Wiza - niekończąca się opowieść

Forum o sprawach związanych z podróżowaniem po Białorusi
brigante29
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 12
Rejestracja: wt 23 cze, 2009 07:55

Post autor: brigante29 » pt 28 sie, 2009 14:23

Okej, w porządku Panowie. Napisałem tylko jak to wyglądało z mojej strony. Pokój:)

Herman
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 11
Rejestracja: pt 28 mar, 2008 20:55

przez Białoruś› do Armenii

Post autor: Herman » wt 15 wrz, 2009 14:12

Witam wszystkich, będę wdzięczny za pomoc w rozwianiu dylematu: aby przelecieć tranzytem przez Białoruś potrzebna jest wiza tranzytowa, do której wydania należy przedłożyć paszport z wizą kraju docelowego. W moim przypadku 30 września wylatuję z Warszawy do Armenii, z przesiadką w Mińsku, wizę Armeńską otrzymam na lotnisku w Erywaniu; czy w tym przypadku mam postarać się o wizę Armeńską wcześniej, aby otrzymać wizę Białoruską?? pozdrawiam, Łukasz

pietia
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 3032
Rejestracja: sob 27 cze, 2009 10:02
Lokalizacja: PL/UA/BY

Post autor: pietia » wt 15 wrz, 2009 20:52

A z Wawy do Mińska też lecisz samolotem? Bo jesli tak, i jeśli nie zamierzasz opuszczać strefy tranzytowej, to może tranzytówka nie jest w ogóle potrzebna? (tak przynajmniej jest w iększości krajów świata)

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA » wt 15 wrz, 2009 22:11

Białoruś z Polska takiej umowy... chyba nie ma!
wiec... WIZKA!!!

Nie ma wizy Docelowej ... nie ma WIZY tranzytowej BY ;-)

W celu otrzymania wizy tranzytowej:
Wnioskodawca powinien okazac dodatkowo nastepujace dokumenty:

* wazna wize do państwa docelowego, oraz jej ksero
* kopie biletu lotniczego lub kolejowego

UMOWA MIEDZY PL a BY:
http://www.belembassy.org/poland/pol/in ... =agreement

sorry nie ma nic o tranzycie bezwizowym... WIZKA JAK NIC! :-)

Herman
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 11
Rejestracja: pt 28 mar, 2008 20:55

Post autor: Herman » śr 16 wrz, 2009 09:47

dzwoniłem do konsulatu Białorusi w Gdańsku. Wiza tranzytowa nie jest potrzebna, w przypadku, gdy przesiadka na lotnisku dokonuje się z tego samego terminala

wilek
Okręgowy Sekretarz
Okręgowy Sekretarz
Posty: 46
Rejestracja: ndz 19 paź, 2008 23:25

Post autor: wilek » śr 16 wrz, 2009 14:01

ARTURINGA pisze: Nie ma wizy Docelowej ... nie ma WIZY tranzytowej BY ;-)

W celu otrzymania wizy tranzytowej:
Wnioskodawca powinien okazac dodatkowo nastepujace dokumenty:

* wazna wize do państwa docelowego, oraz jej ksero
na stronie ambasady rosyjskiej jest napisane "Paszport z ważną wizą na wjazd do państwa docelowego przez Rosję (jeżeli taka wiza jest wymagana)" to w nawiasie jest bardzo istotne, myślę, iż to, że nie ma tak napisane na stronie ambasady białoruskiej to po prostu przeoczenie bo czasami się leci/jedzie do krajów, do których nie potrzeba wizy i wtedy się jej no nie wyczaruje
np, z Litwy przez Białoruś na Ukrainę

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA » czw 17 wrz, 2009 15:24

Próbujcie... co mam powiedzieć :-)

Przyjmuje zakład 1:5 ze nie dostaniecie? ale... próbujcie.

wilek
Okręgowy Sekretarz
Okręgowy Sekretarz
Posty: 46
Rejestracja: ndz 19 paź, 2008 23:25

