Witam, wybieram się w lipcu do Kaliningradu, jednak kilka rzeczy budzi moje wątpliwości i chciałbym zadać kilka pytań do ludzi obeznanych z tematem, mam nadzieję, że pomożecie mi zorganizować mój pierwszy wyjazd do Rosji

. A mianowicie mam kilka pytań co do wizy i jej załatwiania. 1.Nie wiem czy wybrać wizę turystyczną czy też prywatną, z tego co przeczytałem to myślę, że lepiej wziąć wizę prywatną, bo przy turystycznej dochodzi jeszcze opłata za voucher. 2.Gdybym chciał wybrać wizę turystyczną to jak powinno wyglądać zaproszenie dla mnie? Mam znajomych w Kaliningradzie, którzy mogliby mi pomóc, jednak gdy tam już pojadę to nie będę mieszkał u nich. Jak to zorganizować? 3. Jako, że jadę do Obwodu Kaliningradzkiego tylko na 2 lub 3 dni to będzie mnie obowiązywała rejestracja? Bo czytałem gdzieś, że trzeba się rejestrować tylko jak jest się więcej niż 7 dni na terenie FR 4. Jeśli rejestracja przy takim okresie pobytu mnie obowiązuje i bym miał wizę prywatną to musiałbym rejestrować się w jakimś urzędzie, czy samo to, że zaprosiliby mnie znajomi jest już rejestracją, że będę u nich? 5. Czy może być jakiś problem z tym, że w dniu wyjazdu z obwodu Kaliningradzkiego mój paszport będzie miał do końca ważności niewiele więcej niż wymagane 180 dni, a mianowicie 185 dni, czy może budzić to jakieś podejrzenia ? 6.Czy jest teraz naliczana opłata za zrobienie wizy 25 EUR, bo z tego co się orientuję wcześniej jej nie było?
Z góry WIELKIE DZIĘKI za wszystkie odpowiedzi, ale niestety w tym temacie jestem kompletnie zielony