to byłby 1 pkt. bazowy.
Wygląda na to, że ewentualny mandat, nawet jeśli zostaną doliczone jakieś opłaty manipulacyjne nie będzie zbyt wysoki i nie odstrasza od powstrzymania się od kolejnej wizyty na Białorusi.chyba,że się mylę. Jeżeli sprawa będzie miała ciąg dalszy, na pewno napiszę.
Dzień dobry, czy wiadomo coś więcej w tej sprawie, dziś chyba złapał mnie ten sam fotoradar 

Byłem niedawno w Grodnie... Na granicy nic. Może jeśli milicja mnie zatrzyma do kontroli. Niedługo mam znowu wybrać się do obwodu brzeskiego...Zobaczymy.