Post autor: wilek » czw 17 wrz, 2009 18:45

ech...
a jak ktoś wraca z Moskwy pociągiem przez Brześć do PL to też nie dostanie tranzytówki białoruskiej bo nie ma w paszporcie wizy kraju docelowego czyli Polski?
z Twoich wypowiedzi tak to wynika...
a powiem, iż wyrobiłem taka wizę w Warszawie dla znajomej na powrót pociągiem z Kazachstanu przez Rosję do PL

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA » czw 17 wrz, 2009 20:28

Wiza tranzytowa do kraju-Domu... owszem może i wydadzą... ale równie dobrze mogą powiedzieć... Zmień Pan sobie trasę "np przez Ukrainę"
Nie powinno UNIEMOŻLIWIAĆ się powrotu i nie wydania wizy w celu powrotu do Własnego Kraju, Jeżeli jest Obywatelem kraju do którego sie udaje.

Ale konsulat tez ma swoje wytyczne... Oficjalne, i nie oficjalne... (o których nie wszyscy muszą wiedzieć).

Wydając jednak wizę tranzytowa robi się to na JAKIEJŚ podstawie...
Przeważnie są to umowy Obustronne-Miedzy Państwowe, przepisy międzynarodowe itd....
Jeżeli umowa nie przewiduje takiej sytuacji... wizy nie ma.

To ze "ktoś CHCE?" to troche za malo ;-)...

Białoruś nie jest KONIECZNIE dla Polaków jedynym krajem tranzytowym wiec... umowa tego nie zawiera.
"Obywatele jednej Strony, bez wzgledu na miejsce stalego zamieszkania, moga wjezdzac, wyjezdzac, czasowo przebywac i podrózowac tranzytem przez terytorium drugiej Strony na podstawie wiz oraz waznych dokumentów podrózy wymienionych w niniejszej Umowie."

W celu otrzymania wizy tranzytowej:
Wnioskodawca powinien okazac dodatkowo nastepujace dokumenty:
* wazna wize do panstwa docelowego, oraz jej ksero
* kopie biletu lotniczego lub kolejowego

Konsul moze zazadac dodatkowych dokumentów potwierdzajacych dane zawarte we wniosku wizowym oraz zaprosic osobe ubiegajaca sie o wize na rozmowe w celu zlozenia dodatkowych wyjasnien

wiza tranzytowa moze byc wydana cudzoziemcowi, który posiada prawo wjazdu do panstwa docelowego czyli np do domu do POLSKI.

Przypominam ze wszędzie pisze MOZE... co nie znaczy ze MUSZISZ! wize dostać ;-) MOŻESZ, znam wypadki odmowy...

wilek
Okręgowy Sekretarz
Okręgowy Sekretarz
Posty: 46
Rejestracja: ndz 19 paź, 2008 23:25

Post autor: wilek » czw 17 wrz, 2009 21:11

zgoda, takie są procedury ale
jeśli osoba ma dobrze wypełniony wniosek, ma bilety na przejazd i inne potrzebne rzeczy i nie naraziła się niczym państwu Białoruskiemu to raczej wizę dostanie
mowie tu o ludziach co wiedzą z czym to się je
z Twoich postów wieje takim strachem, że zawsze może się zdarzyć, że wizy się nie dostanie, prawda ale ci co sami składają to już wiedzą to i owo i procentowo chyba jest ich więcej niż odmów wydania wizy (odmowa to już jest coś poważniejszego bo skoro się ma coś źle wypełnione czy nie ma się potrzebnych dokumentów to okienko nie przyjmie wniosku)
przypomniało mi się, iż ja np jako wizę kraju docelowego przedstawiłem wizę kazachską (rosyjskiej jeszcze nie miałem) i poszło
panie w okienkach się spytały, były uprzejme, podpowiedziały to i owo i cały stres minął

tak swoją drogą, jeśli się dostanie odmowę wydania wizy to dostaje się też argumentacje?
i czy jest ona zrozumiała czy to taki bełkot, z którego i tak poszkodowany nie wie nic?

Awatar użytkownika
Goroh
Radca Stanu
Radca Stanu
Posty: 301
Rejestracja: wt 03 sty, 2006 20:15
Lokalizacja: Pingdingshan (Chiny)

Post autor: Goroh » pt 18 wrz, 2009 03:54

moze, ale nie musi ci podac powody odmowy wydania wizy.
Ruskie maja zapis: "Konsul moze odmowic wydania wizy bez podania przyczyn decyzji"(czy jakos tak), Bialorus na 95% ma podobnie :)
Jesli powod byl solidny to Ci powie, ale jesli nie dostales wizy bo ktos mial zly humor to bedzie 'nie, bo nie';)
pzdr
Obrazek

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA » pt 18 wrz, 2009 10:25

W Białoruskim konsulacie.... swojego czasu Pani Konsul ...XXX nie podam nazwiska ;-)

Wywalali Ci dokumenty przez okienko... i koniec rozmowy!
Odmowa! uzasadnienie? a tak... DOWIDZENIA!

Od 1-2 lat jest nieco Latwiej o wize BY....
np. NIE TRZEBA juz wypelniac TYLKO NIEBIESKIM PISMEM ... Ci co skladali kilka lat temu wiedza o co chodzi....
Dokumenty az fruwali jak ktos mial inny kolor dlugopisu :D

Do mistrzostwa swiata nalezy uzyskanie wizy BY ROCZNEJ WIELOKROTNEGO WJAZDU.
Pobytowej!

Wniosek Wizowy jest jednym z najbardziej wymagających.... po co informacja o Żonie? dzieciach? jadącego? OK...niech bedzie.

Nie slyszalem aby ktos dostal na pismie odmowe... poprostu Papiery w tyl zwrot do okienka i DOWIDZENIA!
-Ale dlaczego?
-Bo nie!

Innym fajnym "splawieniem" jest... APLIKUJĄCY MUSI SIE STAWIC OSOBISCIE...
i ... zasuwa klient z ZAKOPANEGO do WARSZAWKI bo Pani konsul chcego zobaczyć...
albo Zdjecie... strsze nic 6m? przynieść NOWE... tez splawiony! :-)

W 2008 zrobiliśmy kilkadziesiąt wiz BY... wiec wiem o czym mówie ;-)

wilek
Okręgowy Sekretarz
Okręgowy Sekretarz
Posty: 46
Rejestracja: ndz 19 paź, 2008 23:25

Post autor: wilek » pt 18 wrz, 2009 13:40

no to tak jak piszecie, że trafi się w zły dzień do konsulatu zaczynają się schody
ja problemów nie miałem a wyrabiałem trochę zagmatwane wizy bo 4 tranzytówki z czego 2 dwukrotne a dwie jednokrotne z czego jedna w jedną z drugą w druga stronę
i tak jak pisałem nie miałem jeszcze wtedy wiz rosyjskich i nawet biletów na powrót a dało rade
w każdym razie trzeba mieć trochę szczęścia jak się wyrabia te wizy

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA » pt 18 wrz, 2009 15:08

Tranzytowe jeszcze nie jest tak zle... najgorzej pobytowe :/

Awatar użytkownika
fijalkowski
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1323
Rejestracja: śr 08 sie, 2007 17:16
Lokalizacja: Sale, Cheshire (United Kingdom)

Post autor: fijalkowski » ndz 04 paź, 2009 11:23

ARTURINGA, masz w 100% racje nie ma przez Białoruś bezwizowego tranzytu

Możecie sobie tutaj poczytać: www.kiszyniow.polemb.net/index.php?document=141
Ostatnio zmieniony ndz 04 paź, 2009 12:10 przez fijalkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA » ndz 04 paź, 2009 13:54

Przepis obowiązuje od 01.03.2008r...
O czy w zeszłym roku... przekonalo sie kilka osób "mądrzejszych" ;-)...
Ja staram sie przepisy znać na bieżąco... taka praca. ;-)
Ostatnio zmieniony ndz 04 paź, 2009 14:21 przez ARTURINGA, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fijalkowski
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1323
Rejestracja: śr 08 sie, 2007 17:16
Lokalizacja: Sale, Cheshire (United Kingdom)

Post autor: fijalkowski » ndz 04 paź, 2009 14:53

ARTURINGA, To jecyś nienormalni bo otym trąbili wszędzie i w radiu i TV

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA » ndz 04 paź, 2009 18:16

Tylko w tym roku!!! mialem wiele pytan o to PO CO MI WIZY BY!!!
w samym wrześniu z 3-4?

LENIWI? na pewno ;-)
Bo pisze to na stronie ambasady, na forum, w Polskich Konsulatach i MSZcie...

wilek
Okręgowy Sekretarz
Okręgowy Sekretarz
Posty: 46
Rejestracja: ndz 19 paź, 2008 23:25

Post autor: wilek » ndz 04 paź, 2009 23:24

no mnie właśnie bardzo zdziwił ten post, to że potrzebne są tranzytówki na By to wydawało mi się tak oczywiste jak to, że są wymagane wizy na przejazd przez Rosję
ale rozumiem, że ludzie są leniwi
bo czasami po wklepaniu w googlu info o wizach wyskakują jakieś stare informacje np z 2006 roku czy coś
ale to wystarczy sprawdzić datę i poszukać chwilę dalej

Awatar użytkownika
fijalkowski
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1323
Rejestracja: śr 08 sie, 2007 17:16
Lokalizacja: Sale, Cheshire (United Kingdom)

Post autor: fijalkowski » pn 05 paź, 2009 16:35

wilek, Dziennika to ty nie oglądasz ????????

Awatar użytkownika
lusac
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1265
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 20:08

Post autor: lusac » pn 05 paź, 2009 19:47

boszszsze, a to jakis obowiazek jest...? ja tam np. nie bardzo mialem telewizor do niedawna, wiec ciezko by mi bylo ogladac. a juz zwlaszcza dziennik, ktory odszedl byl w przeszlosc chyba kilkanascie lat temu :P (wiem, wiem, czepiam sie :D). chyba lepiej, ze czlowiek szuka i pyta niz gdyby mial sie pozniej dziwic :)

Zoya Nikitin
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 283
Rejestracja: ndz 21 cze, 2009 14:12

Post autor: Zoya Nikitin » pn 26 paź, 2009 21:46

ja mam takie pytanie: jeżeli mam wizę rosyjską wielokrotną do lipca 2010, to czy wizę białoruską tranzytową też dostanę wielokrotną do lipca?:) podejrzewam, że nie, ale zastanawiam się jak to wygląda w takiej sytuacji - ktoś się może orientuje?

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA » pn 26 paź, 2009 23:22

TAK... dostaniesz do końca, jak jest wiza ROS!

Zoya Nikitin
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 283
Rejestracja: ndz 21 cze, 2009 14:12

Post autor: Zoya Nikitin » wt 27 paź, 2009 07:10

a dostanę wielokrotną jeżeli nie jest kierowcą, ani w ogóle pracownikiem?

Awatar użytkownika
ARTURINGA
Kanclerz
Kanclerz
Posty: 2592
Rejestracja: wt 31 sty, 2006 21:17

Post autor: ARTURINGA » wt 27 paź, 2009 07:31

tak dostaniesz wielokrotną tranzytową BY, z możliwością tranzytu do 48g każdorazowo zgodnie z prawem REP. BIAŁORUŚ.

Wiza BY będzie wydana na podstawie wizy ROSYJSKIEJ i tylko w takich terminach jak Rosyjska.... ewentualnie można się starać o +2 dni aby z Rosji wrócić.
np. Wiza ROS 1-30 LIPCA, wiza BY tranzytowa wielokrotna od 28Czerwca - 02.Sierpnia...
ale przeważnie dają tak samo jak rosyjska w tych samych zakresach dat.

Zoya Nikitin
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 283
Rejestracja: ndz 21 cze, 2009 14:12

Post autor: Zoya Nikitin » wt 27 paź, 2009 11:52

dzieki :)

kubujak
Okręgowy Sekretarz
Okręgowy Sekretarz
Posty: 37
Rejestracja: sob 29 sty, 2011 18:54
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

Post autor: kubujak » czw 23 lut, 2012 22:50

Mamy rok 2012. Jak teraz wygląda załatwianie wizy prywatnej?
Nadal opłata konsularna + wpisanie danych osoby goszczącej + ubezpieczenie, czy się zmieniło? Ponoć chcą jakiś świstków potwierdzających pokrewieństwo, ale w necie są sprzeczne info. Zwariować można.
"Ja tak choczu do tebe, Jak do materi nemovlja. Lysz by koznoho ranku Nazyvaty tvoje imja." Okean Elzy

Awatar użytkownika
fijalkowski
Rzeczywisty Tajny Radca
Rzeczywisty Tajny Radca
Posty: 1323
Rejestracja: śr 08 sie, 2007 17:16
Lokalizacja: Sale, Cheshire (United Kingdom)

Post autor: fijalkowski » pt 24 lut, 2012 06:32

kubujak pisze:Mamy rok 2012. Jak teraz wygląda załatwianie wizy prywatnej?
Nadal opłata konsularna + wpisanie danych osoby goszczącej + ubezpieczenie, czy się zmieniło? Ponoć chcą jakiś świstków potwierdzających pokrewieństwo, ale w necie są sprzeczne info. Zwariować można.
potrzebna jest kopia paszportu osoby zapraszającej :D

guber
Radca Kolegialny
Radca Kolegialny
Posty: 238
Rejestracja: wt 25 sie, 2009 11:46
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: guber » pt 24 lut, 2012 08:16

fijalkowski pisze:
kubujak pisze:Mamy rok 2012. Jak teraz wygląda załatwianie wizy prywatnej?
Nadal opłata konsularna + wpisanie danych osoby goszczącej + ubezpieczenie, czy się zmieniło? Ponoć chcą jakiś świstków potwierdzających pokrewieństwo, ale w necie są sprzeczne info. Zwariować można.
potrzebna jest kopia paszportu osoby zapraszającej :D
No nie tak do końca z tym paszportem. Tzn. masz rację, bo teraz konsul może zażądać kopii paszportu osoby, którą wpisujesz jako zapraszającą i np w konsulacie w Warszawie jak najbardziej to wymagają a przy wizie dwukrotnej chcą nawet zaproszenia. Ale np w konsulacie w Białej Podlaskiej, gdzie wczoraj robiłem wizę nic takiego nie wymagają i spokojnie zrobiłem sobie wizę dwukrotną bez paszportu i zaproszenia, tylko wypełniając standardowy wniosek. Jak na razie jest to więc sprawa uznaniowa konsula i jak widać w Białej Podlaskiej jest póki co jeszcze normalnie.

paolo11051
Sekretarz Senacki
Sekretarz Senacki
Posty: 16
Rejestracja: ndz 23 paź, 2011 02:35

Post autor: paolo11051 » sob 25 lut, 2012 21:50

guber pisze:
fijalkowski pisze:
potrzebna jest kopia paszportu osoby zapraszającej :D
w konsulacie w Warszawie jak najbardziej to wymagają
Nie wprowadzajcie ludzi w błąd!!!
Konsul MOŻE zażądać ksera paszportu, a to że w Warszawie jak najbardziej wymagają to nieprawda, pewnie czasami, ale na pewno NIE ZAWSZE.
W poniedziałek składałem na Wiertniczej wniosek o wizę prywatną jednokrotną, do 30 dni. Podałem oczywiście prawdziwe dane osoby do której jadę (adres i telefon, maila nawet nie podawałem), a jako cel wizyty napisałem odwiedziny rodziny (wszystko prawda). Pani w okienku, swoją drogą bardzo miła, spytała mnie o pokrewieństwo między mną a tą osobą, to odpowiedziałem zgodnie z prawdą, że to bardzo daleka rodzina, przedstawiając stopień pokrewieństwa (urzędowo już osoba obca, ale przecież nie będę we wniosku rodziny się wypierał ;) )
Pani owszem spytała o ksero paszportu, powiedziałem że nie mam, przyjęła dokumenty, i wczoraj odebrałem wizę zgodnie z tym co sobie zażyczyłem we wniosku.

ODPOWIEDZ